Home » Blog » Wat is Haven Protocol? Uitleg XHV koers en verwachting en alles wat je moet weten over Haven protocol

Wat is Haven Protocol? Uitleg XHV koers en verwachting en alles wat je moet weten over Haven protocol

Haven Protocol

Als je alle financiële zaken die je doet liever privé houdt, is dat moeilijk met blockchain technologie, want daar staat alles openbaar op gespijkerd. Er zijn echter ook een paar projecten die je de mogelijkheid bieden om je vermogen toch privé aan te houden, ook al maak je gebruik van blockchain technologie. Haven protocol geeft je deze mogelijkheid en is eigenlijk de eerste digitale optie om je financiële reilen en zeilen op een offshore manier op te slaan. Alles is aan het oog van een buitenstaander onttrokken. Dat klinkt toch interessant, of niet? We leggen je in dit artikel meer uit over wat Haven Protocol is en hoe je het zelf zou kunnen gebruiken. Misschien wil jij ook je geld verstoppen!

Wat is Haven Protocol?

Haven Protocol kun je vergelijken met een offshore bank. Dus je begint je waarschijnlijk meteen zonnige stranden voor te stellen zoals in de Bahama’s en de Seychellen. Bij Haven gaat dit echter allemaal online en komt er helaas geen strand aan te pas. Het betekent echter ook dat het voor iedereen toegankelijk is en niet alleen voor mensen die genoeg geld hebben om het geld ‘echt’ offshore te parkeren.

Haven is gebouwd op de Monero blockchain. Dit project staat ook bekend om zijn privévriendelijke opties. Alle adressen van deelnemers aan transacties, maar ook de details en totale waarde van elke transactie zijn anoniem bij Monero. Haven heeft alle voordelen van Monero en daar bovenop nog een paar van zichzelf.

Het Haven Protocol is een afsplitsing van Monero en ze bieden je stablecoins en volatiele munten aan. Het belang hiervan zullen we zo meteen uitleggen. De eerste stablecoin die Haven aanbiedt is xUSD, maar er zullen meer stablecoins komen en er is ook sprake van xAU (Goud), xAG (zilver) en xEur (euro), die je zelf kunt minten, met behulp van xUSD. Deze munten staan ook bekend als xAssets.

Er wordt door het Haven Protocol benadrukt dat je het idee niet voor illegale praktijken en doeleinden moet gebruiken. Het is dus niet bedoeld om je zwarte geld weg te moffelen!

Let op: hou er rekening mee dat de onderstaande tekst over de Haven protocol (XHV) munt evenals de toelichting hierop op geen enkele manier als advies opgevat mag worden. De keuze voor óf en op welke manier je (crypto) wilt traden en welke keuzes je maakt qua belegging ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.

Deze video geeft je alvast een korte, maar goede uitleg over Haven Protocol.

Hoe werkt Haven?

Haven is eigenlijk eerder een kloon van Monero dan een afsplitsing. Ze hebben dezelfde transactiesnelheid en dezelfde kosten die ze bereken, die heel goedkoop zijn (minder dan 1 dollarcent). Ze gebruiken alle twee hetzelfde proof-of-work mining algoritme en hebben dezelfde bloktijd van 2 minuten.

Het verschil zit hem in de mogelijkheid van ‘colored coins’ of gekleurde munten die Haven biedt. Dit is eigenlijk iets wat al in 2013 voor Bitcoin werd bedacht en ontworpen, zodat je een bepaald attribuut kunt toewijzen aan een Bitcoin of een deel hiervan, een Satoshi. Op deze manier wordt het mogelijk voor een Bitcoin om van tevoren vastgestelde aandelen (zoals Apple of Philips) te vertegenwoordigen, maar ook een US-dollar.

Om dit ook op de Monero blockchain voor elkaar te krijgen leek eerst onmogelijk. Toch heeft het Haven team dit gepresteerd, maar de manier waarop is nu te ingewikkeld om kort uit kunnen leggen.

Als je nu geld via Haven wilt opslaan, zijn er twee dingen die je nodig hebt. Een wallet en een niet volatiele munt, dus als je na een aantal jaren weer je geld wilt ophalen, wil je natuurlijk niet dat het minder waard is geworden omdat de koers net gekelderd is als jij het wilt ophalen. Daarom is het belangrijk dat Haven deze colored coins kan inzetten.

Om je munten op te slaan, kun je alleen maar de speciaal ontworpen Haven wallet gebruiken, ook wel de Haven vault of Haven webkluis genoemd. Je kunt dit zien als een privéconto waar alleen jij de controle over hebt. Geen overheid of andere persoon kan zien hoeveel je in deze wallet bewaart en hoeveel je er mee betaalt.

Haven Protocol maakt gebruik van de Chainlink en Band orakels om prijzen en andere informatie van de buitenwereld te krijgen.

Haven Protocol uses Chainlink as oracle
Chainlinkecosystem.com

De munten van Haven Protocol.

De eigen munt van het Haven Protocol is de XHV-token en het is een ERC20-token. Deze XHV-token doet eigenlijk dienst als een soort onderpand voor alle andere xAssets (andere x-munten die gecreëerd kunnen worden) en het ermee verbonden netwerk.

Er zijn op dit moment rond de 13.5 miljoen XHV-tokens in omloop. Dit aantal schommelt, omdat er constant tokens verbrand worden, maar ook weer nieuwe bijkomen door ze te minten.

Wat heel bijzonder is, is dat het project geen ICO heeft gehad, maar ze toch een manier hebben gevonden om het project in de toekomst te financieren. De teams werken over het algemeen voor niets aan het project, maar de ontwikkelaars krijgen wel XHV als vergoeding. Zij krijgen 5% van alle bestuur vergoedingen en beurstransacties.

De andere munt die Haven op dit moment gebruikt is de xUSD en dit is een synthetische stablecoin. Dit betekent dat het eigenlijk door niets ondersteund wordt. Het weerspiegelt echter de prijs van het activa dat het moet voorstellen. In dit geval is dat dezelfde waarde als de US-dollar. Dat we deze stablecoin of colored coin hebben is belangrijk, want nu kunnen we bekijken hoe het opslaan van je financiële middelen werkt.

Dus ondanks dat een munt door ‘niets’ ondersteund wordt, blijft de waarde van de XHV wel stabiel, end at komt door het minten en verbranden van de munten. Dit wordt een paar regels verder uitgelegd.

Andere xAssets die gepland zijn, zijn onder andere xAU (goud), xAG (zilver), xEur en xCNY (Chinese Yuan).

Om het hele plan te laten werken, heeft het Haven Protocol ook een belofte gedaan, en die is dat één xUSD altijd inwisselbaar zal zijn tegen $1.00 aan XHV.

Hoe werkt de Haven webkluis?

We gaan je nu op een eenvoudige manier uitleggen hoe je jouw geld aan ieders ogen kunt onttrekken. Je kan het een paar jaar opslaan in je kluis en als je het er weer uithaalt, heb je weer precies zoveel, als waar je mee begon. Je bent dus niet afhankelijk van koersschommelingen. Ideaal voor iemand die vanwege zijn zwarte geld een paar jaar de gevangenis in moet.

Stel dat Johan 100 XHV koopt, tegen een koers van $5 voor elke XHV. In totaal dus $500. Om er nu voor te zorgen dat deze $500 niet door koersveranderingen omhoog of omlaaggaat, zal Johan ze als xUSD opslaan.

Hij verbrandt de 100 XHV in zijn webkluis en krijgt er 500 xUSD voor in de plaats. Johan halt de munten pas weer twee jaar later uit zijn webkluis. Intussen is de koers van XHV echter met 50% gedaald, dus elke XHV is geen $10, maar nog maar $5 waard.

Johan verbrandt nu zijn 500 xUSD en krijgt er 100 XHV voor in de plaats, en de waarde is gelijk gebleven, namelijk nog steeds $500.

Een geweldig idee, mogelijk gemaakt door de colored coins of gekleurde munten.

Hoe is je privacy gewaarborgd bij Haven Protocol?

Je privacy bij Haven Protocol wordt op dezelfde gewaarborgd als bij Monero. Dit gebeurt door de volgende drie manieren:

Ringhandtekeningen:

Dit is niets anders dan dat de identiteit van een wallet die een transactie verstuurd, verborgen blijft. Als je nu een groep van wallets hebt, waar deze wallet toebehoord, kan bij een ringhandtekening transactie elke willekeurige wallet de uitgaande transactie goedkeuren. Je kunt nu onmogelijk vaststellen in welke wallet deze transactie plaatsvond.

Ring Confidential-transacties (RingCT)

Hierbij wordt elk bedrag of het aantal munten dat je verstuurd verborgen.

Stealth-adressen

Nu wordt het adres van de wallet die de transactie ontvangt verborgen. Er wordt een eenmalig adres aangemaakt waardoor het onmogelijk is om de ontvanger aan dit adres te koppelen. Alleen de zender en ontvanger weten of een transactie heeft plaatsgevonden, omdat zij de enigen zijn die het eenmalige adres kennen.

Zo zie je dat elke transactie plus de hoeveelheid van geld die je in je webkluis hebt staan, binnen het Haven Protocol altijd privé zijn. De privacy binnen dit protocol is een gegeven voor zowel de afzender, de ontvanger, maar ook voor het bedrag. Het systeem waakt erover en verhindert dat je per ongeluk een transparante transactie doorvoert.

Zoals al eerder gezegd, het is volgens Haven niet de bedoeling dat je deze manier van privacy gebruikt voor illegale zaken. Maar waarom zou je dit dan wel nodig kunnen hebben, afgezien van een lading zwart geld? Het is altijd mogelijk dat je gevoelige informatie bezit die je liever niet openbaar maakt of deelt.

Als het om je eigen financiën gaat, kan iemand met kwade bedoelingen die je conto informatie heeft, er met de inhoud vandoor gaan. Met de Haven webkluis wordt dat een stuk moeilijker gemaakt, want je begint er al mee, dat niemand weet wat er precies in je kluis is opgeslagen.

Waar kun je Haven Protocol voor gebruiken?

Je kunt het Haven Protocol voor diverse toepassingen gebruiken, zoals opslag, het wisselen van activa en betalingen.

Opslag

Als je iets van waarde hebt en je wilt het opslaan of bewaren zonder dat je een klassiek banksysteem gebruikt, maar toch je privacy en onafhankelijkheid niet wilt opgeven. Jijzelf bent de enige persoon die toegang heeft tot je digitale activa en je bent ook de enige die erover beslist wat je ermee gaat doen.

Het wisselen van activa

xUSD is het eerste activum dat Haven gebruikt. Er komen echter nog diverse andere xAssets bij, zoals xAU, xAG, xEUR en xCNY.

In je eigen webkluis kun je deze ondersteunde activa ongelimiteerd omwisselen. Er is niemand aan wie je toestemming moet vragen, er is geen limiet op de hoeveelheid activa in je kluis en er is geen KYC-procedure.

Betalingen

Als je er de voorkeur aan geeft om betalingen die niet dringend zijn privé af te handelen, kan dit via Haven. Je kunt direct activa overmaken tussen de verschillende Haven webkluizen, maar er zijn ook e-commerce opties die via een plug-in betalingen via Haven mogelijk maken in hun toko.

Het team achter Haven Protocol

Het team achter Haven Protocol is klein begonnen in 2018, met twee man die een eerste versie van Haven opgezet hebben. Er zijn echter een paar kwetsbaarheden opgedoken in het eerste testnet en daarom is het project gestaakt.

In 2019 werd het project overgenomen door een team van leden van de Haven gemeenschap, hoofdzakelijk bestaande uit ontwikkelaars en donateurs.

Intussen is het uitgegroeid tot een flinke groep van vrijwilligers. Er zijn twee namen bekend en de rest van het team gebruikt pseudoniemen.  David Bandtock is Dweab, die het project leidt en stuurt en Neil Coggins is Neac die hoofd ontwikkelaar is. Samen hebben ze een uitgebreide kennis in full-stack software-architectuur en ontwikkeling, wiskunde en cryptografie, die ruim 20 jaar teruggaat.

Marty, een front-end ontwikkelaar en Pierre Lafitte, die voor de UI’s zorgt (User Interface, waarmee je met een apparaat kunt communiceren), dat zijn dan bijvoorbeeld weer pseudoniemen.

Waar kan ik XHV-tokens kopen?

Als je nu ook langzaam interesse begint te krijgen om je eigen offshore banksysteem op te zetten, zul je toch moeten beginnen met het kopen van XHV. Een andere manier is om XHV te gaan minen. Het is tenslotte een Proof-of -work consensus.

Er zijn op dit moment nog niet al te veel beurzen waar je XHV kunt kopen, maar de verwachting is dat dit op termijn gaat veranderen en er meerdere beurzen bij zullen komen.

De beurzen die XHV-tokens aanbieden zijn Bittrex, TradeOgre, KuCoin, Bkex, Polarity, Whitebit, Intaswap, Abra, Citex en CoinEx. Een leuke mix van bekendere en wat minder bekende beurzen, maar helaas op dit moment nog niet bij Bitvavo beschikbaar.

Haven Protocol (XHV) Koers

Hoe kun je de XHV-tokens opslaan?

Je kunt je XHV-tokens alleen opslaan in een speciale wallet van Haven, ook wel webkluis genoemd. Er is echter ook een mobiele en een desktopversie.

Webkluis

Dit is de eenvoudigste vorm en oplossing voor je computer, tablet of mobieltje als je geen eigen node wilt gebruiken.

Bureaubladkluis

Dit is een eenvoudige interface en handig als je een desktopversie van je kluis wilt gebruiken. Het geeft bovendien de mogelijkheid om een eigen node te draaien.

CL I Vault

Dit is als je iets meer technische bagage in huis hebt.

Er wordt verder nog gewerkt om een Haven Ledger-app te ontwikkelen voor een Ledger hardware wallet. Mobiele kluizen worden ook binnenkort aangeboden.

Bij elke vorm van deze Haven kluizen is het belangrijk om niet je private key te verliezen. Bij Haven krijg je een herstelcode van 25 willekeurige woorden. Maak het beste verschillende kopieën en bewaar ze op een veilige plaats.

Als je je kluis verliest, kun je met deze woordenreeks toch nog bij je munten komen. Zonder deze woordenreeks heb je helaas geen toegang meer tot je munten als je de kluis verliest.

Conclusie

Je hebt nu op een uitgebreide manier kennis gemaakt met het hoogst interessant project van Haven Protocol. Dus nu weet je hoe je al je digitale financiële middelen op kunt slaan alsof je een offshore bankconto hebt.

Via de Haven kluizen zijn je vermogen en al je handelingen mooi afgeschermd en beschermd. We hebben ook gezien hoe Haven het voor elkaar kreeg om de onmisbare gekleurde munten te gebruiken in hun protocol. Deze zorgen ervoor dat als je $500 opslaat, je ook na een langere tijd weer $500 kunt ophalen. Onafhankelijk van de koersschommelingen.

 

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven