Home » Blog » Wat is Hedera Hashgraph? Uitleg HBAR koers en verwachting en alles wat je moet weten over HBAR

Wat is Hedera Hashgraph? Uitleg HBAR koers en verwachting en alles wat je moet weten over HBAR

Hedera Hashgraph

In dit artikel zullen we je kennis laten maken met het Hedera Hashgraph systeem en de HBAR-munt. We kunnen zeker zeggen dat dit een potentieel project is dat een groep leiders bijeenbrengt, waaronder grote namen uit de wereldeconomie. Hedera Hashraph is daarom onder meer een ontzettend interessant project, waar we je graag meer over vertellen in dit artikel.

Wat is Hedera Hashgraph?

Hedere Hashgraph werd geboren met als enig doel geld te genereren, en komt in geen enkel opzicht overeen met de idealen die worden nagestreefd door “klassieke” cryptocurrencies. En als klap op de vuurpijl werd het project gelanceerd door twee mensen met belangrijke banden met het Amerikaanse leger, wat nooit een goed voorteken is wanneer het gaat om computertechnologie.

Hedera Hashgraph is een open source blockchain dat gedecentraliseerde toepassingen (daPPS) ondersteunt die op het internet draaien. Gegevens op Hedera zullen worden opgeslagen op de DAG (Directed Acyclic Graph), in plaats van op de blockchain zoals bij de meeste populaire Blockchain-platforms van vandaag wel het geval is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Bitcoin en Ethereum.

Door middel van een unieke technologie creëert het team achter dit project een vertrouwd ecosysteem waardoor individuen en bedrijven met elkaar kunnen communiceren en werken zonder elkaar eerst te hoeven ontmoeten. Dit zorgt ervoor dat deals goedkoop, snel en zonder tussenkomst van een derde partij gesloten kunnen worden.

Een speciaal kenmerk van het platform is om dezelfde resultaten te bereiken als de huidige grote blockchains (Bitcoin, Ethereum, etc.), maar dan sneller, eerlijker, energie-efficiënter en veiliger.

Ontwikkelingsteam

Hedera-Hashgraph-Team

Het doel van het Hashgraph-team is simpel: een nieuwe soort blockchain opzetten, welke sneller, veiliger en betrouwbaar is dan Bitcoin. Het idee is eigenlijk gebaseerd op de samensmelting van bestaande technologieën, waaronder DAG. Evenals een nieuwe vorm van consensus algoritme, waar we je later in dit artikel meer over vertellen.

Het Hedera-project is het kindje van Dr. Leemon Baird (medeoprichter, CTO en CSO). Hij is doctor in de computerwetenschappen, heeft verschillende octrooien en is auteur van talrijke publicaties in academische tijdschriften.

Naast Leemon Baird is er Mance Harman (medeoprichter en CEO). Baird en Harman werkten samen bij Trio Security en daarna bij BlueWave Security. Ze hebben dus al ervaring om met elkaar te werken, wat veel goeds kan opleveren voor de samenwerking in de toekomst.

De andere leden van het ontwikkelingsteam zijn ook hoog opgeleid en goed geïnformeerd in de sector. De ervaring van de teamleden is erg belangrijk, en dat komt bij Hedera Hashgraph dus ook goed tot zijn recht.

Partners

teamhbar

Een zeer bijzonder aspect van het Hedera-project is dat er een bestuur is van 39 vooraanstaande organisaties en bedrijven in de financiële wereld. Tot nu toe heeft deze raad de deelname van verschillende reuzen aangetrokken, waaronder Boeing, Google, Deutsche Telekom, IBM, Swisscom Blockchain en Tata Communications.

Zoals Hedera verklaarde, zijn de bestuursleden vastbesloten om wijzigingen in de software aan te passen en tegelijkertijd de stabiliteit en voortdurende decentralisatie van het platform te waarborgen.

Het ontwerp van het project zorgt er ook voor dat elk lid van de raad één stem heeft. Dit is om te voorkomen dat de macht te veel geconcentreerd wordt tot één bedrijf. Bovendien zullen de leden van de raad van bestuur na een paar jaar worden vervangen. Elk lid kan maximaal twee termijnen van drie opeenvolgende jaren vervullen.

Hoe werkt Hedera Hashgraph?

Om zijn gestelde doelen te kunnen bereiken, gebruikt Hedera Hashgraph een asynchroon Byzantine Fault Tolerance (aBFT) consensusalgoritme in een Proof of Stake-systeem. De infrastructuur maakt nu al ongeveer 10.000 transacties per seconde mogelijk voor eenvoudige HBAR-tokenoverdrachten en 10 TPS voor andere soorten transacties. De invoering van sharding moet het netwerk in staat stellen zijn theoretische maximumcapaciteit van 500.000 transacties per seconde te bereiken.

De HBAR is de eigen token van het systeem. Het fungeert dus als een cryptomunt, maar ook als de munteenheid die wordt gebruikt om te betalen voor alle kosten die het gebruik van het platform met zich meebrengt (het verzenden van een transactie, het opslaan van bestanden, het gebruik van een smart contract, etc.). De bezitters van de nodes worden vergoed door middel van de transactiekosten, die voor de gebruikers zeer laag zijn (ongeveer 0,0001 USD voor een normale transactie). Dat is dus een stuk lager dan je bijvoorbeeld zou betalen bij Bitcoin of Ethereum.

Het Gossip-protocol en Aynchrone Byzantiene Fouttolerantie (aBFT)

Zoals je weet, maakt Bitcoin gebruik van Proof of Work om een consensusmechanisme tot stand te brengen. Toch kampt dit algoritme met een aantal problemen, zoals: het verbruikt veel energie (elektriciteit), er zijn veel miners nodig, transacties worden traag verwerkt om een hoog niveau van veiligheid te bereiken en het verbruikt veel bandbreedte. Dat zorgt ervoor dat de kosten van het gebruik van de blockchain erg hoog liggen. Zelfs wanneer je maar een hele kleine transactie wilt uitvoeren (zoals bij Ethereum het geval is).

Het netwerk van Hedera Hashgraph zal daarentegen deze problemen niet ondervinden dankzij het gebruik van slimme technologieën. Een van die technologieën is het consensus algoritme dat de blockchain gebruikt. 

Want wat het consensus algoritme betreft, maakt Hedera Hashgraph gebruik van het Gossip-protocol en asynchrone byzantijnse fouttolerantie (aBFT). Het gebruik van het Gossip-protocol stelt de nodes in het netwerk in staat snel en efficiënt gegevens uit te wisselen. Bovendien zullen zij automatisch een hash-gegevensstructuur opbouwen.

Net als bij aBFT is slechts twee-derde van de nodes in het netwerk nodig om een transactie te bevestigen. Dit is een mechanisme dat de oprichters van het project, waaronder Dr. Leemon Baird en Mance Harman, als zeer veilig beschouwen. Ze zijn er zelf zeker van dat dit algoritme veel veiliger is dan het algoritme dat bij Bitcoin of Ethereum wordt gebruikt. En dat is erg belangrijk voor de oprichters, omdat ze beweren beter te zijn dan hun grootste concurrenten.

Dat lukt in ieder geval op het gebied van transactiesnelheid. De verwerking van transacties op het platform kost namelijk ook slechts 3 tot 5 seconden; en de aanvankelijke verwerkingscapaciteit is beperkt tot 10.000 XNUMX TPS. Echter moeten we er wel bij vermelden dat naarmate het netwerk groter en ouder wordt, ook het aantal TPS’en verder zal toenemen.

DAG (Directed Acyclic Graph)

Zoals in het begin was vermeld, zullen de gegevens op Hedera Hashgraph worden geregistreerd op een DAG in plaats van op de blockchain. In DAG’s fungeren netwerkdeelnemers als nodes. Deze nodes zullen elkaars transacties verifiëren. Dit lijkt natuurlijk erg op de werking van een blockchain. Echter zit er toch een groot verschil.

Als gevolg van het gebruik van een DAG zal de transactiesnelheid sneller zijn, aangezien het niet nodig is om een heel blok te vullen om transacties te kunnen verwerken. De transacties worden namelijk per transactie verwerkt. Hierdoor ligt de transactiesnelheid veel lager dan bij cryptomunten die gebruik maken van een blockchain.

De munt van Hedera Hashgraph (HBAR)

HBAR is een utility token en is tevens het oorspronkelijke token van het Hedera-project. Deze valuta wordt hoofdzakelijk gebruikt om het netwerk te onderhouden.

In totaal zijn er meer dan 50 miljard munten van Hedere Hashgraph. In april 2021 zijn er nog net geen 8 miljard van gebruikt, wat betekent dat er maar 16% in gebruik is. In de toekomst zullen er dus nog vele munten op de markt komen.

ICO

De financiering vond plaats via een ICO die tussen 14 en 16 augustus 2018 werd gehouden en 100 miljoen dollar opbracht. De prijs van de tokens op het moment van de verkoop 12 dollarcent, en bracht de totale kapitalisatie van Hashgraph op 6 miljard dollar.

Waar koop ik Hedera Hashgraph?

Hedera Hashgraph is nog een vrij jonge cryptovaluta die in 2020 (mainnet gelanceerd in september 2019) is gelanceerd. Het heeft echter al bijval gekregen van grote gerenommeerde exchanges. Zo kun je HBAR namelijk kopen op bijvoorbeeld Binance en Bitvavo. Door HBAR op deze grote exchanges te kopen, geniet je van de verschillende voordelen die dat biedt. 

Zo is er bijvoorbeeld altijd een hoge liquiditeit op deze exchanges, waardoor je jouw munten altijd snel kun kopen of verkopen tegen relatief lage transactiekosten. Daarnaast is het ook nog eens erg veilig om van Binance of Bitvavo gebruik te maken.

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om HBAR op een gedecentraliseerde exchange (DEX) als Sushiswap of Uniswap te kopen. Echter moet je hier veel meer stappen doorlopen, waardoor het een erg lastig proces kan zijn waar veel mis kan gaan.

Hoe kan ik HBAR bewaren?

Wanneer je Hedera Hashgraph koopt bij een crypto exchange zoals Binance of Bitvavo, kun je de munten gewoon in de wallet van de exchange. Dit is het makkelijkste om te doen, al is dit niet de veiligste keuze. Het is namelijk veel veiliger om HBAR te bewaren in een hardware wallet. De bekendste hardware wallets zijn van Ledger.

Een cold wallet is veel veiliger dan een software wallet, omdat deze niet continu is aangesloten op het internet. Hierdoor kun je jouw cryptomunten veel beter beschermen tegen hackers. Kijk van tevoren wel even of je ook inderdaad HBAR kunt opslaan op de hardware wallet die jij in je bezit hebt.

Waar kun je HBAR voor gebruiken?

Natuurlijk wil je weten waar je HBAR voor zou kunnen gebruiken. Er zijn crypto projecten die een munt hebben waar je alleen mee kunt betalen. Voor Hedere Hashgraph is dat anders, want er zijn meerdere gebruikersfuncties voor de HBAR:

  • Betalen om dApps te kunnen gebruiken
  • Creëren van peer-to-peer en micro-betalingsbedrijfsmodellen
  • Stemmen om de toekomst van het netwerk te bepalen
  • Netwerkkosten betalen die ontstaan bij het gebruik van diensten, zoals smart contracts, bestandsopslag of het uitvoeren van transacties
  • Opzetten en het laten uitvoeren van een node
  • Bonussen betalen

Voordelen van Hedera Hashgraph 

Je hebt kunnen zien dat Hedera Hashgraph van veel nieuwe technologieën gebruik maakt. Hiermee wil het ervoor zorgen dat het beter wordt dan Bitcoin en Ethereum. Maar wat zijn nu daadwerkelijk de voordelen van Hedera Hashgraph? Dat zijn de volgende:

  • Er kunnen ontzettend snel veel transacties worden verwerkt op het netwerk van Hedera Hashgraph. Dit zorgt ervoor dat mensen eerder van Hedera Hashgraph gebruik zullen maken wanneer ze snel een transactie willen voltooien.
  • Het aBFT-consensusalgoritme biedt hoge beveiligingsmogelijkheden; een effectieve verdediging tegen aanvallen zonder Proof of Work (een zwaar en duur algoritme) is een groot voordeel ten opzichte van andere blockchains.
  • Er is genoeg bewijs uit verschillende tests die zeer hoge TPS-cijfers laten zien met een lage transactietijd, wat betekent dat het platform zeer schaalbaar is, en dus ook in de toekomst nog steeds gebruikt kan worden.
  • De nieuwe bestuursstructuur zal Hedera Hashgraph helpen om echt gedecentraliseerd en stabiel te zijn.
  • Hedera Hashgraph is een stuk energie-efficiënter dan zijn concurrenten. Duurzaamheid is een steeds belangrijker onderdeel, en daarom is het ook goed dat Hedera Hashgraph hier dus wat mee doet.

Nadelen van Hedera Hashgraph 

Nu je weet wat de voordelen van Hedera Hashgraph zijn, is het natuurlijk ook belangrijk om te weten wat de nadelen zijn. Want ook een nieuwe technologie als deze heeft enkele nadelen.

  • Er zijn veel vragen over het bestuursmodel dat Hedera Hashgraph gebruikt. De grootste vraag is of 39 bestuursleden wel echt onafhankelijk zijn. Het is belangrijk om te weten dat niet alle leden even groot zijn als de anderen, waardoor er een scheve verstandverhouding kan ontstaan.
  • Veel mensen zien het als een onrealistisch en gecentraliseerd ontwerp.
  • De bedenkers van dit idee hebben banden met het Amerikaanse leger, waardoor mensen twijfels hebben bij de belanghebbenden.
  • Het is gepatenteerd en niet open source, wat voor veel mensen overkomt als een gecentraliseerd product.
  • Omdat het veel nieuwe technologieën gebruikt, is het voor veel mensen lastig om de werking van dit platform te begrijpen. Daarom zijn er veel beleggers die zich liever niet wagen aan dit platform.

Hedera Hashgraph (HBAR) Koers

Conclusie

We hopen dat dit artikel voldoende informatie heeft opgeleverd over Hedera Hashgraph, zodat je voor jezelf kunt beslissen of dit een waardevolle investering is. We willen je adviseren om natuurlijk altijd goed onderzoek te doen, voordat je besluit om ergens in te investeren. Zo verklein je de kans dat je verlies maakt met de investering die je hebt gedaan. Dit kun je doen door middel van een fundamentele of technische analyse.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven