Home » Blog » Wat is Directed Acyclic Graph (DAG)? en hoe werkt het?

Wat is Directed Acyclic Graph (DAG)? en hoe werkt het?

dag-crypto

Heb jij wel eens gehoord van Directed Acyclic Graph in de wereld van cryptocurrencies? Dat zou goed kunnen, want het is een begrip dat vaak terugkomt in de wereld van cryptovaluta. We willen je in dit artikel uitleggen wat Directed Acyclic Graph is, hoe het wordt toegepast en wat de voor- en nadelen zijn. Je bent dan helemaal up-to-date als het aankomt op Directed Acyclic Graph.

Wat is Directed Acyclic Graph (DAG)?

Directed Acyclic Graph zie je vaak in zijn afkorting staan: DAG. Het is eigenlijk iets dat op het eerste gezicht niks met cryptovaluta te maken heeft. Want Directed Acyclic Graph wordt volop gebruikt in de financiële- en wiskunde-wereld. Het is een datastructuur waarbij gebruik wordt gemaakt van knooppunten en randen, in de vorm van een grafiek.

Hierbij worden de knooppunten vaak gevisualiseerd door middel van rondjes. De randen zijn de verbindingen tussen de knooppunten, en worden gevisualiseerd in de vorm van streepjes.

Nu is de grote vraag waar Directed Acyclic Graph voor wordt gebruikt. Wanneer je verstand hebt van cryptovaluta, weet je dat Directed Acyclic Graph (DAG) een begrip is dat je vaak ziet terugkomen. We kunnen je al vertellen dat een DAG in de crypto-wereld niet wordt gebruikt om data in weer te geven.

Toepassingen van Directed Acyclic Graph

DAG heeft verschillende toepassingen. Maar vaak komt eigenlijk altijd op hetzelfde uit: het visualiseren van data. Data kan namelijk worden omgezet in een DAG. Dit kan elke soort data zijn. Denk aan data van een onderzoek, websiteverkeer of uit de aandelenmarkt. Een DAG is daarom ook al een best oud begrip. Het werd al ver voor de ontwikkeling van blockchain gebruikt.

Echter is er ook een toepassing die veel verder gaat dan het visualiseren van data. Er zijn namelijk ook cryptovaluta die compleet zijn gebaseerd op een DAG. Ieder knooppunt vertegenwoordigt een transactie, waarbij iedere nieuwe transactie op de vorige transactie wordt gebouwd. Dat betekent dat er ook geen blokken zijn, zoals bij een traditionele blockchain wel het geval is.

Wel maakt een cryptocurrency die is gebaseerd op een DAG gebruik van een consensus algorithm. Het algoritme zorgt er namelijk voor dat het netwerk niet wordt volgestopt met onnodige transacties. Ook valideren de nodes zo de transacties die worden toegevoegd.

Het ligt aan het algoritme bepaald ook verschillende regels. Zo is het per valuta verschillend of een transactie naar een vorige transactie moet refereren. Op het moment dat er wordt gerefereerd naar een eerdere transactie, is de transactie bevestigd.

Eigenlijk lijkt het dus erg veel op een blockchain zoals we die kennen. Het verschil is dat er in dit geval geen gebruik wordt gemaakt van blokken die aan elkaar linken. De transacties worden direct aan elkaar gelinkt. Het zijn dus allemaal losstaande transacties. Waar je bij een blockchain een keten van blokken hebt, heb je bij een DAG een keten van transacties. De betekent dat de keten dus veel langer is dan die van een normale blockchain. In een blok passen immers duizenden transacties.

Wie maakt gebruik van DAG?

Er zijn verschillende cryptocurrencies die gebruik maken van Directed Acyclic Graph. De bekendste cryptovaluta die gebaseerd zijn op een DAG zijn IOTA, Obyte en Nano. Deze cryptocurrencies gebruiken dus geen blokken. De transactie worden gevalideerd, waarna ze direct aan elkaar worden gelinkt. Ook bij deze cryptovaluta zijn de regels die ze hanteren verschillend.

Bij sommige cryptovaluta moeten transacties dus per se gelinkt worden aan de vorige transactie. Echter kan het ook zo zijn dat de transactie aan een eerdere transactie gelinkt moet worden, maar dat het niet zo veel uitmaakt welke transactie dit is. Dit zorgt dus voor een keten aan losse transacties.

De voordelen van Directed Acyclic Graph

Waarom zou een cryptovaluta gebruik maken van Directed Acyclic Graph? Nou, omdat het verschillende voordelen met zich meebrengt. Voordelen die je niet met een blockchain hebt. Zo is het grootste voordeel dat je bij een DAG geen miners nodig hebt. De transacties worden namelijk door de gebruikers zelf gevalideerd en gelinkt aan eerdere transacties. Dit zorgt er ook voor dat er geen transactiekosten zijn. Er zijn namelijk geen miners die beloond hoeven te worden.

Een DAG is ook veel sneller in het valideren van transacties. Normaal gesproken moet er eerst een blok gevuld worden voordat het gevalideerd kan worden. Bij Bitcoin duurt dat bijvoorbeeld ongeveer 10 minuten. Bij een cryptovaluta die van DAG gebruik maakt, wordt de transactie direct gevalideerd.

Je kunt je wel voorstellen dat dit ook de schaalbaarheid ten goede komt. Er is namelijk geen transactietijd, en gebruikers valideren zelf de transacties. Eigenlijk zit er dus bijna geen limiet aan de schaalbaarheid van een cryptovaluta dat gebruik maakt van DAG.

Kent Directed Acyclic Graph ook nadelen?

DAG kent dus tal van voordelen. Maar eigenlijk kan het niet zo zijn dat er alleen maar voordelen zijn. Want natuurlijk zijn er ook nadelen te noemen aan het gebruik van Directed Acyclic Graph. Het is goed om de voordelen af te wegen tegen de nadelen van DAG.

Blockchain wordt juist geroemd omdat het een decentraal netwerk is. De decentralisatie brengt veel voordelen met zich mee. Het zorgt ervoor dat blockchain een stuk veiliger is dan de huidige, centrale systemen.

Echter is DAG niet zo decentraal als blockchain. Bij een DAG zitten namelijk lang niet zo veel nodes die meewerken. Omdat iedere gebruiker zelf transactie valideert, is het netwerk van een DAG veel minder groot. Eigenlijk lijkt het dus een beetje op individuele centralisering.

Dit zorgt er ook voor dat DAG’s op dit moment nog nergens grootschalig getest zijn. Relatief gezien maken nog niet veel cryptovaluta gebruik van DAG. In combinatie met dat er vaak niet veel deelnemers in een DAG zitten, maakt het lastig om te kunnen testen hoe een DAG nu daadwerkelijk werkt. Er is dus ook bijna geen onderbouwing voor de veiligheid van een DAG. Toch wordt een DAG wel als er veilig beschouwd. Echter moet grootschalig onderzoek nog uitwijzen of dat echt zo is.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven