Cryptocurrency

Mina Protocol, wat is dat? Alles wat je moet weten over de MINA token

De blockchain technologie opent veel nieuwe mogelijkheden en opties. Crypto maakt er dankbaar gebruik van. Er is echter een klein probleem met blockchains, en dat is hoe groot ze zijn. Een doorsnee blockchain is al snel rond de 300GB. Dat betekent dat als je bij een PoW of PoS blockchain munten wilt minen of staken, je de hele blockchain moet downloaden. Dat is me nogal wat. Ethereum is op dit moment zelfs al ruim 500GB. Ga er maar aan beginnen met je laptop, of nog beter, met je mobieltje. Het Mina Protocol brengt daar verandering in. Dit is de lichtste blockchain ter wereld. Hij brengt net 22KB aan de haak. Dus een blockchain die je zo in je broekzak kunt steken. Ja, letterlijk dus, op je mobiel. En dit zonder dat de prestaties er onder lijden.

Je hebt het vast al in de gaten, in deze blog ga ik het over het Mina Protocol hebben en het MINA-token. Ik ga je uitleggen wat het Mina Protocol precies is en hoe het werkt. Ik ga ook een kijkje nemen achter de schermen bij het team van dit project en de MINA-koers onder de loep nemen. Verder vertel ik je ook waar je het MINA-token kunt kopen.

Let op: hou er rekening mee dat de onderstaande tekst over ‘DENT (DENT)’ evenals de toelichting hierop op geen enkele manier als advies opgevat mag worden. De keuze voor óf en op welke manier je (crypto) wilt traden en welke keuzes je maakt qua belegging ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.

De volgende korte video geeft een goed idee hoe het Mina Protocol werkt.

Wat is Mina Protocol?

Het Mina Protocol is de lichtste Layer 1 blockchain ter wereld. Hij heeft een vaste grote van maar 22KB. Dit is vergelijkbaar met de data van een paar tweets op Twitter. Het Mina Protocol zal ook nooit groter groeien dan deze 22KB. Als andere, originele blockchains groeien, kunnen minder mensen direct aan de blockchain deelnemen. Dit heeft dan weer tot resultaat dat de decentralisatie eronder leidt. En decentralisatie is eigenlijk een van de pilaren waar de blockchain technologie op bouwt. Als je dan de decentralisatie wilt verbeteren, gaat dit weer ten koste van de schaalbaarheid. En zo zijn we aanbeland bij het oude dilemma van het blockchaintrilemma.

Om kort uit te leggen, het blockchaintrilemma geeft aan dat gedecentraliseerde netwerken maar twee van de drie voordelen kunnen leveren. Dat is dan een keuze uit decentralisatie, veiligheid en schaalbaarheid. Zo is bijvoorbeeld Bitcoin gedecentraliseerd en veilig, maar niet schaalbaar.

Diverse blockchain claimen dat ze dit trilemma opgelost hebben. Maar 100% is het nog niemand gelukt. Mina is het in elk geval gelukt om de veiligheid en decentralisatie te waarborgen. Ze beweren ook dat ze schaalbaar zijn. Dit bereiken ze door zogenaamde zk-SNARKs. Dit is een beknopt cryptografisch bewijs. Ik leg later uit hoe deze zk-SNARKs werken en wat ze precies voor het Mina Protocol betekenen.

Omdat Mina dus zo een lichte blockchain is, kan iedereen deze blockchain downloaden en er mee aan de slag gaan. Het is dus ook helemaal geen probleem om deze blockchain op je mobieltje te downloaden. En je bent dan meteen ook een volledige node eigenaar en validator. Dus zolang je een geschikte mobiele telefoon en internet hebt, kan iedereen nieuwe blokken goedkeuren. Zo krijg je dus snelheid en schaalbaarheid. De volgende afbeelding laat zien hoe licht Mina is.

Mina Protocol

Mina Protocol website

Hoe werkt het Mina Protocol?

Het team achter Mina, O(1) Labs, heeft vier jaar lang getest en gebouwd aan de Mina blockchain.  In maart 2021 was het mainnet er. De manier waarop ze hun blockchain zo licht houden is door de zk-SNARKs. Dit betekent; “zero-knowledge succinct non-interactive arguments of knowledge.” Dat is dus een hele Engelse mond vol, maar ik leg zo uit hoe dit werkt.

Eerst wil ik kort uitleggen hoe blockchains zoals Bitcoin en Ethereum functioneren met het verifiëren van nieuwe blokken. Zij moeten elke transactie goedkeuren. Als er een nieuwe miner of validator bijkomt, moeten die het hele netwerk downloaden. Dat zijn een paar honderd GB. Daar kunnen wij met onze gewone computers en laptops niet meer aan mee doen. Je hebt zoveel computer kracht nodig dat die voor normale stervelingen zoals jij en ik dit buiten ons bereik raakt. Het gevolg hiervan is dat de macht van het minen of goedkeuren nu in een klein groepje terechtkomt. Deze kunnen wel de benodigde investering in krachtige computers maken. Daardoor krijg je echter ook een minder gedecentraliseerd project. De kans op censuur wordt daardoor groter.

De zk-SNARKs

Het Mina Protocol pakt dit anders aan en in plaats van de hele blockchain te moeten downloaden, gebruiken zij de zk-SNARKs. Dit is een gemakkelijk verifieerbaar cryptografisch bewijs van constant dezelfde grootte. Hierdoor hoeft niet elke deelnemer alle data te downloaden. Dus in plaats van de hele blockchain te moeten goedkeuren, vanaf het prille begin, gebruiken ze zk-SNARKs. Het is stukken kleiner dan een complete blockchain en het vertegenwoordigt de hele blockchain in plaats van alleen de laatste block. Zoals bij andere blockchains.

De zk-SNARKs zijn uitgevonden door MIT-professor Silvio Micali. Hij is tegelijkertijd ook de oprichter van Algorand. Ze zijn zeer privégericht. Als voorbeeld kan ik Teller gebruiken. Dit project bouwt op Mina. Bij hun kun je crypto lenen. Met de zero knowledge (zk) technologie, kunnen ze de kredietwaardigheid van de gebruikers vaststellen. Dit doen ze zonder belangrijke informatie te delen. De kredietverstrekker (Teller) krijgt een verificatie dat de kredietwaardigheid in orde is. De kredietverstrekker hoeft echter geen belangrijke data of informatie van de lener hiervoor te zien. Teller is een zogenaamde zkApp. Dit is een Mina zero knowledge smart contract. Deze zkApps zorgen voor de privacy van alle gegevens en de end-to-end beveiliging voor alle gebruikers en ontwikkelaars. De zkApps waren eerst bekend onder de naam Snapps.

Maar om terug te komen op de zk-Snarks. Deze maken een momentopname van zichzelf als ze een nieuwe block aanmaken, met de volledige blockchain als achtergrond.  Deze momentopname wordt dan op zijn beurt weer de achtergrond voor de volgende block, en dit proces blijft zich dan herhalen.

Ouroboros consensus

Het Ouroboros consensus mechanisme dat Mina gebruikt, wordt bijvoorbeeld ook door Cardano gebruikt. Hierbij werkt elke deelnemer in het PoS protocol als een node. Dit heeft als gevolg dat iedereen deelneemt aan het goedkeuren, of de consensus. Er zijn hiervoor twee verschillende nodes nodig. Je kunt op de volgende afbeelding ook zien hoe dit werkt.

  1. De block producenten — Deze selecteren welke transacties in de nieuwe block terechtkomen. Ze krijgen ook de blockbeloning. Met andere woorden, zij zijn de miners of de validators zoals we die op andere blockchains vinden.
  2. De SNARK werkers — Deze geven hun computerkracht om netwerk bestanden te comprimeren en ze geven een bewijs van de transacties af. De blockproducenten kunnen dan op deze bewijzen bieden. Hiervoor worden ze dan met MINA betaald.

Voor deze SNARKs is er ook een aparte marktplaats, die de Snarketplace heet. Hier kun je alleen met het MINA-token betalen.

Als nadeel van Mina kun je stellen dat het een langzame blockchain is. Ze kunnen 22 TPS of transacties per seconde verwerken. Dat is nog steeds sneller dan Bitcoin, maar het is wel een gebied waar verbetering nodig is.

Mina Protocol

Mina economics whitepaper

Wie zit er in het Team van het Mina Protocol?

Het Mina team is ervaren en heeft ook ervaring in de blockchain space. Mina werd opgericht door twee personen die deel uitmaken van het O(1) Labs team. Laten we ze eens onder de loep nemen.

  • Evan Shapiro — Co-founder en CEO. Hij heeft een BS in computerwetenschap van de Carnegie Mellon universiteit in Pittsburgh, PA, in de Verenigde Staten. Hij heeft onder andere voor Mozilla gewerkt. In de crypto wereld is hij een expert op het gebied van zk-SNARKs.
  • Izaak Meckler — Co-founder en CTO bij O(1) Labs. Hij heeft een BS in wiskunde en computerwetenschappen van de universiteit van Chicago. Sinds 2017 is hij bij O(1) Labs aan de slag.
  • Joon Kim — General Counsel (GC). Had deze functie ook bij O(1) Labs en Terra. Was Assistent GC en Vicepresident bij Goldman Sachs. Hij is onder andere verantwoordelijk voor het uitreiken van beurzen.
  • Sherry Lin — Interim-hoofd Marketing & Community. Zij heeft ook een achtergrond bij O(1) Labs, in de marketing.

Dit zijn de belangrijkste personen uit het team. O(1) Labs heeft een sterke invloed op alles wat er gebeurd bij het Mina Protocol. Verder staan er op hun website nog 47 andere personen die op de een of andere manier betrokken zijn bij Mina. Een uitgebreid en ervaren team.

In maart 2022 kreeg het team tijdens een nieuwe financieringsronde maar liefst $92 miljoen. Hier zat onder andere FTX Ventures achter en het nu helaas beruchte Three Arrows Capital. Met zo een goed gevulde geldbuidel kan het team nog wel een tijdje vooruit. Dit is natuurlijk belangrijk voor de toekomst van het protocol.

Wat is het MINA-token?

Het MINA-token is het native token van het Mina protocol. Bij hun token verkoop werd er $18,75 miljoen opgehaald. Het token heeft verschillende toepassingen. Een daarvan is bijvoorbeeld dat het de exclusieve munt op de Snarketplace is. Hier kunnen block en SNARK producenten SNARK proofs kopen en verkopen.

Mina is een PoS protocol en dus kun je het token ook staken. Als je het MINA-token staakt, kun je block producent worden of je MINA aan een andere block producent delegeren. Mina heeft verder geen slashing of bonding periodes bij het staken. Voor meer informatie over het staken van MINA kun je hier terecht.

De marketcap van MINA is $485.8 miljoen. Die is dus nog vrij klein. Waar je echter wel op moet letten is dat er geen cap op de maximale voorraad van MINA-tokens is. Het huidige totale aanbod is 824 miljoen en daarvan zijn er bijna 693 miljoen in omloop. Het is een inflatoir token en bij de genesis block waren er 1 miljard tokens gemint die over 8 jaar uitgesmeerd uitkomen. De eerste twee jaar is er 12% inflatie totdat er na 4 jaar elk jaar 7% inflatie is. Mina heeft een uitgebreid artikel over de token distributie en voorraad. Als je meer over deze details wilt weten, is dit artikel aan te raden.

De afbeelding hieronder laat goed zien hoe het MINA-token over 8 jaar lang uitgedeeld wordt.

Mina Protocol

https://minacrypto.com/mina-tokenomics/

Wat is de koers van het MINA-token?

Als je in het MINA-token wilt investeren, is een goed begin om te weten wat de koers is. Als je al gaat traden, wil je ook het liefst winst maken. Je kunt een technische analyse maken om te zien wat het beste koop of verkoop moment is.

Het MINA-token werd bij CoinMarketCap genoteerd op 2 juni 2021 met een koers van $4.0546. Daarna was er meteen een sterke correctie en de koers daalde tot $0.94 op 20 juli 2021. Toen werd er echter een positieve trend ingezet en werd de voorlopige ATH bereikt op 14 september 2021 met een koers van $6.15. De koers zakte daarna weer naar net onder de $4 en in september was de koers weer terug, net onder de $6. Daarna heeft ook het MINA-token zich niet aan de huidige bear market kunnen onttrekken, en is de koers flink gedaald. Op het moment van schrijven, begin oktober 2022, is de koers $0.5873.

Bij CoinMarketCap staat hij net binnen de top 100 op plek 85. Deze munt heeft een goed vooruitzicht volgens mij, omdat het een geavanceerde blockchain is met stevige fundamenten. Het project steekt goed in elkaar en heeft ook een sterk team achter zich. Ik denk dat hij daarom nog wel eens een goede koersontwikkeling kan doormaken. Als je in deze munt wilt investeren is het wel belangrijk om eerst goed je eigen onderzoek te doen.

De volgende video laat je goede voorbeelden zien van de toepassingen van het Mina Protocol.

Waar kun je het MINA-token kopen?

Het MINA-token is helaas nog niet op Bitvavo maar wel op Binance te koop. De meeste toonaangevende CEX’en hebben deze munt ook in de aanbieding, zoals Coinbase en Kraken. Je kunt het MINA-token ook op de actieve en interessant Gate.io beurs vinden. Op Gate.io zijn bijna alle tokens te vinden en wekelijks worden er nieuwe tokens toegevoegd. Een zeer goed alternatief voor Bitvavo als een token daar niet wordt aangeboden. Er zijn op dit moment geen liquidity pools op DEX’en te vinden voor een MINA-paartje.

Hoe kun je het MINA-token het beste bewaren?

Je hebt verschillende opties om dit token te bewaren. De veiligste manier is om ze op een hard wallet op te slaan, ook wel een cold wallet genoemd. Met een hard wallet, zoals de Ledger X of S, ben je beschermd voor internet hacks.

Je kunt natuurlijk je MINA-token op de beurs laten staan waar je het token gekocht hebt. Nu heb je echter geen toegang tot je private keys. De private keys van een beurs blijven in de handen van de beurs zelf. Het gevaar van een gehackte beurs bestaat altijd en dan heb je een kans dat je je crypto kwijt bent. Deze wallets op een beurs worden ook wel hot wallets genoemd.

Als derde optie kun je ook nog een online wallet gebruiken die werkt op het Mina netwerk. Op dit moment is er nog geen native wallet. Er zijn echter wel drie andere wallets die je kunt gebruiken. Dit zijn Clorio, Auro Wallet en Staking Power voor je mobiel. Hier is ook nog een kans op een internet hack, maar deze is theoretisch kleiner dan een hack op een beurs. Let er op dat het MINA-token geen ERC-20 token is en niet op MetaMask of Trust Wallet werkt.

Conclusie

Nu heb je een beter idee over wat het Mina Protocol is en hoe het werkt. Het werd soms best wel technisch, maar ik heb het op een zo eenvoudig mogelijke manier uitgelegd. Bijvoorbeeld, de zk-SNARKs. Je hebt nu ook inkijkje bij het team gekregen en ik heb het uitgebreid over het MINA-token gehad. Dit project heeft volgens mij veel potentieel. Met een relatief kleine marketcap en een sterke fundamentele onderbouwing, kan het MINA-token best nog wel eens een goede prijsontwikkeling zien. Als je in dit token wilt investeren, doe dan wel eerst goed je eigen onderzoek, ik ben namelijk geen financieel adviseur.

Heb je nog verdere vragen over het Mina Protocol en het MINA-token, laat het ons weten op onze Cryptokopen Facebookgroep. Je kunt ons ook op Twitter volgen. Zie je daar!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Garanties
  • Eerlijk Ondernemen
    Eerlijk ondernemen
  • Geverifieerde winkel
    Identiteit geverifieerd
  • Geschilbemiddeling
    Geschilbemiddeling
9,5
Reviews
  • 9,5
    users icon Top!