Moving Average Convergence Divergence. Of MACD. Wat is dat nou precies? Wanneer je lekker van start wilt gaan met crypto trading, Dan kun je natuurlijk op goed geluk je geld investeren in dezelfde crypto’s als je buurjongen of je oom, maar het kan wellicht geen kwaad om op basis van wat onderzoek zelf tot een keuze te komen.
En niet alleen de keuze van de ultieme cryptocurrency die bij jou past, maar ook de juiste momenten om deze in te kopen of te verkopen, kun je regelmatig bepalen wanneer je goed bent (of wordt) in technische analyse (TA). Maar wat is technische analyse dan precies? Wat kun je er allemaal mee? Wat zijn trading indicatoren? En wat is dan de Moving Average Convergence Divergence?
De antwoorden op al deze vragen, en nog veel meer vragen, vind je uiteraard terug in dit uitgebreide artikel met een complete uitleg van de MACD! Ga er dus even goed voor zitten en schrijf met ons mee! En voor je het weet, ben jij een rijzende ster in de crypto trading industrie!
Belangrijk: Dit artikel is uitsluitend bedoeld om je te informeren over het bestaan en de mogelijkheden van Moving Average Convergence Divergence (MACD). Het is geheel aan jezelf of en hoe je besluit om in cryptocurrency te handelen. Wij zijn geen financiële adviseurs.
Als teaser beginnen we even met een korte video over het hoofdonderwerp van vandaag. Ben je al ervaren in technische analyses? Dan heb je kans dat de video je al aardig wat zegt. Indien dat niet zo is, geen zorgen! We leggen je namelijk stap voor stap uit hoe de MACD in elkaar zit en wat je er allemaal mee kunt! We beginnen – na deze video – bij het allereerste begin en lopen stap voor stap door alles in deze uitgebreide handleiding en uitleg heen. Enjoy the video!
Wat je vandaag zult leren
Wat is crypto trading eigenlijk?
We beginnen eerst maar eens even bij het begin. Voordat we het gaan hebben over een MACD-indicator of een signaallijn, groene candles en korte termijn indicatoren. Eerst even de basis. Wat is crypto trading eigenlijk?
Crypto trading is heel letterlijk de handel in cryptocurrency’s. Net zoals met elk betaal- of ruilmiddel, komt ergens vraag en aanbod bij elkaar. Wanneer je de eerste keer gaat beginnen met cryptocurrency’s, heb je nog helemaal niks. Wat doe je dan? Precies: je koopt een cryptomunt van een verkopende partij! Precies op dat moment ben je dus aan het crypto traden.
Crypto trading gaat alleen wat verder dan puur je eerste aanschaf of het verkopen van alles wanneer je er klaar mee bent. Crypto trading is feitelijk de actieve variant van het aankopen en verkopen van (een dezelfde of verschillende) cryptocurrency’s, met als doel je winsten te maximaliseren.
Kopen wanneer de koers laag staat, verkopen wanneer de koers hoog staat. Wat dat betreft is crypto trading niet per definitie heel anders dan de handel in (staats)obligaties of aandelen. Of het verhandelen van langetermijncontracten. Uiteindelijk wil je iets zo goedkoop mogelijk inkopen en zo duur mogelijk verkopen. Maar hoe bepaal je nou een geschikt aankoop- of verkoopmoment? Juist, met behulp van technische analyses!
Wat is ‘Technische Analyse’ (TA)?
Technische Analyse is de wiskundige en statistische benadering van het crypto traden. Een goede technische analyse is een elementair onderdeel van een crypto trading strategie. Je bestudeert niet alleen trends en cryptokoersen, maar probeert vaak met behulp van trading indicatoren ook een inschatting te maken van de komende vooruitzichten.
Het maakt dus een belangrijk onderdeel uit van het succes van een crypto trader. Je kunt natuurlijk altijd een keer (heel veel) geluk hebben en een dikke winst cashen. Daar is helemaal niks mis mee, integendeel! Maar wanneer je op langere termijn succesvol in het crypto traden wilt zijn, heb je behoefte aan iets meer vastigheid en fundament. En daar is Technische Analyse uitermate geschikt voor.
Wat kun je met Technische Analyse?
Wat je precies met een TA kunt doen, is sterk afhankelijk van je skills. Wanneer je alle cijfers, trends, statistieken en trading indicatoren keer op keer juist weet in te schatten, heb je simpelweg goud in handen. Het behoeft weinig uitleg om aan te geven dat wanneer je zo getalenteerd bent dat je precies weet wanneer een koers gaat stijgen en wanneer deze gaat dalen, dat je veel (heel heel veel) geld kunt verdienen.
Maar goed, als het allemaal zo simpel was dan reden we allemaal in een Bugatti La Voiture Noire. Dit pareltje kost een slordige 20 miljoen Amerikaanse dollars. Voordat we verder gaan, neem even een paar minuten om op zijn minst deze auto even te bekijken. Dan weet je in elk geval waarvoor je het allemaal doet! 😉
Goed, nu we dat achter de rug hebben en je jezelf hopelijk weer een beetje bij elkaar hebt geraapt, zul je begrijpen dat je met Technische Analyse jezelf traint om bepaalde trends en patronen in de crypto trading markt te herkennen en om op basis daarvan te handelen in een ultieme poging er schoftig rijk van te worden.
En dat doe je natuurlijk niet allemaal handmatig. Het is immers 2020. Je wordt daarin ondersteund door verschillende handige formules, berekeningen, foefjes en programma’s als TradingView. Maar misschien nog wel het belangrijkste, je krijgt hulp van trading indicatoren!
Wat is een trading indicator?
De Moving Average Convergende Divergence (jawel, de MACD) waar dit hele artikel over gaat, is één van de vele trading indicatoren. Maar wat is een trading indicator eigenlijk?
Een trading indicator wordt ingezet voor diverse mogelijke uitkomsten. Vaak is een indicator om een inzicht te geven in een trend. Met trend bedoelen we: is er een overwegende stijgende of dalende markt. Hiervoor zie je ook wel vaker de termen “bullish” (stijgend) of “bearish” (dalend) voorbij komen qua benamingen.
Een trading indicator zoals de MACD is er dus op gericht om een beeld te schetsen van het soort trend, maar ook de kracht ervan. Nu wordt het iets lastiger hè? Laten we gewoon eens rustig beginnen met wat algemene uitleg over de MACD als trading indicator.
Wat is de Moving Average Convergence Divergence?
De MACD is een trading indicator die gebruik maakt van een tweetal lijnen. We differentiëren de MACD-lijn en de signaallijn. We leggen later even uit hoe deze lijnen exact tot stand komen. Deze lijnen kunnen elkaar (regelmatig) kruisen en elke keer dat dit gebeurt betekent dit een koop- of verkoopsignaal. Tot zover klinkt het allemaal niet al te complex, toch? Het valt ook wel mee.
Naarmate de twee lijnen steeds verder van elkaar af komen te liggen of juist steeds dichter naar elkaar toe kruipen, geeft de MACD inzicht in de kracht van de trend. Hoe verder de lijnen uit elkaar lopen, hoe krachtiger de trend wordt. Hoe dichter deze naar elkaar toekruipen, hoe minder sterk de trend is.
Default settings (MACD 12, 26, 9)
Je kunt de MACD inzetten om inzicht te krijgen in de volgende twee zaken:
- Het bepalen van de richting van de trend (is de trend stijgend of dalend)
- Het bepalen van de kracht van het momentum (neemt de trend in kracht toe of af?)
De indicator maakt gebruik van de waarden van twee moving averages: de 12- en de 26 perioden Exponential Moving Average (EMA). Het verschil tussen de waarden van de kortere en de langere voortschrijdende gemiddelden (12 EMA – 26 EMA) bepaalt de lezing die de MACD indicator aangeeft. Deze waarden worden in een lijn op het histogram geprojecteerd. Vervolgens wordt het voortschrijdende gemiddelde van deze MACD line geplot in de vorm van een 9 -perioden EMA signaallijn.
Dit kan dus betekenen dat de MACD de voortschrijdende gemiddelden van 12 weken tot 26 weken hanteert als MACD-indicator en een periode van 9 weken aanhoudt voor de ‘signaallijn’.
De lijnen van de MACD indicator zijn exponentiële Moving Averages ofwel EMA’s. Zij tonen de gemiddelde waarde van de gegeven periode, waarbij een zwaardere weging wordt toegekend aan de meest recente input. In ons artikel over TradingView zag je al eerder een ‘Moving Average’ trading indicator voorbij komen. De MACD-verschilt daar niet zoveel van. Kijk maar eens naar onderstaande afbeelding van de MACD trading indicator in TradingView:
Hoe lees je de MACD-grafiek?
De Moving Average Convergence Divergence indicator bestaat uit twee lijnen die beide op een andere manier worden berekend. We kijken eerst naar de MACD-lijn. Deze lijn berekent men door het voortschrijdend gemiddelde van de laatste 26 weken af te trekken van het gemiddelde van de laatste 12 weken.
De andere lijn die we in de MACD terug zien is de signaallijn. Dit is het exponentieel gemeten gemiddelde van de laatste 9 weken. Beide lijnen vormen samen de MACD indicator. Niet alleen de richting (omhoog of omlaag) van de lijnen geeft een signaal af, ook wanneer de lijnen elkaar kruisen geeft de indicator een signaal. Zie voor meer inzicht deze afbeelding.
De trendrichting
Niet geheel onbelangrijk is de richting die de trend op gaat. Gaat de MACD-lijn omhoog? Dan is er sprake van een opwaartse trend. Gaat de MACD-lijn omlaag? Dan is er sprake van een neerwaartse trend. Het kan overigens prima zijn dat de koers van een coin omhoog gaat, maar er toch sprake is van een neerwaartse trend. De stijging is dan (nog) niet significant genoeg om de trend om te keren.
Wanneer je ziet dat de MACD-lijn de signaallijn doorkruist, dan is er sprake van een koopsignaal of verkoopsignaal. Indien de MACD-lijn deze signaallijn doorkruist in een stijgende beweging, is er sprake van een koopsignaal. Indien hij hem doorkrijgt in een dalende beweging, is er sprake van een verkoopsignaal. Je ziet rode en groene pijltjes in bovenstaande afbeelding om dit wat verder toe te lichten.
De trendkracht
Naast de richting van een trend, zegt de MACD ook iets over de sterkte van de trend (oftewel de trendkracht). Hoe verder de lijnen uit elkaar liggen, hoe sterker een trend is. Hoe dichter ze bij elkaar komen, hoe minder krachtig de trend eigenlijk is.
De MACD als trading indicator is er dus niet voor bedoeld om bepaalde piekprijzen of bodemprijzen te voorspellen, maar is bedoeld als trendindicator. Mede daarom zouden we altijd ervoor opteren om naast de MACD nog één of meerdere indicatoren te gebruiken in een crypto trading strategie. Denk bijvoorbeeld aan de Bollinger Band of de RSI.
De MACD instelling in je TradingView Charts
Je kunt zelf eenvoudig een MACD indicator toevoegen aan je TradingView Charts. Doorloop hiervoor de volgende stappen:
- Klik bovenin op de knop ‘Indicators’.
2. Zoek in de zoekbalk op ‘MACD’ en druk op enter. Selecteer onder ‘Built-ins’ de MACD.
3. Klaar! Je zult de MACD nu toegevoegd zien aan je chart!
Door de Bitcoin-koers zie je nu rode en groene vlakken ontstaan. Verder zie je onderin ook nog eens een tweetal lijnen en verschillende gekleurde candles opduiken. De gekleurde lijnen staan voor de MACD-lijn en de signaallijn. De rode lijn is nogmaals de MACD-lijn, de blauwe lijn is de signaallijn.
Je ziet ook vier kleuren candles, namelijk:
- Donkerrood
- Lichtrood
- Donkergroen
- Lichtgroen
Deze kleuren betekenen het volgende:
- Donkerrood betekent een neerwaartse trend die in kracht afneemt.
- Lichtrood betekent een neerwaartse trend die in kracht toeneemt.
- Donkergroen betekent een opwaartse trend die in kracht afneemt.
- Lichtgroen betekent een opwaartse trend die in kracht toeneemt.
Verder zie je in de afbeelding ook de verkoopsignalen en koopsignalen duidelijk terug. Dit is wanneer de rode candles veranderen in groene candles (koopsignaal) en wanneer de groene candles veranderen in rode candles (verkoopsignaal).
Conclusie
Het is belangrijk om te beseffen dat een trading indicator geen garantie is op succes. Het is louter een indicatie (ja ja, de naam zegt het al) dat een bepaalde trend gaande is en die je meer inzicht verschaft in diverse koop- of verkoopsignalen.
Tegelijkertijd is het altijd verstandig om na te denken bij de in- en verkoop van cryptocurrency’s op een handelsmarkt. Ga nooit puur uit van een indicator an sich en combineer het altijd met meerdere verschillene indicatoren. Wijzer er nu meerdere indicatoren op een gunstig moment? Neem dan voor jezelf de beslissing.
De MACD is een zeer populaire trading indicator en dat is terecht! Het is een hele fijne indicatie die enorm veel inzicht in de verschillende eigenschappen van een trend biedt en dat is enorm waardevol bij een technische analyse. Maak jij al gebruik van de MACD als trading indicator? Of geef je de voorkeur aan andere indicatoren? Laat het ons weten via de comments!
Op Cryptohopper kun je bijvoorbeeld de Moving Average Convergence Divergence (MACD) Indicator instellen! Klik hieronder op de banner en meld je aan op Cryptohopper!
Wist je dat je met je Cryptohopper account gemakkelijk kan verbinden met je Bitvavo account? Als je nog geen Bitvavo account heb. Klik dan eerst hier om een Bitvavo account aan te maken.
Inhoudsopgave
- 0.0.1 Moving Average Convergence Divergence. Of MACD. Wat is dat nou precies? Wanneer je lekker van start wilt gaan met crypto trading, Dan kun je natuurlijk op goed geluk je geld investeren in dezelfde crypto’s als je buurjongen of je oom, maar het kan wellicht geen kwaad om op basis van wat onderzoek zelf tot een keuze te komen.
- 0.0.2 Wat je vandaag zult leren
- 1 Wat is crypto trading eigenlijk?
- 2 Wat is ‘Technische Analyse’ (TA)?
- 3 Wat is een trading indicator?
- 4 Wat is de Moving Average Convergence Divergence?
- 5 Hoe lees je de MACD-grafiek?
- 6 De MACD instelling in je TradingView Charts
- 7 Conclusie