Home » Blog » Pivot Point indicator – Complete uitleg

Pivot Point indicator – Complete uitleg

Pivot-Point-Indicator

Pivot Point indicator, wat is dat nou precies? In het artikel van vandaag vertellen we je letterlijk álles wat je maar wilt weten over de pivot point indicator. We duiken in de wereld van crypto trading, technische analyse, trading indicatoren, support & resistance levels en natuurlijk alles rondom de Pivot Point indicator zelf.

Met behulp van deze indicator kun je snel een (nóg) betere crypto trader worden. Laat dus zo min mogelijk over aan het toeval en richt je volledig op het krijgen van een gedegen fundament. Met een goede en vakkundige technische analyse maak je het voor jezelf als trader namelijk heel veel makkelijker.

Klinkt leuk natuurlijk, maar hoe pak je zoiets dan aan? Waar moet je op letten en nog belangrijker: hoe kun je er geld mee verdienen? Gelukkig voor jou laten we vandaag geen enkele vraag onderbelicht en weet je aan het eind van het artikel alles wat je maar wilt en kunt weten over de Pivot Point indicator en hoe je deze elke dag kunt inzetten op weg naar financieel succes!

Belangrijk: Dit artikel is uitsluitend bedoeld om je te informeren over het bestaan en de mogelijkheden van Pivot Point indicator en het traden hierop. Het is geheel aan jezelf of en hoe je besluit om in cryptocurrency te handelen. Wij zijn geen financiële adviseurs.

We trappen even af met de gebruikelijke korte video. In deze introductievideo maak je kennis met de Pivot Point indicator. Natuurlijk zullen we hem tot in detail doornemen in het komende artikel en zorgen we ervoor dat je alles van A tot Z begrijpt! Beloofd! Zonder verdere vertraging, eerst even deze Pivot Point indicator introductie!

Wat je vandaag zult leren

Waarvoor dient Technische Analyse (TA)?

De bron van elke vorm van succes in crypto trading begint bij óf enorm veel geluk óf bij technische analyse. Technische analyse vormt het fundament van een goede handelsstrategie. Op basis van een technische analyse probeert de crypto trader inzicht te krijgen in het verloop van een crypto-koers, op basis van historische data.

Niet alleen wordt technische analyse achteraf toegepast om te kijken in welke mate de juiste keuzes zijn gemaakt tijdens het handelen. Sterker nog, het primaire doel van technische analyse is juist om gefundeerde voorspellingen te kunnen maken van toekomstige ontwikkelingen.

Technische analyse kan een behoorlijk gecompliceerde bezigheid lijken of zijn en houdt zich voornamelijk bezig met veel cijfers, grafieken, trends, wiskundige benaderingen, patronen en statistieken. Om het een crypto trader wat makkelijker te maken, wordt er vaak gebruik gemaakt van trading indicatoren. Deze zogenaamde indicatoren zorgen ervoor dat je niet alles zelf continu hoeft uit te rekenen en geven vanuit hun eigen onderbouwing inzicht in belangrijke elementen binnen de crypto trading industrie. Maar wat zijn trading indicatoren precies? En waar gebruik je ze voor?

Waarvoor gebruik je Trading Indicatoren?

Trading indicatoren helpen traders met het inzichtelijk maken van verschillende belangrijke aspecten binnen de technische analyse. Het grootste voordeel van trading indicatoren is dat ze zo zijn gemaakt dat je ze vaak eenvoudig aan een grafiek kunt koppelen, zonder zelf handmatig enorm veel wiskundige berekeningen erop los te hoeven laten.

Dat scheelt natuurlijk aanzienlijk, want je wilt bij voorkeur vooral bezig zijn met het traden zelf en niet met tien uur per dag alleen maar dingen analyser en aan het daadwerkelijke traden niet toekomen.

Er zijn (heel) veel verschillende soorten trading indicatoren. Alhoewel de meeste trading indicatoren allemaal dezelfde bedoeling hebben, kan de manier waarop ze berekend worden sterk verschillen. Bekende trading indicatoren zijn bijvoorbeeld:

Zoals aangegeven verschillen de genoemde trading indicatoren waanzinnig qua achterliggende gedachte, onderbouwing en berekening. Toch hebben ze allemaal één of meerdere overlappende doelstellingen, namelijk:

  • Het inzichtelijk maken van trends
  • Het inzichtelijk maken van patronen
  • Het vaststellen van inkoop- en verkoopmomenten
  • Het bepalen van de kracht van een trend of patroon
  • Het vaststellen van statische of dynamische support & resistance levels

En – zoals je inmiddels begrepen zult hebben – is de pivot point indicator ook zo’n trading indicator. Geinig hè? Nou en of! Maar wat is de Pivot Point indicator nou precies? Nou, dit…!

Wat is de Pivot Point indicator?

De Pivot Point indicator heeft als primair doel om zich te focussen op verschillende support & resistance-levels. Mocht je deze term nog niet kennen, brengen we daar zo meteen verandering in.

Pivot points worden gebruikt om snel inzicht te krijgen in de trend en om een koopniveau of verkoopniveau te bepalen. Het meest gebruikte pivot points systeem is gebaseerd op vijf punten. Hier worden op basis van de prijsniveaus van de voorgaande dag twee steunniveaus, twee weerstandsniveaus en één draaipunt geïdentificeerd. De formule(s) voor de Pivot Point indicator ziet er als volgt uit:

Daarbij geldt:

  • H = High van gisteren
  • L = Low van gisteren
  • P = Pivot point vandaag
  • C = Slotkoers gisteren

In de Engelse variant worden de W1 en W2 ook omschreven als R1 en R2 (van resistance). Aangezien het Engelse woord voor Steun ook begint met een S (van Support), blijven de S1 en S2 ook in het Engels gewoon S1 en S2.

Zoals je zult begrijpen spelen de begrippen support & resistance een hele belangrijke rol binnen de Pivot Point indicator. Maar wat zijn support en resistance levels precies?

Wat zijn Support & Resistance-levels?

Voordat we de diepte in gaan qua Pivot Points is het verstandig om eerst het fundament van support & resistance goed te begrijpen. Letterlijk betekent support dus steun en betekent resistance dus weerstand. Maar wat betekenen die begrippen nou in de context met crypto trading?

Een resistance level is over het algemeen een soort van glazen plafond waar de koers maar niet doorheen lijkt te breken. Het wordt dan ook door vele traders gezien als een geschikt moment om hun crypto te verkopen voordat de koers weer zal dalen.

Een support level is precies het tegenovergestelde. Het is een niveau waarop de koers eigenlijk nooit lager wil gaan dan dat punt. Het is vaak een verstandig moment om dan je crypto te kopen.

Vaak zie je ook dat de koers een botsende beweging maakt wanneer hij tegen een support of resistance level aanloopt. In de volgende afbeelding zie je in een TradingView-grafiek even een support lijn (groen) en een resistance lijn (rood) getekend om je een helder beeld te geven van deze begrippen in de praktijk.

Het echte feest begint natuurlijk pas wanneer er wel door een support- of resistancelevel heengebroken wordt. Op die momenten wordt een oud supportlevel vaak een nieuw resistancelevel of wordt een oud resistance-level een nieuw supportlevel.

Hoe vaker een level getest wordt en overeind blijft, hoe sterker dat level is richting de toekomst.

Hoe werkt de Pivot Point indicator eigenlijk?

Nu je helemaal op de hoogte bent van wat support en resistancelevels zijn, is het tijd om de volgende stap te zetten. De werking van de Pivot Point indicator! We gebruiken als voorbeeld graag Tradingview Charts. Laten we eerst eens beginnen met de Pivot Point indicator toe te voegen aan onze charts.

Klik op Indicators en zoek vervolgens op ‘Pivot Point’. Kies de “Pivot Points Standard”.

Je krijgt dan de Pivot Point indicator automatisch in je scherm te zien:

Het ziet er wellicht wat heftig uit, maar geen paniek. We praten je er natuurlijk even rustig doorheen! Laten we eerst eens beginnen door een beetje in te zoomen op de grafiek, hierdoor wordt het al een stuk rustiger in je scherm en geeft het veel meer focus:

Het mag inmiddels duidelijk zijn dat je met name wilt kijken naar de positie van de koers van dit moment ten opzichte van de lijnen P, R1, R2, S1 en S2. En dat is ook het moment dat je de Pivot Points indicator daadwerkelijk in zult gaan zetten om er geld mee te verdienen.

Hoe verdien je geld met de Pivot Point indicator?

We zijn aanbeland bij het leukste en belangrijkste onderdeel van vandaag: hoe verdien je geld met de Pivot Point indicator? Want het is natuurlijk allemaal leuk en aardig, een zooi van die lijntjes dwars door je grafiek heen, maar het wordt pas echt aantrekkelijk als je er keiharde euro’s of crypto mee kunt verdienen!

Wanneer boven het pivot point wordt geopend is de trend positief. In dit geval gaan wij opzoek naar een koopmoment, omdat wij met de trend mee willen handelen. In het geval dat de koers terugzakt naar het pivot point (P), zullen wij gaan kopen.

Wanneer je een positie hebt ingenomen kun je vervolgens de steun- (S1 + S2) en weerstandlijnen (R1 + R2)  gebruiken om je exit te bepalen. De oorspronkelijke stop leggen wij op de eerste steunlijn. In het geval dat W1 naar boven wordt gebroken, kun je vervolgens de stop verhogen naar R1. Zet de stijging door en wordt R2 behaald, dan verhoog je je stop.

Laten we even kijken hoe dat er in de praktijk uit zou komen te zien met een extra afbeelding:

In de afbeelding zie je een viertal horizontale lijnen, twee blauwe lijnen, één groene en één rode lijn.

Vanaf het punt dat de koers nu staat, kan deze twee kanten op. Enerzijds kan hij stijgen (richting de bovenste blauwe lijn, oftewel de ‘P’). Anderzijds kan hij ook dalen (richting de onderste blauwe lijn, oftewel de ‘S1’). Het goede nieuws? Of de koers nou stijgt of de koers nu daalt, het advies volgens de Pivot Point indicator is om op de blauwe lijnen in te gaan kopen.

De achterliggende onderbouwing hiervoor is eigenlijk heel simpel. Wanneer de koers stijgt tot de P, zit de koers duidelijk in de lift en is het aannemelijk dat de koers nog verder gaat stijgen. Om op deze flow mee te kunnen koop je dus op de P je crypto in en kijk je of de koers inderdaad doorstijgt richting de R1 (groene lijn). Bij de groene lijn verkoop je weer en pak je je profit (winst).

Wanneer de koers daalt tot de S1, koop je ook. De achterliggende gedachte hierachter is dat de kans reëel is dat de koers op de supportlijn omslaat en van een daling richting een stijging beweegt. Je kunt er vervolgens voor kiezen om op de P of de R1 je profit te pakken, afhankelijk van je risicoprofiel.

Mocht om wat voor reden dan ook dit niet uitpakken zoals je had gehoopt, is de S2 je worst case scenario en daar plaats je je stop-loss. Je likt je wonden, pakt je verlies en probeert het daarna opnieuw.

Conclusie

De Pivot Point indicator heeft als enorm voordeel dat hij super makkelijk is in het gebruik. Het grootste nadeel van de Pivot Point indicator is dat hij niet enorm veelzijdig is. Andere indicatoren zijn vaak wat uitgebreider, maar ook wel ingewikkelder.

Het is sowieso verstandig om altijd meerdere indicatoren tegelijkertijd te hanteren bij je technische analyse. In blind vertrouwen af te gaan op één indicator is enorm risicovol en is eigenlijk vragen om problemen. Ga in plaats daarvan liever voor een combinatie van tenminste 2 tot 4 indicatoren en zoek naar signalen die door meerdere indicatoren worden afgegeven.

Hoe meer indicatoren een bepaald signaal afgeven, hoe sterker het signaal is en hoe groter de kans is dat je het bij het juiste eind hebt.

De Pivot Point indicator is in ieder geval een heerlijke trading indicator om eens je eerste stappen mee te zetten binnen de technische analyse. Je kunt er naar hartelust mee oefenen en ook met een relatief klein bedrag eens kijken hoe vaak je het bij het juiste eind hebt.

Onthou altijd dat een trading indicator (dus ook de Pivot Point indicator) een wiskundige benadering is en dat het daarmee geen garantie tot succes is. Blijf dus altijd zelf nadenken!

Hiermee zijn we alweer aan het einde van ons artikel gekomen! Heel veel succes en plezier met de Pivot Point crypto trading indicator!

Op Cryptohopper kun je bijvoorbeeld de Pivot Point Indicator instellen! Klik hieronder op de banner en meld je aan op Cryptohopper!

Wist je dat je met je Cryptohopper account gemakkelijk kan verbinden met je Bitvavo account? Als je nog geen Bitvavo account heb. Klik dan eerst hier om een Bitvavo account aan te maken.


Cryptohopper

 

 

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven