Home » Blog » Wat is FOMO? Alles wat je moet weten over Fear Of Missing Out

Wat is FOMO? Alles wat je moet weten over Fear Of Missing Out

fomo

Iedereen heeft wel een vriendin of vriend die constant bang is iets te missen. Het resultaat is dat dit persoon met een overvol schema zit en zich haast van evenement naar evenement, van film naar feest en klaagt over tijdgebrek. Maar ook kan dit ertoe leiden dat dit persoon continu op social media te vinden is. Of dat er keuzes worden gemaakt die achteraf niet verstandig bleken te zijn. Bijvoorbeeld het kopen van bepaalde cryptovaluta.

Wat is FOMO?

FOMO staat voor Fear Of Missing Out, en betekent het dus “angst om iets te missen”. Het gaat er niet in de eerste plaats om dat je een evenement dat je zou interesseren niet kunt bijwonen. Het is eerder een soort “sociale angst”. Over de angst om de verbinding met de sociale omgeving te verliezen en ‘achtergelaten’ te worden omdat men een kans op sociale interactie mist. Het is een begrip dat vooral in deze tijd erg toepasselijk is. Iedereen is namelijk actief op social media.

Het gaat dus er dus niet om dat je persoonlijk plezier zou missen, maar om echte angsten. FOMO wordt psychologisch gezien als een soort zijtak van het minderwaardigheidscomplex dat zich uitstrekt tot de meest uiteenlopende gebieden. Het probleem kan zich ook manifesteren in de vorm van verslavend gedrag en leiden tot pathologisch gedrag bij het gebruik van internet of het drinken van alcohol.

Meestal is het probleem ook te zien in het feit dat deze mensen echt bang zijn om iets te missen – maar ze weten niet precies wat het hoort te zijn. Het kan dus verschillende vormen aannemen.

Zelfbevrediging

Psychologisch wordt het FOMO-fenomeen, dat natuurlijk niet alleen vandaag de dag bestaat, verklaard door de zoektocht naar psychologische bevrediging of beloning. Mensen met dit probleem halen weinig voldoening uit hun dagelijks leven en haasten zich daarom om dergelijke vervangende bevredigingen te vinden. 

Uit een onderzoek is gebleken dat ongeveer 40 procent van de ondervraagde jongeren aangaf dat ze op zijn minst bekend waren met deze symptomen. Desalniettemin is FOMO leeftijdsonafhankelijk en komt het over het algemeen meer voor bij mannen dan bij vrouwen.

Symptomen van FOMO

Iedereen die aan FOMO lijdt, kan de volgende symptomen vertonen:

– Verdriet als je alleen bent

– Vrees dat vrienden weggaan als je niet meteen reageert op hun post op sociale media

– Nervositeit waar geen reden voor te vinden is

– Problemen met concentreren of studeren

FOMO kan over verloop van tijd steeds erger worden. Hoe meer je toegeeft aan de behoefte, des te groter deze behoefte wordt. Zo kan FOMO ook voor veel stress en vermoeidheid zorgen. Wanneer je last hebt van FOMO, is het belangrijk om niet toe te geven aan de behoeftes.

FOMO en social media

FOMO wordt tegenwoordig vooral geassocieerd met social media zoals WhatsApp, Snapchat, Facebook en Instagram. Het leidt tot meer tv- en mediaconsumptie, wat weer kan leiden tot intensiever gebruik van sociale media. In marketingcampagnes wordt namelijk al rekening gehouden met het fenomeen FOMO door bepaalde reacties aan te pakken.

Zo wordt er bewust FOMO gebruikt in het design van apps. Op deze manier willen de makers van apps ervoor zorgen dat gebruikers ‘verslaafd’ raken aan de app. Zo krijg je bijvoorbeeld een rood bolletje bij de Facebook app te staan wanneer er een notificatie klaar staat. Hierdoor ben je geneigd om zo snel mogelijk te gaan kijken wat er aan de hand is.

Cryptocurrencies en FOMO

Het is ook mogelijk dat je last hebt van FOMO wanneer het aankomt op cryptovaluta. Veel mensen zijn bang om de boot te missen wanneer het aankomt op investeringen. Dit zorgt ervoor dat de koers van een cryptomunt erg kan schommelen. Het is ook direct de oorzaak van FOMO bij cryptovaluta.

Denk maar eens aan Bitcoin. Toen Bitcoin aan het einde van 2020 steeds meer waard werd, begonnen steeds meer websites over Bitcoin te schrijven. Dit zorgde ervoor dat meer en meer mensen in Bitcoin begonnen te stappen. Hierdoor bleef de vraag naar Bitcoin maar toenemen, waardoor ook de prijs steeg. Dit vergrootte de angst om te missen alleen maar meer.

Waarom bang om te missen?

Maar waarom zijn we bang om iets te missen? In het geval van Bitcoin is het makkelijk uit te leggen. Het is nu eenmaal zo dat mensen meer energie steken om niet te verliezen, dan om wel te winnen. We vinden het minder erg om niks te krijgen, dan dat we geld zouden verliezen.

Op het moment dat iedereen om ons heen in Bitcoin stapt en hier geld mee verdient, hebben we het gevoel dat we aan het verliezen zijn. Door deze emoties besluiten mensen om ook Bitcoin te  kopen. Ze horen namelijk alleen de positieve verhalen over cryptovaluta als Bitcoin. Helaas gaat het niet in alle gevallen goed. Omdat deze investeringen op emoties gebaseerd zijn, is de kans groot dat er in dat geval verlies wordt gemaakt.

Er zijn daarom veel mensen die besluiten om niet te investeren op gevoel of emotie. Ze willen hun keuze technisch en analytisch kunnen onderbouwen. Wanneer dit niet kan, zullen ze niet investeren. Dat is dan ook een belangrijke tip wanneer je last hebt van FOMO.

Joy of Missing Out (JOMO)

Er zijn steeds meer mensen die zich verzetten tegen FOMO. Ze zijn namelijk van mening dat FOMO te vaak met opzet wordt gecreëerd door makers van applicaties, of door de media. Daarom zijn deze mensen een tegenbeweging, genaamd JOMO, begonnen. JOMO staat voor Joy of Missing Out. Het betekent dat mensen juist met opzet iets NIET doen, om hier vervolgens van te kunnen genieten.

Zo zou je bijvoorbeeld met opzet een dag expres niet kunnen reageren op WhatsApp. Hierdoor heb je meer tijd voor bijvoorbeeld sporten, lezen, familie of andere belangrijke dingen. Of zie je dat de koers van Bitcoin ineens 20% is gestegen? Dan kun je ervoor kiezen om hier met opzet expres niks mee te doen, en gewoon te genieten van al het andere in de wereld. 

Vooral wanneer je meer focus, concentratie en ontspanning zoekt, is JOMO een belangrijke methode om gebruik van te maken.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven