Cryptotrading, Nieuws

Simple Moving Average (SMA) Indicator – Complete uitleg

Simple Moving Average (SMA) indicator, wat is dat nou precies? Goede vraag! Over slechts een paar minuten weet je het complete antwoord erop! En pak je automatisch de antwoorden op nog veel meer vragen mee!

De Simple Moving Average (SMA) valt in hetzelfde spectrum als de Exponential Moving Average (EMA), maar werkt toch nét even iets anders. Vandaag nemen we je mee in de wondere wereld van termen als Fundamentele en Technische Analyse, trading indicatoren en natuurlijk ook de Simple Moving Average.

En waarschijnlijk het allerbelangrijkste: Hoe verdien je geld met de Simple Moving Average indicator? Dat gezegd hebbende, ga er maar eens even lekker voor zitten en schrijf met ons mee. Na dit artikel weet je precies wat de Simple Moving Average doet en wat hij voor jou kan betekenen!

Belangrijk: Dit artikel is uitsluitend bedoeld om je te informeren over het bestaan en de mogelijkheden van Simple Moving Average (SMA) indicator. Het is geheel aan jezelf of en hoe je besluit om in cryptocurrency te handelen. Wij zijn geen financiële adviseurs.

We trappen even af met de gebruikelijke korte video. In deze introductievideo maak je kennis met de Simple Moving Average indicator. Natuurlijk zullen we hem tot in detail doornemen in het komende artikel en zorgen we ervoor dat je alles van A tot Z begrijpt! Beloofd! Zonder verdere vertraging, eerst even deze Simple Moving Average indicator introductie!

Wat je vandaag zult leren

Fundamentele Analyse (FA) versus Technische Analyse (TA)

De Simple Moving Average is misschien wel één van de meest gebruikte indicatoren binnen de technische analyse van vele handelaren. Maar wat betekent dat nou precies? Wat is nou een fundamentele analyse (FA) en wat bedoelen we met technische analyse (TA)? We zetten ze even kort onder elkaar.

Fundamentele Analyse (FA)

De term Fundamentele Analyse gebruiken we voor elke vorm van analyse die over externe factoren rondom een koers van een (in dit geval) crypto gaat. Welke marktontwikkelen spelen er die invloed (kunnen) hebben op de koers van deze crypto? Staan er grote lanceringen op de rol? Wordt het bedrijf achter de coin overgenomen in een fusie of sluiten ze een belangrijk contract?

Stuk voor stuk kunnen dit belangrijke aanleidingen zijn voor een flinke prijsstijging. Tegelijkertijd zijn er ook zaken zoals ruzie binnen het bestuur, financiële tegenvallers of een dreigend faillissement die een behoorlijk negatieve impact kunnen hebben op de koers van een crypto.

Kort gezegd probeer je dus met een fundamentele analyse allerlei mogelijk nuttige informatie te verzamelen die een indicatie geven of de koers van deze crypto op korte termijn zal gaan stijgen of dalen.

Technische Analyse (TA)

Kijk je bij de Fundamentele Analyse voornamelijk naar externe factoren, kijk je bij de Technische Analyse puur en alleen naar de historische koers van een crypto. Op basis van historische data probeer je te bepalen in wat voor een trend je zit.

Is het handig om te kopen? Of juist te verkopen? Zal de prijs gaan stijgen of dalen? Dit zijn stuk voor stuk vragen waar je via Technische Analyse dus een antwoord op probeert te vinden. Vaak gaat een analyse in het technische spectrum gepaard met diverse wiskundige berekeningen. Gelukkig hoef je dat anno 2020 niet allemaal zelf meer uit te rekenen, maar wordt je hier eenvoudig mee geholpen door trading indicatoren.

Een trading indicator is kort gezegd een bepaalde wiskundige benadering of methode die op basis van de historische data een aantal indicaties kan afgeven. Afhankelijk van het soort trading indicator richten de meeste indicatoren zich op:

  • Het definiëren van een trend
  • Het bepalen van de kracht van een trend
  • Entry signalen vaststellen (inkoopmoment bepalen)
  • Exit signalen vaststellen (verkoopmoment bepalen)
  • (Dynamische) support & resistance levels bepalen

Voor nóg meer informatie over het verschil tussen fundamentele en technische analyse kun je ook onderstaande expert video eens rustig op je gemak bekijken.

Wat is de Simple Moving Average (SMA) indicator?

De moving average is een type indicator die je in het arsenaal van vrijwel elke crypto trader terug kunt vinden. De verschillende MA indicators (er zijn er namelijk meer) gebruiken gemiddelde waarden om de effecten van de variaties in prijs te minimaliseren, zodat de onderliggende trend beter uit de verf komt.

De meest eenvoudige methode is die van de Simple Moving Average indicator (SMA indicator) waarbij alle koers waarden een gelijke weging hebben. Andere veel voorkomende moving average -typen wijzen verschillende datapunten een ander gewicht toe. Doorgaans worden de meest recente waarden een zwaarder gewicht toegekend dan de oudere prijzen. Dit geldt ook voor de exponential moving average formula (EMA).

De kracht van de Simple Moving Average is eigenlijk de eenvoud van de berekening. Omdat elke dag dezelfde waarde toegekend krijgt, is de formule relatief eenvoudig.

Je hoeft dus geen rekening te houden met een recent tijdvak wat zwaarder meeweegt dan een ouder tijdvak, dus het volstaat om de ‘closes’ van de koersen van de afgelopen X minuten, uren, dagen of welk timeframe je ook maar kiest bij elkaar op te tellen en vervolgens de uitkomst te delen door die waarde X.

Toch zul je om een lijn te krijgen verschillende datapunten nodig hebben, waardoor het zelfstandig blijven uitrekenen van zo’n interval al gauw een wat saaie en vervelende bezigheid gaat worden. Om nog maar te zwijgen van de verschillen die zitten in een SMA9 (9 tijdperiodes) en een SMA20 (20 tijdsperiodes).

Hoe werkt de Simple Moving Average indicator eigenlijk?

Zoals gezegd werkt de Simple Moving Average op basis van een aantal gemiddelden over de afgelopen periode. Gebruikelijk is om de close van elke candle te gebruiken, maar je kunt er ook voor kiezen om de openings of de candlesticks zelf als uitgangspunt te gebruiken. Feitelijk maakt het niet enorm veel uit, zo lang je maar consistent bent.

De Simple Moving Average wordt dan ook weergegeven als één aanvullende lijn die langs of door een koers heenloopt. Overigens beschikken de meeste SMA trading indicatoren over drie of vier lijnen die je naar hartelust kunt aanpassen naar je eigen voorkeuren. Het is in ieder geval verstandig om voor een korte periodelijn (bijvoorbeeld 6 of 9 dagen) te gaan en voor een lange periodelijn (bijvoorbeeld 20 of 26 dagen). Optioneel kun je dan nog een tussenlijn gebruiken (bijvoorbeeld 15 of 18 dagen), maar dat hoeft niet.

Je zult zien dat de twee lijnen (laten we even 6 en 20 gebruiken) zich afzonderlijk van elkaar anders gedragen. Dit heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat een periode van 6 dagen een ander gemiddelde kent dan een periode van 20 dagen.  We bekijken even een voorbeeld in TradingView:

Je ziet hier een blauwe en een rode lijn dwars door de grafiek lopen. De blauwe lijn is de SMA6, de rode lijn is de SMA20. Waarom het belangrijk is om tenminste twee verschillende lijnen te tekenen dat vertellen we je zo! Want we zijn aangekomen bij het onderdeel waar je naar alle waarschijnlijkheid het meeste op hebt zitten wachten:  Hoe verdien je geld met de Simple Moving Average indicator?

Hoe verdien je geld met de Simple Moving Average indicator?

Zonder twijfel het leukste onderdeel van vandaag! Want nu je de theorie een beetje onder de knie hebt is het natuurlijk wel zo relaxt als je deze theorie in de praktijk in kunt zetten om er centen mee te gaan verdienen. Of liever nog: euro’s. Of nog liever: miljoenen euro’s! Maar hoe doe je dat dan precies?

Het is allereerst belangrijk om te weten dat er verschillende methodes zijn om de Simple Moving Average voor je aan de slag te zetten. We onderscheiden de volgende methodes:

  • Het definiëren van een trend
  • MA-cross: Entry- en exit signalen vaststellen

Mochten de begrippen je nog niet zoveel zeggen, geen zorgen! We lopen ze stuk voor stuk rustig door en vertellen je waar je op moet letten!

Het definiëren van een trend

Wanneer de koers omhoog gaat, spreken we van een stijgende trend. Wanneer de koers omlaag gaat, spreken we van een dalende trend. Als het altijd zo zwart-wit is, zou dit een bijzonder kort hoofdstuk worden. Want een stijgende trend bestaat zelden uit alleen maar stijgingen achter elkaar. Laten we als voorbeeld even kort naar een stijgende trend kijken:

Je ziet met de groene pijl de stijgende trend aangegeven. Tegelijkertijd zie je dat een stijgende trend bestaat uit zowel stijgende als dalende koersen, maar wel overwegend stijgend is. Het is dus een misvatting dat bij elke prijsdaling er ook direct een dalende trend wordt ingezet. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor een dalende trend. Hier zul je ook tussendoor af en toe prijsstijgingen terugvinden, terwijl het nog steeds een dalende trend betreft.

Bij een dalende trend wil je vaak je crypto verkopen en ga je op zoek naar een gunstig koopmoment.

Bij een stijgende trend wil je vaak je crypto inkopen en ga je op zoek naar een gunstig verkoopmoment.

Het voordeel van een SMA is dan ook dat er over een bredere periode wordt gekeken en wordt bepaald of er wel of geen sprake is van een langdurige stijgende of dalende trend. Hiervoor kun je als vuistregel gebruiken dat hoe hoger de SMA is, hoe betrouwbaarder en krachtiger de trend:

Bij de groene pijl zie je de eerste tekenen van een daling op de koers zelf.

Bij de blauwe pijl zie je dat de SMA9 omslaat van een stijgende trend in een dalende trend.

Pak je echter de SMA20 (de rode lijn) erbij, dan zie je dat die nog gewoon blijft stijgen en pas veel later (bij de rode pijl) ombuigt naar een dalende trend.

MA-cross: Entry- en exit signalen vaststellen

Het scheelt natuurlijk dat je met behulp van de Simple Moving Average kunt bepalen in welke mate je je in een stijgende of dalende trend bevindt. Maar het is natuurlijk extra fijn als je ook nog eens een exact koopsignaal of verkoopsignaal kunt signaleren, toch?

Het goede nieuws? Ook dat kan met de Simple Moving Average! Sterker nog, met behulp van de MA-cross-strategie kun je het exacte moment bepalen waarop je (volgens de SMA-benadering) je crypto zou moeten inkopen of verkopen.

Laten we even een blik werpen op de MA Cross methodiek binnen de Simple Moving Average:

Je ziet twee groene pijlen en twee rode pijlen weergegeven. Op de groene pijlen is er een entry-signaal (een koopsignaal) en op de rode pijlen is er een exit-signaal (een verkoopsignaal). Je ziet dat deze alle vier geplaatst zijn bij een moment dat de lijnen elkaar kruisen. Vandaar dus de naam ‘MA cross’.

Kruist de snelle (in dit geval blauwe lijn) onder de langzame (in dit geval rode lijn)? Dan is er sprake van een exit-signaal of verkoopsignaal.

Kruist de snelle (in dit geval blauwe lijn) boven de langzame (in dit geval rode lijn)? Dan is er sprake van een entry-signaal of koopsignaal.

Makkelijker dan dit wordt het leven niet, toch?!

Conclusie

Er zitten een aantal hele grote voordelen aan de Simple Moving Average. Niet in de laatste plaats is het gebruik ervan doodeenvoudig. Je plot hem op je grafiek en je ziet feitelijk in één oogopslag hoe zaken ervoor staan en wat praktsche in- of verkoopmomenten zijn.

Het nadeel is dat de SMA op zichzelf geen trading tool of trading strategie is. Het is dan ook onverstandig om blind af te gaan op een SMA en alles op alles te zetten om een SMA-signaal om te zetten in een actie. Zorg er altijd voor dat je extra support zoekt in de variant van andere trading indicatoren om je keuzes te ondersteunen. Zowel de Bollinger Bands als de Relative Strength Index zijn hier bij uitstek geschikt voor!

Hoe meer trading indicatoren een bepaalde keuze onderbouwen, hoe krachtiger het signaal is en hoe groter de kans is dat je uiteindelijk de juiste keuze maakt. Onthou altijd dat een trading indicator (dus ook de Simple Moving Average) een wiskundige benadering is en dat het daarmee geen garantie tot succes is. Blijf dus altijd zelf nadenken!

Hiermee zijn we alweer aan het einde van ons artikel gekomen! Heel veel succes en plezier met de Simple Moving Average!

Op Cryptohopper kun je bijvoorbeeld de Simple Moving Average (SMA) Indicator instellen! Klik hieronder op de banner en meld je aan op Cryptohopper!

Wist je dat je met je Cryptohopper account gemakkelijk kan verbinden met je Bitvavo account? Als je nog geen Bitvavo account heb. Klik dan eerst hier om een Bitvavo account aan te maken.


Cryptohopper

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Garanties
  • Eerlijk Ondernemen
    Eerlijk ondernemen
  • Geverifieerde winkel
    Identiteit geverifieerd
  • Geschilbemiddeling
    Geschilbemiddeling
9,5
Reviews
  • 9,5
    users icon Top!