Home » Blog » Peer to Peer trading bij Binance – Handleiding en volledig uitleg

Peer to Peer trading bij Binance – Handleiding en volledig uitleg

binance-p2p-trading-uitleg

Peer to Peer trading bij Binance, de ultieme handleiding en gids! Vandaag staan we eens stil bij een wat nieuwere variant van crypto trading, namelijk Peer to Peer trading. Niet alleen vertellen we je waar je het beste Peer to Peer kunt traden (en waarom), maar leggen we in deze uitgebreide handleiding ook rustig uit wat Peer to Peer precies inhoudt, wat Peer to Peer trading eigenlijk is en hoe alles in elkaar steekt, zodat jij nergens meer over na hoeft te denken en gewoon kunt GAAN!

In onderstaande video laat Binance zelf even in 30 seconden zien hoe peer to peer trading bij Binance precies in zijn werking gaat.

Alhoewel Peer to Peer een relatief nieuw begrip is in de financiële wereld, bestaat het eigenlijk al heel lang. Misschien heb je onbewust al wel vaker een Peer to Peer transactie uitgevoerd. En anders is het hoog tijd dat je dat eens gaat doen! Geen zorgen, we nemen je bij de hand en we helpen je rustig op weg! Dus leun lekker achterover, trek een zak chips open en laat ons het werk maar doen, terwijl jij geniet en bijleert.

Wat je vandaag zult leren

Wat betekent Peer to Peer?

Peer to Peer betekent vrij vertaald ‘Van gelijke naar gelijke’. Dat kan bijvoorbeeld een veelvoorkomende term als ‘Business to Business’ (B2B) zijn, maar ook ‘Consumer to Consumer’ (C2C). Feitelijk kan het van elke doelgroep naar elke doelgroep zijn. Zo lang aan de ene kant van de tafel maar dezelfde type mensen zitten als aan de andere kant van de tafel, dus letterlijk gelijken.

Wanneer jij en ik aan tafel zitten en we hebben een gesprek over dat je wat krap bij kas zit. Je vraagt mij om je € 100 te lenen. Ik ga akkoord, omdat ik natuurlijk een sympathieke jongen ben. Ik schuif die € 100 naar jouw kant van de tafel en jij steekt het biljet in je portemonnee. Op dat moment hebben wij samen een daadwerkelijke ‘peer-to-peer-transactie’ uitgevoerd. Misschien ben je dus toch al bekender met peer-to-peer dan dat je denkt!

Andere varianten van Peer-to-Peer:

 • Het downloaden van computerbestanden via Torrent netwerken
 • Het downloaden van muziek via (bijvoorbeeld) Kazaa of Limewire
 • Het voeren van videocalls via Skype of Zoom
 • Het versturen of ontvangen van een WhatsApp bericht
 • Het lenen van een CD of DVD van een vriend of kennis

Zoals je ziet zijn de mogelijkheden eindeloos en zijn er heel veel praktijkvoorbeelden te geven van Peer to Peer transacties die je zelf hebt uitgevoerd of op zijn minst herkent. Maar hoe zit dat dan met Peer to Peer in de financiële industrie?

Verschillende varianten van Peer to Peer in de financiële markt

Net zoals er in ‘het gewone leven’ talrijke voorbeelden te verzinnen zijn van peer to peer transacties, geldt hetzelfde voor de financiële markt. Je kunt bijvoorbeeld de volgende concepten zien als peer-to-peer transacties:

 • Geld lenen van een vriendin
 • Het ruilen van voetbalplaatjes of flippo’s
 • Een weddenschapje afsluiten
 • Het delen van een geldprijs met broers of zussen
 • Het samen delen van een Spotify- of Netflix account
 • nl aan- of verkopen

Ook hiervoor zal gelden dat je je waarschijnlijk vaker in een peer to peer transactie hebt gestort dan je had verwacht. Maar geen zorgen, het is doodnormaal sinds het bestaan van de mensheid om tussen gelijken een zekere vorm van ruilhandel plaats te laten vinden. Maar wat is dan precies de link tussen peer to peer en cryptocurrency’s?

Wat is dan Peer to Peer trading?

Peer to Peer trading is de daadwerkelijke handel tussen 2 gelijken . Het beste voorbeeld is dan ook wel Marktplaats.nl. Op basis van vraag en aanbod komen twee personen tot elkaar en na een prijs overeen te komen wisselen geld en product van eigenaar. Peer to peer trading in de cryptocurrency industrie is daar sterk mee te vergelijken.

Enerzijds heb je een particuliere aanbieder van cryptocurrency’s, die voor een vooraf bepaalde prijs wilt verkopen en voor dat bedrag zijn crypto’s op een platform zet waarvanaf andere particulieren de crypto kunnen aanschaffen, wanneer ze het eens zijn met de prijs.

Andersom kun je – mits je aan een aantal voorwaarden voldoet – op hetzelfde platform dus ook de verkopende partij zijn. Aangezien je nog steeds een particulier bent en aan een andere particulier verkoopt, blijft er ook hier sprake van een peer to peer transactie. Het verhandelen van cryptocurrency’s via een peer to peer platform noemt men dan ook ‘Peer to Peer trading’.

Waarom kies je voor Binance Peer to Peer trading?

Er zijn een aantal redenen om te kiezen voor een groter platform als Binance. Niet in de minste plaats voelt Binance als exchange gewoonweg vertrouwd aan. Het platform is gigantisch groot, het huisvest vele duizenden traders en het biedt naar het Peer to Peer platform (voornamelijk) andere diensten aan op het financiële vlak. Binance Spot Market, Binance Margin Trading, Binance Lending, Binance Staking en Binance Saving zijn een aantal varianten naar Binance Peer to peer trading.

Juist omdat Binance als platform zo stevig in elkaar zit, is het werken op hun Peer to Peer platform ontzettend eenvoudig en betrouwbaar, wat wat ons betreft absoluut wat waard is. Veiligheid en gebruiksgemak komt nog eens bovenop het royale aanbod van verschillende aanbieders op het Peer to Peer platform van Binance. Voornamelijk omdat het platform door zoveel crypto traders bezocht wordt, is het aanbod op het platform relatief groot ten opzichte van andere platforms.

En, zoals je als die-hard-crypto-trader snapt: veel aanbod betekent veel concurrentie op prijs aan de verkopende kant. En dus interessante tarieven voor wanneer je zelf crypto wilt aanschaffen vanuit een peer to peer constructie.

Hoe werkt Peer to Peer trading bij Binance?

“Alles goed en wel, bedankt voor de uitleg, maar schiet nu maar op met de praktijkinformatie waar we echt wat mee kunnen.”

Vooruit dan maar! Laten we eens kijken hoe het verhandelen van crypto via Peer to Peer trading bij Binance precies in zijn werk gaat! Je kunt bij Binance dus volledig losstaand van al het andere crypto trading geweld (zoals de exchange of future trading) zonder tussenkomst van derden crypto aan- en verkopen via het Peer to Peer platform. Je betaalt dus ook geen handelskosten of transactie-fees, waardoor Peer to Peer een uitstekende optie is wanneer je de kosten een beetje probeert te drukken.  Maar hoe kom je dan precies aan crypto via Binance Peer to Peer? Nou, op deze manier…!

Aankopen van crypto via Binance P2P

Je kunt momenteel zes verschillende cryptocurrency’s aanschaffen via het platform. Naast het immer populaire Bitcoin zijn ook USD Tether, Binance USD, Binance Coin, Ethereum en EOS te koop via P2P. Het is erg aannemelijk dat het aantal cryptocurrency’s wat Binance door klanten laat aanbieden op het P2P platform zal toenemen, maar garanderen kunnen we dit niet. Dus hoe koop je crypto via het platform van Binance P2P?

Stap 1. Om crypto via Binance P2P aan te kopen, ga je eerst naar de website van Binance P2P. Je hebt vervolgens de menu-opties ‘I Want to Buy’ (aankopen) en ‘I Want to Sell’ (verkopen). Klik hier op ‘I Want to Buy’ om aan te kunnen kopen.  Je krijgt direct een overzicht van de listings die passen bij de standaardfilter (USDT voor CNY).

Stap 2. Je kunt via de filters aan de bovenkant eenvoudig selecteren welke van de zes beschikbare cryptocurrency’s je wilt aanschaffen en met welke valuta je wilt betalen. Logischerwijs zijn er meer ‘listings’ te vinden wanneer je voor een combinatie van Bitcoin voor Amerikaanse dollars gaat dan wanneer je voor Bitcoin voor Euro’s gaat, maar dat heeft alles met het aantal traders te maken wat Amerikaanse dollars als fiat valuta gebruikt. Wanneer je BTC (Bitcoin) en EUR (euro) kiest, krijg je een resultaat zoals hieronder te zien.

Je ziet verschillende koppen, laten we ze kort even doorlopen, zodat je weet wat ze stuk voor stuk betekenen:

 • Advertiser
 • Price
 • Limit / Available
 • Payment
 • Buy BTC

Advertiser

In dit specifieke voorbeeld is de Advertiser “OTCbroker”. Feitelijk is de kop ‘Advertiser’ dus niets anders dan de naam van de aanbieder. Je ziet aan het gele vinkje dat deze verkoper door Binance is gescreend en daarom vertrouwd kan worden. Onder de screening valt een ID-verificatie, en het mailadres en mobiele nummer zijn gecontroleerd en juist bevonden.

Price

Behoeft weinig uitleg, dit is de verkoopprijs waarvoor de Advertiser de Bitcoin wil verkopen. In dit voorbeeld dus voor een prijs van € 9.257,36 per Bitcoin.

Limit / Available

Hieronder zie je staan hoeveel Bitcoin er te koop is in de specifieke positie. In dit voorbeeld verkoopt OTCbroker in totaal 0.12579155 BTC voor de prijs van € 9.257,36 per Bitcoin.

Ook zie je het minimum- en maximumbedrag per klant of transactie terug. In dit geval zul je dus minimaal € 100 uit moeten geven, als je van OTCbroker je Bitcoin wilt kopen. Er geldt een maximumbedrag van € 5.000 euro.

Payment

Binance P2P maakt gebruik van een viertal mogelijke betaalmethodes. De voor Nederlanders meest gebruikelijke is de bankoverschrijving van jouw IBAN naar de IBAN van de verkoper. Drie alternatieve betaalmethodes zijn ‘AliPay’, ‘WeChat’ en ‘QIWI’. AliPay en WeChat zijn met name in China immens populair als betaalmethode, terwijl QIWI bekender is in de Russische financiële wereld.

Buy BTC

Dit is de knop waar je vol enthousiasme op ramt wanneer je overtuigd bent van het aanbod en je voor de genoemde prijs ook best een stukje van de taart wilt meesnoepen. Zodra je daarop klikt, krijg je het volgende scherm te zien:

Stap 3. Je vult het aantal euro’s of hoeveelheid Bitcoin in wat je wilt aanschaffen en vervolgens kies je je gewenste betaalmethode. Zodra je op ‘Buy Now’ klikt, ga je naar de laatste stap in het aankoopproces. Je krijgt een vaste periode (vaak 24 uur) om de bankoverschrijving te voltooien en dit (via een chatbericht) aan de verkopende partij te laten weten.

LET OP: Elke dertig seconden worden de prijzen ververst, hou hier rekening mee en controleer opnieuw of de prijs die je uiteindelijk gaat betalen overeenkomt met de prijs die je wilt betalen, voordat je je keuze definitief maakt.

Verkopen van crypto via Binance P2P

Het verkopen van crypto via Binance P2P gaat bijna nog makkelijker dan het aankopen ervan. Dus hoe doen we dit dan?

Stap 1. Klik in de Binance P2P-omgeving op ‘I want to Sell’. Kies opnieuw weer de combinatie van de juiste crypto en de valuta waarin je uitbetaald wilt krijgen. We kiezen voor het gemak opnieuw voor Bitcoin en Euro’s.

Stap 2. Kies vervolgens de partij waar je het liefste jouw Bitcoin aan wilt verkopen. Meestal is dat voor de beste prijs (de eerste), maar wellicht vindt je zaken als Limit of Betaalmethode belangrijker in de afweging. In het voorbeeld zie je dat de eerste zes listings allemaal dezelfde prijs hanteren, dus dan kun je kijken welke betaalmethode bijvoorbeeld past bij je wensen.

Stap 3. Klik op Sell BTC achter de naam aan wie je wilt verkopen. Je komt dan in het volgende scherm terecht:

Stap 4. Vul hier de hoeveelheid aan euro’s in, of de hoeveelheid Bitcoin die je wilt verkopen. Kies je voorkeurs-betaalmethode en ram op de knop ‘Sell now’. Je hebt je trade gemaakt, gefeliciteerd!

Welke crypto kunnen via Peer to Peer trading worden verhandeld?

Je kunt momenteel voor de volgende zes cryptocurrency’s terecht bij Binance’s Peer to Peer platform:

 • USDT
 • BTC
 • BUSD
 • BNB
 • ETH
 • EOS

Welke fiat kunnen via Peer to Peer trading worden verhandeld?

Je kunt met de volgende fiat valuta op het Peer to Peer platform terecht:

 • CNY
 • VND
 • RUB
 • NGN
 • UAH
 • EUR
 • MYR
 • COP
 • BRL
 • ARS
 • PEN
 • ZAR
 • MXN
 • HKD
 • GBP
 • KES
 • AUD
 • CAD
 • VES
 • INR
 • IDR
 • KZT
 • SGD
 • USD
 • TWD

Voor- en nadelen van Peer to Peer trading bij Binance

We nemen je uiteraard ook nog even kort langs de voor- en nadelen van deze manier van het handelen in cryptocurrency’s bij Binance!

De voordelen

 • Je betaalt geen transactiekosten over de handel via Peer to Peer (P2P)
 • Je weet van of aan wie je de cryptocurrency’s (ver)koopt
 • Je kunt middels een simpele bankoverschrijving in je eigen valuta kopen of verkopen

De nadelen

 • De prijzen zijn niet altijd marktconform, let hierop!
 • Er zit een verwerkingstijd in het aankoop van cryptovaluta.

Conclusie

De wereld van peer to peer transactie is, zoals je hebt geleerd, helemaal niks nieuws. Binance en crypto stoppen het alleen in een nieuw jasje. En dat jasje ziet er erg leuk uit!

In welke mate peer to peer de crypto-industrie zal gaan veroveren blijft nog tasten in het duister. Wat wel helder is, is dat met de opkomst van bijvoorbeeld peer-to-peer leningen en peer-to-peer trading de financiële wereld in een rap tempo wordt vervangen voor decentralized finance (DeFi) oplossingen, zoals crypto lending en crypto p2p trading.

Wij hopen in ieder geval dat je weer iets hebt bijgeleerd en dat je met onze handleiding en tips voldoende fundament hebt gelegd om eigenhandig je eerste stappen te zetten in de wondere wereld van het Peer to Peer trading bij Binance.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven