Home » Blog » Wat is Orchid? Uitleg en koers en verwachtingen en alles wat je moet weten over OXT

Wat is Orchid? Uitleg en koers en verwachtingen en alles wat je moet weten over OXT

orchid

Orchid is een VPN waarmee je veilig kunt browsen dankzij de Ethereum blockchain. Het is dus ook beschikbaar als applicatie voor jouw smartphone of laptop. Hier gaan we meer in op hoe Orchid werkt, wat OXT is en hoe je de applicatie zou kunnen gebruiken!

Wat is Orchid (OXT)?

De kans is erg groot dat je in het verleden wel eens van Orchid hebt gehoord. Zo was er in het verleden ook een grote OXT airdrop. Maar weet je al wat Orchid is? Orchid is in feite een vrij nieuw peer-to-peer (P2P) systeem dat verschillende functies uitvoert. Met deze functies kunnen gebruikers hun internetverbinding controleren en beveiligen. Daarom is de belangrijkste functie van het netwerk ook de VPN-applicatie.

VPN (Virtual Private Network) is een manier om jouw internetgegevens veel beter te beveiligen. Zo kunnen instanties van buitenaf (bijvoorbeeld overheden) niet zien wat je op het internet doet. Ook IP-adressen worden afgeschermd door middel van een VPN, wat voor nog meer privacy en veiligheid zorgt. Bekende aanbieder van VPN-applicaties zijn ExpressVpn en NordVPN. Deze applicaties zijn allemaal gecentraliseerd. Dat betekent dat de internetverbinding via hen loopt. Orchid is op dit gebied anders dan eerstgenoemde aanbieders van VPN-verbindingen.

Orchid is dus een VPN-applicatie, maar dan geheel gedecentraliseerd. De software is ontworpen om als aangepast VPN-protocol te gebruiken. De dienst zelf is erg vergelijkbaar met diensten als OpenVPN of WireGuard. Echter draait het Orchid-protocol op WebRTC. Dit is een gemeenschappelijke web-norm die in het algemeen wordt gebruikt om video’s en audio van interne browsers over te brengen.

Het stelt gebruikers in staat om gebruik te maken van cryptografie, en bieden hun diensten aan via de Ethereum blockchain Betalingen worden ontvangen in OXT (de cryptomunt van Orchid). In tegenstelling tot gecentraliseerde VPN-aanbieders, hoef je bij Orchid geen maandelijkse kosten te betalen. Je betaalt slechts voor de hoeveelheid bandbreedte die je afneemt. Deze bandbreedte kan geboden worden door gebruikers van Orchid.

Ook maakt Orchid gebruik van smart contracts. Betalingen worden namelijk door deze smart contracts ontvangen. Pas wanneer aanbieders van bandbreedte hun werk hebben uitgevoerd, kan het nog enkele maanden duren voordat er een uitbetaling volgt. Dit doet het netwerk om de veiligheid voor zijn gebruikers te kunnen garanderen. Na verloop van tijd zal het smart contract ervoor zorgen dat gebruikers worden betaald voor het werk dat ze hebben geleverd.

Wie zijn de oprichters van Orchid?

De vier medeoprichters van Orchid komen uit de blockchain- en financiële wereld. Het zijn Dr. Steven Waterhouse (CEO), Jay Freeman, Brian J. Fox en Gustav Simonsson.

Dr. Waterhouse is een bekende figuur in de cryptologie-industrie, omdat hij ook medeoprichter is van de risicokapitaalfirma Pantera Capital, die verantwoordelijk is voor investeringen in enkele van de meest populaire bedrijven in deze industrie.

Freeman is de maker van Cydia, een alternatieve Apple App Store voor Apple apparaten, welke momenteel wordt gebruikt door ongeveer 30 miljoen Apple-producten. Fox was verantwoordelijk voor het opzetten van het eerste interactieve online banksysteem voor de Amerikaanse bank Wells Fargo in het midden van de jaren negentig. Simonsson is (ondertussen) een van de belangrijkste veiligheidsontwikkelaars van het Ethereum-netwerk, en heeft bijgedragen aan de initiële lancering hiervan in 2015.

Hoe werkt Orchid?

Zoals op de website en in de whitepaper wordt uitgelegd, is het Orchid-netwerk gebaseerd op vier essentiële elementen die het netwerk bijzonder maken: de toepassing, het protocol, de nano-betalingen en het cryptogeld.

De Orchid-applicatie

De Orchid-applicatie is nu beschikbaar op iOS, Android, MacOS en Linux, en zou binnenkort beschikbaar moeten zijn op Windows. Het geeft je op verschillende apparaten toegang tot het Orchid-netwerk op verschillende apparaten, en laat je verschillende instellingen aanpassen. Dit lijkt dus sterk op de traditionele gecentraliseerde VPN-aanbieders. Het verschil is echter dat deze applicatie een private key bevat om de aankoop van bandbreedte te verifiëren.

Het Orchid-protocol

Het Orchid-protocol lijkt veel op een klassiek Open VPN-protocol. Concreet is het laatste een veelgebruikt protocol omdat, gezien de aard ervan, elk publiekelijk gerapporteerd veiligheidslek gewoonlijk door de gemeenschap wordt verholpen. Het omzeilt ook de meeste firewalls door meerdere poorten te ondersteunen. Het Orchid-protocol heeft echter een speciale eigenschap. Het staat gebruikers toe om toegang te vragen tot netwerkbronnen op afstand, waarbij OXT’s worden gebruikt om te betalen voor toegang tot deze bronnen. Dit gebeurt met nano-betalingen.

Nano-betalingen

Dit nano-betalingssysteem is misschien wel het belangrijkste onderdeel van het project en biedt essentiële oplossingen voor de ontwikkeling en de duurzaamheid ervan. Op vereenvoudigde wijze kunnen gebruikers met dit systeem leveranciers met OXT’s betalen om van bandbreedte te profiteren. Het is zo ontworpen om hoge transactiekosten en doorvoer eisen op het netwerk te beheren, en om te gaan met mogelijke beperkingen die zijn opgelegd door Ethereum. Dat is de blockchain waar Orchid namelijk gebruik van maakt. De gebruiker betaalt niet rechtstreeks aan een leverancier. De leverancier van de bandbreedte heeft een mogelijkheid om een vergoeding te krijgen voor het in gebruik stellen van zijn bandbreedte. Deze methode is bedoeld om de kosten van de dienstverlener te drukken.

Het consensus algorithm van Orchid is ook uniek. De bandbreedteleveranciers blokkeren OXT’s tijdens stortingen en ontvangen beloningen voor hun werk. Hoe groter het bedrag is dat ze inzetten, hoe meer beloningen ze waarschijnlijk zullen krijgen. Indien het mogelijk is de deposito’s geheel of gedeeltelijk op te nemen, is een periode van drie maanden vereist voordat tegoeden kunnen worden overgemaakt die gedurende deze periode zijn “geblokkeerd”. Dit consensussysteem zorgt op deze manier voor de veiligheid van het netwerk.

Hoe is het Orchid netwerk beveiligd?

OXT is een standaard ERC-20 token op Ethereum, en veiligheidsrisico’s draaien voornamelijk rond de mogelijkheid van een hacker om gebruikersgegevens van Orchid zelf te stelen.

Aangezien de smart contracts die worden gebruikt voor betalingen zeer weinig informatie bevatten, zijn de zwakke schakels in de keten voornamelijk de gebruikers. Zoals de ontwikkelaars van Orchid aangeven, zou de betrokkenheid van derde partijen bij het kopen van tokens om Orchid te gebruiken (bijvoorbeeld crypto exchanges) er uiteindelijk toe kunnen leiden dat een hacker de identiteit van een gebruiker te weten komt door transacties terug te voeren naar zijn exchange portfolio.

Wat maakt Orchid uniek?

Het belangrijkste idee van Orchid is het gebruik van blockchain-technologie om de bestaande VPN-ervaring te verbeteren. Dankzij nano-betalingen op basis van ERC-20 kunnen gebruikers profiteren van anoniem VPN-gebruik dat niet afhankelijk is van een gecentraliseerde server en de risico’s die gepaard gaan met de infrastructuur van een bepaald land.

Als vrij verhandelbaar ERC-20 token biedt OXT ook een commerciële stimulans, gezien steeds meer mensen het willen bezitten. Ook kan de waarde van het netwerk voor de eigenaar van deze tokens hierdoor verhoogd worden.

Een aparte functie van Orchid stelt gebruikers in staat zogeheten Orchid Credits te kopen met een fiduciaire munt. In dit geval kan de OXT niet worden opgenomen en elders worden omgezet, maar alleen bij de netwerkaanbieders worden uitgegeven. Deze functie is bedoeld voor degenen die geen transacties met crypto uit willen voeren.

Het gebruik van Orchid is echter niet alleen voor gebruikers van cryptomunten bedoeld. De ontwikkelaars wijzen op een groeiende tendens naar internetvrijheid tegenover toenemende geopolitieke spanningen en lokale beperkingen. De doelgroep van Orchid is dus veel breder dan gebruikers van cryptomunten.

De voordelen van een gedecentraliseerd VPN

Een VPN (Virtual Private Network) is een beveiligde virtuele verbinding die communicatie tussen twee apparaten mogelijk maakt. Metaforisch gesproken, kan het vergeleken worden met een tunnel. De gegevens die via deze verbindingen worden verzonden, worden gecodeerd en beschermd, zodat ze onleesbaar zijn in geval van interceptie. Het gebruik van een VPN maakt het mogelijk het IP-adres van de gebruiker anoniem te maken voor de buitenwereld.

Wat is dan het belang om te kiezen voor een gedecentraliseerde VPN, gezien een VPN altijd al voor veiligheid zorgt? Zoals altijd heeft decentralisatie een belangrijk voordeel: er hoeft niet langer een vertrouwde derde partij bij te worden betrokken. Bij de behandeling van een zo gevoelig onderwerp als internettoezicht roept de aanwezigheid van een derde partij noodzakelijkerwijs vragen op over de goede bedoelingen en de betrouwbaarheid. Er staat namelijk veel op het spel, gezien de derde partij precies ziet wat zijn gebruikers op het internet doen.

In het verleden zijn sommige VPN-aanbieders in opspraak gekomen omdat zij hebben samengewerkt met regeringen (met name in de Verenigde Staten en China) door gegevens te verstrekken aan overheidsinstanties. Bovendien hebben anderen te maken gehad met aanzienlijke inbreuken op de beveiliging (zoals in het geval van NordVPN). Deze gebeurtenissen hebben de ontwikkelaars van Orchid aangezet om een VPN te ontwikkelen de geheel gedecentraliseerd zou zijn. Zo kan de veiligheid en privacy van de gebruikers veel beter gewaarborgd worden.

De cryptomunt van het netwerk: Orchid (OXT)

Iedereen kan het Orchid netwerk gebruiken zolang je een wallet met OXT’s hebt. Het is een valuta die sinds december 2019 beschikbaar is in verschillende crypto exchanges. In tegenstelling tot de gebruikelijke gecentraliseerde VPN’s betalen gebruikers van Orchid geen maandelijkse kosten. Zij betalen alleen voor de bandbreedte die zij verbruiken om de veiligheid van hun verbinding te garanderen. Het is een “pay-as-you-go” betalingssysteem. Het heeft ook de functionaliteit (zoals eerder vermeld) om de bandbreedteleveranciers te betalen.

Twee entiteiten hebben OXT gecontroleerd: Consentys en Certora, wat bijdraagt tot het vertrouwen in de munt. Op het moment van schrijven bedraagt de marktkapitalisatie van Orchid $169,288,596, en bedraagt de waarde van Orchid zo’n $0,46. Het totale aanbod van OXT is vastgesteld op één miljard eenheden, waardoor de mogelijkheid van inflatie wordt beperkt.

Hoeveel OXT is er in omloop?

OXT heeft een reserve van 1.000.000.000 (1 miljard) eenheden. Er is geen inflatie, maar de mogelijkheid van deflatie wordt in stand gehouden door mogelijke onderdrukking van OXT-munten als onderdeel van de normale werking van het netwerk.

Van het totale aanbod is 51,13 % bestemd voor de vergoeding van het netwerk (in de Orchid Treasury) en andere doeleinden. 17,3 % ging naar investeerders in het kader van de initiële Simple Agreement for Future Tokens (SAFT), 4,49 % voor SAFT 2a en 3,38 % voor SAFT 2b.

De resterende tokens zullen worden verdeeld onder vier ontwikkelingsteams. Er zijn verschillende verwervingsschema’s, afhankelijk van het doel en de bestemming van de tokens.

OXT staken

Gebruikers van de Orchid-applicatie kunnen alleen lid worden van het netwerk als zij een geldige storting in nano-betaling in het smart-contract hebben gedaan. Zo kunnen ze tokens uitgeven aan de provider van de bandbreedte. Het is de bedoeling dat een klein gedeelte van dit deposito in bewaring wordt gehouden als een waarborg voor “deelneming”. Dit wordt ook wel staking genoemd.

Orchid VPN installeren op iPhone

Wil je gebruik maken van Orchid VPN op jouw iPhone? Helaas is deze applicatie nu alleen beschikbaar in de Verenigde Staten. Toch hebben we een trucje gevonden om het te kunnen gebruiken.

  1. Verander de regio waar je woont door in de App Store instellingen door te klikken op je profiel. Kies dan Land/Regio en schakel over naar de Verenigde Staten.
  2. Als je dit gedaan hebt, kun je zoeken naar de Orchid applicatie en deze downloaden.
  3. Nu kun je je App Store instellingen terugzetten naar de oorspronkelijke instellingen.

Zodra de Orchid applicatie is geïnstalleerd, moet je zorgen voor OXT-credits. Om credits (of OXT) te kopen, gebruik je Apple Pay, creditcard of een Paypal-account. Het is ook mogelijk om een Metamask wallet te gebruiken.

Orchid koers en verwachting

Waar kun je OXT kopen?

Er zijn verschillende crypto exchanges waar je OXT kunt kopen. Denk aan Binance, ByBit en Bitmex. Om OXT te kunnen bewaren, heb je een wallet nodig die deze cryptomunt ondersteunt. Omdat het draait op ERC-20, is de kans erg klein dat je een wallet hebt die OXT niet kan bewaren. ERC-20 is namelijk het meest gebruikte protocol als het aankomt op tokens en cryptomunten.

Ben je in het bezit van veel OXT? Dat wordt het aangeraden om deze munten te bewaren in cold wallets. Dit is een wallet die je kunt loskoppelen van het internet. Het is dus een feite een stukje hardware. Een hot wallet is de meest gebruikte vorm, en zit altijd aan het internet vast. Hierdoor is het voor hackers echter een stuk makkelijker om OXT munten te stelen. Je kunt dus beter kleinere hoeveelheden OXT in een hot wallet opslaan. Sinds February 2021 kun je nu ook OXT kopen op Bitvavo. Vul hieronder in hoeveel OXT je op Bitvavo wilt kopen!

 

 

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven