Home » Blog » Fibonacci Indicator – Complete uitleg

Fibonacci Indicator – Complete uitleg

Fibonacci-indicator-crypto-trading

Fibonacci indicator. Wat is dat nou precies? De Fibonacci indicator is sterk afgeleid van een ander begrip, de reeks van Fibonacci. Het geeft natuurlijk niets wanneer je geen flauw idee waar we het over hebben. Zoals altijd helpen we je er doorheen en komt het allemaal goed!

Vandaag staan we dan ook niet alleen stil bij de werking van de Fibonacci indicator, maar vertellen we ook alles over begrippen als technische analyse, trading indicatoren en laten we je zien hoe je de indicator actief kunt inzetten voor je crypto trading strategie op een manier dat je er ook daadwerkelijk geld mee kunt verdienen.

Want laten we eerlijk zijn: daar draait het uiteindelijk allemaal om! Ga er dus maar eens lekker voor zitten en laat je inspireren zodat je kunt overwegen om de Fibonacci indicator mee te nemen in jouw winnende mix van verschillende crypto trading indicatoren!

Belangrijk: Dit artikel is uitsluitend bedoeld om je te informeren over het bestaan en de mogelijkheden van de Fibonacci Indicator. Het is geheel aan jezelf of en hoe je besluit om in cryptocurrency te handelen. Wij zijn geen financiële adviseurs.

We trappen even af met de gebruikelijke korte video. Deze keer beginnen we even met een video over de ‘Reeks van Fibonacci’! In het jaar 1170 werd in Italië een wiskundig genie geboren met de naam Leonardo Pisano en hij had als bijnaam “Fibonacci”. Dit jonge talent bracht de wiskundige wijsheid van het “boek van Abacus” naar het Westen en had hier een bijzondere, en ondertussen wereldberoemde, reeks nummers ontdekt. De reeks van Fibonacci.

Wat je vandaag zult leren

De toegevoegde waarde van ‘Technische Analyse’ (TA)

Bij elke strategie hoort een plan. Zonder plan wordt het namelijk erg lastig om een beetje een fatsoenlijke strategie op te zetten. Dan ben je gewoon een beetje met hagel aan het schieten en hoop je op goed geluk dat je een keer een voltreffer hebt.

Wanneer je wilt gaan jagen (in dit geval op schoftige rijkdom), helpt het als je een beetje nadenkt over hoe je je prooi wilt gaan vangen en probeer je de condities te optimaliseren zodat je kans op succes zo groot mogelijk wordt.

In het geval van crypto trading maken we hiervoor gebruik van technische analyse. Met technische analyse probeer je op basis van oude en historische koersdata een zo nauwkeurig mogelijke voorspelling te doen van welke kant de koers in de nabije toekomst op zal gaan.

Op basis van deze voorspelling kun je momenten uitzoeken waarop je het beste je crypto kunt inkopen of verkopen. Hoe succesvoller en beter je bent in technische analyse, hoe groter de kans is dat je een succesvolle trader wordt die geld (veeeeeel geld) kan verdienen met crypto trading.

Anderzijds geldt natuurlijk ook: hoe slechter je bent in de technische analyse, hoe groter de kans is op fouten, die voor een stevig verlies kunnen zorgen. Technische analyse is dan ook een kwestie van uitproberen, oefenen, ervaren, bijstellen en optimaliseren. En het fijnste van technische analyse in 2020 is dat je het niet allemaal zelf hoeft te berekenen en uit te tekenen, maar dat er verschillende soorten trading indicatoren zijn die het leven makkelijker voor je maken.

Trading Indicatoren

Trading indicatoren zijn middelen die veelal ontstaan uit wiskundige benaderingen en richten zich over het algemeen op het inzichtelijk maken van trends, krachten en signalen om crypto in te kopen of te verkopen. Of nou ja, uberhaupt om iets in te kopen of te verkopen. Want trading indicatoren en technische analyse bestaat al jaaaaaaaaaaaren binnen de gewone handelsmarkt in obligaties, aandelen en wat voor beursvloeren je je ook maar kunt voorstellen.

De Fibonacci Indicator is dus zo’n trading indicator. Andere bekende indicatoren zijn bijvoorbeeld de Elliott Waves, de Bollinger Bands, De Moving Average of de Relative Strength Index. Alhoewel elke benadering weer anders is, hebben ze als doel over het algemeen hetzelfde voor ogen: jou helpen om signalen sneller en beter te interpreteren. Maar wanneer je zo’n indicator in wilt zetten, helpt het natuurlijk als je een beetje beeld hebt van hoe zo’n ding werkt en wat je ermee kunt. Dus zonder verdere vertraging: ‘Wat is de Fibonacci Indicator?’!

Wat is de Fibonacci Indicator?

De Fibonacci indicator richt zich qua indicatie op een bepaalde cijferreeks en is daarmee wereldberoemd geworden. Fibonacci levels worden in de crypto trading industrie ingezet om cryptocurrency’s op het juiste moment te kopen of te verkopen.

De levels geven nauwkeurig aan waar de kans groot is dat de trend zich gaat omkeren en waar je dus het goedkoopst cryptocurrency’s koopt of juist zo tegen een zo hoog mogelijke prijs verkoopt. En dat allemaal op basis van een cijferreeks die ooit in een ver ver verleden eens is ontdekt door Leonardo Pisano, a.k.a. “Fibonacci”.

Voordat we gaan kijken hoe je dit met de Fibonacci indicator kan inschatten, gaan we eerst kijken waar deze levels vandaan komen, want dit is een van de meest bijzondere getallen die er bestaat. We hebben hier namelijk te maken met een “gouden ratio” die op mysterieuze wijze overal in de natuur lijkt voor te komen.

Wat is de “Reeks van Fibonacci?”

Inmiddels heb je via de video alvast wat informatie kunnen op doen over de Reeks van Fibonacci. Voor de helderheid en volledigheid schrijven we hem in ieder geval even uit!

Het ziet er een klein beetje uit als een cijferreeks in een IQ-test en misschien is dat het ook wel. De reeks kent namelijk een relatief logische opbouw. Laten we eens kijken hoe hij loopt en dan kijken of je het volgende cijfer kunt raden!

0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, …

En.. wat is het volgende cijfer denk je? Kijk er maar eens even goed naar.. Degene die met ‘610’ op de proppen komt heeft het bij het juiste eind! Hoe dat komt? In de reeks van Fibonacci is elk cijfer in de reeks een optel som van de laatste 2 cijfers. Dus het volgende getal (610) is de optelsom van 233 + 377. Klinkt vrij eenvoudig hè? Maar er is iets bijzonders aan de hand met deze reeks. Hij bevat namelijk een element van goud: de gouden ratio.

De gouden ratio

De gouden ratio heeft ook weer te maken met een bepaalde reeks. Wanneer je namelijk een getal uit deze reeks pakt en je deelt dit door het getal ervoor, kom je altijd (ongeveer) uit op het getal 1,618.

Hoe hoger de getallen, hoe dichter je bij 1,618 komt. Dit getal wordt ook wel Phi genoemd en staat bekend als “de gouden ratio” en sommigen beweren zelfs dat dit het bewijs is dat er een God bestaat. Deze beweringen zijn niet alleen gebaseerd op een speciale reeks getallen. Phi gaat vele malen verder dan dat. Of er een God bestaat of niet is weer gespreksstof voor een heel ander soort blog, maar opmerkelijk is de gouden ratio wel.

De gouden ratio komt op mysterieuze wijze overal ter wereld in de natuur terug. Google voor de grap maar eens op “gouden ratio”. Je ziet het getal overal in de wereld terugkomen, van je oor tot de verhoudingen in je lichaam, van de meest beroemde schilderijen tot de vorming van het universum.

Phi is dus een bijzonder getal en ook in de wereld van trading komt het mysterieuze getal vaak voor, zo vaak zelfs dat er een trading tool van is gemaakt waar professionele crypto traders wereldwijd miljoenen winst mee maken.

Hoe werkt de Fibonacci Indicator eigenlijk?

Om de Fibonacci indicator in te kunnen zetten is het wel zo handig als je een beetje weet hoe je dat doet. We gebruiken hier zelf de charts van het programma TradingView voor. In TradingView kun je talloze indicatoren toevoegen, zelf lijnen tekenen en nog veel meer. Maar laten we ons voor nu even beperken tot het intekenen van de Fibonacci indicator!

Eigenlijk is de Fibonacci indicator geen zuivere indicator. Althans, je voegt hem in TradingView niet via de traditionele knop van ‘Indicators’ toe, maar via een menu-optie aan de linkerkant:

Fibonacci levels

Vervolgens krijg je de mogelijkheid om overal waar je wilt de verschillende Fibonacci levels te tekenen. Dat is natuurlijk prachtig, maar hoe zet je de lijn nou op de juiste plek? En hoe werk je er nou vervolgens mee? Laten we eerst de eerste vraag beantwoorden.

Om de Fibonacci lijnen juist te tekenen, heb je de swing high en swing low nodig. Met de swing high bedoelen we de hoogste piek van een stijgende trend voordat dit een dalende trend werd. En met de swing low bedoelen we de laagste bodem van een dalende trend voordat dit een stijgende trend werd. Laten we het even illustreren met een afbeelding:

Op de swing high staat een groene cirkel getekend. Op de swing low zie je de rode cirkel staan. Je pakt nu de Fibonacci Levels tool in Tradingview. Je klikt op de plek van de swing high en je sleept je muis vervolgens naar de swing low en dan laat je hem los. Als alles goed is gegaan, ziet het er dan als volgt uit:

Bij de groene pijl zie je de 1-lijn, oftewel 100%. Dit is dezelfde plek waarbij we in de vorige afbeelding de ‘swing high’ hebben getekend. Bij de rode pijl zie je de 0-lijn, oftewel 0%. Deze staat op de plek van de swing low uit de vorige afbeelding.

Geinig allemaal. En lekker kleurrijk ook wel zo. Maar hoe kun je er nou centen mee verdienen?

Hoe verdien je geld met de Fibonacci Indicator?

Om geld te kunnen verdienen met de Fibonacci Indicator is het belangrijk dat je snapt hoe hij werkt en hoe je hem tekent. Nu we die facetten hebben afgestemd, is het tijd om te kijken naar hoe je de Fibonacci levels dan daadwerkelijk inzet. Je kunt de Fibonacci indicator gebruiken voor een drietal verschillende dingen, namelijk:

  1. Het vaststellen van een supportlevel
  2. Het vaststellen van een resistance-level
  3. Het bepalen van een target om op te kopen of te verkopen

We nemen ze even kort onder de loep!

Het vaststellen van een supportlevel

Het vaststellen van een supportlevel met de Fibonacci levels heeft veel weg van een ‘self fulfilling prophecy’. Omdat heel veel traders de Fibonacci levels gebruiken als een support- en resistance-systeem, heeft dit als effect dat dit systeem vervolgens ook werkt.

Wanneer er namelijk maar genoeg traders hetzelfde support-level beschouwen als een bodem, zullen ze massaal op dat moment weer in gaan kopen, waardoor de koers weer stijgt en het support-level dus ook echt als supportlevel acteert. Hoe dan ook, we zetten met pijlen even verschillende momenten op een rij waarbij je ziet dat de Fibonacci-levels ook daadwerkelijk als support-level hebben gewerkt in het verleden!

Het vaststellen van een resistance-level

Het vaststellen vane en resistance-level werkt nagenoeg hetzelfde. Je kijkt hier alleen naar de piekprijzen waar een lijn niet of nauwelijks doorheen weet te breken, vandaar de term ‘resistance’.

We zetten ook hier even wat (rode) pijltjes op de momenten dat de Fibonacci-levels als een resistance-level hebben gefungeerd.

Je ziet hier allemaal momenten waarop je ziet dat de koers tegen een soort van plafond aanloopt. Of het nou toeval is of niet, het blijkt bijna elke keer voor te komen op één van de Fibonacci-levels. Toeval? Volgens miljoenen crypto traders niet.

Het bepalen van een target om op te kopen of te verkopen

Het allerleukste aan de Fibonacci-levels is toch wel dat je het kunt inzetten om een geschikt aankoop- of verkoopmoment te bepalen. Uiteindelijk zal dat er namelijk toe leiden dat je precies op die momenten een geschikte aan- of verkoop kunt doen. Daar kun je natuurlijk enorm veel geld mee verdienen, wanneer je dit goed weet in te schatten.

Wanneer de koers, zoals in 2017 door alle prijsniveau’s heen lijkt te breken, heb je opeens geen resistance-levels meer uit het verleden. Het wordt dan erg lastig om te bepalen waar de prijs tot een stop op zijn All-Time-High uit zal komen. Dat is gelukkig met behulp van de Fibonacci indicator wel mogelijk! We gebruiken hiervoor de ‘extended Fibonacci levels’.

De extended Fibonacci levels is geen andere tool. Het is simpelweg dezelfde tool, maar dan niet tussen de waarden 0 en 1, maar daarboven. In de cryptomarkt lijken de levels van XX.618 erg goed te werken, zoals 1.618, 2.618, 3.618, et cetera. Op basis hiervan kon de absolute top van de bull run van Bitcoin in 2017 worden voorspeld op 10.618:

Je kunt de Fibonacci levels dus op elk extended niveau (1.618, 2.618, 3.618 of 10.618) gebruiken als plateau waarbij het opletten geblazen is wat de koers gaat doen. Zeker wanneer je deze levels combineert met andere bekende crypto trading indicatoren, krijg je een sterke indicatie of je een goed moment pakt om een crypto aan te kopen of te verkopen.\

Conclusie

De Fibonacci levels zijn nét even wat anders dan de andere trading indicatoren, maar daar zit tegelijkertijd ook de charme van deze indicator. Zeker in het geval van trends en patronen zie je dat deze steeds vaker een prominente rol uitmaken van crypto trading.

Onthou wel altijd (zoals met elke crypto trading indicator) dat het een indicatie en geen absolute waarheid blijft. Hoe meer indicatoren je naast elkaar zet die allemaal hetzelfde signaal geven, hoe betrouwbaarder het signaal is. Zet dus altijd een aantal verschillende crypto trading indicatoren naast elkaar voor een zo betrouwbaar mogelijk resultaat!

Op Cryptohopper kun je bijvoorbeeld de Fibonacci Indicator instellen! Klik hieronder op de banner en meld je aan op Cryptohopper!

Wist je dat je met je Cryptohopper account gemakkelijk kan verbinden met je Bitvavo account? Als je nog geen Bitvavo account heb. Klik dan eerst hier om een Bitvavo account aan te maken.


Cryptohopper

 

 

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven