Home » Blog » Exponential Moving Average (EMA indicator) – Complete uitleg

Exponential Moving Average (EMA indicator) – Complete uitleg

Exponential-Moving-Averag

Exponential Moving Average, dikwijls afgekort tot EMA indicator. Maar wat is dan de Exponential Moving Average? En wat kan ik er nou mee? En hoe pas ik dit toe in mijn crypto trading? De antwoorden op al deze vragen, en nog veel meer vragen, vind je uiteraard terug in dit uitgebreide artikel met een complete uitleg van de EMA! Ga er dus even goed voor zitten en schrijf met ons mee!

Wanneer je lekker van start wilt gaan met crypto trading, Dan kun je natuurlijk op goed geluk je geld investeren in dezelfde crypto’s als je buurjongen of je oom, maar het kan wellicht geen kwaad om op basis van wat onderzoek zelf tot een keuze te komen.

En niet alleen de keuze van de ultieme cryptocurrency die bij jou past, maar ook de juiste momenten om deze in te kopen of te verkopen, kun je regelmatig bepalen wanneer je goed bent (of wordt) in technische analyse (TA).

Maar wat is technische analyse? Waar gebruiken mensen het voor? En hoe verhoud dat zich dan tot een trading indicator zoals de Exponential Moving Average? En hoe werkt deze Exponential Moving Average dan?

Alle antwoorden vindt je uiteraard in dit uitgebreide artikel vol met info over de Exponential Moving Average. Voor je het weet ben je een pro op het gebied van technische analyse en crypto trading. Dankzij CryptoKopen.nl natuurlijk!

Belangrijk: Dit artikel is uitsluitend bedoeld om je te informeren over het bestaan en de mogelijkheden van de Exponential Moving Average (EMA). Het is geheel aan jezelf of en hoe je besluit om in cryptocurrency te handelen. Wij zijn geen financiële adviseurs.

Laten we eens beginnen met een korte video over de EMA, waarin alvast een aantal basisprincipes ervan worden uitgelegd. De video is gemaakt door een beurshandelaar. Zoals je ziet is de EMA dan ook niet alleen geschikt voor de cryptocurrency-industrie, maar wordt hij van oudsher door allerlei verschillende professionele beleggers gebruikt. En omdat er niets gaat boven een vliegensvlugge uitleg over een trading indicator als de Exponential Moving Average, beginnen we even met deze video.

Wat je vandaag zult leren

De toegevoegde waarde van ‘Technische Analyse’ (TA)

Mocht je voor het eerst tegen de term Technische Analyse (TA) aanlopen, dan helpt het als je in ieder geval snapt wat we hiermee bedoelen. Met technische analyse bedoelen we de analyse die men doet op de prijsgrafieken van (in dit geval) cryptocurrency’s.

Bij een technische analyse maakt men vaak gebruik van de volgende aspecten:

  • De historische koers van een crypto.
  • Een bepaald (of meerdere) timeframe(s)
  • Trends
  • Patronen
  • Trading indicator(en)

Vandaag richten we ons even specifiek op de trading indicatoren. Sterker nog, we richten ons op een specifieke trading indicator. Je raad het al: De Exponential Moving Average. Maar voordat we los gaan, nog even een stapje terug. Want wat is een trading indicator?

Trading indicatoren

Trading indicatoren zijn hulpmiddelen die breed ingezet worden door traders om zo tot een succesvolle trading strategie te komen. Denk bijvoorbeeld aan tools die je assisteren bij het vaststellen van een bepaalde trend. Of die een signaal afgeven wanneer een bepaalde koers tot een plafond of bodemprijs aan lijkt te lopen.

Super handig natuurlijk! Vaak wordt er dan ook een mix van verschillende trading indicatoren gebruikt. Een belangrijke vuistregel is namelijk dat hoe meer indicatoren hetzelfde signaal afgeven, hoe sterker dat signaal is. Daarom is blindelings vertrouwen op één trading indicator ook zelden een goed idee.

Veelgebruikte trading indicatoren zijn de Bollinger Bands, de Elliott Waves en de Relative Strength Index! En uiteraard is de Exponential Moving Average daar geen uitzondering op! Dus het is tijd voor het ‘main event’ van vandaag: Alles over de Exponential Moving Average!

Wat is de Exponential Moving Average  (EMA)?

De moving average is een type indicator die je in het arsenaal van vrijwel elke crypto trader terug kunt vinden. De verschillende MA indicators (er zijn er namelijk meer) gebruiken gemiddelde waarden om de effecten van de variaties in prijs te minimaliseren, zodat de onderliggende trend beter uit de verf komt. De EMA trading tool gebruikt hiertoe een bepaald aantal recente data punten. Afhankelijk van het type ‘voortschrijdend gemiddelde’ wordt er op specifieke wijze een gemiddelde waarde berekend.

Gebruikelijk is de EMA 9. Die gaat dus uit van het gemiddelde exponentiële getal over 9 tijdsvensters. Dat kan dus 9 minuten, 9 dagen, 9 weken, et cetera zijn. De data punten op de EMA indicator zijn gebaseerd op de exponential moving average formula. Er zijn echter verschillende manieren om het gemiddelde te berekenen.

De meest eenvoudige methode is die van de Simple Moving Average indicator (SMA indicator) waarbij alle koers waarden een gelijke weging hebben. Andere veel voorkomende moving average -typen wijzen verschillende datapunten een ander gewicht toe. Doorgaans worden de meest recente waarden een zwaarder gewicht toegekend dan de oudere prijzen. Dit geldt ook voor de exponential moving average formula.

Hoe recenter de data dus is, des te belangrijker wordt de waarde ingeschat door de EMA-indicator.

Hoe werkt de EMA?

Nu je snapt wat de Exponential Moving Average inhoudt, is het tijd om te kijken hoe de EMA op zichzelf eigenlijk werkt. Laten we even beginnen met de formule voor de EMA:

Nou, dat is duidelijk hè? Dan kunnen we het artikel wel zo’n beetje gaan afronden nu dit allemaal helder is. Geintje! We lopen even kort door de formule heen. Probeer even wakker te blijven, het wordt straks vanzelf leuker.

De formule bestaat uit een aantal rekenkundige variabelen, waaronder de woorden ‘Value, Today, Yesterday, Days en Smoothing). Doorgaans kun je de waarden voor Today en Yesterday zelf nog wel verzinnen. Kijk anders even op je Iphone of je Android om herinnert te worden welke dag het eigenlijk is.

Doorgaans wordt voor ‘Smoothing’ het getal 2 gebruikt. Dit geeft de meest zuivere weergave van de EMA. Op de plek van Days vul je het aantal dagen in (vanaf de dag van vandaag) waarover je de EMA wilt uitrekenen. Je zult merken dat de waarden van de EMA van gisteren veel zwaarder meetellen dan de waarden van de EMA van een week geleden. Hoe verder je teruggaat, hoe minder de data van invloed is op de EMA van vandaag de dag. En dat is ook de bedoeling.

Wanneer elke dag de waarde in gelijke mate wordt afgewogen, spreken we dus niet van de Exponential Moving Average (EMA), maar de Simple Moving Average (SMA).

Hoe gebruik je de EMA eigenlijk?

Nu we het hele theoretische gedeelte met een zucht van verlichting achter ons kunnen laten, is het tijd voor het wat leukere gedeelte! We gaan de EMA gebruiken in de praktijk! DeEMA kan ingezet worden voor verschillende doeleinden, namelijk:

  1. Het definiëren van een trend
  2. Entry signalen vaststellen
  3. Exit signalen vaststellen
  4. Dynamische support & resistance

 
Een trend geeft je enorm veel inzicht in welke mate een prijs zich op een positieve of negatieve manier aan het ontwikkelen is. Entry signalen geven een indicatie van een koopmoment af, waarbij exit-signalen juist een indicatie afgeven van een moment waarop het verstandig is om je crypto te dumpen.

Tot slot geeft een dynamische support- en resistancelijn een indicatie van de huidige support- en resistance-levels.

Zoals je zult begrijpen kan een correcte interpretatie van de EMA je enorm veel geld opleveren of behoorlijke verliezen besparen. Toch is de wereld helaas niet zo zwart wit als dat en zijn er vaak tegenstrijdige signalen. Waakzaamheid is en blijft dus altijd geboden!

Laten we eens even een blik werpen op de vier verschillende doeleinden en kijken hoe dat werkt!

Het definiëren van een trend

De makkelijkste manier om met behulp van de Exponential Moving Average een trend te definiëren is door een EMA-lijn in je grafiek te zetten. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een programma als TradingView gebruiken.

Wanneer je de EMA-lijn toevoegt, dan zie je deze als een blauwe draad (no pun intended) door je grafiek heenlopen. Daarin zul je merken dat er soms candles structureel ónder de EMA-lijn uitkomen en sommige er structureel boven. Wanneer de candles bóven de EMA-lijn uitkomen dan is er sprake van een ‘Opwaartse trend’ (of Uptrend). Wanneer de candles onder de EMA-lijn uitkomen dan is er sprake van een ‘Neerwaartse trend’ (of Downtrend). Kijk eens even mee naar onderstaande afbeelding.

In de afbeelding zie je groene pijlen op de momenten waarop er een opwaartse trend wordt ingezet en rode pijlen op het moment dat er een neerwaartse trend wordt ingezet. Op deze manier kun je dus eenvoudig een trend definiëren, met behulp van de Exponential Moving Average.

Entry signalen vaststellen

Je stelt entry-signalen vast wanneer er een opwaartse trend ontstaat. Specifiek ben je dus op zoek naar de momenten waarop de candles boven de EMA uitstijgen. Vaak is dat namelijk een indicatie dat de prijzen wat verder zullen stijgen, waardoor het een praktisch moment is om in te kopen. We zetten ze even kort in een afbeelding voor je.

Je ziet bij de groene pijlen de praktische koopmomenten. Maar (!!) als je goed kijkt, zie je ook momenten waarbij de candles boven de EMA-lijn uitkomen, maar niet tot een indrukwekkende prijsstijging hebben geleden. Het is dan ook altijd belangrijk om scherp te blijven en niet je volledige vermogen in een miniscule candle boven de EMA-lijn te pompen.

Exit signalen vaststellen

In tegenstelling tot de entry-signalen let je bij de exit-signalen vooral op de momenten dat de candles onder de EMA-lijn uitkomt. Deze geven namelijk de indicatie dat er een neerwaartse trend heerst en dat het tijd is om de boel te verkopen. Ook hier is enige nuance gepast, want niet elke candle onder de EMA-lijn heeft altijd tot gevolg dat de koers door het ijs zakt. Desalniettemin pakken we nog even exact dezelfde afbeelding als hiervoor erbij, maar richten we ons nu op de exit-signalen!

Dynamische Support & Resistance

Support & resistance is een term die je veelvuldig voorbij zult horen komen wanneer je je wat meer verdiept in het crypto traden. Een support-level is een soort virtuele ondergrens van een koers. Wanneer de koers richting zo’n punt gaat, is het aannemelijk dat de prijs niet (veel) lager zal worden dan de support-lijn.

Het tegenovergestelde is de resistance-lijn. Wanneer een koers zo lekker loopt en bezig is aan een behoorlijke stijging, botst hij op een gegeven moment tegen een ‘resistance’ aan. De aanleiding hiertoe is eigenlijk heel simpel.

Deze grenzen ontstaan eigenlijk gevoelsmatig, omdat veel traders op zo’n level het gevoel hebben dat de prijs echt niet veel meer kan stijgen of kan dalen. Wanneer maar genoeg mensen dat gevoel hebben en vervolgens hun crypto verkopen (bij een resistance-level) of inkopen (bij een support-level), ontstaat dat effect eigenlijk vanzelf.

Wanneer namelijk heel veel mensen bij een bepaalde prijs hun crypto verkopen, daalt automatisch de marktwaarde en dus de prijs van die betreffende crypto. Andersom gaat dus ook op dat wanneer heel veel handelaren ineens een gunstig moment spotten en die crypto willen inkopen, het aanbod juist weer afneemt, waardoor de prijs verhoogt.

Weer even terug naar de EMA. Wanneer de EMA is geplot op je chart, zie je dat deze als een soort van dynamische support en resistance fungeert. We pakken de grafiek er meteen even bij, dan zie je wat we bedoelen.

Op de omcirkelde momenten zie je eigenlijk terug dat de koerstrend afketst op die plekken en vanaf daar een ombuigende trend laat zien. Ook hiervoor geldt weer dat het niet 100% van de keren op deze manier werkt, maar dat het wel dermate vaak voorkomt dat het eigenlijk geen toeval meer is en we de EMA dus als een dynamische variant van support & resistance kunnen zien.

Conclusie

Er zitten een aantal hele grote voordelen aan de Exponential Moving Average. Niet in de laatste plaats is het gebruik ervan doodeenvoudig. Je plot hem op je grafiek en je ziet feitelijk in één oogopslag hoe zaken ervoor staan en wat praktsche in- of verkoopmomenten zijn.

Het nadeel is dat de EMA op zichzelf geen trading tool of trading strategie is. Het is dan ook onverstandig om blind af te gaan op een EMA en alles op alles te zetten om een EMA-signaal om te zetten in een actie. Zorg er altijd voor dat je extra support zoekt in de variant van andere trading indicatoren om je keuzes te ondersteunen. Zowel de Bollinger Bands als de Relative Strength Index zijn hier bij uitstek geschikt voor!

Het fijnste is toch wel dat je de formule voor de EMA niet zelf elke keer hoeft uit te rekenen, maar dat we vandaag de dag gewoon computers hebben die dat even voor je doen. Wel zo makkelijk, toch? 😉

Op Cryptohopper kun je bijvoorbeeld de Exponential Moving Average (EMA) Indicator instellen! Klik hieronder op de banner en meld je aan op Cryptohopper!

Wist je dat je met je Cryptohopper account gemakkelijk kan verbinden met je Bitvavo account? Als je nog geen Bitvavo account heb. Klik dan eerst hier om een Bitvavo account aan te maken.


Cryptohopper

 

 

 

 

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven