Home » Blog » Waarom is risicobeheer belangrijk bij crypto trading? Zo pas je het toe!

Waarom is risicobeheer belangrijk bij crypto trading? Zo pas je het toe!

risicobeheer-belangrijk

Bij het handelen van cryptovaluta is het van essentieel belang voorzichtig te werk te gaan. Je wilt immers geen grote bedragen geld verliezen terwijl je dat had kunnen voorkomen. In de praktijk vereist crypto trading basiskennis van de cryptomarkt, technieken en winnende handelsstrategieën.

Om winsten op lange termijn te boeken, is een goed beheer van je geld en investeringen van fundamenteel belang. Dit noemen we binnen de cryptowereld ook wel riskmanagement of risicobeheer. In dit artikel zullen we je uitleggen hoe je het risico op het verliezen van geld zo klein mogelijk houdt. Het is namelijk helemaal niet zo moeilijk als je misschien zou denken!

Wat is risicobeheer in de financiële wereld?

Risicobeheer in de financiële sector verwijst naar het proces waarbij het risico van verlies bij een belegging wordt vastgesteld, beoordeeld en beperkt. Het risico van verlies ontstaat wanneer de markt in de tegenovergestelde richting van onze verwachtingen beweegt.

Trends worden gevormd door het risicosentiment van beleggers, dat door verschillende factoren kan worden beïnvloed. Deze factoren zijn voornamelijk politieke gebeurtenissen zoals verkiezingen, economische gebeurtenissen zoals rentebesluiten of bedrijfsgebeurtenissen zoals nieuwe technologieën.

In de wereld van crypto is risicobeheer nog belangrijker dan binnen andere markten. Dit komt doordat crypto veel volatieler is dan bijvoorbeeld aandelen of een monetaire valuta. Het is al vaak gebeurd dat de koers van Bitcoin instort of stijgt door een simpele Tweet van Elon Musk. Dit soort gebeurtenissen kun je moeilijk voorspellen. Daarom is het belangrijk dat je risicobeheer toepast.

Het belang van risicobeheer voor crypto traders

Wij passen risicobeheer toe om verliezen tot een minimum te beperken als de koersen zich na een gebeurtenis tegen ons keren. Hoewel de verleiding om elke kans aan te grijpen voor alle handelaren bestaat, moeten we van tevoren de risico’s van een belegging kennen om ervoor te zorgen dat we weerstand kunnen bieden als het misgaat.

Alle succesvolle handelaren weten en aanvaarden dat handelen een complex proces is en dat een uitgebreide valutarisicobeheerstrategie en handelsplan ons in staat stelt een duurzame inkomstenstroom te hebben.

Hoe werkt risicobeheer?

Risico is de kans dat het werkelijke rendement van de investering (ROI) afwijkt van het verwachte rendement. Afwijkingen zijn het gevolg van gebeurtenissen tijdens een transactie en variëren in richting en omvang.

Een gunstige gebeurtenis kan leiden tot een positieve uitkomst, waardoor we winstgevender zijn dan verwacht. Ongunstige gebeurtenissen kunnen leiden tot een negatieve uitkomst, wat kan betekenen dat minder wordt verdiend dan verwacht, break-even wordt gedraaid of verlies wordt geleden.

Elke gebeurtenis die van invloed is op de markt beïnvloedt het handelsvolume in termen van positiefrequentie, omvang en richting – en creëert variatie in de snelheid en intensiteit van prijsbewegingen.

Dit staat bekend als volatiliteit. Onze financiële draagkracht en psychologische veerkracht om een hoge volatiliteit te weerstaan, bepalen onze risicotolerantie. Hoe hoger onze risicotolerantie, hoe hoger ons potentieel rendement.

Gebruik altijd take profit en stop loss orders

Je koopt een cryptomunt natuurlijk wanneer je verwacht dat de koers in de toekomst zal gaan stijgen. Maar dit betekent niet dat dat ook altijd gebeurt. Doordat crypto erg volatiel is, kan de koers erg snel verdubbelen, terwijl het binnen een uur ook voor de helft in waarde kan zijn gedaald.

Om winsten te garanderen kun je gebruik maken van een take profit. Wanneer je verliezen wil beperken, gebruik je een stop loss order. We zullen je uitleggen wat deze twee begrippen betekenen en waarom het belangrijk is dat je hier gebruik van maakt.

Stel dat je Bitcoin voor 1000 euro hebt gekocht op een koers van 40.000 euro. Je kunt natuurlijk niet de hele dag de koers in de gaten houden. Daarom bepaal je van tevoren voor jezelf met welke winst je tevreden bent. Dit kan bijvoorbeeld een koers van 45.000 euro zijn, waarna je een take profit positie instelt op deze koers.

De crypto exchange zal jouw Bitcoin dan automatisch verkopen wanneer de koers een waarde van 45.000 euro heeft bereikt. Dat betekent dat je een winst van 125 euro hebt gegarandeerd. Op deze manier kun je jezelf indekken om hoe dan ook een winst te behalen bij een koersstijging.

Hetzelfde kun je doen bij een koersdaling. Het kan namelijk ook gebeuren dat Bitcoin daalt. Daarom is het belangrijk om een stop loss order te plaatsen. Zo kun je dat, wanneer we bovenstaand voorbeeld aanhouden, doen op bijvoorbeeld een waarde van 35.000 euro. Op het moment dat Bitcoin deze koers bereikt, zal de crypto exchange jouw Bitcoin automatisch verkopen. Je hebt het verlies op dat moment beperkt.

Het gebruik van een stop loss en take profit is wel afhankelijk van de strategie die je aanhoudt. De meeste crypto traders gebruiken dit wanneer ze een korte termijn strategie aanhouden.

Wanneer je van plan bent om een cryptomunt voor de lange termijn (denk hierbij aan jaren) te bewaren, is het vaak niet nodig om een stop loss of take profit in te stellen. Je gelooft immers dat de koers in dat geval over enkele jaren hoger zal zijn. Het maakt niet uit dat de koers in de tussentijd dan daalt, omdat je niet van plan bent de cryptomunt op dat moment te verkopen.

Koersdoelen stellen met een technische analyse

Weten wanneer een positie moet worden verkocht is even belangrijk als weten wanneer een positie moet worden ingenomen, en dit kan worden benadrukt als een van de meest fundamentele strategieën voor risicobeheersing. Het openhouden van een winnende positie om winst te vergroten kan resulteren het leiden van een verlies, wanneer de koers daarna weer gaat dalen.

Evenzo kan het openlaten van een verlieslatende positie, in de hoop op een eventuele ommekeer in de markt, al het kapitaal wegvagen. Daarom is het belangrijk om van te voren een koersdoel te stellen en take profit en stop loss orders te gebruiken om het risico te beperken. Er zijn verschillende technische indicatoren om koersdoelen te identificeren:

Steun en weerstand (S&R) 

Dit zijn eerdere prijsniveaus waar de activa moeite heeft gehad doorheen te breken. Een steunniveau ligt onder de huidige prijs, terwijl een weerstandsniveau erboven ligt. In long posities worden weerstandsniveaus gebruikt in take profit orders en steunniveaus in stop loss orders. Het gebruik is omgekeerd bij short posities. 

In onderstaande afbeelding zie je de steun op de gele lijnen, en de weerstand op de blauwe lijnen.

Voortschrijdende gemiddelden (MA’s) 

Dit zijn technische indicatoren die het gemiddelde van vroegere koersen weergeven. De 15-daagse MA bijvoorbeeld berekent de gemiddelde prijs over de laatste 15 dagen. De meeste traders gebruiken 15, 30, 50 en 100 MA’s, afhankelijk van hun trading strategie, om doelniveau’s te identificeren wanneer de koers omkeert van een piek. 

MA lijnen worden typisch gebruikt wanneer activaprijzen zich verwijderen van een intraday high of low. Deze ommekeer zou een correctie en consolidatiebeweging zijn, en de MA lijn zou het volgende koersdoel aangeven dat de beweging zou moeten bereiken. 

Wanneer het het koersdoel bereikt heeft, zou dit het tijdsframe voorbij de MA lijn kunnen sluiten en een nieuwe trend in die richting vormen; maar als het breekt en terugkeert, zou de oorspronkelijke trend kunnen aanhouden. De markt is bullish wanneer de koers boven de pivot ligt, en bearish wanneer de koers onder de pivot ligt.

De blauwe lijn die je in onderstaande afbeelding ziet, is de Moving Average (MA).

Average True Range (ATR) 

Dit is een volatiliteitsindicator die de snelheid van prijsschommelingen weergeeft. De ATR berekent de gemiddelde prijsvolatiliteit over 14 dagen door de high-low spreads (of de slotkoers van de vorige dag als deze extremer was aan de hoge of lage kant) van de laatste 13 dagen bij elkaar op te tellen en het huidige intraday high-low verschil erbij op te tellen, en dit vervolgens te delen door 14. 

Het resultaat laat zien hoeveel de activaprijs gemiddeld per dag beweegt. Traders vergelijken de ATR met het huidige intraday high-low verschil om te begrijpen of de prijs meer of minder dan het gemiddelde bewogen heeft. Als de prijs meer bewoog dan het gemiddelde, kan een dagelijkse verzadiging worden afgeleid; als de prijs minder bewoog, is er nog ruimte voor beweging. 

De ATR is bijzonder nuttig voor stop-loss orders, omdat het mogelijk is de omvang van de koersbeweging in een ongunstige marktgebeurtenis in te schatten. In onderstaande afbeelding zie je de ATR van BTC/USD.

Zorg voor spreiding binnen je wallet

We hebben het hier over het feit dat je niet al je eieren in één mandje moet houden, maar het beste kunt spreiden. Als dezelfde factoren van invloed zijn op twee cryptomunten, bewegen zij samen en hebben zij een hoge correlatie; anders zouden zij niet samen bewegen en dus geen correlatie hebben. 

Een correlatie kan positief of negatief zijn. Er is sprake van een positieve correlatie wanneer de prijzen in dezelfde richting bewegen; bij een negatieve correlatie bewegen zij in tegenovergestelde richting. Bijvoorbeeld, wanneer Bitcoin stijgt na nieuws over nieuwe wet- en regelgeving omtrent Bitcoin. 

Het tegenovergestelde kan ook gebeuren. Wanneer er slecht nieuws is overal een aantal cryptomunten, kan de koers dalen. Op het moment dat je maar één of twee cryptomunten in je bezit hebt, zul je zien dat de waarde van je gehele wallet ook daalt.

Dit kun je voorkomen door te spreiden. Koop je meerdere cryptomunten, dan wordt het verlies mogelijk beperkt. Stel dat je 10 munten hebt, waarvan 3 munten flink aan het dalen zijn. Het verlies van je gehele wallet wordt dan beperkt door de 7 andere munten die niet dalen.

Daarom is spreiding een van de belangrijkste strategieën die crypto traders gebruiken. Je bent dan niet afhankelijk van één cryptomunt. Spreiding hoeft overigens niet te betekenen dat je geen grote winsten meer kunt maken. Wanneer 1 van de 10 cryptomunten x100 gaat, kun je deze nog steeds gewoon verkopen, waardoor je nog steeds gebruik maakt van de hoge volatiliteit.

Investeer nooit geld dat je niet kunt missen

Het is misschien wel een van de meest voor de hand liggende regels: zorg ervoor dat je nooit meer geld verliest dan je kan missen. Dat begint bij het feit dat je geen geld moet investeren dat je eigenlijk ergens anders voor nodig hebt.

Op het moment dat je gaat beleggen met geld dat je nodig hebt om bijvoorbeeld je huur te betalen, zit je jezelf in een positie waar je jezelf niet in wilt bevinden. Mocht het mis gaan, zit je in financiële problemen waar je nog maar moeilijk uit kunt komen. Dit is voor veel mensen het begin van een negatieve spiraal waar je nog maar moeilijk uit komt.

Natuurlijk, er zijn genoeg mensen die all-in zijn gegaan en ontzettend rijk zijn geworden door het risico dat ze hebben genomen. Echter, je hoort alleen de verhalen van de mensen waar het goed bij is afgelopen. Ze delen hun verhaal en filmpje op social media, en dat krijg je vervolgens zelf te zien.

Hierdoor krijg je de indruk dat het alleen goed kan aflopen. Maar dat is allesbehalve het geval. De meeste mensen die aan crypto trading doen, verliezen geld. Alleen hoor je deze verhalen nooit. Dat komt doordat deze mensen zich schamen en hun verhaal niet graag delen met de buitenwereld.

Je zult in het begin geld gaan verliezen met crypto trading. Dat is onderdeel van het spel. Zorg er echter wel voor dat het geld dat je verliest, ook geld is dat je kúnt verliezen. Het is dan nog steeds jammer dat je geld hebt verloren, maar het brengt je in ieder geval niet in grote problemen.

Maak gebruik van DCA

Vind je het lastig om te bepalen hoeveel geld je wilt investeren? En heb je niet heel veel verstand van de cryptomarkt? Dan zou Dollar Cost Averaging (DCA) een oplossing voor je kunnen zijn.

Bij Dollar Cost Averaging ga je iedere dag, week, maand, kwartaal, etc. een deel van je geld investeren. De hoeveelheid is altijd even groot, en je kijkt niet naar het segment van de markt.

Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om iedere eerste dag van de maand 200 euro in Bitcoin te investeren, zonder te kijken naar de koers. Op deze manier investeer je voor de lange termijn en zorg je ervoor dat je een zo klein mogelijk risico loopt. Je koopt namelijk het gemiddelde van de totale koers, wat ervoor zorgt dat je op de lange termijn een mooi rendement kunt behalen.

Bekijk eerst hoeveel geld je iedere maand over hebt om te investeren, waarna je gaat bepalen waar je dit geld in wilt investeren. Je kunt het ook afwisselen met twee verschillende munten, zoals Bitcoin en Ethereum. Zorg er wel voor dat je jouw plan aanhoudt, en niet gaat investeren op basis van het marktsegment.

Blijf bij je handelsplan

Zoals we zeiden is het belangrijk om bij DCA jezelf aan je plan te houden. Wanneer je van tevoren de keuze neemt om een cryptomunt voor bijvoorbeeld minimaal 2 jaar te bewaren, is het belangrijk om jezelf ook aan dit plan te houden. Daarom kun je beter niet ineens besluiten om dezelfde munt na 6 maanden al te verkopen, omdat de koers op dat moment gunstig is.

Voordat je een plan maakt, doe je namelijk onderzoek. Jouw plan is daarom altijd gebaseerd om degelijk en rationeel onderzoek. Binnen de wereld van crypto trading staat rationeel denken altijd boven emoties. Daarom is het beter om, ondanks dat de koers zo gunstig staan, niet naar je emoties te luisteren en gewoon bij je handelsplan te blijven. Hier zul je uiteindelijk het meeste profijt uit halen.

Leer van je fouten en houdt ze bij

Je zult gegarandeerd een keer geld gaan verliezen met crypto trading. Dat is jammer, maar je kunt ervoor zorgen dat het niet voor niks is geweest. Zorg er namelijk ten alle tijden voor dat je leert van de fouten die je hebt gemaakt. Zo zorg je ervoor dat je dezelfde fout in de toekomst niet nog een keer maakt.

Veel crypto traders houden al hun posities bij in bijvoorbeeld een Excel-bestand. Wanneer een positie met een verlies wordt afgesloten, kun je erbij zetten wat er fout ging waardoor je verlies hebt gemaakt.

Zo heb je misschien jezelf een keer niet goed ingelezen over het project, waardoor je niet wist waarin je eigenlijk had geïnvesteerd. Je weet dan dat je de volgende keer eerst meer moet leren over een project voordat je de munt koopt.

Wanneer je een trade maakt, is het dus ook belangrijk om bij te houden waarom je denkt dat een koers gaat stijgen. Je kunt dan naderhand makkelijker zien waar het fout ging. Houd je dit niet bij, dan is het lastig om te bepalen waar het fout is gegaan.

Bewaar je cryptomunten op een hardware wallet

Wanneer je crypto koopt, kun je die op verschillende manieren bewaren. De meeste mensen kiezen ervoor om hun crypto te bewaren in de hot wallet van de exchange waarop ze de munten hebben gekocht. Echter, dit soort wallets zijn helemaal niet zo veilig. Ook wallets zoals MetaMask zijn allesbehalve veilig.

Daarom is het belangrijk om je cryptocurrency op een hardware wallet te bewaren. Dit is een soort USB-stick die je los kunt koppelen van je computer. Op deze USB-stick worden de cryptomunten bewaard. Dat betekent dat niemand bij je munten kan komen zodra de wallet niet aan je computer is verbonden.

Vooral wanneer je jouw cryptomunten voor een lange tijd wilt bewaren, kun je dit het beste doen in een hardware wallet. Je munten kunnen dan niet door hackers gestolen worden, wat bij een hot wallet wel mogelijk is.

Er zijn verschillende soorten hardware wallets. Trezor en Ledger zijn de bekendste cold wallets. Beide wallets werken erg goed en zijn veilig gebleken. De prijs van zo’n wallet ligt tussen de 50 en 150 euro. Dat is dit een redelijk bedrag, maar het zorgt er wel voor dat jouw cryptomunten veilig zijn. Je legt toch ook niet 10.000 contant in je keukenkastje? Daarom kun je ook beter je cryptomunten in een cold wallet bewaren.

Neem geen emotionele beslissingen (FOMO)

Het kan gebeuren dat je veel mensen hoort praten over een bepaalde cryptomunt. Je wilt dan liever niet de enige zijn die niet profiteert van deze munt. Dit noemen we ook wel FOMO, wat staat voor de Fear Of Missing Out. Het betekent dat je bang bent om iets te missen.

Echter, het is bij crypto trading verstandiger om rationeel na te denken, en geen handelingen uit te voeren op basis van je emoties.

Ga daarom altijd zelf na of je denkt dat een investering verstandig is. Dit kun je doen door zelf degelijk onderzoek te doen naar een cryptoproject. Denk hierbij aan het uitvoeren van een fundamentele of technische analyse. Met zo’n analyse denk je rationeel na, en kun je een bepaalde keuze ook duidelijk onderbouwen.

Simpelweg een cryptomunt kopen of verkopen omdat je anderen er over hoort praten op bijvoorbeeld social media, pakt in de meeste gevallen slecht uit. Natuurlijk, je zult ook meemaken dat je spijt hebt dat je niet naar anderen hebt geluisterd. Toch zal het vaker voorkomen dat het juist verkeerd uitpakt, en je verlies maakt op een cryptocurrency.

Conclusie

Het is je nu waarschijnlijk wel duidelijk waarom risicobeheer zo belangrijk is in de cryptowereld. Nadat we dat hadden uitgelegd, hebben we je verteld hoe je het zelf in de praktijk zou kunnen toepassen. Dit zijn de belangrijkste tips die je kunt toepassen om het risico op verlies te beperken:

  • Maak gebruik van take profit en stop loss orders
  • Stel koersdoelen met een technische analyse
  • Zorg voor spreiding binnen je wallet
  • Investeer geen geld dat je kunt missen (en maak mogelijk gebruik van DCA)
  • Blijf bij je plan
  • Leer van je fouten en houdt ze bij
  • Bewaar je cryptomunten in een hardware wallet
  • Neem geen emotionele beslissingen (FOMO)

Wanneer je begint met crypto trading, moet je ervan bewust zijn dat je ook ooit verlies zal gaan maken. Dat is onderdeel van het spel waar je aan mee doet. Door aan actief risicobeheer te doen, zorg je er echter wel voor dat je een zo klein mogelijk verlies maakt. Je wilt natuurlijk niet al je kapitaal verliezen wanneer je dit makkelijk had kunnen vermijden.

Wij hebben je verteld hoe je het zou kunnen doen. Nu is het aan jou om er ook wat mee te gaan doen, zodat je uiteindelijk een steeds betere crypto trader wordt. Veel succes!

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven