Home » Blog » Beste NFT Games Top 10 om in de gaten te houden in de cryptowereld

Beste NFT Games Top 10 om in de gaten te houden in de cryptowereld

top-10-nft

In 2021 was de cryptomarkt booming. En niet alleen de normale cryptocurrencies. In het speciaal werden NFT’s, non-fungible tokens, ontzettend populair. Deze NFT’s kun je in allerlei verschillende vormen vinden. In dit artikel zullen we het hebben over gaming NFT’s, en laten we je zien wat de top-10 NFT-games zijn van dit moment!

1. Axie Infinity

Axie Infinity is een universum geïnspireerd door de Pokémon en Tamagotchi games. Axies zijn denkbeeldige wezens die je als speler kan fokken, verbeteren, bevechten en zelfs reproduceren. Ze leven in een virtuele wereld, en het is door hen als vrienden te beschouwen (zoals een Tamagotchi) dat de speler erin kan slagen hen op de beste manier vooruit te helpen. 

Dit ecosysteem, gebaseerd op het Ethereum-netwerk, omvat ook een marktplaats waar spelers wezens, land en zelfs voorwerpen kunnen kopen en verkopen. Al deze activa zijn in het ecosysteem aanwezig in de vorm van NFT’s, waarmee gebruikers echt eigenaar kunnen zijn. 

Er zijn momenteel 9 categorieën: beesten, water, planten, vogels, insecten, reptielen, mechanismes, de zon, en tenslotte schemering. Om uniek te zijn, zijn er honderden verschillende lichaamsdelen (gerangschikt volgens hun zeldzaamheidsgraad), en dus ontelbare combinaties voor deze wezens.

Het spel brengt ook een strategisch aspect met zich mee: wetende dat elk lichaamsdeel invloed heeft op de prestaties van een Axie, en dat de spelers verschillende kaarten hebben om uit te spelen, moeten deze zorgvuldig gekozen worden om gevechten te hopen te winnen. 

axie-infinity1

Play to earn

Het concept van “Play to earn” is de basis van het huidige succes van Axie Infinity. Elk schepsel of voorwerp is een NFT: ze zijn het eigendom van één persoon. Deze tokens kunnen dus op elk moment worden doorverkocht aan andere spelers op de markt.

Er zijn verschillende manieren om beloond te worden:

  • Het winnen van gevechten
  • Wezens en kleine liefdesdrankjes verkopen op de marktplaats
  • Speculeren op zeldzame Axies
  • Succesvolle voltooiing van quests
  • Deelnemen aan de ontwikkeling van het ecosysteem

In feite vervangen liefdesdrankjes de ervaringspunten die in een klassiek spel te vinden zijn. Ze kunnen bijvoorbeeld worden verdiend na een gevecht. Aangezien deze liefdesdrankjes tokens genaamd SLP zijn, hebben ze een waarde en kunnen ze dus worden ingewisseld voor fiatvaluta. Dit is ook het geval voor de bestuurstokens genaamd AXS, die een echt deel van het Axie universum vertegenwoordigen. Spelers kunnen deze tokens verdienen door quests te voltooien, en net als SLP’s: ze hebben een dollarwaarde en kunnen op elk moment worden ingewisseld.

2. The Six Dragons

The Six Dragons is een spel dat is gebaseerd op een open RPG-fantasiewereld waarin verschillende iconische figuren uit onze geschiedenis te zien zijn. In deze wereld zijn er allerlei avonturen te beleven, zoals gevechten en het verkennen van het gehele landschap. Het is mogelijk om items te maken, die als NFT opgeslagen kunnen worden.

In het spel zitten meer dan 300 unieke items die je kunt ruilen met andere spelers. Met deze items heb je meer mogelijkheden in het spel.

Dit spel is uniek doordat het helemaal op de blockchain draait. Dat betekent dat alles op een decentrale manier wordt opgeslagen, zonder het gebruik van centrale servers of iets dergelijks. 

The Six Dragons draait op de blockchain van Ethereum en heeft enkele opmerkelijke samenwerkingen, met onder andere Enjin en Chainlink. Een veelbelovende NFT-game dus!

six-dragons

3. Gods Unchained

Gods Unchained is een nieuw blockchain-gebaseerd kaartspel. Het lijkt erg op Implacable – een ander blockchain-gebaseerd kaartspel. Het wordt gesteund door Coinbase en geleid door de voormalige directeur van Magic The Gathering: Arena.

In tegenstelling tot Relentless, dat draait op het Loom netwerk, draait Gods Unchained op het Ethereum netwerk. Gods Unchained heeft ook veel meer gebruikers dan Relentless, waarschijnlijk omdat het Ethereum gebruikt in plaats van een eigen netwerk.

Wanneer je Gods Unchained wilt spelen, ga je gewoon naar de website van dit spel en download je het programma. Je moet wel uitgenodigd worden om het te kunnen spelen, want je hebt een speciale beta key nodig.

Zeldzaamheid van speelkaarten

Er zijn vier soorten ruilkaarten: zeldzame, epische, legendarische en legendarische shine. Je kunt speciale kaarten krijgen door het spel te spelen, maar als je gegarandeerd een zeldzame kaart wilt, kun je pakjes kaarten kopen via de winkel.

Hou er rekening mee dat het vrij duur is. Als je het pakket met een legendarische glansgarantie wil, kost het je een fikse 1 ETH. De eerste modus wordt de klad genoemd. Hier kies je 30 kaarten uit een willekeurig deck en speel je tegen tegenstanders. Je speelt tegen spelers die tot 3 keer verliezen, waarna je uit het spel wordt gehaald.

Er zijn vier soorten gevechten: Quick Seal, Built Ranking, Built en Solo. Ze hebben allemaal een ander soort spel. Quick Sealed is een draft-spel waarin je een deck van 50 kaarten kiest en tegen andere spelers speelt. De andere drie modes vereisen een vooraf gebouwd deck om te spelen.

Aan het begin van elk spel heb je de mogelijkheid om een paar kaarten te kiezen die je uit je handen wilt verwijderen. Zeer vergelijkbaar met Hearthstone en Relentless dus. Het slagveld ziet er een beetje koninklijk uit. Het lijkt er namelijk op dat de strijd plaatsvindt in een soort goddelijk kasteel. Interessante kijk op een bepaald thema, te vergelijken met Relentless dat met het zombie thema ging.

Als je drie keer hebt verloren, krijg je een prijs gebaseerd op het aantal overwinningen. Hoe meer je er wint, hoe beter de prijs. Elke overwinning zal je helpen om levels te winnen voor je personage, waardoor je meer vaardigheden kunt ontgrendelen en meer beloningen kunt krijgen.

Verloting van tokens

Wanneer je wedstrijden wint, zul je naast het behalen van levels ook beloond worden met lootmunten. Deze kunnen worden gebruikt om mee te doen aan de Genesis-trekking. Raffle tokens zijn in feite inwisselbare ERC20-tokens die zeldzame items vrijspelen in de games. Elke token geeft recht op één deelname aan de loterij, waarbij enkele zeldzame prijzen te winnen zijn.

4. Lost Relics

Ook in Lost Relics kun je als personage door een fantasiewereld rondlopen. Hier kun je op zoek gaan naar bepaalde items die erg zeldzaam kunnen zijn. Deze items kun je in de wereld vinden, maar het is ook mogelijk om deze te ruilen met andere spelers of ze te kopen.  Zo kun je outfits, dieren en accessoires vinden.

Er zijn verschillende categorieën voor deze items:

  • Ongebruikelijk
  • Zeldzaam
  • Episch
  • Legendarisch
  • Mythisch
  • Normaal

De wereld waar je in speelt verandert continu. Dit komt doordat spelers de wereld kunnen aanpassen of uitbouwen. Iedere dag dat je in het spel komt, is de wereld dus weer een beetje anders.

De items worden in een Enjin wallet opgeslagen. Dit is iets wat we vaak terug zien komen bij de NFT-games die je in dit lijstje ziet staan. 

5. Decentraland

Decentraland is een open-source interactief virtual reality platform waar gebruikers een stukje land kunnen kopen, gebruiken en erop bouwen.  Het systeem garandeert zijn gebruikers volledige eigendomsrechten en permanente registratie van eigendom op de Ethereum-blockchain.

Net als Minecraft of Second Life is er geen echt doel in Decentraland. In plaats daarvan lopen gebruikers door een virtuele wereld en kopen zij virtueel land, LAND genaamd. Je kunt er dus inhoud en toepassingen creëren, maar ook ermee experimenteren en ze vervolgens te koop zetten. Het is een interactieve 3D-wereld, die toegankelijk is met een virtual reality-headset of via de klassieke webbrowser.

Er is een beperkt aantal LANDs dat je kunt kopen, elke eenheid is 16 x 16 meter, maar er is geen limiet aan de hoogte van wat je erop kunt bouwen. Je kunt je creativiteit dus helemaal gebruiken wanneer je Decentraland speelt. Veel mensen vergelijken het daarom ook met Minecraft, omdat je hier in feite hetzelfde kunt doen.

decentraland

Hoe werkt Decentraland?

De MANA is het standaard activum van het project. Het is een ERC-20 token dat je kunt kopen en doorverkopen zoals de meeste andere cryptocurrencies op exchange sites.

MANA kan niet worden gemined, en als het eenmaal is gebruikt om grond van Decentraland te kopen, wordt het activum verbrand. Aangezien Decentraland is gebouwd op de Ethereum blockchain, worden LANDs opgeslagen in Ethereum smart contracts.

De eerste percelen die door Decentraland werden verkocht, kostten 1000 MANA, maar de secundaire markt is in de loop van de tijd behoorlijk verfijnd geworden, en LANDs kosten nu tussen de 10.000 en 100.000 MANA. MANA wordt niet alleen gebruikt voor de aankoop van LANDs, maar ook voor de aankoop van goederen en diensten binnen het ecosysteem van Decentraland.

Virtuele stukken land worden vaak samengevoegd tot veel duurdere stukken land. In maart 2018 vestigde Decentraland een record voor de verkoop van digitaal onroerend goed met een wereldwijde verkoop van bijna 2.000.000 LANDs. Op de offciele marktplaats kun je stukken land kopen. Houdt er wel rekening mee dat deze NFT’s behoordelijk prijzig zijn.

Decentraland is in december 2018 ook een samenwerking aangegaan met Binance om de aankoop van LANDs met Binance Coin (BNB) mogelijk te maken. Hierdoor is het nog makkelijker om Decentraland te spelen!

6. 9Lives Arena

9Lives Arena is een 2019 Mmorpg dat is ontwikkeld door de onafhankelijke ontwikkelingsstudio Touch Hour. Het spel is te spelen op pc maar ook op consoles. Dat betekent dat het dus te spelen is door een breed publiek, wat goed is voor de waarde van dit spel.

9Lives Arena is duidelijk een Mmorpg die als atypisch kan worden omschreven, omdat hij totaal verschilt van andere spellen in dit genre.

Je begint het avontuur met het creëren van een karakter met specifieke kenmerken, maar geen van je keuzes zal je vastzetten in een specifieke gameplay en je kunt je specialiseren in elke specificiteit, ongeacht je startkeuze.

Laten we ook opmerken dat het begrip ‘farmen’ hier helemaal opnieuw wordt uitgevonden, want je bevindt je in de aanwezigheid van een metgezel die je in staat stelt te farmen als je er niet bent. Dit is een metgezel die je uiteraard kunt aanpassen met verschillende skins die je in de loop der tijd kunt bemachtigen.

Wat de gameplay van 9Lives Arena betreft, kunnen we duidelijk zeggen dat de studio Touch Hour eraan gedacht heeft zijn software zo te oriënteren dat het aangenaam is om te spelen, maar ook om vanuit een competitief oogpunt te bekijken. Je kunt trainen door gewichten te heffen, op een dummy te slaan of aan je zwaardbewegingen te werken om je gevechtsvaardigheden op het veld aan te scherpen.

9Lives Arena is in de eerste plaats een spel die spelers dwingt om 1 op 1 te vechten en alle vaardigheden die je na verloop van tijd zult leren, evenals de blokkeer- en ontwijkmechanismen. Dit zal voorkomen dat je zware schade oploopt en dat je bloedt, wat wordt weergegeven door bloedsporen die langs je lichaam lopen. Deze zullen je eraan herinneren dat de software duidelijk de voorkeur geeft aan Mano-a-Mano boven groepsgevechten.

9livesarena

7. War Riders

War Riders is net als alle andere spellen in dit artikel een game dat is gebaseerd op de blockchain. In dit spel kun je een eigen NFT-auto bouwen en customizen zoals jij dat wilt. Het is bijvoorbeeld mogelijk om zelf je banden en kleur te kiezen, maar je kunt er ook een logo op plaatsen. Met het voertuig kun je minen en tegelijkertijd vijanden aanvallen voor Benzene.

Benzene is de enige cryptocurrency die je in dit spel kunt minen en gebruiken. Door te rijden met je auto en andere spelers aan te vallen, kun je minen. Op deze manier wil het team achter dit project blokken laten minen op een speelse manier. Dat is dus een stuk minder saai dan gebruikelijk!

De voertuigen die je kunt maken zijn geheel 3D en worden opgeslagen als NFT. Hierdoor is ieder voertuig dus helemaal uniek, waardoor je ze ook voor hoge prijzen kunt verkopen. Hoe beter je voertuig, hoe hoger de waarde ervan.

8. Sorare

Sorare is een blockchain-gebaseerd voetbalspel waar je kaarten verzamelt, je teams ermee opbouwt, en punten verdient op basis van de werkelijke prestaties van je spelers. Op Sorare heb je echt je eigen kaarten. Iedere kaart is namelijk een NFT, welke op de blockchain van Ethereum draait. Dit betekent dat iedere kaart ofwel uniek of in zeer beperkte hoeveelheden te verkrijgen is, en er kunnen geen extra kopieën worden gemaakt.

Deze tokenkaarten kunnen naar wens van hun eigenaars worden verhandeld of overgedragen aan andere mensen en wallets. Momenteel zijn ongeveer 140 clubs en hun spelers getokenized op Sorare. Je vindt er prestigieuze clubs zoals Juventus, AS Roma, Paris Saint Germain, en nog veel meer clubs. Dit aantal groeit overigens iedere dag.

Naast de clubs heeft Sorare licentieovereenkomsten gesloten met verschillende nationale federaties, waaronder de Franse voetbalbond (FFF) en de Duitse voetbalbond.

Hoe speel je Sorare?

Als je Sorare begint te spelen, zul je klassieke kaarten hebben. Deze zijn niet zeldzaam: het aantal kaarten is onbeperkt. Er zijn echter nog 3 andere soorten kaarten:

  • Zeldzame kaarten: hun aantal is beperkt tot 100 per speler en per seizoen
  • Superzeldzame kaarten: maximaal 10 exemplaren
  • Unieke kaarten: niet meer dan één kaart

Er zijn verschillende mogelijkheden om deze zeldzame kaarten te bezitten: koop ze met ethers of creditcards, ruil kaarten met andere spelers of verdien ze als je deelneemt aan de verschillende divisies. Als je kaarten wilt kopen met je ethers, hoef je alleen maar je Sorare account te koppelen aan een Ethereum account via bijvoorbeeld MetaMask. Je kunt jouw ethers op elk moment terugtrekken.

Sorare biedt zeldzame, superzeldzame en unieke kaarten van spelers op een willekeurige manier te koop aan. Je moet deelnemen aan veilingen om de kaarten te krijgen die je wilt. Veilingen beginnen bij 0.01 ETH voor zeldzame kaarten, 0.1 ETH voor superzeldzame kaarten en 1 ETH voor unieke kaarten. Veel eigenaars van kaarten bieden hun kaarten ook te koop aan tegen een vaste prijs. Sommige kaarten zijn verkocht voor duizenden euro’s!

Nu je kaarten hebt, wat kun je er dan mee doen? Je kunt dan aan verschillende competities deelnemen. Op het moment van schrijven zijn er 8 divisies. Je zult teams van 5 spelers moeten samenstellen: 1 keeper en dan verdedigers, middenvelders en aanvallers. Elke kaart heeft een bepaald machtsniveau: hoe zeldzamer je kaart, hoe hoger de macht. Een zeldzame kaart heeft een standaardkracht van 7,2 terwijl een unieke kaart een standaardkracht van 21,6 heeft.

Deze macht neemt toe als je je spelers bespeelt. Bij de voorbereiding van je teams wordt voor elke divisie een maximumaantal bevoegdheden bepaald. Voor divisie 4 zul je niet meer dan X macht kunnen verkrijgen. In divisie 1 daarentegen is je macht onbeperkt. Het is mogelijk om in alle competities te spelen, maar je zult niet meerdere unieke kaarten kunnen plaatsen in bijvoorbeeld divisie 4, dit zorgt voor een gezondere competitie. Beloningen worden gegeven aan de beste spelers in elke competitie.

Om de beste in je competitie te zijn, moet je spelers opstellen die in het weekend goed gepresteerd hebben. Hoe beter je speler is, hoe hoger de score. Het doel is dat je team zo veel mogelijk punten haalt.

sorare

9. Splinterlands

Splinterlands brengt card trading games naar de 21e eeuw. Kaarten worden opgeslagen in de vorm van NFT’s, wat betekent dat spelers digitale kaarten kunnen bezitten op dezelfde manier als fysieke kaarten. Splinterlands wil het huidige digitale kaartspelaanbod verder verbeteren door een play-to-earn-systeem te introduceren, waarbij spelers cryptocurrency-inkomsten verdienen op basis van hun prestaties in het spel (er zijn al bijna $300.000 aan toernooiprijzen uitgereikt).

De recente verkoop van tokens, met een waarde van meer dan 3 miljoen dollar, toont aan dat de belangstelling voor het spel groot is. De Splinterlands SPS token, ook wel bekend als Splintershards, zal worden gebruikt om te stemmen over bestuursvoorstellen in het game ecosysteem, maar ook om toegang te krijgen tot speciale in-game promoties en evenementen.

Het is ook mogelijk om dit spel op een smartphone te spelen. En dat is vrij uniek, want dat zie je niet vaak bij spellen die op de blockchain draaien. Hierdoor is het voor gebruikers dus veel makkelijker om gebruik te maken van het spel. Dit is ook iets dat erg belangrijk is voor de waarde van de NFT’s. Hoe makkelijker het is om het spel te spelen, des te groter de vraag is naar de kaarten. Hierdoor kun je dus veel geld verdienen met de kaarten van Splinterlands.

Het spel draait niet op Ethereum, maar op de blockchain van HIVE. Deze blockchain stond in het verleden ook wel bekend als Steem. Het is niet heel gebruikelijk dat een project op deze blockchain draait. Al zien we wel steeds meer cryptoprojecten en applicaties die voor een andere blockchain dan Ethereum kiezen. Dit komt mede door de hoge transactiekosten die je op de blockchain van Ethereum betaalt.

10. CryptoKitties

CriptoKitties is een spel dat werd ontwikkeld door de Amerikaans-Canadese studio AxiomZen en werd enkele jaren geleden (2017) gelanceerd op de Ethereum blockchain. In dit spel, dat een kruising is tussen Tamagotchi en Pokémon, moet de gebruiker virtuele katten verzamelen. Elke kat is uniek en heeft zijn eigen kenmerken. 

De gebruiker is 100% eigenaar van zijn kleine virtuele schepsel, dat op geen enkele manier kan worden gekopieerd of vernietigd. CriptoKitties kunnen worden gekocht, verhandeld of verkocht op dezelfde manier als een traditioneel verzamelobject of cryptocurrency. Transacties zijn veilig en het eigendom is voor het leven verworven (aangezien het gedecentraliseerd is op de blockchain), net alsof je een ether in je persoonlijke wallet bewaart.

cryptokitties

Waarom is CryptoKitties zo populair?

CryptoKitties zijn ontzettend populair, en dat is vooral omdat het een van de eerste leuke en mainstream applicaties was die is aangepast aan de Ethereum-blockchain (en dus aan cryptocurrencies). Zoals gezegd is elk kitten uniek en kan het niet worden vernietigd, zodat het voor altijd zal blijven bestaan. Dit is ongebruikelijk omdat de digitale inhoud van onlinespellen gewoonlijk op de servers van de uitgever wordt opgeslagen en dus afhankelijk is van die uitgever. In het geval van CryptoKitties kan de prijs van deze kleine kitties oplopen tot enorme bedragen.

CryptoKitties kunnen ook worden gebruikt door speculanten als financiële investeringen, wat een van de redenen lijkt te zijn voor de populariteit ervan. We weten dat elk schepsel unieke kenmerken heeft, en het is deze zeldzaamheid die investeerders en verzamelaars van over de hele wereld aantrekt. Gebruikers pikken deze blauwe, gele, groene of roze virtuele katten voor zeer hoge prijzen in. 

Hoe werkt CryptoKitties?

Het doel van het spel is het verzamelen van kittens, elk met zijn eigen attributen. Deze wezentjes worden gekocht en verkocht op een marktplaats met behulp van de Metamask wallet. Gebruikers stellen een verkoopprijs in en bieden hun kitten te koop aan. De prijs van het kitten daalt tot er zich een koper meldt. Het is ook mogelijk om paren te vormen met de kittens om ze te fokken tot een unieke CryptoKitty.

Wat is een non-fungibele token (NFT)?

Weet je nog niet helemaal zeker wat een non-fungible token is? Laten we dat dan nog eventjes uitleggen. Non-fungible tokens zijn uniek en identificeerbaar. Geen twee gecreëerde tokens zullen dus precies hetzelfde en onderling verwisselbaar zijn, elk zal specifieke kenmerken hebben om het te definiëren.

NFT’s zijn tokens die lijken op die van cryptocurrencies, maar hun waarden en kenmerken zijn verschillend, zodat ze niet als een valuta kunnen worden beschouwd. Ze kunnen worden gebruikt om allerlei soorten informatie te digitaliseren, en worden opgeslagen op de blockchain. Het is alsof elke Bitcoin zijn eigen kenmerken heeft, en aspecten die hem uniek maken van andere Bitcoins.

Historisch gezien werden niet-fungibele tokens gecreëerd op Ethereum. Zij werden geïntroduceerd via het ERC 721-voorstel, dat als norm dient voor dit type token.

Non-fungible tokens zijn natuurlijk niet beperkt tot Ethereum, maar in de praktijk is het deze blockchain die bijna uitsluitend wordt gebruikt voor de creatie ervan. Bovendien maken veel diensten het nu mogelijk om gratis en zonder al te veel kennis NFT’s te creëren, bijvoorbeeld OpenSea.

nft

Toepassingen en gebruik van non-fungible tokens

Zoals we kort hebben vermeld, kunnen non-fungible tokens of NFT’s een veelheid van toepassingen ondersteunen. Ze zijn in 2021 echt geëxplodeerd als verzamelobjecten, maar daartoe zijn ze natuurlijk niet beperkt. Hier zijn enkele van de grote gebieden waar ze worden gebruikt.

Blockchain-videospelletjes

We hebben het er in dit artikel al lang over gehad, maar toch is het belangrijk om het nogmaals te vermelden. NFT-games worden namelijk steeds populairder. NFT’s trokken zelfs voor het eerst de aandacht op het gebied van spellen, met name verzamelbare spellen. Het belangrijkste en meest bekende spel blijft natuurlijk CryptoKitties. De gedecentraliseerde Ethereum-app, die in 2017 werd gelanceerd, stelt je in staat om virtuele katten te verzamelen, net zoals je Pokémon-kaarten zou verzamelen. Elke kat is eigenlijk een ERC-721 token, dat is opgeslagen op de blockchain, vrij inwisselbaar is, en een eigen waarde heeft.

Sindsdien zijn er ontzettend veel NFT-games bijgekomen. Zo hebben we het in dit artikel al gehad over Axie Infinity, The Six Dragons, Gods Unchained, Decentraland, Lost Relics, 9Lives Arena, War Riders, Sorare en Splinterlands. Je weet nu ook precies hoe deze spellen gebruik maken van NFT’s, en wat de reden is dat deze NFT’s zo veel geld waard kunnen worden.

Digitale kunst

Het gebied waarin non-fungible tokens bekend zijn geworden is natuurlijk kunst en verzamelobjecten. Met een NFT kan elk digitaal object op de blockchain worden opgeslagen: een afbeelding, een GIF, een video, enz. Dit heeft kunstenaars in staat gesteld hun werk als non-fungible tokens aan te bieden.

In maart 2021 bracht Kings of Leon het allereerste NFT-album uit. Andere muzikanten hebben hoogtepunten uit hun carrière aangeboden als non-fungible tokens, zoals Eminem. Dit type token wordt natuurlijk ook in het bijzonder gebruikt door digitale kunstenaars. Een voorbeeld is Beeple, wiens werk regelmatig enorme prijzen opbrengt.

Memes 

Het zal geen verbazing wekken dat de NFT’s ook zijn meegesleept in de memes-cultuur op het internet. Zozeer zelfs dat sommige cultmemes zelf een symbolisch karakter hebben gekregen, en nu met een hoge prijs worden opgekocht. De non-fungible token voor “Disaster Girl” werd verkocht voor 473.000 dollar in april 2021. En Doge – dat leidde tot de creatie van Dogecoin (DOGE) – is natuurlijk niet gespaard gebleven. De originele meme werd gekocht voor 4 miljoen dollar.

Onroerend goed

Het is ook mogelijk om fysiek onroerend goed te tokenizen. Dat is al enkele keren gebeurd. Investeerders die normaal niet een heel pand kunnen kopen, kunnen dan een token kopen. Dit teken vertegenwoordigt een deel van het pand. Dat betekent dat de investeerder ook zijn deel van het pand als inkomsten zal ontvangen.

Stel dat er voor een gebouw 10 tokens zijn uitgegeven, betekent dit dat de eigenaar van 1 token 10% van de inkomsten zal ontvangen. Op deze manier is het ook voor mensen met een kleine portemonnee mogelijk om te investeren in vastgoed. Dit is iets dat eerder nooit mogelijk was, omdat vastgoed erg duur is. 

Tokenizen van fysieke objecten

Op een minder ludieke manier kunnen non-fungible tokens ook worden gebruikt voor traceerbaarheidsdoeleinden. Dankzij zijn fraudebestendigheid en hoge veiligheid kan de blockchain de oorsprong en de authenticiteit van een voorwerp of goed certificeren. Daarom wordt het in dergelijke gevallen steeds vaker gebruikt. Al in 2019 was de LVMH-groep begonnen met het experimenteren met niet-fungibele tokens van het type ERC-721, om luxegoederen te certificeren en namaak tegen te gaan.

De blockchain maakt het ook mogelijk een grotere verscheidenheid aan activa te tokenizen. Een van de meest sprekende voorbeelden is onroerend goed – deze keer echt. NFT’s kunnen worden gebruikt om bijzonder illiquide activa (zoals een huis of grond) te digitaliseren. Als deze op de blockchain komen, worden ze veel meer liquide. Dit is een toepassing die momenteel zeer beperkt is, maar die in de komende jaren waarschijnlijk op de voorgrond zal treden.

Digitalisering van contracten en overeenkomsten

Elementen van contracten en formele overeenkomsten kunnen ook gebruik maken van non-fungible tokens. In april 2021 trouwde een koppel op de blockchain, waarbij ringen werden uitgewisseld in de vorm van NFT’s.

NFT’s kunnen ook worden gebruikt voor het digitaliseren van officiële documenten zoals identiteitsbewijzen, certificaten, enz. Momenteel is er nog geen wetgeving voor deze praktijken, maar verwacht wordt dat zij in de toekomst op grotere schaal zullen worden toegepast. De kans is groot dat er dan nog veel meer NFT’s bij zullen kom

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven