Home » Blog » Wat is Automata Network? Uitleg ATA koers en verwachting en alles wat je moet weten over ATA

Wat is Automata Network? Uitleg ATA koers en verwachting en alles wat je moet weten over ATA

In een gedecentraliseerd netwerk staat veiligheid centraal, maar hoe werkt dit precies via decentrale exchanges en dApps? Tijdens de ontwikkeling van de nog zeer jonge maar snel groeiende DeFi-markt zien we dat privacy steeds belangrijker wordt mits deze niet altijd gewaarborgd wordt. Om volledig te kunnen migreren naar Web 3.0 is het noodzakelijk om veiligheid en privacy te kunnen garanderen aan de gebruikers van het decentraal netwerk. Ontdek Automata Network, een gedecentraliseerd serviceprotocol dat Web 3.0 volledig operationeel zou moeten maken.

Wat is Automata Network (ATA)?

Er zijn steeds meer crypto toepassingen en steeds vaker komt crypto in de mainstream media. Dit betekent dat het grote publiek op de hoogte wordt gebracht van deze technologische en financiële vernieuwingen waarbij het ecosysteem bezig is aan een adoptie van het grote publiek. Met deze ontwikkeling is het steeds belangrijk om de kernwaarde van de blockchain technologie te vertegenwoordigen, vooral het principe van web 3.0.

Web 3.0

Automata Network (ATA) claimt zelf het laatste stukje puzzel te zijn die het Web 3.0 nodig heeft om volledig operationeel te kunnen zijn. Al in de vroege ontwikkeling van crypto werd Web 3.0 genoemd als de toekomst. Hiermee bedoelen ze een volledig gedecentraliseerd netwerk waarbij alle applicaties en andere toepassingen decentraal van elkaar kunnen opereren waarbij interoperabiliteit mogelijk is. Web 2.0 kennen we als websites en applicaties die gebruik maken van inhoud die is gegeneerd door gebruikers zelf, en die dus ook centraal ontwikkeld zijn. Denk bijvoorbeeld aan Facebook, die een wereldwijd netwerk heeft, maar waarbij de ontwikkelingen en het bestuur wel afhankelijk is van een selecte groep. De ontwikkeling van 3.0 focust zich op het gebruik van technologieën zoals Artificial Intelligence (AI) en Machine Learning om relevante content aan te bieden.

Automata is een gedecentraliseerd serviceprotocol dat werd gelanceerd om de visie van Web 3.0 op een gefundeerde en praktische manier te realiseren. Het is een ERC20 en BEP-20 utility token dat interoperabiliteit mogelijk maakt waarbij privacy centraal staat. Automata Netwerk heeft al meer dan 2.4 miljoen dollar opgehaald door middel van fundings. Dit onder andere door KR1, Europa’s grootste blockchain investment company. Ze investeren vooral in jonge en beloftevolle protocollen in het DeFi-ecosysteem. Hun investering en vertrouwen is dus ook van groots belang voor de verdere ontwikkeling van Automata.

Traceless privacy

DeFi ontwikkelt zich tegen een ongezien tempo en steeds meer investeerders vinden de weg naar decentralized finance. Ondanks dat DeFi staat voor een verbetering van de privacy en anonimiteit, is dit in de realiteit niet altijd het geval. Het protocol maakt zelfs de vergelijking dat platforms zoals Ethereum een donker bos zijn waar bots en miners zich gedragen als echte roofdieren. Die doen ze door transacties te manipuleren met onder andere hoge gasfees waarbij ze voorrang afdwingen op andere transactie en dus ook goedkoper een investering kunnen doen. Hierdoor wordt het gedecentraliseerd systeem in vraag gesteld en kan het financiële schade toebrengen aan investeerders van het DeFi ecosysteem.

Bij deze privacy toepassingen maken ze het anoniem stemmen mogelijk bij alle betrokken Decentrale Autonome Organisaties (DAO’s), maar ook communicatie tussen verschillende netwerken waarbij geheimhouding primeert.

Een kenmerk van DeFi is dat je kan deelnemen aan transacties zonder je identiteit hierbij kenbaar te maken. Hierdoor is het mogelijk dat er validators in het netwerk zijn die kwaadwillige intenties hebben. Zo kunnen ze aanvallen lanceren en persoonlijke gegevens achterhalen. Hierdoor is deze decentrale omgeving allesbehalve een veilige plaats waarbij privacy heerst. Automata gebruikt hiervoor twee verschillende nodes om het netwerk te beveiligen en de privacy te garanderen.

Automata Validator

Validators zijn essentieel voor een veilig netwerk. Hierbij is het noodzakelijk dat ze een aanzienlijke hoeveelheid ATA staken en zijn op deze manier verantwoordelijk voor een hele reeks taken binnen het protocol. Proof-of-Stake (PoS) wordt gezien als de beste manier om een netwerk te beveiligen omdat hierbij de decentralisatie het hoogst is. Automata is een peer-to-peer network dat gebruikers door middel van een governance-functie in staat stelt om het netwerk veilig te houden en zo ook anoniem mee te stemmen met verschillende DAO’s. Deze toepassing is zeker niet revolutionair mits veel protocollen gebruikmaken van validators om hun netwerk te beveiligen.

Automata Geode

Geode is een beschermende en onbevooroordeelde omgeving waar taken uitgevoerd worden die de sturing van het netwerk mogelijk maken. Het maakt hierbij gebruik van de state-of-the-art hardware-vertrouwen, samen met een heel algoritme om op deze manier de privacy te waarborgen. Ze beschermen niet alleen de gegevens op een directe manier, maar ook op een indirecte manier door toegangspoorten voor gegevens te beschermen door deze provider. Hierbij beschermt het zowel een omgeving waarbij rekenkracht centraal staat, alsook de omgeving die is voorzien voor het opslaan van gegevens en data. Geode kan op verschillende manieren verbinding maken met een reeks blockchains om dezelfde informatie over te dragen naar andere blockchains of samen te werken met andere chains.

Bron: Whitepaper ata.network

High Assurance

Zoals eerder aangehaald, gebeurt het helaas al te vaak dat via DEX’en verschillende bots op verschillende manieren aan de haal gaan met de beste prijzen waarbij transacties van reguliere investeerders achteruitgeschoven worden. Een belangrijk onderdeel van Automata is de zekerheid dat je transactie voltooid wordt, zonder beïnvloeding van dergelijke spelers. Het manipuleren van deze transacties wordt ook wel front-running genoemd en deze preventie is dan ook één van hun sterkste waarde waarmee ze de investeerders aan zich willen binden.

Deze willekeur, zoals ze het zelf noemen, kan ook plaatsvinden bij verschillende dApps. Omdat ze de laatste puzzel willen zijn om Web 3.0 finaal en operationeel te maken, willen ze deze garantie ook bieden voor decentrale applicaties over het gehele ecosysteem. Integratie van Automata bij bestaande dApp is dan ook mogelijk met zeer minimale aanpassingen.

Frictionless computation – interoperabiliteit

Interoperabiliteit is de norm voor het nieuwe Web 3.0 en we zien ook dat nieuwe protocollen dit opnemen in de ontwikkeling. Om dit te realiseren hebben ze een privacy-first cross-chain serviceplan. Dit is de implementatie van het privacyprotocol waarbij gedecentraliseerde applicaties met deze nieuwe privacyservices kunnen communiceren met verschillende blockchains. Ze kunnen de Geode integreren in de basiscode van nieuwe dApps om gebruikers controle te geven over hun eigen gegevens.

Cross-chain communicatie is een lange tijd een complexe aangelegenheid geweest door de ontwikkeling van smart contracts. Elke blockchain heeft andere blocks waardoor een vlotte doorstroming van data een hindernis was. Automata ontwikkelt en gebruikt daarom smart contracts die niet alleen in staat zijn om data uit te wisselen cross-chain, maar ook dat deze transacties extra beschermd worden voor het waarborgen van hun privacy. Door deze interface te bouwen op verschillende blockchains, creëert het protocol een uniforme interface voor alle betrokken blockchains. Via deze toepassingen maken ze snelle cross-chain transacties mogelijk en vormt op deze manier een sub-tweede laag voor deze blockchain. Deze ontwikkeling vormt een bescherming voor het DeFi ecosysteem.

Witness

Bron: Whitepaper ata.network

Automata heeft Witness gelanceerd, een governance voting service voor gedecentraliseerde applicaties. Het is een stemplatform met privacyfuncties die geïmplementeerd kan worden over verschillende blockchains. Dit draagt bij aan de interoperabiliteit van het protocol. Je kan hierbij kiezen tussen verschillende soorten stemmen, met verschillende privacy levels.

Het stemmen gebeurt off-chain, wat impliceert dat hier geen gasfees bij betrokken zijn of andere kosten. Hierdoor kan een groot publiek deelnemen aan deze governance functie zonder gelimiteerd te worden door potentiële hoge gasfees. Alle functies van Witness kunnen afzonderlijk, of samen geïmplementeerd worden. Dit geeft een hoge mate van vrijheid voor developers. Witness ondersteunt momenteel volgende netwerken:

  • Ethereum (Mainnet, Kovan Testnet)
  • Binance Smart Chain (Mainnet, Testnet)
  • Plasm Network (Dusty Testnet)
  • Clover Finance (Testnet)
  • Darwinia (Pangolin Testnet)
  • Moonbase (Alpha Testnet)
  • Polygon (Matic Mainnet)

Het platform van Witness is in principe een verzamelplaats om deel te nemen aan verschillende DAO’s. Je navigeert gemakkelijk tussen verschillende netwerken waarbij je meteen kan zien welke projecten beschikbaar zijn om deel te nemen aan de stemming. Momenteel wordt enkel MetaMask ondersteund om connectie te maken met het platform.

Binance Launchpool

binance-automata
Bron: Binance.com

Automata (ATA) is het 20ste en meest recente protocol dat werd gelanceerd op de Binance Launchpool. Binance is één van de grootste exchanges ter wereld en een listing via deze launchpool is dan ook doorgaans een grootse lancering voor een nieuw protocol. Binance Launchpool is een onderdeel van Binance waarbij je huidige tokens kan staken in ruil voor andere tokens. Op moment van schrijven, is de Launchpool van Automata Network nog lopende.

Je kan je tokens beschikbaar stellen in drie verschillende pools, met elk een andere Annual Percentage Yield (APY):

  • BNB-pool: 4,60%
  • DOT-pool: 7,17%
  • BUSD-pool: 2,36%

Deze percentage zijn gebaseerd op een jaarlijkse rente. De looptijd van deze launchpool is 30 dagen met een maximale beloning van 40.000.000 tokens. Dit is 4% van de totale voorraad. Deze launchpool loopt nog tot 2 juli 2021 en investeerders hebben dan ook goede hoop voor de verdere ontwikkeling van Automata.

De prijs van Automata heeft in een korte tijd een exponentiële stijging gekend wat meteen veel aanzien kreeg. Belangrijk hierbij te melden is dat de deelname aan deze launchpool fixed is. Dit wil zeggen dat je gedurende een periode van 30 dagen je tokens beschikbaar stelt, zonder dat je deze eerder terug kan raadplegen. Hierdoor neemt het volume aanzienlijk toe, wat een positief effect heeft op de prijs. Het is dan ook afwachten wat de prijs gaat doen, indien deze periode is afgelopen.

PancakeSwap

Automata is begin juni 2021 ook gelanceerd op PancakeSwap, de decentrale exchange (DEX) van de Binance Smart Chain. Hierbij kan je de native token van Automata verdienen door CAKE te staken, het native token van PancakeSwap. Dit gebeurt in de Syrup Pool op het platform. De stakingsperiode is hierbij 60 dagen met een totale beloning van 3.000.000 ATA-tokens. Om iedereen hier een kans te geven, voorzien ze een maximale stakingsvoorraad voor een waarde van 100 dollar aan CAKE-tokens.

  • Total Token Rewards : 3,000,000 ATA
  • Distribution duration:60 dagen
  • Start Time:  7 juni 2021
  • Finish Time: 6 augustus 2021

Een andere manier om ATA te verdienen is door deel te nemen aan een liquiditeitspool. Dit gebeurt op basis van ATA/BNB-handelspaar, waarbij je in ruil LP-tokens ontvangt gedurende deze periode. Als beloning ontvangen liquiditeitsverschaffers CAKE-tokens waarbij ze de eerste 48 uur zelfs 2x zoveel tokens hebben ontvangen. Liquiditeit verschaffen is niet geheel zonder risico, het is dan ook belangrijk te weten je hierbij impermanent loss kan ervaren.

Team

Het team is niet officieel bekend via hun website noch whitepaper, wat ze zelfs omschrijven als lightpaper. Automata Network is wel bekend bij LinkedIn waar we meer informatie vinden over beide co-founders en de momenteel 3 medewerkers.

Automata Network (ATA) is opgericht in april 2020 door twee universiteitsstudenten Zheng Leong Chua en Deli Gong in Singapore. Zheng heeft een opleiding als PhD in computer science aan de universiteit van Singapore. Nadien is hij verschillende jaren research assistent geweest voor onder andere binaire analyses. Gong daarentegen heeft al eerder zijn kennis bewezen in de blockchain technologie. Na zijn masters in computer science is hij jaren werkzaam geweest bij Ziliqa als core developer en nadien als infrastructure lead. Beide vrienden besloten nadien om pijnpunten in de markt aan te pakken en ontwikkelden samen Automata Network (ATA).

Daarnaast hebben ze nog twee externe blockchain developers in dienst die meewerken aan de verdere ontwikkelingen van het protocol.

Koers Automata (ATA)

Waar kun je Automata (ATA kopen)

Sinds September 2021 kun je nu ook ATA kopen op Bitvavo. Vul hieronder in hoeveel ATA je wilt kopen op Bitvavo.

Conclusie

Om een volledig operationeel web 3.0 te kunnen realiseren, moet er voldaan worden aan de blockchain trilemma waarbij decentralisatie, veiligheid en schaalbaarheid met elkaar in balans zijn. Onderdeel van al deze componenten is privacy. Deze is altijd een belangrijk aspect voor investeerders wanneer ze deelnemen aan een decentraal netwerk.

Veel exchanges zijn ondanks de wens voor een decentralisatie, nog steeds centraal georganiseerd waarbij veel persoonlijke informatie een vereiste is. Veel van deze exchanges zijn daarom niet ontworpen om privacykwesties op een gedecentraliseerde manier te benaderen. Automata Network heeft een infrastructuur voor dApps waarbij bestaande applicaties heel gemakkelijk kunnen integreren naar Automata zonder al te veel aanpassingen. Hierdoor kunnen deze dApps operationeel blijven en verder ontwikkelen cross-chain. Deze privacy-first is essentieel en het is dan ook de grootste missie van Automata Network om deze privacy te waarborgen in de verdere ontwikkeling van decentralized finance.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven