Home » Blog » Brokoli Network (BRKL) – Verduurzaming van cryptocurrencies

Brokoli Network (BRKL) – Verduurzaming van cryptocurrencies

Draag jij al iets bij aan een beter klimaat en milieu? Steeds meer mensen zien in dat het belangrijk is om nu iets aan de verduurzaming van onze wereld te doen. We verbruiken met zijn allen veel energie, waardoor de wereld uitgeput raakt. Daar dragen blockchains en cryptocurrencies ook aan bij, omdat er veel energie nodig is om een blockchain te laten werken. Voor iedere transactie die je uitvoert, ben je voor een klein deel verantwoordelijk aan de ecologische voetafdruk van de cryptocurrency.

Gelukkig zijn er steeds meer bedrijven en projecten die inzien dat er iets gedaan moet worden. Ze laten het er niet bij zitten, en besluiten om zelf de eerste stappen te zetten richting een duurzame wereld. Brokoli Network (BRKL) is zo’n project. Ondanks dat het een vrij nieuw project is, is het zeker de moeite waard om hier meer over te leren.

We vertellen je in dit artikel wat Brokoli Network is, en hoe dit project werkt om de wereld een duurzamere en groenere plek te kunnen maken.

Wat is het probleem?

Blockchain maakt het mogelijk om transacties op een veilige, transparante en gedecentraliseerde manier uit te voeren. Om deze technologie succesvol toe te kunnen passen is het nodig om een groot aantal machines te laten draaien. Deze machines zijn allemaal met elkaar verbonden, om zo de veiligheid te kunnen garanderen. Je kunt jezelf voorstellen dat dit een grote impact heeft op het energieverbruik en de ecologische voetafdruk.

Wat energieverbruik betreft, is Bitcoin de slechtst presterende, maar ook de oudste cryptocurrency. Het Proof of Work (PoW) consensus algoritme maakt veilige en snelle transacties mogelijk zonder een derde partij te hoeven vertrouwen. Om dit te laten werken, moet een groot aantal computers complexe wiskundige puzzels oplossen. In februari van dit jaar was dit ‘digitale goud’ goed voor 70% van de marktkapitalisatie van cryptocurrency. De jaarlijkse koolstofvoetafdruk van het bedrijf is vergelijkbaar met die van Nieuw-Zeeland.

Het Ethereum-protocol en zijn gelijknamige valuta is een blockchaintechnologie die kort na Bitcoin is ontstaan. Het gaat verder en biedt de basis voor allerlei slimme, complexe en transparante contracten, waarvoor weer geen tussenkomst van een derde partij nodig is. Hoewel sneller dan Bitcoin, laat Ethereum zich niet overtreffen en heeft naar verluidt een ecologische voetadruk die vergelijkbaar is met die van Litouwen. Verscheidene cryptocurrencies worden aangedreven door Ethereum, maar de afgelopen jaren zijn honderden andere alternatieve protocollen van allerlei aard opgedoken, die allemaal efficiënter zijn en minder energie kosten om te laten draaien.

Het afgelopen jaar zijn non-fungible tokens (NFT) veel in het nieuws geweest. Het is hiermee mogelijk om een uniek digitaal werk te authentiseren, dankzij de blockchain. Deze NFT’s kunnen worden verkocht en haar waarde worden verhoogd. Hoewel dit een ware revolutie betekent voor de kunstmarkt, worden NFT’s sterk bekritiseerd vanwege hun gebrek aan ecologisch karakter. Een reeks werken kan inderdaad gelijk staan met het jaarlijkse CO2-verbruik van een Europese burger. De meeste van deze NFT’s werken in Proof of Work op het Ethereum protocol, maar andere meer ecologische oplossingen bestaan en zijn in opkomst.

Waarschijnlijk begrijp je dat er iets moet gebeuren om de ecologische voetafdruk van cryptocurrencies en blockchains te verlagen, zodat het een technologie kan worden die lang meegaat. Dit probleem was ook bekend bij het team dat een blockchainproject genaamd Brokoli Network heeft ontwikkeld. Zij willen een impact maken op de wereld door ervoor te zorgen dat de blockchainwereld een stukje groener wordt.

Wat is Brokoli Network?

Brokoli Network is een protocol dat zich richt op de verduurzaming van de blockchain- en cryptocurrency-wereld. Dat doet het door de populairste onderdelen van cryptocurrencies met elkaar te combineren: NFT’s, metaverse en play-to-earn-games.

Het hoofdproduct van Brokoli Network is een protocol waarmee gebruikers kunnen berekenen wat de ecologische voetafdruk is van een handeling die ze uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan het uitvoeren van een transactie op een DEX, of het spelen van een spel door middel van een dApp.

Brokoli Network heeft een mechanisme ontwikkeld waarmee er bespaard kan worden op de slippage. Het overgebleven gedeelte kan vervolgens geïnvesteerd worden in projecten die de wereld verbeteren op ecologisch gebied. Denk bijvoorbeeld aan het verwijderen van plastic in de oceanen, of de aanleggen van grote bossen.

Dit mechanisme zal worden gebruikt voor de eigen DEX die Brokoli Network aan het ontwikkelen is. Uiteindelijk kunnen andere projecten ook gebruik gaan maken van dit mechanisme. Er zal namelijk een API komen die het protocol laat integreren in andere projecten. Hierdoor zal het bijvoorbeeld mogelijk zijn om aan een groene wereld bij te dragen wanneer je gebruik maakt van Uniswap of SushiSwap (mochten zij dit protocol integreren).

Ontvangen van NFT Trees

Hier stopt het idee van Brokoli Network niet. We zeiden namelijk dat ze ook gebruik maken van NFT’s en de metaverse. Wanneer een gebruiker geld heeft ‘gedoneerd’ aan een groenere wereld, ontvangen ze als dank een NFT Tree. Dit is een boom in NFT-vorm, en de waarde van de boom wordt bepaald door de bijdrage die iemand heeft geleverd aan het klimaat.

Gebruikers kunnen deze bomen plaatsen in de metaverse van Brokoli Network. Door veel bomen te verzamelen, kunnen gebruikers vervolgens een heus bos aanleggen. Wanneer gebruikers een bepaalde waarde met alle NFT Trees hebben bereikt, kunnen ze hun bos omzetten in Brokoli Impact Credits, en is het bos een Digital Forest geworden.

Deze credits kunnen door bedrijven overgekocht worden wanneer ze willen laten zien een positieve impact op het klimaat te hebben gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan een organisatie die een fysiek bos heeft geplant. 

In onderstaande afbeelding zie je een screenshot van het dashboard van Brokoli Network. Hier kunnen mensen zien hoeveel impact ze hebben gemaakt op een beter klimaat, en waar hun donaties naartoe zijn gegaan. Door transparantie te bieden, wil het team achter Brokoli Network ervoor zorgen dat gebruikers niet bang hoeven te zijn dat hun donatie in de verkeerde zakken terecht komt. Dit is namelijk voor veel mensen een reden om geen geld te doneren.

Hoe werkt Brokoli Network?

Brokoli Network is een protocol dat op de blockchain van Ethereum draait. Het eerste product dat wordt afgeleverd is een gedecentraliseerd exchange (DEX) welke is gebaseerd op Uniswap. Dit betekent dat de DEX in feite een kopie is van Uniswap. Dat is opzich niet erg, want de DEX zelf is niet hetgeen dat Brokoli Network uniek maakt.

Wanneer je al eens van een DEX gebruik hebt gemaakt, weet je dat je een slippage in kunt stellen. Dit zorgt ervoor dat bedragen gedekt zijn in het geval van snelle prijsveranderingen. Het mechanisme van Brokoli Network kan echter veel beter inspelen op zulke prijsveranderingen, waardoor er slippage overblijft. Gebruikers kunnen ervoor kiezen om deze overgebleven slippage te doneren aan goede doelen die zich inzetten voor klimaat en milieu.

Op het moment dat gebruikers een transactie willen maken, laat de DEX ook zien hoeveel er wordt uitgestoten om de transactie uit te kunnen voeren. Dit moet gebruikers bewust maken welke impact ze maken om het klimaat, om ze vervolgens aan te zetten hun slippage te doneren voor een beter klimaat. Brokoli Network berust zich hierbij op het onderzoek dat ooit door een ander bedrijf is gedaan, waar we het verder in dit artikel nog over zullen hebben.

API

Het protocol dat wordt gebruikt zal niet alleen beschikbaar zijn op de Brokoli DEX. In plaats daarvan kunnen ook andere ontwikkelaars dit mechanisme voor hun applicatie gebruiken. Er komt namelijk een API-gateway waarmee ontwikkelaars de toepassing snel en makkelijk te integreren is.

Je zou kunnen stellen dat de Brokoli DEX vooral dient als voorbeeld. In het begin zal dit de enige applicatie zijn die deze toepassing gebruikt. Andere mensen kunnen hierdoor bekend raken met het protocol, waarna het team achter Brokoli Network hoopt dat meerdere projecten deze toepassing gaan integreren in hun applicatie.

NFT’s

Omdat Brokoli Network op Ethereum draait, kunnen ze makkelijk NFT’s gebruiken. Het minten van een NFT kost echter veel energie. Zoveel energie, dat Brokoli Network zich er bijna voor schaamt om het te integreren in hun oplossing. Daarom hebben ze ervoor gekozen om gebruik te maken van Immutable X. Dit is een layer 2 oplossing die ervoor zorgt dat er veel minder energie en hardware nodig is om een NFT te kunnen minten. Er komt hierdoor dus een stuk minder uitstoot vrij wanneer gebruikers zo’n NFT ontvangen.

Gebruikers ontvangen een NFT op het moment dat ze een positieve bijdrage leveren aan het klimaat. Dit kunnen ze doen door bepaalde taken uit te voeren die door Brokoli Network zijn bepaald, anderen te verijzen naar Brokoli met een speciale link of door Brokoli Network bekendheid te geven op social media. Denk bijvoorbeeld aan influencers.

GameFi en metaverse

GameFi en de metaverse zijn ontzettend populair geworden onder gebruikers van crypto en blockchain. GameFi omvat play-to-earn, wat betekent dat gebruikers geld kunnen verdienen door een spel te spelen die op de blockchain draait. De metaverse is een virtuele wereld waarin gebruikers met elkaar kunnen interageren. Brokoli Network combineert deze twee onderdelen en voegt er een duurzaam sausje aan toe, waardoor gebruikers worden aangezet om duurzaam bezig te zijn.

De NFT’s die gebruikers ontvangen plaatsen ze namelijk in hun eigen grond in de metaverse. Door een bos te laten groeien, kunnen andere mensen zien hoe goed iemand bezig is. Dit spelelement moet ervoor zorgen dat spelers hun bossen steeds groter willen laten worden. Een bos groeit door NFT’s te verzamelen en deze te bewaren in je wallet. De wallet koppel je vervolgens aan de metaverse.

Gebruikers kunnen hier ook geld mee verdienen. Door grote bossen aan te leggen in de metaverse, ontstaan er Digital Forests. Deze bossen kunnen veel geld waard worden, waarna ze de bossen kunnen verkopen aan NGO’s of andere goede doelen die een impact op het klimaat willen maken. Zij gebruiken deze Digital Forests als bewijs voor het leveren van een impact op milieu, dier, klimaat en mens. Ze kunnen dit vervolgens als marketingmiddel gebruiken, waardoor bedrijven met elkaar concurreren. Ieder bedrijf wil natuurlijk een zo groot mogelijke Digital Forest hebben, omdat dat laat zien dat ze het meest duurzame bedrijf zijn.

Proof of Concept

Het idee lijkt leuk, maar hoe weet het team achter Brokoli Network zo zeker dat gebruikers ervoor willen kiezen om geld te doneren aan een groenere wereld bij het maken van een transactie? Ze berusten zichzelf hierbij op het Noors bedrijf CHOOOSE.

CHOOOSE biedt een API aan voor alle soorten websites. Denk bijvoorbeeld aan een webshop. De webshop zou de API van CHOOOSE op hun betaalpagina kunnen gebruiken, waarna er wordt weergegeven wat de uitstoot is op het klimaat om de bestelling uit te voeren. Vervolgens krijgen gebruikers de optie om een klein extra bedrag te betalen waarmee ze de uitstoot kunnen verminderen.

Uit onderzoek bleek dat wanneer gebruikers de mogelijkheid hebben om een extra bedrag te betalen die de uitstoot doet verminderen, ze hier graag gebruik van maken. Ondanks dat, zijn er tot nu toe nog geen DeFi-applicaties die deze optie aanbieden, en vandaar dat Brokoli Network ervoor heeft gekozen om hier verandering in de brengen.

Benieuwd hoe de DEX van Brokoli eruit gaat zien? In onderstaande afbeelding krijg je hier een idee van. Onder de grafiek wordt weergegeven hoeveel energie er nodig is om de transactie uit te kunnen voeren, en welke impact je kunt maken door gebruik te maken van het protocol van Brokoli Network.

Wanneer je gelooft in het Brokoli Network project, kun je overgaan op aankoop van het BRKL-token. Door de BRKL-crypto te kopen, zorgt je ervoor dat het protocol zich verder kan ontwikkelen.

Plastiks werkt ook aan een betere wereld

Brokoli Network is niet het enige protocol dat werkt aan een groene en duurzame wereld. Een ander project dat gemotiveerd is om de wereld te verbeteren, is Plastiks. Zij werken op ongeveer dezelfde manier.

Plastiks heeft een marktplaats voor de blockchain ontwikkeld, waar de recyclers en producten van plastic bij elkaar komen. De producten van Single-Use Plastic, SUP genoemd, kunnen aangeven dat ze hun plastic willen laten recyclen. Het bewijs hiervoor kunnen ze op de marktplaats als NFT verkopen aan een bedrijf dat voor de recycling zorgt.

Het is voor iedereen duidelijk wie in het bezit is van zo’n NFT. Dit zorgt ervoor dat bedrijven het als marketingmiddel kunnen gebruiken, en hierdoor zo veel mogelijk plastic gaan laten recyclen. Uiteindelijk wordt de wereld op deze manier een schonere plek, omdat er minder plastic in het milieu zal belanden.

Plastiks heeft ook een eigen token, genaamd het PLASTIK-token. De Plastiks crypto is op verschillende crypto exchanges te koop, en door deze te kopen draag je bij aan een schonere wereld.

Brokoli Network koers

Conclusie

Dat we iets moeten doen aan het klimaat, is duidelijk. Wanneer je veel gebruik maakt van de blockchaintechnologie, door bijvoorbeeld met cryptocurrencies te handelen, draag je bij aan ecologische voetafdruk van deze industrie. Er is namelijk veel energie nodig om een blockchain te laten draaien.

Brokoli Network is een protocol dat ervoor wil zorgen dat gebruikers kunnen bijdragen aan een betere wereld. Met hun mechanisme blijft er een deel van de slippage over die geïnvesteerd kan worden in duurzame projecten. Denk bijvoorbeeld aan het aanleggen van een bos of het opruimen van plastic in de oceaan.

Wanneer gebruikers een bijdrage leveren, krijgen ze als dank een NFT Tree. Door genoeg bomen te sparen, kunnen gebruikers een bos aanleggen in de metaverse. Ze kunnen vervolgens ook door de bossen van andere gebruikers lopen. Wanneer ze genoeg bomen hebben gespaard, is het mogelijk om het bos om te zetten naar een Digital Forest, welke Brokoli Impact Credits voorstellen. Deze kunnen verkocht worden aan andere bedrijven en gelden als bewijs voor het leveren van een positieve impact op het klimaat.

Er zijn dus gelukkig genoeg bedrijven en mensen bezig met de verduurzaming van onze wereld. Naast Brokoli Network is ook Plastiks crypto hiermee bezig. Zij focussen zichzelf vooral op het recyclen van plastic, met hun PLASTIK-token. Dus, waar wacht jij nog op om mee te bouwen aan een duurzame toekomst?

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven