Belangrijk

Welke programmeertalen worden voor blockchain gebruikt?

Met programmeertalen kunnen we software schrijven. Ook de software op jouw mobiel is geschreven in een programmeertaal. Hetzelfde geldt voor blockchain. Al kan een blockchain wel in verschillende programmeertalen zijn geschreven. Wanneer je dus als ontwikkelaar van een blockchain gebruik wilt maken, zul je moeten weten in welke programmeertaal jij je code moet schrijven. Hier leggen we je meer uit over de populairste programmeertalen voor blockchains.

De populairste programmeertalen voor blockchain

Hieronder vertellen we je de populairste programmeertalen voor blockchain. Wil jij een programmeertaal leren om blockchain te kunnen coderen? Dan raden we je aan om te beginnen met een van onderstaande programmeertalen!

Solidity

Solidity is misschien wel de eerste programmeertaal die je zou moeten leren wanneer je blockchains wilt programmeren. Solidity wordt volop gebruikt voor dApps. Dit zijn applicaties die op de blockchain draaien. Waarom is Solidity zo belangrijk? Het is namelijk de programmeertaal die is ontwikkeld door Vitalik Buterin, het brein achter Ethereum

Wanneer je gebruik maakt van solidity, ervaar je onderstaande voordelen:

– Het is gebruikersvriendelijk voor ontwikkelaars

– Erg nauwkeurig

– Het is een statisch getypeerde programmeertaal

– Toegankelijkheid tot JavaScript infrastructuren

Rust

Het is een van de nieuwste programmeertalen in dit lijstje. Toch wordt het beschouwd als een van de meest innovatiefste en veiligste oplossingen voor blockchains. Ontwikkelaars kunnen namelijk met Rust een snelle en effectieve blockchain opzetten. Met Rust kunnen ze ook makkelijk mechanismes ontwikkelen om veranderlijke toestanden te beheren en de code optimaliseren. Een ander voordeel van Rust is dat het veel beter gebruik maakt van het geheugen.

Python

Python is al sinds 1991 een ontzettend populaire programmeertaal, ook voor app-ontwikkelaars. Echter wordt Python ook gebruikt voor blockchains. Zo maken Steem, NEO en Hyperledger Fabric gebruik van Python. Het is namelijk een taal die veel ontwikkelaars onder de knie hebben. Daarom gebruiken veel ontwikkelaars Python om dApps en smart contracts te creëren.

De voordelen van Python is dat:

– Het makkelijk te leren is

– Open-source ondersteuning biedt

– Het efficiënt is voor protoyping

– Veel ontwikkelaars het kennen

Java

Java is de officiële programmeertaal voor de ontwikkeling van mobiele Android-apps. Maar het wordt daarnaast ook beschouwd als een geweldige programmeertaal voor de ontwikkeling van Blockchain.

Het is dus ook een van de populairste programmeertalen voor blockchain, welke wordt gebruikt door onder andere IOTA, NEO en NEM. 

Rholang

Rholang werkt object-georiënteerd. Dat is in tegenstelling tot de populaire programmeertalen C++ en Python. Doordat het op deze manier werkt, beoordeelt Rholang een app als een reeks functies, waarna ze opvolgend worden opgelost. Het is daarom een programmeertaal die door verschillende ontwikkelaars gebruikt worden.

Zo worden smart contracts in Rholang gebouwd. Het is een perfecte programmeertaal voor gedecentraliseerde applicaties.

Erlang

In dit lijstje hebben we ook programmeertalen staan die wat minder bekend zijn, maar nog steeds erg populair zijn voor blockchain ontwikkelaars. Erlang is hier een schoolvoorbeeld van. Het kent namelijk veel voordelen. Zo heeft het een hoge schaalbaarheid, is het onveranderlijk, heeft het veel backend-functies en is het makkelijk in gebruik. Dat is de reden dat veel ontwikkelaars 

Golang

Golang is de programmeertaal die is ontwikkeld door Google. Het is daarnaast ook meteen een van de allerbeste programmeertalen voor blockchain. Het wordt gebruikt door onder andere Go-Ethereum en Hyperledger Fabric. De taal is ontzettend makkelijk te leren. Mocht je dus nog niet kunnen programmeren, is Golang een prime programmeertaal om mee te beginnen.

Met Golang kun je daarbij ook gebruik maken van de beste functies van JavaScript en Python. Het is dus gebruikersvriendelijk, schaalbaar, flexibel en snel. Met Golang kunnen ontwikkelaars op maat gemaakte blockchain oplossingen leveren. Het wordt daarom ook steeds vaker gebruikt door de ontwikkelaars van blockchain.

C#

C# is een old-school programmeertaal die door Microsoft is ontwikkeld als vervanging voor Java. In deze programmeertaal zitten veel functies van C, SQL en .NET. Het is hierdoor ook zeer geliefd door ontwikkelaars van blockchain. Het wordt dus niet alleen gebruikt voor het ontwikkelen van applicaties voor centrale systemen, wat veel mensen denken.

Omdat C# makkelijk te begrijpen en te leren is, is het een erg toegankelijke programmeertaal. Daarnaast is het ook nog eens open-source, waardoor de mogelijkheden oneindig zijn. Vanwege het BizSpark-programma is het erg kostenbesparend. Dit zorgt ervoor dat het nóg toegankelijker is voor nieuwkomers. Maar waar wordt C# voor gebruikt? Nou, vooral voor de ontwikkeling van smart contracts, dApps en de infrastructuur van blockchain-omgevingen.

JavaScript

JavaScript is ontzettend populair voor app- en game-ontwikkelingen. Het is daarbij ook een populaire programmeertaal voor blockchains. Veel ontwikkelaars kennen JavaScript. Het is namelijk makkelijk te leren en toe te passen. Daarom is het samen met de verbeterde schaalbaarheid en goede integratie met andere bronnen en populaire programmeertaal voor blockchains.

C++

In 1985 ontwikkelde Bjarne Stroustrup C++. Ondanks dat het een oude programmeertaal is, is het de beste taal voor de ontwikkeling van cryptovaluta. Zo maken veel cryptovaluta gebruik van C++. Denk aan EOS, Bitcoin, Litecoin, Ripple en Stellar

Vyper

Vyper is een nieuwe programmeertaal welke is ontstaan uit Python 3. Het lijkt daarom ook ontzettend veel op de programmeertaal Python. Dat is ook de reden dat deze twee programmeertalen goed met elkaar kunnen samenwerken. Ze maken elkaar beter dan wanneer ze solo worden gebruikt.

Eigenlijk is Vyper ontwikkeld als vervanging voor Solidity. Het lijkt dus ook redelijk veel op Solidity, al gebruikt Vyper een andere structuur dan Solidity. Een ander verschil is dat Vyper op een andere manier met beveiligingsproblemen omgaat. 

SQL

Misschien zou je het niet verwachten, maar SQL wordt ook gebruikt voor blockchains. Het staat voor Structured Query Language, en staat vooral bekend als communicatiemiddel tussen databases. Hierdoor is het ook ontwikkeld door IBM, zodat er gecommuniceerd kon worden met MySQL, Oracle, PostgreSQL en SQL-servers.

Toch wordt het dus ook gebruikt door ontwikkelaars van blockchain. Zo maakt Aergo gebruik van SQL. Het is daarbij ook misschien wel de aller makkelijkste programmeertaal om te leren. Wanneer je dus echt een complete nieuwkomer bent in de wereld van coderen, zou SQL geen verkeerde keuze zijn om mee te beginnen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Garanties
 • Eerlijk Ondernemen
  Eerlijk ondernemen
 • Geverifieerde winkel
  Identiteit geverifieerd
 • Geschilbemiddeling
  Geschilbemiddeling
9,5
Reviews
 • 9,5
  users icon Top!