Home » Blog » Wat is iExec? Uitleg RLC en koers en verwachtingen en alles wat je moet weten over RLC

Wat is iExec? Uitleg RLC en koers en verwachtingen en alles wat je moet weten over RLC

iexec-crypto

Heb je wel eens van cloud computing gehoord? Dat is waar het blockchainproject van iExec zich op richt. Met hun gedistribueerd cloud platform willen ze de vele problemen van centrale systemen oplossen. Een belangrijk onderdeel voor gebruikers van het platform is het token van iExec, wat we het RLC-token noemen. Dit token is ook te koop op verschillende grote en kleine crypto exchanges.

Je leest in dit artikel meer over wat iExec en RLC zijn, hoe ze werken en voor welke toepassingen deze technologieën gebruikt kunnen worden. We vertellen je natuurlijk ook meer over de prijs en marktkapitalisatie van het RLC-token.

Wat is iExec (RLC)?

IEx.ec is een Blockchain-gebaseerd gedistribueerd cloud platform dat is gebouwd bovenop Ethereum. Deze stack-technologie is ontworpen om rechtstreeks gedistribueerde toepassingen te ondersteunen. Hoewel ze de infrastructuur voor desktops aan het bouwen zijn, concentreerden zij zich aanvankelijk op het runnen van een bestaand gedistribueerd computernetwerk in Stimergy, het installeren van serverracks en recyclingsystemen. Maar ook op energiebehandeling in gebouwen.

IEx.ec creëert ook functies om zo toegang te krijgen tot functies buiten de blockchain, zoals data en applicaties. Dit noemen we ook wel off-chain data. Echter zal de go-to-market strategie zich vooral toespitsen op een product met de naam E-Fast. Dit is een complex financieel berekeningsplatform ter ondersteuning van traders.

Op dit moment is het grootste probleem met cloud computing de centralisatie. iExec is ontstaan met het doel om dit probleem op te lossen door gebruik te maken van blockchain om dit te decentraliseren. Zie hieronder een video waar IExec je precies uitlegt wat hun project precies inhoudt.

De problemen die gecentraliseerde systemen veroorzaken

Als er een probleem is met de servers, kan de toegang tot de site gedurende vele uren worden onderbroken. In het geval van grote ondernemingen kan dit al snel een verlies van enkele miljoenen euro’s aan inkomsten betekenen.

Je ziet steeds meer smart cities. Als ook onze steden in de nabije toekomst ‘intelligent’ worden, kan een serverstoring ernstige gevolgen hebben:

  • Chaos met verkeerslichten.
  • Bevoorradingsproblemen voor geautomatiseerde processen (vullen van de koelkast, voorraad in winkels, automatische routering van grondstoffen in fabrieken, enz.)
  • De dood van mensen die onder automatische medische behandeling zijn.

Daarnaast wordt 50% van de energiekosten gebruikt om servers te koelen, wat uit ecologisch oogpunt abnormaal is. Door een gedecentraliseerd systeem te creëren, kunnen we bovengenoemde problemen elimineren.

De geschiedenis van iExec (RLC)

Aan het hoofd van dit project uit Lyon, dat dateert uit 2017, staat de onderzoeker Gilles Fedak. Hij heeft gewerkt bij het INRIA (Nationaal Instituut voor Onderzoek in Informatica en Controle) en heeft een gedegen ervaring op het gebied van informatica. Een Franse start-up, maar ook met Chinese vertakkingen, want Gilles Fedak wordt gesteund door mede-oprichter Haiwu He. Deze professor aan de Chinese Academie van Wetenschappen en tevens voormalig lid van INRIA, staat op de lijst van de 100 “Most Creative People in Business of 2017” in China

Team en partners

De belangrijkste kenmerken van iEx.ec zijn hun eigen ontwikkeling. Ze worden gebouwd in het kader van hun werkzaamheden bij INRIA en CNRS. Het team is ook verbonden met de Chinese Academie van Wetenschappen.

Het blockchain-onderdeel is gemaakt door twee experts van La Javaness. Dit is een Franse digitale verbeteringsversneller. In het Chinese kantoor van het bedrijf zit ook een deskundige op het gebied van gegevensbeheer, een Active Positive Server-ontwikkelaar, twee specialisten op het gebied van public relations en een specialist op het gebied van nieuwe media werkzaam.

In de toekomst zal het team op onderzoeksgebied samenwerken met enkele beroemde Europese en Chinese universiteiten. Er zijn ook voornemens om aanvullende financiering te ontvangen via nationale en Europese onderzoek-agentschappen.

Het kernteam van iExec bestaat dus uit wetenschappers, aangevuld met mensen met uitzonderlijke hacking-kennis en vooraanstaande marketeers. Onderstaande leden van het team zijn het meest opvallend.

iexec-team

  • (Dr.) Gilles Fedak – CEO, medeoprichter en onderzoeker in parallelle distributiesystemen. Gilles Fedak is co-auteur van meer dan 80 gerecenseerde wetenschappelijke artikelen.
  • (Dr.) Haiwu HE – Medeoprichter en het hoofd van regio Azië-Pacific.
  • (Dr.) Oleg Lodygensky – CTO, ingenieur, onderzoeker en hoofdontwikkelaar van XtremWeb-HEP.
  • (Dr.) Jean-Charles Cabelguen – Chief Innovation Office internationaal marketingmanager.
  • (Dr.) Mircea Moca – Business Developer, Fintech-expert en synergie-analist.
  • (Dr.) Lei Zhang – Directeur beveiliging met betrekking tot blockchain en cloud computing.

Daarnaast is iExec ook partnerschappen aangegeven met toonaangevende spelers in de technologie-markt. De belangrijkste partners zijn Intell en Ubisoft.

iExec ICO

iExec heeft geld opgehaald in een Initial Coin Offering (ICO) om de ontwikkeling van het project te financieren. Op dat moment was het de op vier na hoogst opgehaalde ICO. De routekaart van het project loopt tot 2021 en het team heeft nog voldoende kapitaal om het project tot een goed einde te brengen. En dat is nodig, want er moeten nog verschillende taken volbracht worden voordat het project tot een goed einde is gebracht. Zoals het er nu naar uit ziet, zal dat dus zonder enkele problemen gaan lukken.

Hoe werkt iExec?

Om de huidige problemen van cloud computing op te lossen, wil iExec een markt voor cloud computing creëren. Particulieren en professionals kunnen dan rekenkracht kopen of doorverkopen. iExec wordt door sommigen al de AirBnb van cloud computing genoemd.

iExec heeft besloten zijn markt te articuleren aan de hand van 4 componenten:

  • Particulieren en professionals kunnen rekenkracht leveren in ruil voor RLC-tokens.
  • Ontwikkelaars kunnen hun dApps verhuren voor RLC.
  • Het is mogelijk om gegevens te verstrekken in ruil voor RLC-tokens.
  • Beroepsbeoefenaren en particulieren kunnen van deze diensten gebruik maken door met RLC-tokens te betalen.

Om het gebruik van deze diensten te vergemakkelijken, zullen eindgebruikers in staat zijn om dit te kopen met euro’s of dollars. iExec zal deze bedragen dan automatisch omzetten in RLC tokens die zullen worden terugbetaald aan de mensen die hun computerkracht aanbieden.

iexecgraphic

De toepassingen van iExec’s

iExec is nuttig voor het leveren van rekenkracht aan veel verschillende toepassingen. Hier zijn enkele toepassingen waarbij iExec uitstekend zal werken:

  • Op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI).
  • Alles wat met Big Data te maken heeft.
  • In financiën (DeFi).
  • Voor 3D grafische rendering.
  • In cryptografie.

Blockchain agnostisch

Een interessant punt om te benadrukken is dat het project blockchain agnostisch wordt genoemd. Dit betekent dat, ongeacht welke blockchain je gebruikt, iExec zal kunnen werken. Op dit moment werkt het project alleen via de Ethereum blockchain, maar de ambitie van het team is om het op zoveel mogelijk verschillende blockchains te laten werken (ICX, NEO, etc.).

Hierdoor zal de onderneming zich kunnen aanpassen aan de marktomstandigheden, die sterk kunnen variëren. En dat is ook meer dan nodig. De blockchaintechnologie verandert namelijk continu, en ontzettend snel. Daarom zullen blockchainprojecten zichzelf hierop moeten voorbereiden, zodat gebruikers geen last zullen ondervinden aan de snelle en hevige veranderingen die plaatsvinden in de wereld van cryptocurrencies en blockchain.

RLC Token – Het token van iExec

De naam van het bedrijf is van Engelse oorsprong en komt van de term “I exec”, wat in het Nederland ‘ik voer uit’ betekent. De naam van het RLC-token komt ook van het Engelse “Run on Lots of Computers” wat ruwweg vertaald kan worden met “werkt op veel computers”. Laten we eens gaan kijken naar de werking van het token en voor welke doeleinden je dit als gebruiker kunt inzetten.

Belang van het RLC-token

Met het RLC-token kun je rekenkracht kopen of bepaalde dApps gebruiken die specifiek zijn bedoeld voor het iExec netwerk. Je verdient RLC als je je ongebruikte rekenkracht beschikbaar stelt aan gebruikers of als je besluit om een aantal van de dApps die je hebt gemaakt te verhuren.

Er zijn veel van de totale tokens beschikbaar gemaakt voor de handel. Hierdoor heeft de waarde van het token een grote kans om te stijgen als de vraag naar het gebruik van iExec sterker en sterker wordt. In de toekomst zullen er namelijk nog maar weinig nieuwe tokens beschikbaar komen. De vraag zal dus waarschijnlijk stijgen, terwijl het aanbod niet toe zal nemen.

Prijzen en kapitalisatie van iExec (RLC)

Op het moment van schrijven (maart 2021) heeft iExec RLC een marktkapitalsatie van ongeveer $170,900,000. Er zijn op dit moment 80 miljoen tokens in omloop. Het totale aantal tokens ligt op 87 miljoen, wat betekent dat er in de toekomst nog maar 7 miljoen tokens bij zullen komen. De prijs van RLC ligt op dit moment op een gemiddelde van $2 per token.

Hoe word ik uitbetaald als ik meedoe?

Je wordt telkens gecompenseerd wanneer je jouw ongebruikte computerkracht beschikbaar stelt om een taak te volbrengen. Hoe moeilijker de taak, hoe meer geld je zult verdienen.

Om een taak te kiezen die je wilt uitvoeren, moet je een storting doen. Deze aanbetaling is een percentage van de vergoeding die aan de taak is verbonden en kan niet worden teruggevorderd als je de taak niet volbrengt. Het is dus zaak dat je ervoor zorgt dat de taak niet te moeilijk is. Dan is de kans op verlies namelijk een stuk groter dan bij een makkelijke taak.

Er is een systeem dat ervoor zorgt dat de taken die de gebruikers voltooien worden bijgehouden. Op die manier worden alle niet-serieuze mensen automatisch uit het systeem verwijderd.

Om gebruik te kunnen maken van de diensten die iExec aanbiedt, hoef je geen CDN te bezitten. Er is een partnerschap aangegaan met Request Network, waardoor je met elke valuta kunt betalen, zowel in fiat als in crypto. De omzetting zal automatisch plaatsvinden dankzij het door REQ opgezette systeem.

Als het gebruik van de dienst kan worden gedaan zonder een CDN te bezitten, zal dat niet het geval zijn als je jouw rekenkracht wilt verkopen. Om een taak te kunnen volbrengen, ben je verplicht het RLC-token te bezitten om een storting te doen. Zonder dit zul je niet kunnen deelnemen aan de voltooiing van een specifieke taak.

Voordelen van RLC

  • Het project wordt gesteund door grote instellingen. Dit geeft een sterk signaal af aan beleggers die willen investeren in crypto.
  • Het kernteam is al bijna 2 decennia actief op het gebied van Cloud Computing. Alle actuele problemen op dit gebied zijn bekend bij het team en zij weten wat zij moeten doen om het systeem te verbeteren.
  • Alle stappen van het draaiboek zijn uitgevoerd en hebben op tijd plaatsgevonden.
  • Als je een dApp-ontwikkelaar bent, zal het team je toegewijde ondersteuning bieden.
  • Het team reist naar alle grote blockchain gerelateerde evenementen over de hele wereld. Hierdoor kunnen zij hun product promoten bij professionals.
  • Door de Frans-Chinese samenstelling is iExec vertrouwd met de specifieke behoeften in Azië en Europa.
  • Verwacht wordt dat de totale markt voor cloudcomputing in 2020 400 miljard dollar zal bedragen. In vergelijking met de huidige marktkapitalisatie van CDN is er dus nog veel ruimte voor groei.

Nadelen

  • Marketing is niet hun sterkste punt op dit moment. Het is daarom nog een redelijk onbekend blockchain project.
  • Aankondigingen die sommige cryptocurrencies zouden hebben laten stijgen, hadden niet veel effect op de prijs van het RLC-token.

Grootste concurrenten van iExec

De grootste uitdaging voor het project is het Golem Netwerk. Dit is een gedecentraliseerde computereconomie, waar men software kan huren, ontwikkelen en verkopen. Zoals vermeld in het iEx.ec rapport, is het belangrijkste verschil tussen IExec en Golem dat Golem met supercomputers zich voornamelijk richt op high-performance computing (HPC) gebruikers. iExec richt zich daarentegen meer op de gedistribueerde cloud, die eerst DApps zal aantrekken en zal wachten tot cloud en HPC gebruikers zich later bij hen aansluiten. Dat zal voornamelijk gebeuren wanneer het netwerk groeit om zo een grotere concurrentie voor andere projecten te worden. Op dit moment worden dApps en DeFi steeds belangrijker, en het lijkt er sterk op dat iExec RLC kan meeliften om de groeiende vraag naar deze specifieke onderwerpen.

RLC Koers en verwachting

Hoe kun je het RLC-token van iExec kopen?

Om RLC te kopen, kun je naar verschillende crypto exchanges gaan. Denk bijvoorbeeld aan de bekende exchanges als Binance, ByBit of Bitvavo. De kans is echter groot dat je dit token ook bij andere (en kleinere) exchanges kunt kopen. Let er echter wel op dat de crypto exchange die jij gebruikt veilig is. Zo weet je zeker dat je jouw crypto niet kwijtraakt of wordt opgelicht.

Het is ook mogelijk om RLC-tokens te kopen bij gedecentraliseerde beurzen (DEX), zoals bijvoorbeeld Uniswap of Sushiswap. Sinds February 2021 kun je nu ook RLC kopen op Bitvavo. Vul hieronder in hoeveel RLC je wilt kopen op Bitvavo.

 

 

Over de auteur

2 gedachten over “Wat is iExec? Uitleg RLC en koers en verwachtingen en alles wat je moet weten over RLC”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven