Home » Blog » Crypto, Bitcoin en inkomstenbelasting bij de belastingdienst? Hoe zit dat nou en hoe werkt het

Crypto, Bitcoin en inkomstenbelasting bij de belastingdienst? Hoe zit dat nou en hoe werkt het

Bitcoin en de Belastingdienst

Jawel, het is weer zo ver! De meesten hebben inmiddels weer de beruchte blauwe brief op de deurmat gekregen met daarbij het vriendelijke en dringende verzoek om de inkomstenbelasting 2020 door te geven aan onze lieve vrienden van de Belastingdienst. Dus zet je kind maar aan de kant, gooi je hond naar buiten, sluit jezelf op in je studeerkamer of op het toilet en ga er maar eens fijn voor zitten. Het is weer het moment voor Nederlands meest favoriete terugkerende bezigheid: de jaarlijkse belastingaangifte!

Er zijn een aantal verschillende soorten belasting, maar nog veel meer regels voor deze belasting. Toch is het belangrijk om te weten welke regels en richtlijnen er rondom belastingen en crypto zoals Bitcoin zijn. Geef je dit namelijk onjuist of niet door aan de Belastingdienst? Dan kun je erop vertrouwen dat je hier achteraf gedoe mee gaat krijgen.

In het beste geval krijg je een naheffing,in een erger geval een naheffing met een fikse boete en in het slechtste geval kun je gekenmerkt worden als opzettelijke belastingfraudeur en kun je hier zelfs voor worden opgepakt. Laat belastingaangifte dus je dag, week of jaar niet verpesten en doe het netjes zoals het hoort. Jij blij, de belastingdienst blij, iedereen blij.

Dat gezegd hebbende, wij proberen in dit artikel zo goed mogelijk weer te geven welke regels er allemaal zijn rondom de verschillende type belastingen in relatie tot crypto zoals Bitcoin. Desondanks kan er op geen enkele wijze rechten ontleend worden aan de inhoud van dit artikel.

Cryptokopen.nl is geen belastingadviesbureau en aanvaard geen aansprakelijkheid voor de inhoud van dit artikel. Wil je de garantie dat je je belastingaangifte volledig juist indient? Laat dit dan controleren door een professioneel belastingadviesbureau.

Cryptokopen.nl aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor de juistheid en volledigheid van de opgenomen informatie in dit artikel en voor directe of indirecte schade, van welke aard dan ook.

Zo, nu we dit ook allemaal netjes hebben dichtgetimmerd is het tijd voor de jaarlijkse belastingaangifte. Crypto en belastingen in Nederland. Makkelijker kunnen we het niet maken, wel leuker!

De verschillende soorten crypto belastingen

Er bestaat nogal wat onduidelijkheid over de verschillende soorten crypto belastingen. Niet dat er direct belasting op crypto wordt geheven, maar crypto wordt als vermogen en handelsgoed gezien en heeft daardoor een directe impact op de belastingaangifte. Toch werkt niet elke vorm van belasting hetzelfde en kan het zo maar zijn dat jouw lieve cryptomuntjes op meerdere soorten belasting van toepassing zijn. En dat zorgt natuurlijk voor onduidelijkheid.

Het is dan ook belangrijk om onderscheid te maken tussen deze verschillende soorten belastingen waar crypto invloed op heeft, simpelweg omdat de berekeningsmethode per soort belasting ook weer kan verschillen.

We maken voor het gemak onderscheid tussen vier verschillende soorten belastingen:

  • De vermogensbelasting
  • Omzetbelasting (btw)
  • Inkomstenbelasting
  • Winstbelasting

We zetten de vier categorieën even voor je onder elkaar, zodat je per verschillende soort belasting een beeld hebt van de invloed die jouw vermogen in crypto kan hebben op de af te dragen belasting.

Crypto en vermogensbelasting

Laten we meteen met de vervelendste belasting beginnen. Vermogensbelasting. Vervelend omdat vermogensbelasting een belasting is over geld waar al een keer belasting over is betaald, namelijk inkomstenbelasting.

Het voordeel van vermogensbelasting is dat het even duurt voordat je echt vermogensbelasting moet gaan betalen. Je hebt dus wat ruimte om vermogen op te bouwen, zonder dat de Belastingdienst direct aanklopt en het spreekwoordelijke handje ophoudt. De hoogte van deze zogeheten drempel verandert elk jaar, dus onderzoek elk jaar goed tot welk bedrag deze drempel is gesteld voor het inkomensjaar waarvoor je aangifte doet!

Veel Europese landen hebben de vermogensbelasting afgeschaft, maar in Nederland is hij nog steeds actueel. Het goede nieuws is dat er wordt gewerkt met een heffingsvrij vermogen. In het kort betekent dit dat je over het vermogen wat je hebt tot een bepaald bedrag geen vermogensbelasting hoeft te betalen.

Het slechte nieuws is dat je over je Bitcoin, Ethereum of wat je dan ook maar aan crypto in je portfolio hebt zitten dus wel vermogensbelasting betaalt wanneer het boven deze heffingsvrije drempel valt. Het heffingsvrije vermogen scheelt per jaar en het maakt ook uit of je een fiscaal partner hebt.

Tabel: Heffingsvrij vermogen 2019 tot en met 2021. Bron: Belastingdienst.

Het goede nieuws is dat je in 2021 dus veel meer vermogen mag hebben zonder dat je hier vermogensbelasting over hoeft te betalen. Het slechte nieuws is dat je dit jaar dus eerst nog even 2020 mag aftikken, toen deze drempel nog aanzienlijk lager lag.

Over het vermogen wat boven deze drempel ligt, betaal je dus vermogensbelasting. Het maakt dan niet uit of je vermogen bestaat uit goud, geld, crypto, aandelen of iets anders. Je bepaalt overigens de waarde van je crypto portfolio door de waarde van je portfolio op 1 januari 2020 te pakken.

Over welke crypto betaal je hoeveel vermogensbelasting?

Je betaalt feitelijk over je totale vermogen boven de heffingsvrije drempel vermogensbelasting, ook als dit crypto is. Je telt dus al het verschillende vermogen op en bepaalt daarvan hoeveel van dat vermogen boven de heffingsvrije drempel ligt. En dan kan de pret pas echt beginnen.

Want de Belastingdienst zou natuurlijk de Belastingdienst niet zijn als ze het daarna niet overmatig gecompliceerd gaan maken. Over het belastbare vermogen worden namelijk verschillende schijven gehanteerd. De schijven zijn als volgt opgesteld:

Tabel: Belastingschijven vermogensbelasting 2020. Bron: Belastingdienst.

Over het berekende rendement van het vermogen betaal je vervolgens 30% belastingen. Dus er komt nog flink wat kijken bij de berekening. Laten we het allemaal even opleuken met een rekenvoorbeeldje.

Vermogensbelasting en crypto: rekenvoorbeeld

Je hebt bankrekening met daarop € 175.000 aan spaargeld en je hebt in totaal € 125.000 geïnvesteerd in Bitcoin, Ethereum of andere crypto. In totaal is je vermogen dus € 300.000,-. Dit vermogen is van jou alleen, zonder fiscaal partner. Natuurlijk ben je niet zielig, want dit is een behoorlijk leuk bedrag, maar we nemen het bedrag even om het heffingsvrije vermogen en de staffels goed uit te kunnen leggen.

Totaal gecombineerd vermogen: € 300.000,-
Heffingsvrij vermogen: – € 30.846,-
Totaal belastbaar vermogen: € 269.154,-

Het belastbare vermogen van €269.154,- wordt verdeeld over schijf 1 en schijf 2:
€ 72.798 wordt belast in schijf 1 tegen 1,789% = € 1.302,36
Het restant (€ 196.356) wordt belast in schijf 2 tegen 4,185% = € 8.217,50

Over dit totaalbedrag (€ 1.302,36 + € 8.217,50) van € 9.519,86 wordt dus 30% vermogensbelasting berekend, dus € 9.519,86 x 30% = € 2.855,96. Je betaalt dus over een vermogen van € 300.000 een vermogensbelasting van € 2.855,96.

Ook wanneer je crypto portfolio inmiddels een stuk minder waard is, ben je nog steeds de belasting verschuldigd over het vermogen op de peildatum 1 januari 2020.

Crypto en omzetbelasting

Omzetbelasting is een belasting die gekoppeld is aan bedrijfsmatige activiteiten. In de volksmond heet omzetbelasting ook wel btw. De meesten kennen btw alleen van belastingen die je betaalt bovenop de prijs van producten of diensten, maar ondernemers moeten deze omzetbelasting op hun beurt weer afdragen aan de belastingdienst (na vermindering van de zelf betaalde omzetbelasting).

Er bestaan nogal wat horrorverhalen en speculaties over omzetbelasting in relatie tot crypto. De meeste van deze verhalen gaan met name over het hobby of bedrijfsmatig minen van Bitcoin.

Goed nieuws: cryptocurrency is over het algemeen vrijgesteld van omzetbelasting. Je betaalt dus geen btw als je crypto wilt aankopen of wilt verkopen. Toch is crypto nog dermate nieuw dat er nog wat onduidelijkheid is over het bedrijfsmatig minen van Bitcoin.

Verdien je dus flink wat geld aan het bedrijfsmatig minen van Bitcoin? Dan kan het zijn dat de Belastingdienst van je vraagt om hier omzetbelasting over te gaan betalen. Voor een actueel advies is het altijd verstandig contact op te nemen met de Belastingdienst hierover.

Ook wanneer je als ondernemer wordt uitbetaald in crypto dan dien je deze om te rekenen naar euro’s op het moment van ontvangst en over het ontvangen bedrag omzetbelasting af te dragen.

Behalve deze twee bepalingen heeft crypto weinig te vrezen van omzetbelasting.

Crypto en inkomstenbelasting

Wanneer vallen crypto nou precies onder vermogen en wanneer vallen ze onder inkomsten? Het is een lastig onderscheid waar ook de Belastingdienst het moeilijk mee heeft. Of crypto namelijk onder box 1 of box 3 opgegeven moet worden scheelt namelijk enorm in het te betalen bedrag.

Het zwaartepunt zit hem voornamelijk in de manier waarop deze inkomsten tot stand komen. Koop je een keer één of twee Bitcoin en verkoop je die een jaar later met winst? Dan geef je de winst alleen op als vermogen, niet als inkomsten.

Ben je een actieve cypto trader en ben je dagelijks bezig met het aan- en verkopen van crypto? Dan wordt het handelen in crypto gezien als dagelijkse werkzaamheden en als inkomen. Dat betekent dat je over deze inkomstenstroom dus een een flinke inkomstenbelasting betaalt.

Handel je af en toe voor de gezelligheid een beetje en krijg je je geld uit loon, uitkering of ben je ondernemer? Dan is de kans heel klein dat je crypto-activiteiten door de Belastingdienst worden gekenmerkt als inkomen. Zeker omdat je in het meerendeel van je tijd bezig bent met je inkomsten uit andere bronnen van arbeid of uitkering te halen.

Crypto en winstbelasting

De vreemde eend in de bijt is waarschijnlijk de (zakelijke) winstbelasting. Zeker omdat winstbelasting niet per definitie voortkomt uit crypto (dit is namelijk de inkomstenbelasting), maar waarbij een bedrijfsmatige investering in crypto dus wel als winst of verlies gekenmerkt kan worden.

Sterker nog, wanneer je besluit om een gedeelte van je bedrijfsmatige winst te investeren in crypto, dan kun je deze winst of het verlies op deze crypto doorberekenen in je winstbelasting. Het is natuurlijk zuur wanneer je investering flink verdampt, maar minder zuur als dit verlies ten laste van je winst-verliesrekening gebracht kan worden.

Om je winst te investeren in crypto kan slim zijn. Maar net als met andere investeringen kunnen beleggingen positief en negatief uitpakken. Het is dus niet mogelijk om je bedrijfswinst weg te sluizen richting crypto en daar vervolgens geen belasting meer over te betalen. Pogingen daartoe worden gezien als belastingfraude, met alle mogelijke gevolgen van dien.

Crypto belastingen en bewijslast

Natuurlijk gaat het invullen van de gemiddelde belastingaangifte op basis van goed vertrouwen. De Belastingdienst doet geen 16 miljoen controles per jaar op de inkomstenbelasting en zorgt steeksproefgewijs ervoor dat de opgegeven bedragen juist zijn ingevuld.

Bij het invullen van de aangifte is het dan ook belangrijk dat altijd de juiste informatie wordt ingevuld en dat er geen zaken worden achtergehouden, worden verdraaid of bewust niet op het belastingformulier verschijnen. Wat dat betreft ligt de bewijslast bij twijfels over hetgeen je hebt ingevuld bij de Belastingdienst.

Is er echter verdenking van een bewuste foutieve aangifte? Dan kan de bewijslast zelfs worden omgedraaid en zul je zelf moeten kunnen aantonen dat je crypto op een bepaald moment niet zo weinig waard waren of dat je minder crypto had dan dat de Belastingdienst doet vermoeden.

Het invullen van de belastingaangifte 2020 is dan ook net als elk jaar belangrijk om dit zorgvuldig en juist te doen. Zeker wanneer je in het bezit bent van cryptocurrency’s zoals Bitcoin!

Conclusie

Belastingen is altijd ellende. Zeker omdat het altijd om een tijdvak gaat waar je al een tijdje niet meer mee bezig bent. En in het geval van 2021 willen we absoluut niet meer terugdenken aan het jaar 2020, wat voor vele mensen een heel vervelend jaar is geweest.

Toch hebben de meesten weinig keus, ook voor 2020 zullen de inkomstenbelastingen tussen 1 maart en 1 juli weer doorgegeven moeten worden. En dan kun je er maar beter voor zorgen dat deze klopt! Hou dus voor jezelf altijd de stand van zaken per de eerste van het jaar bij. Maak schermprints van de verschillende crypto exchanges en wallets waarop je actief bent en bewaar deze goed.

Deze schermprints zorgen er namelijk voor dat je altijd kunt bewijzen dat je ter goeder trouw je aangifte hebt ingevuld en dat de informatie klopt. Je wilt namelijk ten alle tijde voorkomen dat de Belastingdienst een paar jaar na je aangifte ineens op de stoep staat en wappert met een fikse boete voor een foutieve of frauduleuze aangifte.

Gaat er behoorlijk wat geld (of crypto) om in jouw portfolio? Dan is het altijd verstandig om een specialist te vragen om de belastingaangifte voor je te verzorgen. Dan weet je altijd zeker dat er geen fouten gemaakt worden en dat je ook achteraf met een rustig gevoel kunt slapen.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven