Home » Blog » Wat is de XYO blockchain? Uitleg, koers, verwachting en alles wat je moet weten over XYO

Wat is de XYO blockchain? Uitleg, koers, verwachting en alles wat je moet weten over XYO

XYO

Smart contracts kunnen al veel financiële handelingen voor je regelen. Denk bijvoorbeeld aan betalingen. Hierbij worden alle tussenpersonen uitgeschakeld, dus ze kunnen heel goedkoop zijn. Bovendien kunnen zo ook snel uitgevoerd worden. Maar er zijn nog geen smart contracts die uitgevoerd kunnen worden gebaseerd op locatiegegevens. Er is bijvoorbeeld nog geen smart contract waarmee je e-commerce betalingen bij het leveren mee kunt betalen. Daar wil de XYO-blockchain verandering in aanbrengen. Allerlei verschillende apparaten kunnen in dit netwerk met elkaar praten. Zo kun je vaststellen dat een voorwerp op een bepaald moment op een specifieke plek was. 

Je hebt het vast al door, in deze blog ga ik het over het de XYO-blockchain en het XYO netwerk hebben. Ik ga ook iets dieper in op het XYO-token en waar je het kunt kopen. Verder ga ik je uitleggen wat XYO precies is en hoe het werkt. Ik ga ook een kijkje nemen achter de schermen bij het team van dit project en de XYO-koers onder de loep nemen.

Let op: hou er rekening mee dat de onderstaande tekst over ‘XYO blockchain (XYO)’ evenals de toelichting hierop op geen enkele manier als advies opgevat mag worden. De keuze voor óf en op welke manier je (crypto) wilt traden en welke keuzes je maakt qua belegging ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.

Hier kun je eerst een video bekijken die laat zien hoe de XYO blockchain werkt.

Wat is de XYO Blockchain?

XYO is een divisie van XY Labs. Het is een blockchain project dat gerund wordt door XYO. Het is ook verantwoordelijk voor het XYO netwerk product. Dit is de eerste Reality Oracle voor blockchain op de wereld. Het is dan ook van belang dat XYO de blockchain is en het XYO netwerk een product daarvan is.

Plaats-gerelateerde data zijn gevoelig voor diefstal. Ze zijn makkelijk te vervalsen of te hacken. XYO wil vertrouwen in deze gegevens geven. Ze zagen dat het verzamelen en verspreiden van geospitale gegevens ontbrak. Zij willen dit toegankelijker en verifieerbaar maken voor gebruikers. Geospitale data is informatie die objecten of kenmerken met een locatie op of dicht bij het aardoppervlak beschrijven of vastleggen.

Er zijn hiervoor verschillende toepassingen mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan

 • Veilige slimme steden
 • Identiteitsverificatie bij een bank.
 • Locatie geverifieerde beoordelingen.
 • Geautomatiseerde verificatie van de toeleveringsketen

Je kunt dus voorwerpen volgen of vastpinnen op een plaats. Voor firma’s is het een handige manier om het aantal bezoekers van je concurrent vast te stellen. Of je kunt bekijken hoe twee telefoons met elkaar een interactie hadden. Minder mooi is dat je ook  locaties kunt bepalen van gebruikers die bepaalde sociale, economische of politieke standpunten hebben. Dit zou echter eventueel wel eens moeilijk kunnen liggen met wetgevingen in diverse landen. Aan de andere kant, diverse controlediensten zouden er maar wat blij mee zijn.

Je kunt het echter ook in de metaverse gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld de fysieke staat, eigendom, beperkte oplage of locatie van voorwerpen verbinden met de metaverse. Hierdoor krijgen deze voorwerpen toegevoegde waarde in de metaverse.

Geomining

Een belangrijk onderdeel van dit is dat je via je slimme telefoon aan een XYO netwerk node kunt deelnemen. Nu kun je aan ‘geomining’ meedoen. Op deze manier verdien je ‘COIN’ dat je weer kunt omzetten naar het XYO-token of andere crypto. Via geomining kun je belangrijke locatiegegevens en interacties delen met andere geominers. Via het geomining kun je meedoen om antwoorden te geven op de eerder genoemde toepassingen. Op deze manier kun je dan COIN verdienen. Een softwareontwikkelaar die ook een van de actiefste deelnemers hieraan was, heeft op deze manier genoeg verdiend om een 30-jarige hypotheek te kunnen aflossen. Iemand anders heeft een maand huur hiermee kunnen betalen en weer een ander heeft een nieuwe auto kunnen kopen. Dit toont aan dat het idee werkt en deelnemers er ook echt geld mee kunnen verdienen.

Hoe werkt de XYO blockchain?

XYO heeft vier onderdelen in het netwerk die ervoor zorgen dat de data verzameld en bekrachtigd kunnen worden. Hier zijn ze.

 1. The Sentinel (schildwacht)—Zie deze als een soort van getuige of de ogen en de oren van het netwerk. Ze zenden informatie op welke plek ze zijn. Dit kan dan aangevuld worden met extra informatie zoals temperatuur, snelheid, hoogte of de tijd. De schildwachten zijn bijvoorbeeld slimme telefoons of speciale XYO SentinelX apparaten. Als er twee dichtbij elkaar zijn en ze bevestigen dit, wordt dit als bevestiging gezien van de doorgegeven plek dat die correct is. Ze zijn als het ware getuige.
 2. The Bridges (bruggen)—Deze versturen plaats gebonden informatie van de schildwachten naar de archivarissen. Zonder dat met de informatie geknoeid wordt. Bruggen kunnen ook een beloning in het XYO-token krijgen als ze vragen juist beantwoorden. Hiervoor houden ze grootboeken bij die in overeenstemming horen te zijn met andere bruggen. Deze werken ook met de slimme telefoons of speciale XYO SentinelX apparaten.
 3. The Archivist (archivarus)—De archivarissen slaan alle informatie die ze van de bruggen krijgen op in grootboeken en registreren deze. Zelfs als informatie ontbreekt of verloren gaat, werkt het systeem, alleen iets minder nauwkeurig. Ze worden betaald met het XYO-token voor het opzoeken van informatie. Het opslaan zelf is gratis.
 4. The Diviner (waarzegger)—Deze moeten de correctste data vinden bij een verzoek van het XYO netwerk. Zij moeten er ook voor zorgen dat de aanvrager van het verzoek deze informatie ook krijgt. De ‘Diviner’ die het beste antwoord in de kortst mogelijke tijd kan vinden kan dan de volgende block op de blockchain aanmaken. Zo wordt de informatie dan doorgegeven aan smart contracts of  aan off-chain APIs.

Op de volgende afbeelding kun je zien hoe twee schildwachten als getuigen dienst doen.

XYO
XYO whitepaper

Hoe werkt de XYO blockchain bij een informatieverzoek

Een voorbeeld maakt alles op een eenvoudige manier duidelijk. Bij een informatieverzoek, gaat het dan op de volgende manier te werk.

 • Schildwachten verzamelen data.
 • Bruggen verzamelen de data van de schildwachten.
 • Archivarissen indexeren data van de bruggen.
 • De waarzeggers halen een vraag van een gebruiker op.
 • Daarna verzamelt de waarzegger data van archivarissen.
 • De waarzegger formuleert een antwoord.
 • Daarna stelt de waarzegger voor om een nieuw blok te maken.
 • De waarzegger geeft het resultaat terug aan de opdrachtgever van de zoekopdracht.
 • Alle onderdelen van het XYO netwerk krijgen een beloning voor het geleverde werk.

Dit kan dan in verschillende industrieën toegepast worden, zodat ze er hun voordeel uit kunnen halen.

 • Vliegvelden
 • Ziekenhuizen
 • E-commerce
 • Verzekeringen
 • Drones
 • Huurauto’s
 • Nationale veiligheid

De Proof of Origin

Er wordt ook gebruikgemaakt van een ‘Proof of Origin’. Dit moet ervoor zorgen dat alle data voor het netwerk ook betrouwbaar is. Een unieke ID voor de gegevensbron of een private key signing zijn geen goede oplossingen. Een unieke ID kan vervalst worden. Bij de private key signing is het moeilijk om alle onderdelen van het netwerk af te zekeren. Dus het is mogelijk om een private key te stelen.
Als oplossing heeft XYO een Transient Key Chaining bedacht. Dit zijn tijdelijke private keys. Samen met een public key kan dan vastgesteld worden dat de data inderdaad juist zijn. Volgens XYO is het nu onmogelijk om de herkomst keten van de data te vervalsen. Dit werkt tussen de brug en archivaris. Daarna werkt het opnieuw tussen de archivaris en de waarzegger of Diviner.

Wie Zit er in het Team van de XYO Blockchain?

Als we het hebben over het XYO achter XYO, dan hebben we eigenlijk over het XY Labs team. Op hun website noemen ze maar liefst 18 leden. We zullen ons beperken tot de belangrijkste. XY Labs werd al in 2012 opgericht en is in San Diego, VS gehuisvest.

 • Arie Trouw—Hij is de CEO en co-founder. Veel Nederlandser kan een naam trouwens niet zijn. Hij is al sinds 1994 software-ingenieur en heeft diverse posities gehad. Al zijn opleidingen heeft hij in de USA gehad.
 • Markus Levin—Head of Operations en co-founder. Zit al 15 jaar in het zakenleven en heeft in 2013 zijn eerste Bitcoin gedolven.
 • Christine Sako—Head of Internal Operations and Business Intelligence. Sinds 2017 bij XY Labs met een Bachelor of Science in wiskunde. Ze is bovendien ook muzikant.

Een gevarieerd en uitgebreiden ervaren team dat van alle markten thuis lijkt te zijn. Dat geeft vertrouwen in de toekomst van dit project.

XYO blockchain
XY Labs website

Wat is het XYO-token?

Het XYO-token is een ERC20 token. Het XYO netwerk draait op het XYO-token. De maximale voorraad is net onder de 14 miljard en er zijn daarvan 12,84 miljard al van in de omloop. Dat is dus een goed teken. De marketcap is $132 miljoen. Het token kwam in januari 2018 op de markt. Alle onverkochte tokens werden na de ICO verbrand.

Wat is de koers van het XYO-token?

Als je in het XYO-token wilt investeren, is een goed begin om te weten wat de koers is. Als je al gaat traden, wil je ook het liefst winst maken. Je kunt een technische analyse maken om te zien wat het beste koop of verkoop moment is.

Het XYO-token werd bij CoinMarketCap genoteerd op 23 mei 2018 met een koers van $0.004674. Daarna heeft het bijna drie jaar geduurd voordat er weer een beetje positieve beweging in deze munt werd waargenomen. Tijdens die drie jaar lag de prijs tussen de $0.0021 en $00019. De voorlopige ATH werd bereikt op 6 november 2021 met een koers van $$0.081391. Daarna is de koers ook weer gezakt. Op het moment van schrijven, eind juli 2022 is de koers $0.0103. Over de laatste 30 dagen is de koers met 57.6% gestegen.

Bij CoinMarketCap staat hij net buiten de top 100 op plek 172. Deze munt heeft een goed vooruitzicht volgens mij, omdat  de vraag naar data in Web 3 alleen maar groter zal worden. Ze hebben bovendien een gebied aangeboord dat door niemand anders aangeboden wordt. Ik denk daarom dat deze munt nog wel eens een goede koersontwikkeling kan doormaken. Als je in deze munt wilt investeren is het wel belangrijk om goed je eigen onderzoek te doen.

Waar kun je het XYO-token kopen?

Het XYO-token is op Bitvavo en de actieve en interessant Gate.io beurs te koop. Op Gate.io zijn bijna alle tokens te vinden en wekelijks worden er nieuwe tokens toegevoegd. Een zeer goed alternatief voor Binance als een token daar niet wordt aangeboden. De meeste toonaangevende CEX’en hebben deze munt ook in de aanbieding, zoals KuCoin, Coinbase, Crypto.com en MEXC. Er zijn ook diverse liquidity pools op DEX’en zoals Uniswap waar je een XYO-paartje kunt vinden.

Meld je nu hier beneden aan op Bitvavo en koop XYO! Een perfecte coin voor in je Crypto portofolio!

Hoe kun je het XYO-token het beste bewaren?

Je hebt verschillende opties om dit token te bewaren. Wanneer je voor de veiligste opslagmogelijkheid wilt gaan, kies je het beste voor een hardware wallet. Dit is, zoals de naam al zegt, een wallet in de vorm van een USB-stick. Deze wallet kun je dus compleet loskoppelen van het internet. Op het moment dat je de wallet niet aan een computer hebt gekoppeld, is het onmogelijk voor hackers om in de wallet te komen. De meeste hard wallets zijn zelfs niet op het internet aangesloten als ze aan een computer gekoppeld worden. Je moet de wallet dan natuurlijk nog wel op een veilige manier bewaren. De populairste hardware wallets zijn van Ledger, de X of S versie of van Trezor.

Je kunt natuurlijk je XYO-token op de beurs laten staan waar je het token gekocht hebt. Nu heb je echter geen toegang tot je private keys. De private keys van een beurs blijven in de handen van de beurs zelf. Het gevaar van een gehackte beurs bestaat altijd en dan heb je een kans dat je je crypto kwijt bent. Deze wallets op een beurs worden ook wel hot wallets genoemd.

Als derde optie kun je ook nog een online wallet zoals MetaMask of Trust wallet gebruiken. Dit zijn zogenaamde non-custodial wallets. Nu ben jij in het bezit van de private keys. Het is nu meteen een stuk moeilijker voor een hacker om bij je munten te komen. Als je het echter voor elkaar krijgt om je private keys kwijt te raken, heb je geen toegang meer tot je eigen munten. Je kunt dan niet meer bij je wallet komen. Bijvoorbeeld als je computer vastloopt. Deze private keys zijn dus belangrijk en die moet je goed bewaren, het beste op verschillende, veilige plekken.

MetaMask Wallet verbinden met XYO

In de volgende video kun je zien hoe je een MetaMask wallet kunt aansluiten op XYO.

Conclusie

We zijn aan het einde van dit artikel over XYO gekomen. Het is een interessant project dat een unieke functie aanbiedt. Je kunt namelijk plaatsafhankelijke data met XYO krijgen. Dit heeft verschillende toepassingen die voor meerdere bedrijfstakken van interesse kan zijn. Ik heb bovendien een uitgebreide uitleg gegeven hoe de XYO blockchain werkt met de vier onderdelen van het project. Je hebt ook een inkijkje in het team achter dit project gezien.

Tot slot heb ik het XYO-token besproken, inclusief de koersontwikkeling en de huidige koers. De marketcap is nog relatief laag en bijna alle tokens zijn al in circulatie. Dit zijn goede vooruitzichten voor een positieve koersontwikkeling. Het is echter geen garantie daarvoor. Mocht je in het XYO-token willen investeren, doe dan wel eerst goed je eigen onderzoek. Ik ben namelijk geen financieel adviseur.

Heb je nog vragen over de XYO blockchain of het XYO-token, laat het ons weten op onze Cryptokopen Facebookgroep. Je kunt ons ook op Twitter volgen. Zie je daar!

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven