Home » Blog » Wat is WazirX? Uitleg WRX koers en verwachting en alles wat je moet weten over WRX

Wat is WazirX? Uitleg WRX koers en verwachting en alles wat je moet weten over WRX

wazirx

Verschillende cryptocurrency’s krijgen steeds een utility-functie. Zo is WAZIR X de native token van de Indiase Wazir X exchange. Volgens de CEO’s het meest vertrouwbare Bitcoin en crypto platform van India. Via deze utility tokens krijgen gebruikers van het platform verschillende voordelen in het ecosysteem door middel van extra korting en extra stakingsopbrengsten. Ontdek hier alles over de exchange van WazirX en de native token WRX.

Wat is Wazir X (WRX)?

WazirX is een van oorsprong Indiase exchangeplatform dat is opgericht in 2018. De naam Wazir is een referentie naar de koningin in het schaakspel. Het is de meest krachtigste speler en het kan eender welke zet plaatsen. Dit is ook de missie en visie van WazirX, het zijn van een ijzersterke exchange die eender welke verbeteringen probleemloos kan uitvoeren. Het platform was oorspronkelijk enkel gelanceerd voor de Indiase bevolking, om hen via deze ijzersterke pion toegang te bieden tot het ecosysteem van de cryptowereld.

Ze benadrukken het feit dat er maar een zeer klein percentage van de wereldbevolking de weg heeft gevonden naar crypto. WazirX is er dan ook van overtuigd dat dit deels komt door de onnodige complexiteit die deze toegang naar het ecosysteem met zich meebrengt. Zeker als we kijken naar de Indiase bevolking waar nog steeds een deel van de bevolking geen toegang heeft tot internet en waarbij het land vaker ten prooi valt aan inflatie en bankregulaties.

Veel van deze problemen bevinden zich in het converteren van fiatgeld, eender welke valuta, naar crypto. Zo kunnen we probleemloos euro omzetten naar crypto, maar dat is niet voor elke valuta zo een evidentie. Hierbij refereren ze ook naar de opnamekosten en transactiekosten, maar ook de tijdsduur waarop een transactie van fiatgeld naar crypto gedaan wordt is vaak ook onnodig lang. De adoptie van het grotere publiek zal dan ook pas komen als deze problemen geminimaliseerd kunnen worden volgens WazirX. De oplossing? Een auto-matching peer-to-peer netwerk (P2P).

WazirX P2P – 2.0

Een traditioneel peer-to-peer netwerk, zoals we die standaard kennen bij een exchange, zijn afhankelijk van verschillende factoren. Heb je ook wel eens een limiet order geplaatst waar je onnodig lang op moest wachten? De peer-to-peer 2.0, ook wel gezien als automatic peer-to-peer netwerk werkt op basis van een auto matching dat tal van voordelen heeft ten opzichte van een reguliere peer-to-peer exchange:

 • Een koper plaats een kooporder in USDT en wordt hierbij meteen automatisch gekoppeld aan een verkoper
 • De transactie vindt rechtstreeks plaats naar de rekening van de verkoper
 • Beide partijen geven goedkeuring voor de transactie
 • WazirX zorgt voor de overdracht van de verkoper naar koper

Door deze upgrade vinden limietorders en buy orders meteen plaats in een recordtempo. Deze innovatie is volgens WazirX een ware game-changer geweest in het ecosysteem van de Indiase crypto. Cijfers hebben aangetoond dat de Indiase bevolking een duidelijke voorkeur gaven aan dit P2P 2.0 netwerk waarbij maar liefst 90% van de trades geverifieerd waren binnen de 10 minuten. Volgens hen, is WazirX P2P de goedkoopste, snelste en tevens gemakkelijkste manier in India om je fiatgeld te converteren naar cryptocurrency.

Wazir Exchange

Wat initieel was gestart als een nationale lancering, kreeg al snel vorm op de internationale markt. Het crypto-exchange platform is beschikbaar wereldwijd waarbij iedereen kan handelen in meer dan 80 digitale valuta met een gezond volume. Momenteel is het mogelijk om gebruik te maken van 4 verschillende valuta met een totaliteit van 100+ handelsparen:

 • USDT-handelspaar
 • BTC-handelspaar
 • INR-handelspaar (Roepie, nationale valuta van India)
 • WRX-handelspaar (Native token van het platform)

Veiligheid

Helaas zijn er in het verleden verschillende exchanges ten prooi gevallen aan hackers. Om veiligheid te allen tijde voorop te stellen, maakt WazirX gebruik van verschillende extra maatregelen. Zo bewaren ze een groot deel van de digitale valuta in cold storage, maar maken ze ook gebruik van een multi-signature wallet. Hierbij moet je je meermaals verifiëren bij elke transactie die je maakt, dit kan door middel van tweestapsverificatie. Hierdoor heb je minder risico dat iemand extern toegang krijgt tot jouw persoonlijk account en/of wallet.

Net zoals alle centrale exchanges, maakt WazirX gebruik van een KYC-procedure. Dit is een know-your-customer waarbij een persoon zich moet identificeren aan de hand van een ID-kaart of paspoort. Als laatste voeren ze nog op regelmatige basis audits uit met focus op veiligheid van het netwerk.

Handelskosten

Er wordt steeds een onderscheid gemaakt tussen de verschillende soorten kosten op een exchange platform. Enerzijds heb je de effectieve handelskosten en anderzijds heb je de stortings- en opnamekosten. Er zijn geen bijkomende kosten om je account te activeren en zowel de maker fee als de taker fee bedragen 0.2%.

Staking

Tot op kort was het nog mogelijk om je digitale valuta vast te houden op de exchange in ruil voor stakingsopbrengsten, maar sinds 1 oktober 2020 is het niet langer mogelijk om rente te verdienen op je assets via het platform van WazirX. De reden voor deze beslissing is echter onduidelijk, maar het feit dat de meeste liquiditeit zich op het platform van Binance zou een mogelijk antwoord kunnen zijn.

Binance samenwerking

Een toonaangevende exchange wereldwijd is nog steeds Binance. Een kleine twee jaar na de launch van WazirX is het team erin geslaagd om een samenwerking aan te gaan met Binance. Ze delen samen dezelfde visie, namelijk het creëren van wereldwijde financiële vrijheid voor iedereen. Binance heeft doorgaans een goed handelsvolume, wat gunstig is voor het de native token van WazirX. We zien op moment van schrijven ook dat maar liefst 90% van het volume zich bevindt op Binance.

$WRX tokenomics

Elke exchange maakt gebruik van een native token. Deze token is gebouwd op de blockchain van Binance en is steeds een fundament van de hele WazirX exchange.

Utility-functie

De native token van een exchange heeft doorgaans een utility-functie. Dit wil zeggen dat het houden van deze tokens je voordelen biedt op de exchange zelf. Een groot struikelblok in de cryptowereld momenteel zijn de fees en de handelskosten. Niemand wil tenslotte onnodig veel transactiekosten betalen terwijl ze elders dezelfde tokens kunnen kopen tegen een beter tarief? Houders van het WRX-token hebben maar liefst 50% korting bij het handelen, alleen als deze handelskosten betaald worden met WRX-tokens.

 • Eerste jaar: 50% korting op handelskosten
 • Tweede jaar: 25% korting op handelskosten
 • Derde jaar: 12,5% korting op handelskosten
 • Vierde jaar: 7,5% korting op handelskosten

Verbranden tokens

Het verbranden van tokens gebeurt elk kwartaal tot een maximum van 10% van de totale voorraad WRX-tokens. Met een totale voorraad van 1 miljard, betekent dit een verbranding tot max 100 miljoen WRX-tokens. De hoeveelheid van deze verbranding wordt bepaald door het handelsvolume op de WazirX-exchange op dat moment.

Verdeling

De maximale hoeveelheid van 1 miljard tokens werd verdeeld volgens volgende verdeelsleutel:

 • Launchpad: 10%
 • Priveverkoop: 5%
 • Fundamenten: 30%
 • Product en marketing: 20%
 • Partner en investeringen in ecosysteem: 20%
 • Mining-beloningen: 3.9%
 • Airdrop in de community: 11.1%

Binance Launchpad

In februari van 2020 werd WazirX nog gelist bij Binance Launchpad. Dit is het lanceringsplatform van Binance waarbij je door middel van coins te staken, in ruil hiervoor tokens krijgt van het nieuwe project. Er werden maar liefst 100 miljoen tokens beschikbaar gesteld met een initiële verkoopprijs van 0.001 BNB. Een kleine 21.000 investeerders hebben deelgenomen aan deze launchpad.

Smart Token Fund (STF)

Het platform maakt gebruik van Smart Token Funds. Dit is een manier om investeerders te verbinden met ervaren traders waarbij zij helpen om de juiste trades te maken. Ze kopen als het ware een Smart Token en geven zo hun portfolio uit handen aan experts. Voor wie zijn deze tokens? Voor onervaren handelaren of voor investeerders die onvoldoende tijd hebben om zich bezig te houden met het traden van crypto. De missie van WazirX is dan ook om iedereen te betrekken in de blockchainrevolutie om samen deze nieuwe financiële wereld te creëren.

Momenteel zijn er maar dan 15 STF-tokens beschikbaar met in totaal meer dan 1000 investeerders. Op de exchange vind je een overzicht van alle beschikbare STF’s waarbij de experts meer informatie onthullen over hun strategie, de allocatie van hun portfolio en hun prestaties. Deze experts verdienen vervolgens 25% van de winsten die zij maken.

Roadmap

We mogen niet vergeten dat WazirX van origine een Indiaas platform is waarbij er een heel andere economische samenstelling is. Het land heeft een globale populatie van maar liefst 1,36 miljard mensen en dus is het een grootse uitdaging om crypto toegankelijk te maken voor de Indiase bevolking. Het team ziet het als een uitdaging en ziet India daarom als een ‘sleeping giant’, ondanks dat WazirX nu al de marktleider in ecosysteem van crypto in India.

Binance ecosysteem

Een belangrijke eerste stap was de samenwerking met de exchange van Binance. Hierbij had de Indiase bevolking de mogelijkheid om rechtstreeks, via Binance, Roepie (INR) te storten en op te nemen op de exchange. Voorheen was het storten van INR nog niet mogelijk op Binance en was het handelen op grote schaal veel lastiger.

Partners

Om een project te laten slagen is het altijd goed om de handen in elkaar te slaan met verschillende partners die een meerwaarde kunnen betekenen. In deze partnerschap benadrukken ze dat er reeds verschillende crypto wallets zijn, exchanges en dApps die geen fiat on-ramp hebben. Hiermee bedoelen ze het gebrek aan de mogelijkheid om rechtstreeks fiatgeld op te laden op deze wallets en exchanges.

Als we bijvoorbeeld kijken naar MetaMask of TrustWallet, is het tot op heden nog niet mogelijk om rechtstreeks fiatgeld op te laden op deze wallets. Met de implementatie van WazirX hoopt het team in de toekomst de brug te slaan om zo gemakkelijk fiat-implementaties te kunnen realiseren in dit peer-to-peer netwerk. Ze benadrukken hierbij het belang van hun native WRX-token.

Team

Het team bestaat uit 3 co-founders die allemaal ook betrokken waren bij de oprichting van Crowdfire, een social media tool die gebruikt wordt om engagement te stimuleren. Ze hebben dan ook kennis en ervaring in computersoftware.

Nischal Shetty
Nischal is de founder en tevens ook CEO of WazirX en wordt ook gezien als India’s top Blockchain influencer met meer dan 221.000 volgers op Twitter. Hier deelt hij het laatste nieuws over Bitcoin en crypto in zijn algemeenheid maar ook de betrokkenheid die India hierbij heeft en wat de potentiële toekomst voor India is.

Sameer Mhatre

Sameer is de CTO van WazirX, wat staat voor Chief Technology Officer. Hij is dus een doorgewinterder developer die geen enkele uitdaging uit de weg gaat. Dag en nacht is hij bezig met coderingen en past de laatste nieuwe technologie dan ook graag toe om WazirX steeds scherp te houden.

Siddharth Menon

Als Chief Operating Offer (COO) heeft Siddharth een belangrijke taak vervullen in het team. Hij is dan ook druk bezig met het optimaliseren van ’s werelds eerste auto order matching P2P, wat het unique selling point is voor de exchange en het protocol van WazirX.

WazirX (WRX) Koers

Conclusie

De blockchain technologie maakt het mogelijk om wereldwijd verbonden te zijn met elkaar door middel van internet en gemakkelijk te gebruiken mobiele applicaties of exchanges. Maar terwijl wij in het Westen gemakkelijk toegang hebben om gebruik te maken van deze platformen, vergeten we wel eens dat het wereldwijd vaak iets lastiger is. Iedere land heeft haar eigen valuta en kan niet zomaar bij elke exchange fiatgeld omzetten naar een crypto.

Een belangrijk onderdeel in het handelen in crypto is een handelspaar met een valuta dat vertrouwd is, of het nu de euro is of de dollar. Maar dat je op WazirX kan handelen met de roepie als handelspaar is bijzonder. Het storten en opnemen van geld in hun oorspronkelijke munteenheid is een gemakkelijk proces waarbij ze hopen dat steeds meer mensen de toegang vinden tot deze platformen.

Ze maken zich sterk door het auto-matchmaking P2P functie te promoten om zich zo te diversifiëren van andere exchanges. De vraag is echter in hoeverre dit van belang is op globaal niveau en hoeveel mensen er effectief ook een meerwaarde van inzien om vervolgens zijn of haar digitale valuta te verplaatsen naar een exchangeplatform uit India. Daartegen is het handelsvolume het grootste op Binance, wat zorgt voor een grote exposure en waarbij handelaren ook gemakkelijk en veilig toegang hebben tot de native WRX-tokens.

 

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven