Home » Blog » Wat is Livepeer? Uitleg en koers en verwachtingen en alles wat je moet weten over LPT

Wat is Livepeer? Uitleg en koers en verwachtingen en alles wat je moet weten over LPT

We bekijken tegenwoordig met zijn allen veel online video’s of gebruiken zelfs live-streams. Het uitzenden of streamen van live video’s is best wel een dure aangelegenheid. Zonder dat je het misschien weet, wordt er aan gecentraliseerde transcoderings- en distributiebedrijven best wel veel geld betaald om te kunnen uitzenden. Van alle bandbreedte van het internet vandaag de dag, wordt 80% gebruikt voor video streaming. Als je veel streamt, wordt het dus een dure aangelegenheid, en dat is precies waar Livepeer een oplossing voor heeft.

In deze blog gaan we het over Livepeer hebben en het bijbehorende LPT token. Ik ga je uitleggen wat Livepeer precies is en hoe het werkt. We gaan ook het team achter dit project onderzoeken en de koers bekijken. Als je wilt weten waar je LPT kunt kopen, zit je hier ook goed.

Let op: hou er rekening mee dat de onderstaande tekst over ‘Livepeer (LPT)’ evenals de toelichting hierop op geen enkele manier als advies opgevat mag worden. De keuze voor óf en op welke manier je (crypto) wilt traden en welke keuzes je maakt qua belegging ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.

Hier kun je eerst een video bekijken die laat zien hoe Livepeer werkt.

Waar kan je Livepeer kopen?

Tegenwoordig biedt iedere exchange Livepeer kopen met iDEAL aan. Bekijk onderstaande exchanges en brokers met een registratie bij De Nederlandsche Bank (of via een partner) om Livepeer te kopen.

Crypto Bedrijf
Kosten
Aanbod
DNB
Bonus
Bitvavo Logo
Maker: 0.25%
Taker: 0.15%
200+
Ja
€ 10 gratis crypto tegoed
€ 10.000 gratis handelen
Bekijk Bonus Bitvavo
Bybit logo
Maker: 0.10%
Taker: 0.10%
800+
Via SATOS
$40 gratis tegoed als je $400 stort
10% extra korting op fees
$30k deposit bonussen
Bekijk Bonus Bitvavo
Coinmerce logo
Broker: 0.50%
Exchange: 0.20%
350+
Ja
€ 10 aan BTC en ETH
Registreer nu bij Coinmerce
Top crypto exchanges in Nederland 2023

Hieronder vind je een widget hoe je direct Livepeer kan kopen bij Bitvavo.

Wat is Livepeer?

Livepeer is een gedecentraliseerd open video-infrastructuur waar ontwikkelaars video streaming apps kunnen bouwen. Het is in mei 2018 gebouwd op het Ethereum netwerk. Ze willen de snel groeiende, gecentraliseerde en dure live streaming industrie naar hun hand zetten. Juist daarom wordt Livepeer beheerd door een decentraal netwerk van node operators die het LPT-token staken. Zowel de traditionele manier en web3  video streaming worden mogelijk gemaakt met flink gereduceerde prijzen in vergelijking met andere cloud providers.

Een ander groot voordeel van Livepeer is dat de schaalbaarheid zeer groot is. Hun doelstelling is om de betrouwbaarheid van de video streaming te verhogen. Tegelijkertijd willen ze de bijkomende kosten hiervan tot 50 x verlagen. Om dit voor elkaar te krijgen bouwt Livepeer een P2P (Pay-to-Play) infrastructuur die een wisselwerking aangaat met een marktplaats op de Ethereum blockchain. Hun infrastructuur kent ook geen limiet voor de hoeveelheid aansluitingen.

Op zichzelf bestaat deze technologie al tot een bepaalde hoogte. Wat Livepeer uniek maakt is dat zij de eersten zijn die deze techniek voor het hele internet beschikbaar stellen, en niet alleen voor één firma. Niemand heeft geprobeerd om dit met nodes te doen die door de gebruikers uitgevoerd worden.

Voor wie is Livepeer gemaakt?

Wat belangrijk is om te begrijpen, is dat Livepeer niet zelf de uitzendingen voor zijn rekening neemt, maar wel achter de schermen aan de touwtjes trekt. Hier kun je zien voor wie Livepeer allemaal bedacht is.

  • Ontwikkelaars – als deze hun live en on demand applicaties willen bouwen, kan Livepeer hun functionaliteit aandrijven.
  • Gebruikers – voor je video streaming, gaming, coderen, entertainment, educatieve cursussen en andere inhoudsvormen kun je gebruikmaken van applicaties die op Livepeer gebouwd zijn.
  • Broadcasters of omroepen – als je een groot publiek hebt en flinke streaming- en/of  infrastructuur kosten daardoor krijgt, kan Livepeer helpen met de kosten voor het streamen en de overhead van de infrastructuur.

Toepassingen voor Livepeer zijn onder andere als volgt;

  • Pay-as-you-go – voor geselecteerde live evenementen, zoals concerten, sportwedstrijden, cursussen, of een artiest live zien op zijn eigen kanaal. Voor al deze opties wordt een transactie van waarde in de code geprogrammeerd (baked). Broadcasters worden alleen betaald voor wat je als kijker live wilt zien. Dit dan zonder credit card, conto, of controle over de identiteit, zoals bij een gecentraliseerd platform.
  • Ongecensureerde live journalistiek –  platformen zoals Twitter of Facebook, bereiken natuurlijk een groot publiek. De video’s worden echter ook snel geblokkeerd, zeker als het bijvoorbeeld om politieke conflicten gaat. Livepeer heeft dat niet, en kan direct, zonder censuur van elke brandhaard live berichten.
  •  Video Enabled DApps – Livepeer kan een decentrale applicatie toevoegen aan de stack, die een volledig schaalbare live video stream kan bieden aan elk aantal van kijkers.

Hoe werkt Livepeer?

Livepeer werkt met ‘orchestrators‘ en ‘delegators‘. Dan weet je nog steeds niet veel, dus is het goed om dit uit te leggen met voorbeelden.

Later we echter eerst eens kijken waarom video’s zo duur zijn om te streamen. De reden hiervoor is dat als je een video op het internet wilt zetten dat je deze eerst moet transcoderen. Dit is het proces waarbij een onbewerkte video file geformatteerd moet worden, zodat het niet uitmaakt welke bandbreedte er is, 2G of 5G, of welk apparaat je gebruikt. Met deze variabelen in gedachten, krijg je dan toch steeds de beste kijkervaring voorgeschoteld.

Wie zijn de orchestrators?

De ‘orchestrators’ zijn de gebruikers waar Livepeer op leunt. Zij voegen hun computers toe aan het netwerk, zodat ze de transcodering en distributie-eisen van de app ontwikkelaars kunnen verwerken. Dit doen ze door hun computerbronnen, zoals de CPU, GPU en bandbreedte, ter beschikking te stellen. Voor niets gaat alleen de zon op, en in ruil hiervoor krijgen ze dan crypto uitbetaald. Dit gebeurt in de vorm van bijvoorbeeld ETH of stablecoins DAI. Als orchestrator of node operator, kun je ook meer werk krijgen, als je een goede reputatie opbouwt.

De afbeelding hieronder laat zien hoe het proces verloopt. In het midden, waar al de bolletjes en lijntjes staan dat is waar de orchestrators zitten en hun taak uitvoeren. Het transcoderen en het verspreiden van video’s.

Orchestrator functie in Livepeer
github.coml ivepeer whitepaper

Om orchestrator te worden, heb je een behoorlijke dosis technische kennis nodig en kan zomaar, pardoes een volledige dagtaak worden. Als je echter orchestrator wilt worden, moet je eerst het Livepeer of LPT token verdienen of aanschaffen. Later kom ik nog uitgebreid terug op wat het LPT token precies is. De bedoeling van dit token is om deelnemers te coördineren, op te starten en te stimuleren. Op deze manier krijgt Livepeer in ruil een netwerk dat goedkoop, effectief, veilig, betrouwbaar en nuttig is.

Hoe meer LPT je als orchestrator bezit, hoe meer werk je kunt doen om dan in ruil voor dit werk weer crypto te ontvangen. Als het netwerk blijft groeien, heeft dat als gevolg dat de vraag naar orchestrators blijft groeien. Dit heeft als direct gevolg dat de vraag naar LPT ook toeneemt.

Maar wat als je wel LPT tokens bezit, maar geen tijd of niet voldoende technische kennis in huis hebt orchestrator te zijn? Dan komen we uit bij de tweede rol die Livepeer in het leven geroepen heeft, die van delegator.

Wie zijn de delegators?

De delegators zijn de tokenhouders op het Livepeer netwerk, die hun LPT tokens staken. Ze kiezen dan zelf uit bij welke bij orchestrators ze hun tokens staken. Dus eerlijkheid en goed werk door de orchestrators zijn richtlijnen die gebruikt worden. Het staken kun je zien als een soort van aanbetaling doen in dit geval. Tijdens het staken van het LPT token worden deze vastgezet voor een vooraf afgesproken periode, en kun je ze niet ergens anders voor gebruiken. Als deze stake periode voorbij is, krijg je je tokens weer terug, inclusief je yield (een soort van rente) of je gaat opnieuw staken, met bijvoorbeeld een andere orchestrator. Op deze manier wordt en blijft het netwerk veilig.

Op de volgende afbeelding zie je een orchestrator die alles dirigeert en een delegator met twee zakken vol met het LPT token, klaar om te staken.

LIvepeer orchestrators en delegators
https://livepeer.org/

Het LPT token staken, waarom?

De orchestrator en de delegator krijgen alle twee een deel van de kosten die een broadcaster betaald om het netwerk te gebruiken. Bovendien mint Livepeer nieuwe tokens op gezette tijden, die dan weer verdeeld worden tussen de orchestrators en delegators, met een verdeelsleutel. Hoe meer je staakt, hoe meer nieuwe tokens je krijgt. Het LPT token is dus inflatoir. Als je LPT tokens hebt, en die niet staakt, bezit je een steeds kleiner wordend deel van het netwerk. Als je wel gaat staken, wordt je aandeel in het netwerk steeds groter.

Een belangrijke reden is ook dat orchestrators op deze manier een groot economisch voordeel hebben over traditionele gecentraliseerde video stream aanbieders. Dit komt omdat de waarde van de LPT tokens die ze krijgen meer is dan wat ze een broadcaster in rekening moeten brengen om break-even te spelen. Traditionele, gecentraliseerde video-aanbieders moeten echter niet alleen de kosten voor het transcoderen en verspreiden van de video’s in rekening brengen, maar ook een winstmarge. En precies hier ligt het voordeel van Livepeer, en zie je de reden waarom ze een goedkopere service kunnen aanbieden. Het maakt het ook duidelijker waarom een orchestrator eerlijk moet zijn en goed werk moet afleveren. Dit is een belangrijke reden hoe het netwerk verder kan doorgroeien.

De volgende video geeft uitleg hoe je het Livepeer token kunt staken.

Wie zit er achter het Livepeer project?

De mensen achter het Livepeer project zijn niet de eerste de besten. Om met dit idee en de uitwerking ervan op de proppen te komen, moet je wel enige technische kennis in huis hebben. Dat hebben de oprichters en teamleden dan ook in ruime mate.

  • Doug Petkanics – CEO, in 2016 is hij medeoprichter van Livepeer. Daarvoor was hij onder andere medeoprichter en VP Engineering van Hyperpublic (opgekocht door Groupon) en Wildcard Inc (een van Apple’s Apps van het jaar in 2015).
  • Eric Tang – CTO en medeoprichter van Livepeer. Was Lead Developer bij Hyperpublic en medeoprichter en CTO van Wildcard.
  • Philipp Angele – Director of Video Product. Was medeoprichter van Camcast en Camfoo. Video tech wizzard.
  • Yondon Fu – Lead Engineer.

Op hun website staan 15 mensen in hun team, met uiteenlopende rollen en functies. Er zit genoeg technische knowhow en ervaring in dit team, wat belangrijk is om het project verder uit te bouwen.

Wat is het LPT token?

Het LPT token is een ERC20 token. Het is het protocol token van Livepeer, en niet een ruilmiddel. Je kunt het wel op diverse beurzen kopen, zo meteen meer hierover. Zoals we al gezien hebben, is staken een belangrijk deel van de functie van het LPT token.

Nieuwe tokens worden gemint in zogenaamde ‘rounds’. Deze rounds worden gemeten in Ethereum blocks, en elke round bestaat uit 5760 Ethereum blocks. Elke 11.14 secondes wordt er een block gemined, dus elke 17.82 uur duurt elke Livepeer round. Er van uitgaande dat de orchestrator bij wie je een stake hebt staan zijn werk goed doet, is dit dus hoe vaak je een beloning krijgt.

Dan is er ook het inflatiepercentage, of hoe Livepeer protocol berekend hoe veel LPT tokens er gemint moeten worden tijdens elke round. Stel het inflatiepercentage is 0.01965% en het tokens in omloop is 24,089,577.44. Dat betekent dat in de volgende round er 4,733.6 tokens gemint en uitgekeerd worden aan alle deelnemers. Dit inflatiepercentage past Livepeer voor elke round aan. Er wordt gekeken naar hoeveel tokens er gestaked worden van de hoeveelheid tokens die in omloop zijn.

Wat is de participation rate?

Stel dat er inderdaad 24,089,577.44 tokens in omloop zijn, en dat 12,064,208.76 gestaked worden. Dan is de zogenaamde ‘participation rate’ 50.08%. Dit beschouwt Livepeer als een gezond percentage, alles rond de 50%. Hiermee is er een gezonde balans tussen netwerk veiligheid en token liquiditeit. Om op dit percentage te blijven, wordt bij elke round het inflatiepercentage verhoogd met 0.00005% als de deelnemers ratio onder de 50% ligt. Andersom wordt deze ratio met 0.00005% verhoogd als de deelnemers ratio boven de 50% ligt.

Volgens CoinMarketCap zijn er 21,164,655.33 LPT in omloop, dit is 92% van de max supply, die 22,906,951 tokens is.

Op het moment van schrijven, augustus 2021, zijn er ruim 2900 delegators, een aantal dat bijna dagelijks groeit.

Wat is de koers van het LPT token?

Als je in het LPT token wilt investeren, is een goed begin om te weten wat de koers is. Als je al gaat traden, wil je ook het liefst winst maken. Je kunt een technische analyse maken om te zien wat het beste koop of verkoop moment is.

Het LPT token heeft tot midden maart 2021 een koers onder de $10 gehad. Daarna ging het steil omhoog om op 10 mei de voorlopige ATH (all time high) te halen met $43.88. Daarna is de koers ook weer gezakt en op het moment van schrijven, augustus 2021 is de koers $19.78.

Bij CoinMarketCap staat hij buiten de top 100 op plek 145. Deze munt heeft een goed sentiment op de markt en ik denk dat hij nog wel eens een goede koersontwikkeling kan doormaken. Als je in deze munt wilt investeren is het belangrijk om goed je eigen onderzoek te doen.

Waar kun je het LPT token kopen?

Het LPT token is op Bitvavo en Bybit te koop. Bitvavo heeft deze munt eind augustus 2021 in zijn aanbod opgenomen. De meeste toonaangevende CEX’en hebben deze munt ook in de aanbieding, zoals Gate.io en KuCoin. Klik hieronder om op Bitvavo te kopen.

Hoe kun je de SLP tokens veilig bewaren?

Je hebt verschillende opties om deze tokens veilig te bewaren. De beste manier is om ze op een hard wallet op te slaan, ook wel een cold wallet genoemd. Met een hard wallet, zoals de Ledger X of S en de Trezor, ben je beschermd voor internethacks.

Je kunt ook de tokens op een CEX zoals Bitvavo laten staan. Hiermee ben je echter niet beveiligd tegen een hack van de beurs. We noemen deze wallets ook wel hot wallets.

Als derde optie kun je ook nog een online wallet zoals MetaMask of Trust wallet gebruiken. Hier is ook nog een kans op een internethack, maar deze is theoretisch kleiner dan een hack op een beurs.

Conclusie

Livepeer is het eerste project dat decentraal live streaming mogelijk maakt met een beloning voor de ‘orchestrators’ en de ‘delegators’. Er zijn andere kapers op de kust die ook op een decentrale manier de hoge streamingskosten willen aanpakken. Deze gebruiken echter allemaal andere manieren. Het succes van Livepeer zal onder andere afhangen of ze voldoende schaalbaar zijn om de vraag aan te kunnen. Als ze dit lukt op een goedkope manier, is er een potentiële grote toekomst voor dit project in de maak.

Web3 apps zijn in opmars, en Livepeer kan een betrouwbare leverancier worden voor live streams. De huidige globale pandemie heeft die opmars duidelijk gemaakt. Het aantal orchestrators blijft in elk geval gestaag groeien, en dat is zeker een goed teken. Het is volgens mij zeer de moeite waard om dit project in de gaten te blijven houden. Als je in het LPT token wilt investeren, doe dan in elk geval wel goed je eigen onderzoek.

Mocht je nog verdere vragen hebben over Livepeer, laat het ons weten in onze Cryptokopen Facebookgroep. We helpen je graag verder. Zie je daar!

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven