Home » Blog » Stochastic Oscillator (STO) Indicator – Complete uitleg

Stochastic Oscillator (STO) Indicator – Complete uitleg

stochastic-oscillator-indicator

Stochastic Oscillator (STO) indicator, wat is dat nou precies? Goede vraag! Over slechts een paar minuten weet je het complete antwoord erop! En pak je automatisch de antwoorden op nog veel meer vragen mee!

Vandaag duiken we in de werelden van crypto trading, fundamentele analyse, technische analyse, trading indicatoren en de Stochastic Oscillator (STO) indicator.

Na het lezen van dit artikel weet je dan ook niet alleen wat een Stochastic Oscillator indicator precies inhoudt, maar ook hoe deze berekend wordt én hoe hij werkt. Of eigenlijk: hoe je er geld mee kunt verdienen!

Belangrijk: Dit artikel is uitsluitend bedoeld om je te informeren over het bestaan en de mogelijkheden van de Stochastic Oscillator (STO) indicator. Het is geheel aan jezelf of en hoe je besluit om in cryptocurrency te handelen. Wij zijn geen financiële adviseurs.

We trappen even af met de gebruikelijke korte video. In deze introductievideo maak je kennis met de Stochastic Oscillator indicator. Natuurlijk zullen we hem tot in detail doornemen in het komende artikel en zorgen we ervoor dat je alles van A tot Z begrijpt! Beloofd! Zonder verdere vertraging, eerst even deze Stochastic Oscillator indicator introductie!

Wat je vandaag zult leren

Fundamentele Analyse (FA) versus Technische Analyse (TA)

Twee begrippen waar men naar hartelust mee strooit binnen de crypto trading industrie zijn fundamentele analyse en technische analyse. Of veel toffer nog, de afkortingen van beide type analyses: FA en TA.

Wanneer je ziet dat iemand een heel verhaal ophangt dat hij bij een FA dit en dit heeft geconstateerd of bij een TA dat of dat, dan weet je vanaf nu in ieder geval dat hij het over een Fundamentele of Technische Analyse heeft. Leuk hè? Nou… Maar wat betekenen beide termen nou precies en wat is het verschil?

Een Fundamentele Analyse (FA) kijkt naar de verschillende externe factoren die invloed kunnen hebben op een koersverloop. Het heeft met name focus op het bedrijf of partij achter een (in dit geval) cryptocurrency. Zijn er plannen voor een fusie? Dreigt er een faillissement? Spelen er zaken die een gunstig of negatief effect op de waarde van de crypto kan hebben?  Dit zijn bij uitstek belangrijke vragen die aan bod komen binnen een fundamentele analyse.

Als we het aan Wikipedia overlaten, krijg je de volgende uitleg van fundamentele analyse:

“Fundamentele analyse is de techniek in de beleggingswereld waarbij beleggingsanalisten de (relatieve) aantrekkelijkheid van een aandeel (of een aandelensector) ten opzichte van andere beleggingsmogelijkheden trachten te beoordelen door middel van een analyse van de gang van zaken in die onderneming of die bedrijfstak.”

Wanneer we het hebben over Technische Analyse (TA), dan bedoelen we daarmee dat iemand de historische cijfers van een koers analyseert en op zoek gaat naar trends, patronen en koerswijzigingen. Dit alles heeft als doel om op basis van historische data een onderbouwde voorspelling te kunnen doen of een koers zal gaan stijgen of dalen en wat praktische punten zijn om crypto te kopen of te verkopen.

Als we ook dit aan Wikipedia overlaten, krijg je deze uitleg van technische analyse:

“Technische analyse is het bestuderen van grafieken van historische reeksen aandelenkoersen in combinatie met historische informatie uit de markt (zoals prijs en omzet) om uitspraken te doen over toekomstige koersen in de effectenmarkt.”

Technische analyse kijkt dus voornamelijk naar historische data, waarbij je op basis van patronen en trends probeert een zinnige voorspelling te doen van de kant die de koers op gaat. Dat kun je natuurlijk doen met behulp van een rekenmachientje of pen en papier, maar je kunt je daarin ook laten bijstaan door Trading Indicatoren. Maar wat zijn dat dan precies?

Waarvoor gebruik je Trading Indicatoren?

Trading indicatoren zijn hulpmiddelen die crypto traders enorm helpen bij hun technische analyse. Er zijn heel veel verschillende soorten trading indicatoren, elk hebben ze hun eigen berekening en belichten ze één of meerdere belangrijke aspecten van de analyse. Doorgaans heeft een trading indicator als doel:

  • De richting van een trend inzichtelijk te maken
  • De kracht van een trend te tonen
  • Een koop- of verkoopsignaal af te geven
  • Een stabiele of dynamische support & resistance lijn bloot te leggen

Al deze doelen helpen je als handelaar om een gefundeerde keuze te maken. Doorgaans geldt als vuistregel: Eén indicator is onvoldoende fundament. Je wilt op zoek gaan naar minimaal 2 of liefst nog meer indicatoren die dezelfde indicatie afgeven.

Er zijn behoorlijk wat verschillende crypto trading indicatoren. Een aantal bekende trading indicatoren zijn:

En je raadt het al: De Stochastic Oscillator is ook een trading indicator!

Wat is de Stochastic Oscillator Indicator?

De indicator werd door Geroge Lane in 1950 ontwikkeld. George Lane was ondernemer, auteur, maar bovenal een handelaar. Het eerste pad dat door hem werd bewandeld was die van de fundamentele analyse. Na jaren van teleurstellende resultaten besloot hij over te stappen naar technische analyse.

Hij ontwikkelde een eigen indicator om de koop- en verkoopdruk in kaart te brengen en aan de hand daarvan draaipunten van de markt te identificeren. Hij ontwikkelde daarvoor de stochastic oscillator, die bestaat uit twee lijnen. De %K en de %D.

De %K- en %D-lijnen

De hoofdlijn noemt men de %K en de tweede lijn %D. De %K-lijn wordt aangeduid als de “fast stochastics”. Op deze lijn wordt weer een gemiddelde berekend, dat wordt aangeduid als de %D-lijn, ofwel de “slow stochastics”. De bewegingen van de %D lijn zijn daardoor trager (wat de naam slow stochastics al doet vermoeden) dan die van de %K lijn.

De twee lijnen bevinden zich altijd tussen de -100 en 100 en kruisen elkaar op bepaalde momenten. Indien de indicator rond de -100% staat, dan geeft dat aan dat het slot de laagste prijs was waartegen de crypto verhandeld werd in de voorgaande X aantal periodes. Een waarde van bijna 100% geeft aan dat de huidige slotkoers dicht bij de hoogste prijs van de betreffende periode ligt.

De berekening van de 5-daagse stochastic indicator ziet er als volgt uit:

Hierin zijn H5 en L5 de hoogste en laagste koers van de afgelopen 5 dagen. %D is het 3-daags simple moving average (SMA) van %K.

Zoals je waarschijnlijk al bedacht hebt, gaat het een flinke klus worden wanneer je elke keer dit allemaal handmatig moet gaan zitten uitrekenen. Gelukkig voor jou (en velen anderen), kun je de stochastic indicator als trading indicator instellen in bijvoorbeeld een programma als Tradingview.

Je Stochastic Oscillator Indicator instellen in Tradingview

Wanneer je in Tradingview de Stochastic Oscillator Indicator wilt instellen, doe je dit met een aantal eenvoudige stappen.

  1. Klik bovenin je scherm op ‘Indicators’.

  1. Typ in het zoekveld ‘Stochastic’ en selecteer vervolgens de Indicator: Premier Stochastic Oscillator van LazyBear.

3. Klaar! Je indicator is nu toegevoegd!

Hoe verdien je geld met de Stochastic Oscillator indicator?

Nou, dat ziet er toch allemaal even spectaculair uit hè? Nou en of! Maar waarschijnlijk snap je na deze uitleg nog geen moer van wat je er nou precies allemaal mee kunt of moet doen.

Geen probleem, dat komt namelijk pas in dit onderdeel aan bod. We gaan het nu namelijk over leuke dingen hebben. Hoe verdien je geld met de Stochastic Oscillator indicator?

Er zijn drie manieren om de Stochastic Oscillator in te zetten voor je trades, namelijk:

  1. Overbought en oversold op een zijwaartse trend
  2. Kruising %K en %D
  3. Divergenties met de stochastic oscillator (STO) indicator

Je bent nu nog niet heel veel verder dan een paar seconden geleden, daarom lichten we ze alle drie even uitgebreid toe, zodat je er zelf mee aan de slag kunt.

Overbought en oversold op een zijwaartse trend

Zoals gezegd focust de Stochastic Oscillator op het sluiten van een candle ten aanzien van de maximale of minimale prijs in die betreffende periode. Tegelijkertijd maakt de indicator het eenvoudig inzichtelijk, wanneer een crypto de afgelopen periode teveel is ingekocht (overbought) of teveel is verkocht (oversold).

In het geval van overbought heeft het vele aankopen van de crypto als effect gehad dat de prijs onevenredig hard is gestegen en dat het extreem aannemelijk is dat de prijs weer zal gaan dalen.

In het geval van oversold heeft het vele verkopen er juist voor gezorgd dat de prijs te hard is gedaald en kunnen we ook daar een (positieve) correctie verwachten. Laten we even Tradingview nog eens erbij pakken:

Je ziet onder de gewone koers een blauwe lijn lopen met daarbij verticale blauwe en rode strepen. Laten we die strepen eens wat nauwkeuriger bestuderen en aangeven hoe je de overbought en oversold kunt herkennen.

Wanneer de Oscillator het groene vlak raakt (dus tussen de 0.9 en 1.0), spreken we van ‘Overbought’ en is het verstandig om je crypto te verkopen. In het geval dat hij het rode vlak raakt, spreken we van ‘Oversold’ en is het verstandig om de crypto juist aan te kopen. Dit gebeurt dus bij de waarden tussen -0.9 en -1.0.

Sommige handelaren hanteren in plaats van de 90%-grens (zowel positief als negatief) al een 80%-grens. Dat zou dus betekenen dat de range waarin je op oversold of overbought handelt met 10% vergroot wordt. Hier kun je zelf natuurlijk een keuze in maken die past binnen je eigen risicoprofiel.

Je kunt in ieder geval zien dat de momenten waarop de Stochastic Oscillator bijna de grens van overbought aantikte, de koers daarna inderdaad naar beneden ging. Hetzelfde geldt voor waar de oscillator bijna de grens van oversold aantikte, steeg de koers niet veel later. Handig hè?!

Kruising %K en %D

Wanneer je naar de vorige afbeelding kijkt, dan zie je niet bepaald twee verschillende lijnen lopen. Vandaar dat de Kruising %K en %D misschien wat verwarrend is. Goed nieuws: In plaats van dat het daardoor heel complex wordt, is het eigenlijk heel simpel. Kijk even mee naar deze afbeelding.

Je ziet hier duidelijk de momenten waarop de lijn het spreekwoordelijke nulpunt kruist. Wanneer hij van min naar plus kruist (bij de groene pijlen) is er sprake van een koopsignaal. Kruist hij van plus naar min (bij de rode pijlen), is er sprake van een verkoopsignaal.

Hou er rekening mee dat deze manier erg makkelijk lijkt, maar niet altijd even betrouwbaar is. Zorg er dus altijd voor dat je het koop- of verkoopsignaal tenminste via één (liefst 2 of 3) andere trading indicatoren toetst en niet alleen uitgaat van het koop- of verkoopsignaal wat je hier ziet.

Divergenties met de stochastic oscillator (STO) indicator

We hebben gelukkig de moeilijkste voor het laatst bewaard. De divergenties met de stochastic oscillator. Klinkt wel tof, vinden wij althans.

Ook al zijn dit veel dure woorden bij elkaar, wat we eigenlijk proberen te zeggen is dat je op zoek gaat naar een van deze twee scenario’s:

  • Scenario 1: De prijs laat een daling zien, terwijl de oscillator een stijging laat zien.
  • Scenario 2: De prijs laat een stijging zien, terwijl de oscillator een daling laat zien.

Wanneer scenario 1 zich voordoet, is het aannemelijk dat de trend op het punt staat om zich om te keren en dat de prijzen binnenkort zullen stijgen.

Wanneer scenario 2 zich voordoet, is het ook aannemelijk dat de trend op het punt staat om zich om te keren en dat de prijzen binnenkort zullen gaan dalen.

Het kan dus geen kwaad om deze divergenties (afwijkingen) goed in de gaten te houden. Ze kondigen namelijk een naderende piekprijs of bodemprijs aan, waardoor jij het absolute maximum uit je trades kunt halen!

Conclusie

We hebben het  al vaker gezegd, maar herhalen het nog maar eens een keer. Technische analyses geven geen garantie tot succes. Een trading indicator is dan ook geen wondermiddel, maar een hulpmiddel. Het is altijd belangrijk om je gezonde verstand te gebruiken en op zoek te gaan naar meerdere trading indicatoren die een bepaalde indicatie afgeven. Handelen is en blijft altijd een risico.

Dat gezegd hebbende is het werken met technsiche analyse nog altijd een veel betere keus dan blind handelen op goed geluk. Met het juiste fundament en een gedegen technische analyse kun je heel heel  HEEEEL rijk worden. Wanneer je aan de slag gaat met technische analyse is het belangrijk dat je jezelf de ruimte geeft om te leren, fouten te maken, te groeien en ervaringen op te doen.

Wat dat betreft helpen we je bij Cryptokopen.nl graag op weg met de beste tips, handleidingen en uitleg om van jou een betere crypto trader te maken!

Op Cryptohopper kun je bijvoorbeeld de The Stochastic Oscillator (STO) Indicator instellen! Klik hieronder op de banner en meld je aan op Cryptohopper!

Wist je dat je met je Cryptohopper account gemakkelijk kan verbinden met je Bitvavo account? Als je nog geen Bitvavo account heb. Klik dan eerst hier om een Bitvavo account aan te maken.


Cryptohopper

 

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven