Home » Blog » Wat is XinFin Network? Uitleg XDC koers en verwachting en alles wat je moet weten over XDC

Wat is XinFin Network? Uitleg XDC koers en verwachting en alles wat je moet weten over XDC

xinfin

De blockchain is ooit bedacht om de financiële wereld toegankelijker en onafhankelijker te maken voor iedereen. Dat lukt aardig en veel bestaande business modellen worden flink op zijn kop gezet door deze nieuwe technologie. De gemiddelde transactie gaat sneller en is goedkoper dan bij gevestigde manieren van geld versturen. Ik vraag me soms wel eens af waarom een internationale bank transfer tot wel een week lang kan duren. Wie profiteert daarvan als het geld die hele tijd onderweg is? Jij en ik zeker niet!

Het XinFin Network probeert dit te veranderen. Heel langzaamaan beginnen financiële instituten ook het licht te zien en beginnen interesse te krijgen in de blockchain technologie. Hierbij speelt XinFin een rol, want een bank krijgt een soort van testomgeving aangeboden.

XinFin legt de link tussen gevestigde financiële instituten en de blockchain technologie. We gaan in deze blog eens dieper in wat dit project allemaal te bieden heeft met zijn hybride blockchain.

Let op: hou er rekening mee dat de onderstaande tekst over XinFin (XDC) evenals de toelichting hierop op geen enkele manier als advies opgevat mag worden. De keuze voor óf en op welke manier je (crypto) wilt traden en welke keuzes je maakt qua belegging ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.

Om alvast op te warmen, is hier een video die beschrijft wat XinFin doet. Daarna gaan we dat nog eens uitgebreid overdoen in geschreven woord.

Wat is XinFin Network?

XinFin is een hybride blockchain die het mogelijk maakt om een openbaar deel en een privédeel op de blockchain te hebben. Dit is een heel handige oplossing, want financiële instellingen of regeringen hebben altijd wel informatie die niet publiekelijk is. De afkorting staat voor eXchange inFinite.
Stel je voor dat bank A zaken doet met bank B, dat is geen probleem en dit kan in het openbaar. Het is heel transparant en de blockchain technologie maakt het ook mogelijk om dit allemaal te kunnen zien. Je kunt je echter ook voorstellen dat beide banken liever niet hebben dat de ene bank hun neus in al de financiële perikelen van de ander kan steken.

Hybride blockchain

Daarom is de hybride blockchain een perfecte oplossing. Twee of meerdere partijen kunnen met elkaar zaken doen op een openbare, transparante manier. Tegelijkertijd hebben ze echter ook een privé ‘staat’. Aan de ene kant heb je dus de kracht en transparantie van een public blockchain. Aan de andere kant heb je echter ook de veiligheid en snelheid van een privéblockchain. En dit is niet alleen handig en attractief voor banken, maar voor veel meer mensen of bedrijven. Regeringen maken gebruik van deze opzet, maar ook universiteiten, start-ups en zakelijke bedrijven. Het mainnet ging op 1 juni 2019 live.

XinFin netwerk
Xinfin.org

XinFin maakt gebruik van een permission consensus mechanism in plaats van het energie vretenden mining. Dus het is een mining vrije blockchain, je mint de munt XDC. Ben benieuwd of Elon meeluistert!
Deze blockchain zet ook het idee van masternodes voort en is EVM (Ethereum Virtual machine) compatibel. Masternode chains vergroten de schaalbaarheid, al gaat dit een beetje ten koste van de decentralisatie. Een masternode is een server die computer kracht aan het netwerk geeft, zodat blocks gemaakt kunnen worden. Bij het XinFin netwerk ontvangt de masternode XDC als beloning voor zijn werk. Er zijn in totaal 108 masternodes.

Door met masternodes en Proof-of Stake consensus (PoS) te werken, kun je deze munt dus minten in plaats van minen. Dit is ook van belang omdat het schaalbaarheidsprobleem van Ethereum oplost wordt. Hierdoor heeft het netwerk lage transactiekosten en een snelle bevestigingstijd voor transacties. Op dit moment is dat 2000 transacties per seconde (TPS). Dit hoge aantal TPS is bereikt omdat ze sharding toepassen. Bij sharding wordt een databestand gepartitioneerd (in kleinere delen opgedeeld) en daardoor krijg je een snellere transactiesnelheid.

Snel, goedkoop en energie vriendelijk

De afbeelding hierbeneden laat heel duidelijk zien hoeveel sneller en goedkoper het XinFin netwerk is, in vergelijking met Bitcoin en Ethereum. Niet geheel onbelangrijk is dat ook duidelijk te zien is hoe weinig energie de XinFin blockchain verbruikt. Dat is zeker interessant omdat er, volkomen terecht trouwens, een discussie aan de gang is over het milieuonvriendelijke energieverbruik van bijvoorbeeld Bitcoin. Het maakt XinFin ook een van de meest milieuvriendelijke blockchains die er op dit moment zijn.

Xinfin vergeleken met Bitcoin en Ethereum
Xinfin.org

Hoe werkt het XinFin network?

Het XinFin netwerk werkt door middel van staken en er wordt het XDPoS consensus mechanisme gebruikt. Dit mechanisme is er om het netwerk te beveiligen en te laten werken. Je kunt de XDC munt staken en ook een masternode worden. Je hebt dan wel 10 miljoen XDC’s nodig om mee te mogen doen als een van de 108 masternodes. Door dit hoge aantal wordt het netwerk niet misbruikt. Als je 10 miljoen XDC munten in het netwerk hebt zitten, wil je vast wel dat het goed draait!
Als extra beveiliging is er een dubbel validatie mechanisme. Dit betekent dat er twee masternodes nodig zijn om een nieuwe block goed te keuren. Er wordt ook gebruikgemaakt van een willekeur, want de validator wordt willekeurig gekozen. Dit gebeurt allemaal automatisch, waardoor het netwerk volledig gedecentraliseerd is en in een gezonde toestand verkeerd.

Het staken is ook een soort van mining, maar het grote verschil is dat je geen hardware nodig hebt. Het is bovendien ook een stuk milieuvriendelijker. Voor beide activiteiten ontvang je een beloning. Op XinFin is dat in de vorm van de XDC munt.
Je kunt natuurlijk ook staken zonder een masternode te zijn. Niet iedereen heeft zomaar een bag van 10 miljoen XDC’s rondslingeren! Staken verhoogd de veiligheid van het netwerk, waar jij dan aan meewerkt en je ontvangt in ruil hiervoor een beloning.

Toepassingen van het XinFin network

Omdat XinFin een hybride blockchain heeft, waarvan we de voordelen al eerder uitgelegd hebben, heeft het veel verschillende toepassingen. Het feit dat je dus zowel over een publieke als ook een privéblockchain beschikt, kun je haast overal voor gebruiken. Laten we eens paar toepassingen bekijken.

Peer-to-peer handelsplatform TradeFinex

Van de 7.7 biljoen mensen die op aarde leven, hebben er ongeveer 2 biljoen geen toegang naar een bank. De oorzaak zijn diverse problemen, maar een hoofdrol is weggelegd voor middelpersonen en financiële instellingen die erg selectief zijn. Bankieren is inefficiënt en tijdrovend en het zorgt voor economische ongelijkheid. Hierdoor zijn mensen afhankelijk van alternatieve en informele banksystemen, zoals geld lenen en huisbazen. Meestal is er dan ook sprake van uitbuiting.

Financieren via TradeFinex
Xinfin.org whitepaper

Op de afbeelding hierboven kun je zien hoe een financiering via TradeFinex werkt.

Door de blockchain technologie kun je de tussenpersonen al uitschakelen en met een mobiele telefoon kun je altijd online je platform bereiken. TradeFinex is op het XDC-platform gebouwd en lost de genoemde problemen op.

Turantpay en de Alphaex beurs zijn andere voorbeelden hoe dit toegepast kan worden.

Verzekeringen

De DCB bank is een commerciële privébank die XinFin heeft gekozen om hun verzekeringssysteem te stroomlijnen door middel van de blockchain technologie.

Kadaster beheer en management

Land Registry gebruikt de blockchain voor hun kadaster beheer en management. Er is nu toegang to kadaster veranderingen in real-time, die dit ook verifiëren kunnen. Dit is vele malen efficiënter dan het het huidige manuele proces.

Er zijn nog diverse andere dApps op de XDC-blockchain gebouwd. Op dit moment zijn alle 108 masternodes bezet door instituten en individuen. Omdat XinFin EVM compatibel is, kunnen ontwikkelaars hun Ethereum smart contracts op de XDC-blockchain gebruiken met geen of minimale aanpassingen. Bovendien gebruikt XinFin de financiële berichtenstandaard ISO20022. Dit zorgt ervoor dat er overeenstemming is tussen de hybride blockchain aan de ene kant en de huidige financiële systemen aan de andere kant. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld regeringen of financiële instituten hun gecentraliseerde systemen makkelijk omzetten in een gedecentraliseerd blockchain systeem.

Wat ook belangrijk is, en zeker in de wereld van banken, is stabiliteit. Daarom heeft XinFin ook stablecoins, die minder afhankelijk zijn van de volatiliteit van andere cryptomunten. Zo zijn er bijvoorbeeld SGDg en EURg.

Het XDC-token

Bij de ICO (Initial Coin Offering) in maart 2018 werd maar liefst 15 miljoen US-dollar opgehaald. Het XDC-token is het native token van de XDC-blockchain en hier draait de blockchain op.

XDC-token toewijzing
Xinfin.org whitepaper

De afbeelding laat duidelijk zien hoe de toewijzing van de 100 biljoen (!) XDC tokens plaatsvindt.

25% gaat naar de founders en het team. Dit bedrag is echter vastgezet en er kan maximaal 1% per jaar uitgehaald worden. Dit is een goed teken, want het laat zien dat het team er voor de lange zit in is en niet snel met hun deel ervandoor gaat.

15% naar het ecosysteem. Dit houdt de organisatie draaiende. Dit is ook vastgezet en er kan maximaal 2.5% per jaar uitgehaald worden.

10% pre-placement en follow-up token offering.

32.5% voor stimulansen voor deelname aan ecosystemen. Hier worden onder andere de masternodes van betaald.

10% voor een hedgepool. De handel tussen financiers, kopers en leveranciers si hiermee afgedekt voor koersschommelingen van het XDC-token.

5% gaat naar goede doelen.

2.5% in een reserve fonds voor onverwachte uitgaven.

Er zijn 12.27 biljoen XDC’s in omloop en de koers heeft op 21 april 2021 een ATH van $ 0.1316 gehad. Nu is de koers, midden juni 2021, $ 0,05232.

Tot 21 maart 2021 was er ook een XDCe-token, maar die is er nu niet meer.

Waar kun je XDC kopen?

Je kunt het XDC-token op diverse beurzen kopen. KuCoin en Bitfinex zijn de bekendste. Verder kun je ook terecht op Liquid, Indodax, Bitrue, HotBit, Changelly Pro en diverse andere. Binance en Bitvavo hebben op dit moment het XDC-token niet in hun aanbod.

Hoe kun je het XDC-token opslaan?

Ten eerste heeft XinFin zijn eigen XDC web wallet en mobiele wallet op de Google Playstore. Met deze wallet kun je real-time wereldwijde betalingen uitvoeren.

Omdat de munt nog niet op veel grotere beurzen verhandeld wordt, zijn er ook minder bekende online wallets waar je XDC kunt bewaren. Zo zijn er de Guarda Wallet, Biometric Hardware Wallet (D’CENT), Freewallet en XcelPay.

Er is op de 2021 roadmap ook te zien dat er gewerkt wordt aan integratie met Ledger en Trezor wallets.

Je kunt natuurlijk je XDC op de beurs laten staan waar je het token gekocht hebt. Nu heb je echter geen toegang tot je private keys. Er bestaat altijd een gevaar dat een beurs gehackt wordt en dan ben je je munten kwijt.

Beter is dus om een online of hardware wallet te hebben voor je XDC munten. Let er echter op dat je de private keys, een serie van willekeurige woorden, altijd goed bewaard. Maak er een kopie van en bewaar ze op drie of vier verschillende plaatsen. Mocht je om wat voor reden dan ook je wallet kwijt raken (computer crasht), heb je toch nog toegang tot je digitale munten. Geef ook nooit en te nimmer je private keys aan iemand anders. Als iemand hiernaar vraagt klopt er iets niet, ga daar maar van uit.

Wie zijn het team achter XinFin?

De co-founders en het huidige team achter XinFin zijn ervaren mensen met blockchain en computerprogramma achtergronden. Het team is gevestigd in Singapore.

Ritesh Kakkad is een van de co-founders. Hij heeft een uitgebreide ervaring in Cloud Hosting, Cloud Setup en Internet-infrastructuur.

Sameer Dharap was vice-president. Hij heeft een uitgebreide ervaring in consultant management. Hij is nu zijn eigen weg ingeslagen en heeft alweer nieuwe firma’s opgericht.

Ankit Patel is director. Hij doet research en ontwikkeling. Hij is onder andere Java ontwikkelaar.

Verder hebben ze nog een uitgebreid team dat de verschillende facetten van een blockchain ondernemen behartigt. Ze hebben ook diverse goede adviseurs, waaronder Simon Bowles en Roger Ver, de CEO van Bitcoin.com.

Xinfin (XDC) Koers

Conclusie

We hebben een uitgebreide toelichting gegeven over het XinFin project. Zij zetten de bakens naar een bankloze wereld, door hun TradeFinex project. Ze bieden ook snelle en goedkope transacties aan, iets wat wel zo fijn is, als je naar de gas kosten van Ethereum kijkt.

Omdat ze een hybride blockchain zijn, kunnen ze ook een publieke blockchain en een privéblockchain aanbieden. Dit is weer interessant om gevestigde financiële instituten en regeringen aan boord te krijgen. Hiervoor zijn nog wel meer toepassingen te bedenken en we hebben er ook een paar besproken.

Het is een zeer interessant project en het team blijft bezig om hun roadmap constant bij te werken, een goede zaak.

 

Over de auteur

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven