Home » Blog » Wat is Gnosis? Uitleg GNO en koers en verwachtingen en alles wat je moet weten over GNO

Wat is Gnosis? Uitleg GNO en koers en verwachtingen en alles wat je moet weten over GNO

gnosis

Gnosis is een voorspellingsmarkt-platform dat is gebouwd als een gedecentraliseerde applicatie (dApp) op de Ethereum blockchain. Het platform bevat zowel een multi-sig wallet als een Nederlands platform. Maar er is meer dan alleen het creëren van een marktplaats voor marktvoorspellingen. Zo creëert Gnosis een complete infrastructuurlaag die je kunt gebruiken om jouw eigen marktvoorspellingstoepassing te maken.

Wat is Gnosis?

Gnosis is een platform dat is gebouwd op Ethereum om voorspellingsmarkten te creëren. Op een voorspellingsmarkt kan iedereen wedden op een gebeurtenis (bijvoorbeeld de uitslag van een verkiezing). Deze verschillende weddenschappen worden samengevoegd, waardoor een consensus ontstaat over de waarschijnlijkheid van een gebeurtenis. Het voordeel van voorspellingsmarkten is dat zij een dynamische “collectieve opinie” opleveren die minder vertekend is dan die van een opiniepeiling, als gevolg van de economische stimulans.

In het geval van de Gnosis-markten voor weddenschappen nemen gebruikers voor een bepaald voorstel een positie in en ontvangen zij hun beloning als hun voorspelling juist was via een smart contract. Gnosis maakt niet alleen de plaatsing van binaire opties (ja/nee) mogelijk, maar ook meerkeuzevragen of numerieke invoer (‘wat wordt de uitslag van de voetbalwedstrijd Ajax-PSV?’ bijvoorbeeld). Bekijk de video hieronder zodat je weet wat Gnosis inhoudt.

De Gnosis-architectuur (gebouwd op de Ethereum-blockchain) is onderverdeeld in drie niveaus: de kern, diensten en toepassingen.

  • De kern. Dit zijn de fundamentele smart contracts (het maken van een event, het opzetten van de marktmechanismen, orakel en beheerinterface). De kosten voor het creëren van een nieuwe marktplaats zijn nihil en deze laag van het protocol is open source.
  • Diensten. Deze diensten maken gebruik van een vergoedingsmodel dat vergelijkbaar is met dat van de uitwisselingsplatforms. Deze omvatten de implementatie van een staatskanaal, nieuwe marktmechanismen, stablecoin integratie en betalingsprocessors, open-source applicatie templates, applicatie-aanpassingshulpmiddelen, en een orakel.
  • Toepassingen. Dit is het front-end van sommige voorspellende markten in het bijzonder. In het door Gnosis voorgestelde bedrijfsmodel kan een grote verscheidenheid aan voorspellingsmarktplaatsen door derden worden aangeboden op basis van hetzelfde platform en dezelfde cashflow. Voor deze toepassingen moeten vergoedingen worden betaald en zal een beroep worden gedaan op alternatieve bedrijfsmodellen (marktmaking, informatieverkoop, reclame…).

Het team achter Gnosis

team-gsonis

Het Gnosis-team bestaat uit tien mensen die voltijd werken, waarvan de helft ontwikkelaars zijn. Prestigieuze adviseurs uit de wereld van gedecentraliseerde valuta en blockchains, zoals Joe Lubin (oprichter van ConsenSys) of Vitalik Buterin, steunen het project ook.

  • Martin Koppelman. CEO van Gnosis,en hij is de bedenker van Fairlay, de grootste voorspellende markt in Bitcoins. Deze ondernemer, die betrokken is bij het Ethereum-ecosysteem, heeft gewerkt aan verschillende consensusmechanismen op basis van economische stimulansen.
  • Stefan George. CTO van Gnosis, en is ondernemer en ontwikkelaar, aanwezig in het Bitcoin-ecosysteem sinds 2013. Hij nam ook deel aan de oprichting van Fairlay en zette deze ervaring in ten voordele van dit ambitieuzere project.

Stefan George en Martin Koeppelmann hebben een heel duidelijke visie: virtuele voorspellingsmarkten moeten processen efficiënter maken en informatiekanalen moeten opener worden. Zij willen dit bereiken door middel van gerichte gebruiker specifieke toepassingen.

Gnosis had zijn release pas in 2017, en de ontwikkelaars slaagden erin om bijna 300 miljoen USD aan munten te verkopen binnen 10 minuten. De tactiek erachter was even eenvoudig als geniaal: een Nederlandse veiling. Je kent dit van Ebay: de verkoper stelt een startprijs vast, vervolgens daalt de prijs tot iemand tegen de gegeven prijs wil kopen. Voorwaarde is natuurlijk dat het aangeboden goed een “schaarse hulpbron” is. In dit geval hadden Koeppelmann en George de tokens beperkt tot 9 miljoen. Dit leek voor veel cryptocurrency kopers zo lucratief dat alle tokens in die korte tijd werden opgekocht.

Hoe werkt Gnosis?

Om te beschrijven hoe Gnosis werkt, moeten we eerst beschrijven wat een voorspellingsmarkt precies is en waarom deze waardevol is.

Een voorspellingsmarkt gebruikt de voorspellingen van gebruikers om informatie over toekomstige gebeurtenissen samen te brengen. Gebruikers op de markt wisselen tokens uit die de uitkomst van een bepaalde gebeurtenis vertegenwoordigen. Aangezien sommige uitkomsten waarschijnlijker zijn dan andere, hebben deze tokens uiteindelijk verschillende waarden op de open markt.

Naarmate de tijd verstrijkt of gerelateerde gebeurtenissen zich ontvouwen, kan de kans groter worden dat bepaalde tokenresultaten zich voordoen, waardoor hun waarde toeneemt. Zodra de gebeurtenis plaatsvindt, krijgen tokens die het eindresultaat symboliseren hun volledige waarde, terwijl andere tokens waardeloos worden.

Gnosis Ecosysteem

Het Gnosis-platform is gebaseerd op Ethereum-blockchain. Het mainnet omvat drie hoofdcomponenten:

Core – Het voert de basisfuncties uit van het reguleren van de uitgifte van tokens, biedt decentralisatie van digitale activa met behulp van een gedistribueerd computernetwerk en is ook verantwoordelijk voor het gemak en de functionaliteit van de platforminterface. Dankzij de kerntechnologie kunnen gebruikers snelle transacties uitvoeren zonder kosten in rekening te brengen.
Services -Deze laag is afgeleid van de kern en dient als een service met betaalde tools voor het opzetten van het platform en het introduceren van technologieën van derden, of het nu een soort cryptocurrency is of een betalingssysteem.
Applications – Om wijzigingen aan te brengen in de evenementinterface, kan een gebruiker de speciale sectiebibliotheek gebruiken, waar de hoofdvlakken van het netwerk van slimme contracten zijn geconcentreerd.

gnosis_levels

Laten we een voorbeeld nemen

Een gebruiker registreert de volgende een gebeurtenis gestuurde vraag op de voorspellingsmarktplaats: “Waar zal Amazon zijn nieuwe hoofdkwartier vestigen?”. Het bevat de antwoordopties, “Chicago, Atlanta, Austin, New York, en anderen.” Het moet “Andere” bevatten om ervoor te zorgen dat de waarschijnlijkheid van alle antwoorden samen 100% is. Zonder “Andere” zou het mogelijk zijn geweest dat geen van de antwoorden juist was.

Wanneer de markt opengaat, brengen de “andere” tokens waarschijnlijk de hoogste prijs op, omdat het waarschijnlijker is dat één van de honderden andere steden het contract krijgt voor de vier specifieke opties. Naarmate de steden worden opgeheven, zullen de verwachte marktprijzen zich echter daarop gaan aanpassen.

Stel dat Amazon een definitieve selectie van vier steden aankondigt – Chicago, Atlanta, Los Angeles en Boston. De prijzen van tokens in Austin en New York zullen vrijwel onmiddellijk dalen tot nul, omdat mensen snel hun waardeloze tokens willen verkopen. Als het nieuws uiteindelijk daadwerkelijk bekend wordt, zullen de meeste tokens niet eens een koper kunnen vinden.

Nu zijn de prijzen in evenwicht om het nieuws van de aankondiging te weerspiegelen. De prijs van een “andere” tokens zou ongeveer het dubbele moeten zijn van die van de Chicago en Atlanta tokens. Dit is echter misschien niet het geval. De gemeenschap kan geloven dat, zelfs na de aankondiging, Chicago veruit de beste kans heeft om te worden gekozen. Daarom zou de Chicago token een hoger prijskaartje kunnen hebben dan de “andere” tokens, ook al gaat het om één stad tegen twee.

Tenslotte kondigt Amazon aan dat ze zich in Chicago gaan vestigen. De weddenschap wordt gesloten en Chicago token-houders kunnen hun beloning opeisen.

Er zijn twee manieren om geld te verdienen op een voorspellingsmarktplaats. De meest voor de hand liggende manier is het correct voorspellen van de afloop van gebeurtenissen. Minder voor de hand liggend is dat je tokens kunt verhandelen voor winst als de marktomstandigheden veranderen.

Gnosis Olympia en de beheerdersinterface

Olympia is de testversie van de toepassing van de Gnosis voorspellingsmarkt. Zij organiseren gratis toernooien met dit product, zodat je de kans hebt om het uit te proberen zonder geld uit te geven. Om de paar dagen geeft het team je een bepaald aantal Olympia (OLY) tokens waarmee je kunt wedden op verschillende voorspellingsmarkten.

Win je een weddenschap? Dan verdien je Gnosis Tokens (GNO). Je kunt GNO’s op de vrije markt verkopen, waardoor ze enige waarde krijgen.

De volgende fase van Gnosis is de beheer interface. Het team bracht in december 2017 een bètaversie uit, maar moet nog een releasedatum voor de officiële hoofdversie aankondigen. De management interface is in feite jouw dashboard voor de Gnosis voorspellingsmarkten. Hier controleer je bijvoorbeeld je saldo, kun je deelnemen aan verschillende weddenschappen en maak je je eigen weddenschap.

The Hunch Game

Gnosis heeft reeds verschillende programma’s ontwikkeld om informatie aan zijn gebruikers te verstrekken: The Hunch Game, Price Discovery, Financial Markets, Insurance en Futarchy.

The Hunch Game is een platform dat informatie geeft met nieuws over beroemdheden. Hoewel dit niet noodzakelijk verband houdt met de weddenschappen en handel in crypto, zien de ontwikkelaars bij Gnosis dit gebied als een belangrijke ontwikkeling voor de toekomst. Price Discovery heeft betrekking op de prijsstelling van een product. Dit moet veilinghuizen helpen een startprijs voor een veiling vast te stellen en te voorspellen wie voor welke prijs zal bieden.

Financial Markets is een enquêteplatform voor het stellen en beantwoorden van vragen over prognoses, bijvoorbeeld over de prestaties van een obligatie. Insurance houdt zich bezig met het afsluiten van verzekeringspolissen. Gnosis heeft een programma ontwikkeld waarmee rechtstreeks en zonder tussenkomst van andere dure diensten toegang kan worden verkregen tot informatie over de verzekering van vluchten. Futarchy is een ander voorspellingsprogramma dat bijvoorbeeld de prijstrend van andere cryptocurrencies laat zien.

De waarde van voorspellingsmarkten

Voorspellingsmarkten maken gebruik van de “wisdom of the crowd”. Dit is een fenomeen waarbij de collectieve voorspellingen van een groep mensen over het algemeen accurater zijn dan die van een individu, zelfs als dat individu een expert is.

Er is geen einde aan het verzinnen van weddenschappen voor dit soort voorspellingsmarkten. Ze zijn ook erg nuttig voor het verzamelen van informatie over onderwerpen als klimaatverandering, uitbraken van ziekten en prijsvoorspellingen. Je ziet namelijk direct hoe een groep mensen over bepaalde zaken denkt. Je kunt ze ook gebruiken voor verschillende bestuursmodellen om te bepalen welk beleid het meest positieve effect zal hebben op de bevolking in zijn geheel.

Bovendien zijn ze ook nog eens erg waardevol voor verzekeringsmaatschappijen om risico’s te helpen dekken. En dat is niet de enige financiële sector die heeft ontdekt dat voorspellingsmarkten nuttig zijn voor hen. Zo zijn er ook beleggers die voorspellingsmarkten gebruiken voor het bepalen van de waarde van activa. Denk hierbij aan aandelen, obligaties en cryptomunten. De waarde van een voorspellingsmarkt is dus erg hoog, gezien ze voor verschillende doeleinden gebruikt kunnen worden.

Gnosis Coin (GNO)

Je gebruikt OWL-tokens om de transactiekosten te betalen op het platform, en 1 OWL is altijd gelijk aan 1 USD. Gnosis int geen vergoedingen van tokens, maar vernietigt ze, en haalt ze uit de circulatie. Je kunt je kosten ook betalen met een ander ERC20 token. Als je deze optie kiest, koopt Gnosis GNO met je honorarium en vernietigt GNO.

Idealiter zal dit vernietigings- en inzetmechanisme het aanbod van GNO beperken, waardoor de waarde ervan toeneemt. Aan de andere kant zal Gnosis de OWL-distributie aanpassen om ervoor te zorgen dat deze altijd op $1 staat.

  • Aantal gecreëerde tokens: 10 miljoen GNO’s.
  • Gereserveerd voor het team: 1 miljoen GNO’s.

ICO (crowdsale)

Gnosis heeft twee soorten tokens: Gnosis (GNO) en WIZ. GNO’s zijn de ERC20 tokens die het team verkocht tijdens hun ICO. Zij creëerden 10 miljoen GNO-tokens en produceren er geen meer. Dit zijn de tokens die je op de open markt verhandeld kunt zien worden.

Door GNO te staken, ontvang je WIZ-munten. Om dit te doen, moet je je GNO’s vergrendelen in een smart contract waardoor ze niet overdraagbaar zijn. De hoeveelheid WIZ die je ontvangt hangt af van de lengte van de lock-in periode die je hebt ingesteld, en van het totale aanbod van WIZ-tokens op de markt. Het team streeft ernaar in totaal 20 keer meer WIZ te hebben dan het gemiddelde maandelijkse WIZ-gebruik in de afgelopen 3 maanden.

Waar op letten bij het kopen van GNO?

Als je overweegt GNO of een andere munt te kopen, is het belangrijk dat je eerst grondig onderzoek en analyse naar de munt doet. Cryptocurrencies zijn ingewikkeld, volatiel en speculatief. Dat geldt ook voor GNO. Let daarom op het volgende wanneer je GNO wilt kopen.

  • Geen nieuwe tokens. Gnosis tokens werden verkocht de token launch (2017) van het bedrijf. Er zullen geen tokens meer worden gecreëerd, wat betekent dat er een vaste voorraad van 10 miljoen is.
  • Toekomstige ontwikkelingen. Wil je meer weten over de toekomstplannen en doelstellingen van Gnosis? Kijk dan op de roadmap die op de website van Gnosis staat.
  • Concurrentie. Gnosis is niet het enige bedrijf dat werkt aan een gedecentraliseerde marktplaats voor weddenschappen. Zo hebben ze ook concurrentie van Augur en verschillende andere blockchainprojecten. Door de sterke en zwakke punten van Gnosis ten opzichte van zijn concurrenten te onderzoeken, kun je zelf de toekomstige waarde van Gnosis bepalen.

GNO Gnosis Koers en verwachting

GNO kopen

Wil je GNO kopen? Dat kan op meerdere platformen. Denk aan Binance en Bittrex, maar ook op DEX’en als Uniswap en Sushiswap. Je kunt dus gemakkelijk toegang krijgen tot de tokens van Gnosis. Sinds February 2021 kun je nu ook GNO kopen op Bitvavo. Vul hieronder in hoeveel GNO je wilt kopen op Bitvavo.

 

Conclusie

Het snelle en, nog belangrijker, massale succes van Gnosis maakt een paar dingen duidelijk. Niet alleen dat voorspellingsmarkten over het algemeen veel belangstelling wekken bij veel beleggers, maar ook dat dit in de toekomst nog onmetelijk kan groeien, aangezien de financiële technologiesector (DeFi) in de toekomst nog meer mogelijkheden zal laten zien. George en Koeppelmann scheppen met hun programma’s geheel nieuwe voorwaarden voor efficiëntere markten. Hierdoor hebben zij een enorm sterke positie op de markt verworven.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven