Home » Blog » RSI Indicator in Crypto trading – Complete uitleg

RSI Indicator in Crypto trading – Complete uitleg

RSI

Relative Strength Index, dikwijls afgekort tot RSI. Wat is dat nou precies? Wanneer je lekker van start wilt gaan met crypto trading, Dan kun je natuurlijk op goed geluk je geld investeren in dezelfde crypto’s als je vrienden of je familieleden, maar het kan wellicht geen kwaad om op basis van wat onderzoek zelf tot een keuze te komen.

En niet alleen de keuze van de ultieme cryptocurrency die bij jou past, maar ook de juiste momenten om deze in te kopen of te verkopen, kun je regelmatig bepalen wanneer je goed bent (of wordt) in technische analyse (TA). Maar wat is technische analyse dan precies? Wat kun je er allemaal mee? Wat zijn trading indicatoren? Hoe werkt de Relative Strength Index en hoe kun je deze gebruiken om (nog) meer geld te verdienen?

De antwoorden op al deze vragen, en nog veel meer vragen, vind je uiteraard terug in dit uitgebreide artikel met een complete uitleg van de Relative Strength Index! Na het lezen van dit artikel weet je alles wat er maar te weten valt over de RSI en kun je deze direct succesvol inzetten bij je eigen trades.

Belangrijk: Dit artikel is uitsluitend bedoeld om je te informeren over het bestaan en de mogelijkheden van de Relative Strength Index (RSI). Het is geheel aan jezelf of en hoe je besluit om in cryptocurrency te handelen. Wij zijn geen financiële adviseurs.

Laten we eens beginnen met een korte video over de RSI, waarin alvast een aantal basisprincipes ervan worden uitgelegd. De video is gemaakt door LYNX, een relatief bekend beleggingsplatform in Nederland. Zoals je ziet is de RSI dan ook niet alleen geschikt voor de cryptocurrency-industrie, maar wordt hij van oudsher door allerlei verschillende professionele beleggers gebruikt.

Wat je vandaag zult leren

Het nut van ‘Technische Analyse’ (TA)

Voordat we meteen de diepte induiken, is het goed om even stil te staan bij het begrip ‘Technische Analyse’, dikwijls ook aangeduidt als TA. Het nut van technische analyse is eigenlijk heel eenvoudig. Met behulp van Technische Analyse stel je jezelf in staat om minder te handelen op goed geluk en onderbuikgevoel en om meer logische en cijfermatige onderbouwing voor je trades te vinden.

Dat klinkt natuurlijk prachtig en eigenlijk is dat het ook wel. Feitelijk kun je op basis van trading indicatoren (rustig doorademen en geen paniek, we leggen het zo uit) zien wat de koersontwikkelingen doen, maar ook wat voor beoogd effect deze koersontwikkelingen hebben.

Iedere leek kan namelijk op basis van een lijntje omhoog zien dat de prijzen stijgen of met een lijntje omlaag dat de prijzen dalen, maar wat betekent zo’n stijging of daling precies? Wat voor trend of patroon kun je eruit ontdekken en hoe zet je dit vervolgens in om succesvol te traden?

De tijd waarin je crypto koopt wanneer de prijzen dalen of wanneer je verkoopt wanneer de prijzen stijgen zijn ook vandaag de dag nog populaire handelsstrategiëen, maar hierdoor verliezen handelaren doorgaans veel geld. Of misschien nog wel erger: lopen ze de kansen op enorme winsten mis. Hoe je dit voorkomt? Door succesvol gebruik te maken van trading indicatoren. Maar wat zijn dat dan precies?

Trading Indicatoren

Trading Indicatoren, waar de Relative Strength Index er één van is, geven doorgaans een bepaald inzicht in de kracht van een trend of koersontwikkeling, om vanuit dat gedachtengoed een koop- of verkoopsignaal af te geven.

Trading indicatoren maken gebruik van de historische data en geven – afhankelijk van wat voor soort indicator je gebruikt – doorgaans een visueel inzicht waarin een bepaalde trend en de kracht ervan wordt getoond.

Feitelijk geeft een trading indicator je dus een bepaald (wiskundig) inzicht, zonder dat je hier zelf enorm voor hoeft te rekenen. Daarmee krijg je dus in één oogopslag heel veel meer inzicht in de cijfers áchter de cijfers. Iedereen kan namelijk een koerslijn aflezen, maar wanneer je snapt wat het verhaal achter deze cijfers is, geeft het je veel meer handvaten om de juiste keuzes te maken.

Het blijft wel belangrijk om te onthouden dat een trading indicator een bepaalde indicatie afgeeft en dat het dus niet per definitie zo is dat een trading indicator een heilige graal is en altijd juist blijkt te zijn. Het is dus altijd verstandig om zelf na te blijven denken. Ook voor trading indicatoren geldt: hoe meer indicatoren wijzen op een koop- of verkoopmoment, hoe krachtiger het signaal. En hoe krachtiger een signaal, des te meer aanleiding je hebt om in- of uit te stappen op het genoemde moment.

Nu je weet wat het nut is van technische analyse én een beetje beeld hebt van wat een trading indicator precies is, wordt het tijd om ons te richten op één van de meest prominente en bekende trading indicatoren uit de geschiedenis van de handel: de Relative Strength Index (RSI)!

Wat is de Relative Strength Index (RSI)?

De RSI is een trading indicator die zich richt op het aantonen van de kracht van een prijsbeweging. Oftewel: de relatieve indexatie van de kracht. Je ziet dus hoe sterk of zwak een prijsbeweging eigenlijk is. Wellicht vraag je je af waarom dat überhaupt belangrijk is, misschien ook niet. Maar mocht je dat wél willen weten, dan is het antwoord erop vrij simpel.

Wanneer de prijs van een crypto stijgt dan noemen we dat een opwaartse prijsbeweging. Daalt hij, spreken we van een neerwaartse prijsbeweging. Hoe sterker zo’n beweging is (of hoe meer kracht hij heeft), hoe groter de kans is dat deze prijsbeweging nog een tijdje aanhoudt.

Datzelfde geldt de andere kant natuurlijk ook op. Dus wanneer een prijsstijging (of daling) heel zwak is in kracht, is de kans aanzienlijk groot dat deze verder zal afzwakken en uiteindelijk in tegenovergestelde richting zal ombuigen.

In het kort zul je de RSI dus kunnen gebruiken om te bepalen of een bepaalde trend gehandhaafd zal blijven óf dat hij zal ombuigen. Hiermee bepaal je dus een geschikt koop- of verkoopmoment voor jouw handelsstrategie. De RSI maakt gebruik van een vaste formule, die zullen we eens even wat nader gaan bekijken.

De formule van de RSI

Goed, het is tijd om even wakker te worden. Pak een koude douche of leg je hoofd een kwartiertje in de vriezer (niet allebei doen, dat gaat niet goed) of trek een six-pack Red Bull open. Dit is een onderdeel wat ogenschijnlijk niet heel erg belangrijk lijkt, maar dat wel is. Wanneer je namelijk precies weet waar je aan toe bent en de gedachtengang en formule achter de RSI helemaal begrijpt, is het veel makkelijker om het maximale uit deze trading indicator te halen.

De standaardtermijn waarop de RSI van toepassing is is doorgaans 14 dagen.

Laten we dus allereerst eens beginnen met de formule van de RSI:

“RSI = 100 – 100 / (1 + RS)”

Je ziet in de formule voor RSI nog een component opduiken, de ‘RS’. De ‘RS’ staat voor Gemiddelde winst / gemiddelde verlies. Om de RS uit te kunnen rekenen, zullen we eerst nog een aantal andere begrippen nader toelichten.

 Eerste gemiddelde winst

Eerste gemiddelde winst = som van alle winsten tijdens winstgevende dagen / 14 (het aantal dagen)

Eerste gemiddelde verlies

Eerste gemiddelde verlies = som van alle verliezen tijdens verliesgevende dagen / 14 (het aantal dagen)

Gemiddelde winst

Gemiddelde winst = (((Oude gemiddelde winst x 14 – 1) + huidige winst) / 14))

Gemiddelde verlies

Gemiddelde verlies = (((Oude gemiddelde verlies x 14 – 1) + huidige verlies) / 14))

RS

RS = Gemiddelde winst / Gemiddeld verlies

Met deze variabelen kun je zelf de formule voor de RSI compleet maken. Hiermee krijg je dus een indexcijfer tussen de 0 en 100. Gelukkig voor jou (en vele anderen) hoef je deze formule zelf niet toe te passen, maar kun je deze door de meeste trading charts (zoals Tradingview) eenvoudig plotten op je grafieken.

Hoe gebruik je de RSI precies?

Nu je weet hoe de RSI berekent wordt, of hoe je zelf de RSI kunt berekenen, is het wel zo prettig als je weet wat zo’n waarde dan precies zegt. Je wilt de Relative Strength Index namelijk wel gaan gebruiken voor je trades. Er zijn twee populaire methodes voor het inzetten van de RSI voor handelsstrategieën, namelijk:

  • Oversold & Overbought
  • Divergences op RSI

Laten we eens beginnen met de makkelijkste van de twee, de overbought en oversold.

‘Oversold’ en ‘Overbought’

Oversold en overbought zijn termen voor wanneer een crypto (of aandeel) te veel zijn ingekocht of teveel zijn verkocht, wat een indicatie geeft dat de prijs op het punt staat om te kantelen. Klink spectaculair hè? Nou en of!

Wanneer we het hebben over de RSI, dan weet je al dat dit ergens op de schaal van 0 tot 100 wordt weergegeven. Doorgaans wordt gehanteerd dat de bandbreedte tussen een ‘normale’ RSI tussen de 30 en de 70 valt. Tussen de 0 en 30 is er sprake van Oversold (een koopsignaal) en tussen de 70 en 100 sprake van Overbought (een verkoopsignaal).

Om dit een klein beetje duidelijker te maken, zullen we dit even illustreren in een afbeelding. We plotten de RSI even op de Bitcoin/USD-koers van afgelopen week:

Onderin zie je een rood vlak (aangegeven bij de rode pijl) en een groen vlak (aangegeven bij de groene pijl). Bovenin zie je de Bitcoin-koers lopen. Wat interessant is, is dat er een enorme prijsstijging te zien is, waarbij de RSI boven de 70 schoot. Daarmee wordt de ‘Overbought’ getriggerd. Dat is dus een sterk verkoopsignaal dat de trendkoers op het punt staat om te wijzigen naar een neerwaartse prijsbeweging.

Had je dus de RSI tot je beschikking gehad, had je mooi je Bitcoin op dat punt kunnen verkopen en daarmee was je de prijskeldering van niet veel later voor geweest! Dat had je dus een behoorlijk leuke winst kunnen opleveren.

Verderop in dezelfde afbeelding zie je ook een klein koopsignaal, waarbij je ziet dat de RSI indicator onder de 30 schiet, waarbij een “Oversold” koopsignaal getriggerd wordt. Niet veel later zie je de prijs van Bitcoin inderdaad oplopen. Handig toch?!

Dus even samengevat:

  • Wanneer de RSI hoger is dan 70, wordt de cryptocurrency gezien als overbought.
  • Wanneer de RSI lager is dan 30, wordt de cryptocurrency gezien als oversold.

Als we dan kijken naar wat we nu weten, kan je het volgende concluderen:

  • Als de RSI hoger is dan 70, kan je het best je cryptocurrency’s verkopen.
  • Als de RSI lager is dan 30, kan je het best je cryptocurrency’s kopen.

Het is altijd aan te raden om naast de RSI nog andere trading indicatoren te zoeken die je besluit op een koop- of verkoopsignaal te reageren zullen ondersteunen.

Divergences (afwijkingen) op de RSI

Waar de overbought en oversold eigenlijk heel eenvoudig af te lezen is, geldt dat voor de divergences op de RSI in iets mindere mate. Toch lijkt ook die complexer dan dat hij feitelijk is. Een RSI divergence treedt op wanneer de RSI in tegengestelde richting beweegt van de prijs.

Normaal gesproken stijgt de RSI van een cryptocurrency wanneer de prijs ook stijgt. Ditzelfde geldt voor wanneer de prijs daalt. Echter kan het soms voorkomen dat de RSI stijgt, terwijl de prijs daalt of andersom. In veel gevallen kan dit een signaal zijn dat de trend zich om gaat te keren. We onderscheiden 4 RSI divergences:

  • Bullish Divergence
  • Bearish Divergence
  • Hidden Bullish Divergence
  • Hidden Bearish Divergence

Laten we ze nog even kort uiteen zetten, zodat je weet hoe je ze herkent en wat je ermee kunt. Zoals je in de afbeelding hiervoor hebt gezien, volgt de RSI doorgaans min of meer de lijn van de koers. Maar dat is niet altijd zo.

Bullish Divergence

We spreken van Bullish Divergence wanneer de prijs een daling laat zien en RSI een stijging. Dit geeft als indicatie dat het aannemelijk is dat de prijs binnenkort van een daling zal omslaan naar een stijging. We spreken dus van een prijs die een ‘lower low’ maakt terwijl de RSI een ‘higher low’ maakt.

Bearish Divergence

Wanneer je de omgekeerde situatie van de Bullish Divergence pakt, dan krijg je vanzelf de Bearish Divergence. Met andere woorden: Wanneer de prijs een stijging laat zien en RSI een daling, spreken we van een Bearish Divergence. Dit geeft als indicatie dat het aannemelijk is dat de prijsstijging zal omslaan naar een daling. We spreken hiervan wanneer de prijs een ‘higher high’ maakt en de RSI een ‘lower low’.

Hidden Bullish Divergence

De hidden varianten zijn een beetje vanuit dezelfde lijn opgesteld. Een hidden bullish divergence is te herkennen aan een prijs die stijgt terwijl de RSI daalt. We spreken in dit geval van een prijs die een ‘higher high’ laat zien, terwijl de RSI een ‘lower low’ toont.

Hidden Bearish Divergence

De laatste van het rijtje, de hidden bearish divergence. Deze is te herkennen aan een prijs die daalt terwijl de RSI stijgt.  We spreken in dit geval van een prijs die een ‘lower low’ laat zien, terwijl de RSI een ‘higher high’ laat zien.

We zetten de vier verschillende opties nog even in een afbeelding, ter verduidelijking. De rechte lijn is dus de koers van de crypto. De vloeiende lijn is de bijbehorende RSI.

Conclusie

Wanneer je je crypto trading serieus wilt nemen, ontkom je bijna niet aan een fatsoenlijke TA en trading indicatoren. De RSI is vervolgens een zeer krachtige tool die extreem bepalend voor je succes kan zijn. Wanneer je de RSI goed onder de knie hebt, heb je een belangrijk wapen op zak in je zoektocht naar rijkdom.

De RSI helpt je bij het vaststellen van de juiste koerstrend, maar ondersteunt je dus ook in het kiezen van het juiste aankoop- of verkoopmoment. Daarnaast zie je met behulp van de RSI ook nog eens indicaties wanneer een prijs-plafond of prijs-bodem eraan zit te komen, zodat je hier tijdig op kunt anticiperen.

Eerder al aangehaald, maar daardoor niet minder belangrijk: Blijf onthouden dat een indicator zoals de RSI geen wondermiddel is wat je rijk zal maken en dat het altijd verstandig is om meerdere indicatoren naast elkaar te bekijken om te zien of ze allemaal op een koop- of verkoopmoment afstevenen. Hoe meer indicatoren je keuze onderbouwen, hoe groter de kans op succes is. Happy trading, met of zonder RSI!

Op Cryptohopper kun je bijvoorbeeld de RSI Indicator instellen! Klik hieronder op de banner en meld je aan op Cryptohopper!

Wist je dat je met je Cryptohopper account gemakkelijk kan verbinden met je Bitvavo account? Als je nog geen Bitvavo account heb. Klik dan eerst hier om een Bitvavo account aan te maken.


Cryptohopper

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven