Home » Blog » Wat is RSK Infrastructure Framework? Uitleg RIF koers en verwachting en alles wat je moet weten over RIF

Wat is RSK Infrastructure Framework? Uitleg RIF koers en verwachting en alles wat je moet weten over RIF

rsk

RSK Infrastructure Framework is een side-chain of tweede laag die gebouwd is om naast de Bitcoin blockchain te draaien. RSK biedt smart contracts waardoor de transactie snelheid verbeterd wordt naar 400 transacties per seconde en ze bevestigen transactie sneller dan Bitcoin, 10 secondes in plaats van 10 minuten. Je kunt BTC omzetten op basis van 1:1 naar RBTC of Smart Bitcoin, het native token op RSK. Er is echter ook een derde laag RSK-project, hier wordt het RIF-token gebruikt. Op deze derde laag kun je dApps bouwen. In deze blog zullen we het verschil tussen de twee munten uitleggen. We laten je ook zien wat RSK Infrastructure Framework is en wat ze proberen te bereiken.

Wat is RSK Infrastructure Framework?

RSK Infrastructure Framework wil een nieuw, gedecentraliseerd internet opzetten, waarbij gebruikers de controle hebben over hun identiteit en privacy. Tegelijkertijd willen ze ook het peer-to-peer netwerk toegankelijk maken voor iedereen over de hele wereld, het internet van inclusie. Dit willen ze bereiken met IOV-labs, the internet of value. Dit komt voort uit RIF-labs, maar heeft nu een andere naam zodat het makkelijk te identificeren is en op deze manier de organisatie ook losstaat van de RSK-platformen.

Met Bitcoin is het mogelijk om zonder censuur digitale activa te versturen, RIF voegt daar de identiteits-, opslag-, communicatie-, gateways-, microbetalingen- lagen aan toe. Op deze manier wordt een gedecentraliseerde deeleconomie gecreëerd die de rechten van gebruikers en individuen beschermt.

Niet iedereen heeft toegang tot deze voorrechten. Zeker in tweede- en derdewereldlanden is dit niet altijd gegeven. RSK biedt echter de infrastructuur en services aan zodat een zo breed mogelijk deel van de wereldbevolking kan deelnemen en gebruikmaken van hun netwerk. Hiermee hoopt RIF het leven van miljoenen mensen te verbeteren en te veranderen. Deze mensen hebben tot nu toe geen toegang hebben tot financiële instituten, zoals banken. Via RIF kunnen mensen nu direct met elkaar, via peer-to-peer zaken afhandelen. Hierbij is er geen tussenkomst van derden nodig, zoals een bank, en het is zonder censuur.

Hiervoor bieden ze als tweede-laagsoplossing de side-chain aan, waar smart contracts op gemaakt kunnen worden, iets wat niet mogelijk is op de Bitcoin blockchain. Hierbij noemen ze zichzelf het meest veilige smart contract platform in de hele wereld.

Let op: hou er rekening mee dat de onderstaande tekst over de RSK Infrastructure Framework (RIF) munt evenals de toelichting hierop op geen enkele manier als advies opgevat mag worden. De keuze voor óf en op welke manier je (crypto) wilt traden en welke keuzes je maakt qua belegging ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.

Bekijk in deze korte video hoe RSK zichzelf ziet.

Hoe kun je de smart Bitcoin (RBTC) krijgen?

Je kunt de smart Bitcoin (RBTC) krijgen door BTC om te zetten naar RBTC in de verhouden van 1-op-1. Dit gebeurt door hun 2-way peg-mechanisme. Dit kun je zien als een overdracht van Bitcoin van de Bitcoin blockchain naar een andere blockchain en omgekeerd. Er vindt echter geen transfer plaats. De Bitcoin wordt op de Bitcoin blockchain tijdelijk vergrendeld en op de andere blockchain wordt een gelijkwaardig aantal aan andere tokens ontgrendelt. In dit geval is BTC omgezet in RTBC.

Omdat de Bitcoin blockchain geen smart contract optie heeft en ook geen externe SPV’s kan controleren, vertrouwt RSK op semi-vertrouwde derde partijen. Deze zijn ook bekend als ’the Federation’ of de federatie. Dit zijn 15 bekende partijen die Bitcoin kunnen ver- en ontgrendelen. Op deze manier voorkom je dat er één partij controle heeft over de vergrendelde Bitcoins. De leden van deze federatie ontvangen 1% onkostenvergoeding van elke transactie op het netwerk. Een SPV is een Simplified Payment Verification. Je kunt nu betalingen verifiëren zonder dat je de hele blockchain hoeft down te loaden, wat ontzettend tijdsintensief zou zijn. Op deze manier maak je van BTC de RBTC munt.

Om van RCBT naar BTC terug te gaan wordt er van een RSK PowPeg gebruikgemaakt.
Er is wel een nadeel aan dit systeem verbonden, en dat is dat het heel lang duurt. Van BTC naar RBTC kan 15 uur duren en andersom zelfs 33 uur. Een snellere oplossing om aan RBTC te komen is om de munt dan op een cryptobeurs te kopen. Waar je dit kunt doen komen we later nog op terug.

De munten van RSK Infrastructure Framework

We hebben nu gezien dat RSK de RBTC heeft. Deze munt wordt gebruikt als gas zodat transacties betaald kunnen worden en smart contracts uitgevoerd worden. Het is de native coin van RSK. Eigenlijk een beetje hetzelfde zoals ETH wordt gebruikt om de kosten op de Ethereum blockchain te betalen. Je kunt deze RBTC op twee manieren krijgen, via het 2-way peg-susteem of door ze op een beurs te kopen.

RSK heeft echter ook nog een tweede cryptomunt, het RIF-token. Nu kun je jezelf afvragen waarom deze tweede munt er is, en waarom wordt de RBTC niet voor alles gebruikt. Dat is een hele goede vraag en we gaan dit op een zo eenvoudige manier uitleggen.

RSK heeft het RIF OS (RSK Infrastructure Framework Open Standard) protocol. Dit is een derde laag protocol waarop dApps ontwikkelt kunnen worden, gebaseerd op smart contracts voor snellere, eenvoudigere en schaalbare dApps. In eerste instantie is dit gebouwd op het RSK-ecosysteem, maar de bedoeling is dat later ook andere platformen met smart contracts toegevoegd worden. Omdat je nu op andere blockchains zit, is het nodig dat er een neutraal token komt waarmee je op al deze platformen kunt werken.

Wat ook van belang is, is dat de prijs van dit token afhangt van de vraag en aanbod van infrastructuur diensten. Dus onafhankelijk van de prijs van een native coin op een netwerk, zoals ETH, RBTC of EOS. Het RSK-project verwacht ook dat DEX’es (decentrale beurzen) het mogelijk zullen maken om de native coins om te kunnen wisselen van de netwerken waar het RIF OS-protocol deel van uitmaakt en de RIF-tokens. Het ‘Internet of Value’ waar RSK naar streeft, komt op deze manier een stap dichterbij.

Het RSK smart contract netwerk, waar het RIF netwerk het fundament vormt, is het eerste open source smart contract platform dat door het Bitcoin netwerk beveiligd is. Dit bevat onder meer de al eerder genoemde identiteits-, opslag-, communicatie- en betalings- lagen. Hiermee kan het Decentralized Sharing Economies (DSE) opgezet worden. Dit zijn marktplaatsen waar samengewerkt wordt en je als gebruiker via peer-to-peer met andere gebruikers kunt communiceren. Smart contracts die niet veranderd kunnen worden coördineren dit. Dit is ook weer een onderdeel van het ‘Internet of Value’.

Is RSK een gevaar voor Ethereum?

RSK is geen direct gevaar voor Ethereum, maar het kaart wel diverse problemen aan waar Ethereum mee worstelt.
Er zijn veel projecten op Ethereum gebouwd vanwege de ingebouwde smart contracts die op deze blockchain aanwezig zijn. Hierdoor is het verkeer op de Ethereum blockchain erg hoog, en zijn de gas kosten de pan uitgerezen. Ethereum zelf probeert dit probleem op te lossen met de lang verwachte Ethereum 2.0 versie. Er zijn ook diverse andere projecten die met hun eigen ERC20-tokens snellere en goedkopere opties bieden ten opzichte van Ethereum.

RSK heeft een brug gebouwd naar Ethereum. De RSK Virtual Machine (RVM) werkt zeer goed samen met de EVM (Ethereum Virtual machine). De smart contracts op RSK zijn in Solidity geschreven. Dit is de programmeertaal voor de Ethereum smart contracts. Bovendien heeft de RCM een paar voordelen die de EVM niet heeft. Om deze te gebruiken, heft een ontwikkelaar alleen maar een paar kleine aanpassingen in de smart contracts aan te passen.

Een ander voordeel van de een side chain zaols RSK, is dat de verwerkingskracht van de hoofd blockchain onaangetast blijft. Dit in tegenstelling tot veel dApps die op Ethereum gebouwd zijn.
Wat RSK doet is om mensen te betalen om de veiligheid van blockchain te testen. RSK betaalt ontwikkelaars, hackers en andere veiligheids-experts om zwakheden bloot te leggen. De veiligheid van alle betrokkenen is op deze manier flink omhoog geschroefd en het systeem is daardoor verbeterd.

Het team achter RSK

RIF Labs heeft intussen ruim 30 medewerkers. Het founding team geeft leiding aan de hele club. Zowel het founding team als het complete team heeft een uitgebreide kennis van en ervaring in crypto op verschillende gebieden. Sommige zijn al sinds 2011 actief in de cryptowereld.
Sergio Demian Lerner is co-founder en Chief Scientist Officer en wordt als een van de boegbeelden van RSK gezien. Hij heeft voor RSK, al zeven andere firma’s opgezet, allemaal met en technologische achtergrond. Sinds 2011 is hij met crypto bezig. Hij is een erkend software en firmware ontwikkelaar en heeft een Computer Science degree van UBA in Argentinië.
Diego Gutierrez Zaldivar is co-founder en Chief Executive Officer. Sinds 1995 is hij een pionier in webontwikkeling in Argentinië. Hij is sinds 2021 met Bitcoin in de weer. Hij is zeer ervaren in de crypto wereld en is bekend in heel Latijns-Amerika.

Ruben Altman is co-founder en Chief Operating Officer. Hij heeft onder andere ervaring in het opzetten van een virtuele supermarkt in Argentinië en heeft ook twee jaar in Londen gewerkt. Hier werkte hij aan pay-per-click platform. Allemaal themas die weer op een of andere manier terugkomen in de Internet of Value. Hij is Professor of Computer Science bij de ORT University en heeft ook een Computer Science degree van UBA in Argentinië.

Adrian Eidelman is co-founder en Chief Technology Officer. Met meer dan 20 jaar ervaring in programmeren past hij mooi bij de andere co-founders. Hij heeft een diploma in Computer Science van UBA in Argentinië.

Als adviseurs hebben ze onder andere Eddy Travia, Joey Garcia en Valeria Bystrowicz. Allemaal mensen met een uitgebreide achtergrond in blockchain technologie.

Waar kan ik RIF-tokens kopen?

Het RIF-token kun je op diverse bekende beurzen kopen. Gate.io, HOTBIT, KuCoin, Binance, Bithumb en Liquid bieden het RIF-token aan.
De Smart Bitcoin of RBTC kun je via het tijdrovende 2-way pegging systeem krijgen, maar ook op diverse beurzen kopen. De RBTC munt kun je onder andere kopen op Huoi Global, KuCoin, Bithumb, COINALL en BitFinex.
Beide munten zijn op dit moment niet in het aanbod bij Bitvavo.

Bitfinex voegt het RIF token van RSK Infrastructure Framework toe aan platform
Medium.com/bitfinex

RSK Infrastructure Framework (RIF) koers.

Waar kun je de RIF-tokens en RBTC munten opslaan?

Wanneer je RIF tokens in een wallet wilt opslaan, moet je ervoor zorgen dat je een wallet kiest welke RIF tokens ondersteunt. Deze munt is namelijk een wat nieuwere en minder bekende munt dan bijvoorbeeld Bitcoin of Ethereum, waardoor het mogelijk is dat je een wallet tegenkomt die deze munt niet ondersteunt.

Je kunt Rif tokens vervolgens opslaan in zowel een hot wallet als een hardware wallet. Een hot wallet is vaak gekoppeld aan de crypto exchange waar je de Rif tokens koopt, al is dit niet de meest veilige optie. Een hot wallet is namelijk altijd gekoppeld aan het internet, wat betekent dat hackers er op ieder moment toegang tot zouden kunnen krijgen.

Wanneer je voor de meest veilige opslagmogelijkheid wilt gaan, kies je het beste voor een hardware wallet. Dit is, zoals de naam al zegt, een wallet in de vorm van een USB-stick. Deze wallet kun je dus compleet loskoppelen van het internet. Op het moment dat je de wallet niet aan een computer hebt gekoppeld, is het onmogelijk voor hackers om in de wallet te komen. Je moet de wallet dan natuurlijk nog wel op een veilige manier bewaren. De populairste hardware wallets zijn van Ledger en Trezor.

Conclusie

We hebben nu gezien wat RSK Infrastructure Framework doet. Het is een tweede laag naast de Bitcoin blockchain die snellere transacties kan doorvoeren. Bovendien hebben ze ook een brug naar de Ethereum blockchain gebouwd. Bovendien maakt RSK het mogelijk om toch met smart contracts op de Bitcoin blockchain te werken.

Hun tokens zijn misschien een beetje verwarrend als je het de eerste ziet, omdat ze zowel het RIF-token in huis hebben, maar ook de smart Bitcoin RBTC, die aan BTC gekoppeld is. Het RIF-token lijkt echter meer opties te hebben, omdat het niet alleen gebruikt wordt om betalingen op de eigen RSK-blockchain af te handelen, zoals dat bij RBTC wel het geval is.

Hun derde laag optie, waar het RIF-token leeft, kan ook met de Ethereum blockchain praten. Een fijn project dat de moeite waard is om in de gaten te houden.

 

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven