Cryptocurrency

Wat is Chromia? Uitleg CHR koers en verwachting en alles wat je moet weten over CHR

De Chromia blockchain neemt onder andere de schaalbaarheid van dApps onder de loep en heeft deze vergroot. Ze zijn multi functioneel en noemen het een relationele blockchain. Dit is een concept dat in 1970 ontwikkeld is en waar we later op terug komen. Een van de markten die ze bedienen is de gaming markt. Door hun opzet kunnen ze heel veel data op een keer verwerken, wat multi player games weer ten goede komt. Er zijn echter nog meer toepassingen die we gaan bekijken.

We zullen ook de koers van het CHR-token bespreken in deze blog. We bespreken ook wat de Chromia blockchain doet, zodat je weet hoe het hele Chromia en CHR verhaal in elkaar steekt. Dit is zeker belangrijk als je interesse aan dit project en het CHR-token hebt.

Let op: hou er rekening mee dat de onderstaande tekst over Chromia (CHR) evenals de toelichting hierop op geen enkele manier als advies opgevat mag worden. De keuze voor óf en op welke manier je (crypto) wilt traden en welke keuzes je maakt qua belegging ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.

Wat is Chromia?

Chromia is een blockchain die je kunt gebruiken om dApps op te bouwen. Ze bieden een grote schaalbaarheid aan en een snelle transactie tijd. Ze noemen hun blockchain ook een relationele blockchain. Om het heel eenvoudig uit te leggen, is het nu mogelijk om tabellen met informatie en/of data samen te voegen. Omdat de informatie samengevoegd is, kan de relatie tussen de data beter en sneller begrepen worden.

Dit is vooral handig bij zogenaamde ‘Massively multiplayer online games’ (MMOGs), ofwel spellen waar meerdere deelnemers tegelijkertijd aan deelnemen. We hebben net My Neighbor Alice besproken in een blog, en dat is een perfect voorbeeld van een multiplayer spel dat op Chromia draait.

Er zijn echter nog meer toepassingen die de Chromia blockchain kan bieden, waar we later op terug gaan komen. Zie hieronder een video waarin er wordt uitgelegd wat Chromia is en inhoudt.

Geschiedenis van Chromia

In 2012 is het verhaal van Chromia begonnen, al is de naam Chromia pas veel later gekomen. Een van de co-founders is Alex Mizrahi en hij heeft het concept van colored coins op de markt gebracht. Met dit indertijd revolutionaire idee kan je activa uit de real-world bovenop bijvoorbeeld de Bitcoin blockchain laten draaien. Ze kunnen voorwerpen vertegenwoordigen zoals auto’s of waardevolle metalen zoals goud.

Ze zijn nooit echt van de grond gekomen omdat Ethereum de ERC20 tokens heeft, die dit ook doen. Laat nu net Vitalik Buterin aan dit colored coin project meegewerkt hebben, als jong manneke. Deze Vitalik, indien je het niet weet, is het grote brein achter Ethereum. Zo is de cirkel weer rond. Het is dus ook helemaal niet onwaarschijnlijk dat deze colored coins een invloed hebben gehad op de Ethereum blockchain. Dan hebben we het wel over de tweede grootste blockchain in de wereld op dit moment.

Met Chromia heeft het team een lage onboarding procedure opgestart Elke programmeur en ontwikkelaar is bekend met het relationele aspect. Dit betekent dat het overschakelen naar blockchain technologie vrij eenvoudig is. Het concept is al bekend, alleen wordt het nu ietsje anders toegepast, namelijk op de blockchain.

De ontwikkelaars kunnen nu dApps bouwen op een manier waar ze al mee bekend en vertrouwd zijn. Bedrijven hoeven nu geen grote investeringen te maken om op blockchain over- of in te stappen. De programmeurs hoeven ook niet veel nieuws bij te leren. Een prachtige zet van Chromia, om blockchain zo laagdrempelig te maken. Zie hieronder de vergelijking van Chromia met andere blockchain projecten

chromia-vergelijk

Bron afbeelding : Chromia.com

ChromaWay

In 2014 richtte Alex, met nog een paar andere mensen ChromaWay op. Het eerste project werd Postchain. Dit was opgezet en ontworpen om de colored coins te indexeren. Dit werkt echter optimaal als een private enterprise blockchain en wordt onder andere door regeringen gebruikt.
In 2018-2019 werd dan uiteindelijk met het Chromia project gestart.

Chromia is open source and kan als publieke, privé of hybride blockchain gebruikt worden. Zo kan Chromia een transactie binnen twee secondes bevestigen. Dit maakt het bijvoorbeeld mogelijk om persoonlijke of in-game betalingen direct te verwerken.

De meeste blockchains hebben een soort van tweede Ethereum versie gemaakt, waarbij elke dApp via een of meerdere smart contracts werken. Chromia daarentegen maakt van elke dApp zijn eigen blockchain, in de vorm van een side chain. Elke dApp op Chromia draait op een specifiek aantal nodes en kan zijn eigen, onafhankelijke token of bestuur hebben.

Laten we nu dan eens naar een paar toepassingen van Chromia gaan kijken.

Chromia voor DeFi

Door vertragingen in de on-chain afhandeling voor derivaten en opties, zijn deze meestal niet mogelijk op een blockchain. Chromia heeft hier echter een oplossing achter de hand en die heet Hedget. Deze beperkingen worden met Hedget opgeheven door de relationele basis waar het op is gebouwd. Zo biedt het onder andere een gedecentraliseerde verzekering aan plus nog enkele andere gedecentraliseerde financiële instrumenten. Hierdoor krijg je een meer betrouwbare en transparante dienstverlening. Je krijgt bovendien ook een snellere, betere en doeltreffende service voor je klanten. De meeste blockchains kunnen dit niet aanbieden, maar met Chromia wordt dit een stuk vriendelijker voor zowel gebruikers als ontwikkelaars.

Chromia voor gaming

Blockchain gaming wint steeds meer aan populariteit in de crypto wereld. Door op de blockchain games te laten draaien, geef je de deelnemers de mogelijkheid om voorwerpen uit het spel in bezit te hebben. Dit in tegenstelling tot de traditionele games, waar alles in bezit is en blijft van de eigenaren van het spel.

Zoals al eerder vermeld, vooral bij multi player games werkt Chromia heel goed. My Neighbor Alice is een voorbeeld, maar games zoals Chain of Alliance, Mines of Dalarnia en Krystopia draaien ook op Chromia.

Voordelen die Chromia biedt aan spel ontwikkelaars zij  onder andere;

  • Snel laden van het spel door de technologie die Chromia gebruikt
  • Informatie wordt binnen een paar secondes van de blockchain gehaald en daardoor kan de game heel snel bijgewerkt worden
  • Hoge lees en schrijf capaciteit
  • Complexe dataschema’s krijgen goede ondersteuning door de relationele opzet van de Chromia blockchain
  • De code kan makkelijk bijgewerkt worden

Staken op Chromia

Staken met CHR, de native Chromia token is minimaal voor twee weken. Je hebt altijd een ‘opzegtermijn’ van twee weken als je CHR staakt. Chromia heeft speciaal hiervoor een TwoWeeksNotice smart contract in het leven geroepen. Dus steeds als je wilt stoppen met staken, heb je pas twee weken later de munten weer tot je beschikking. Je kunt op de Ethereum en de Chromia blockchain staken.

Door te staken krijg je onder andere bestuursmogelijkheden. Maar in tegenstelling tot andere blockchains of tokens, is de hoeveelheid CHR die je hebt, niet doorslaggevend of evenredig voor je aandeel in het besturen. Voor ‘whales’ is het nu niet interessant om mee te besturen. Whales zijn een of meerdere personen die een groot aantal munten of tokens van een crypto bezitten.

Chromia voor ondernemingen en bedrijven

De Chromia blockchain is heel flexibel en kan zowel publiekelijk toegankelijk zijn, maar kan ook zonder moeite een privénetwerk ondersteunen. Er is ook een hybride optie mogelijk, waar maar zeer beperkte informatie publiekelijk te zien is.

Zo is er in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied een app die LAC PropertyChain heet. Je kujt deze beurs voor landeigendom via je mobiel beheren. Alle deelnemers aan transacties worden in real-live time geüpdatet, zoals banken, regeringsinstanties, landmeters en huiseigenaren.

Mag je drie keer raden op welke blockchain dit programma draait. Nou goed, een keer is ook genoeg!

Chromia heeft een ding een beetje gemeen met sharding op de Ethereum blockchain, en dat is dat niet alle nodes alle transacties moeten goedkeuren. Net als bij sharding is een set van nodes met een bepaalde opdracht of transactie bezig. Elke blockchain binnen Chromia communiceert met zijn eigen set van nodes die bevestigingen afgeven. Dit groepje nodes is dan weer een onderdeel van alle nodes die op de Chromia blockchain hun werk verrichten. Dit verklaart dan ook waarom Chromia zo snel werken kan.

Het CHR-token

Het CHR-token is het native token van de Chromia blockchain en is een ERC20 token.

De totale hoeveelheid CHR is 1 miljard die er uit zullen komen, maar omdat er 22 miljoen verbrand zijn door Chromia, is dat teruggebracht naar 978 miljoen. Er zijn volgens hun website 571 miljoen CHR-tokens in omloop. Bijna 32 miljoen CHR-tokens worden gestaakt op dit moment.

Tot november 2023 komen er maandelijks nieuwe CHR-tokens bij, daarna is de maximale hoeveelheid bereikt. De founders en het team krijgen respectievelijk 4.5% en 2.5%, en dat is een goed teken. Als je ziet dat de founders en/of het team een grote hoeveelheid tokens krijgen, is dat meestal geen goed teken. Het is dan namelijk goed mogelijk dat ze alleen maar aan geld geïnteresseerd zijn. Dat lijkt bij het Chromia team niet het geval te zijn.

Het token wordt onder andere gebruikt om de hosting fees te betalen voor de dApps, en hiermee worden de nodes weer betaald. Binnen het Chromia ecosysteem wordt het ook gebruikt als standaard betaal middel.

Wat is de koers van CHR?

Waar kun je het CHR-token kopen?

Het CHR-token is een beliefd token en kan op bijna alle grote gecentraliseerde crypto beurzen gekocht worden.

Binance, KuCoin, Gate.io, Huobi Global, Bithumb, Poloniex maar (nog) niet op Bitvavo. Uniswap 2 is een DEX (decentrale beurs) waar je het CHR-token kunt kopen.

Wat is het team achter Chromia?

Er zijn vier founders van ChromaWay, waar uiteindelijk Chromia uit voortkwam.

Alex Mizrahi is CTO en hij is de persoon die met de colored coins aan de slag ging. Vanaf zijn tiende jaar is hij al aan het programmeren. Sindsdien heeft hij een lange weg van softwareontwikkeling en ervaring achter zich.

Or Perelman is COO en is een jurist. Hij zit al sinds 2011 in de crypto wereld.

Iddo Bentov en Henrik Hjelte zijn alle twee CEO en zijn ook al sinds 2011 in de crypto wereld aan de slag. Iddo heeft aan de Cornell universiteit gestudeerd in New York, USA en Henrik is eigenlijk een econoom, maar codeert al ruim 30 jaar.

Zo als te zien is, deze jongens waren er al vroeg bij en brengen een hoop ervaring met zich mee. Ze hebben van Chromia een uniek project gemaakt met veel toekomstmogelijkheden.

De roadmap van Chromia

De roadmap van Chromia is stabiel. Ze hebben al veel belangrijke taken voor elkaar gekregen, maar er staan ook nog een paar projecten te springen om live te gaan.

Wat ze al voor elkaar gekregen hebben is hun consensus systeem: EBFT. Een kluis en explorer hebben ook al het daglicht gezien net zoals ‘blockchain afhankelijkheid’. Met dit laatste kan een Chromia blockchain data van een andere blockchain ontvangen maar krijg je ook de mogelijk om via een decentraal bestuur configuraties en parameters voor afhankelijke blockchains bij te werken.

Er wordt op dit moment aan vier projecten actief gewerkt. Dat is onder andere ‘Block hooks’, hiermee kan elke Chromia blockchain automatisch een actie uitvoeren aan het begin of het einde van een blockchain. Dit is van belang voor dApps. Er wordt ook gewerkt aan een Ethereum laag 2 gebaseerd subsysteem.

Dan zijn er nog drie projecten die op dit moment in de planning staan. Waaronder Ephemeral dependencies of kortstondige afhankelijkheden. Dit heeft weer met de ‘blockchain afhankelijkheid’ te maken. Via deze kortstondige afhankelijkheid hebben ontwikkelaars de mogelijkheid om de afhankelijkheid te verwijderen, als deze niet meer nodig is.

Een cross-chain communicatie subsysteem staat ook in de planning. Hiermee krijg je betere communicatie op de blockchain. En als laatste is er een Dev chain launcher. Als een blockchain nog in ontwikkeling is kun je er dApps op testen in een gesimuleerde omgeving.

Er staat nog meer in de planning, in de loop van tijd, maar daar is nog niets concreets over vermeld door het team. Het is dus zaak om de vinger aan de pols te houden.

Conclusie

We hebben uitgebreid stilgestaan bij wat de Chromia blockchain nu precies en wat hij kan. Daarna hebben we kort de geschiedenis bekeken, hoe de founders via ChromaWay uiteindelijk bij Chromia terecht zijn gekomen.

Een voor een hebben we de toepassingen voor Chromia onder de loep genomen. Van DeFi functies, via staken en vooral ook gaming. Ze bieden interessante ideeën aan met hun relationele blockchain, die snel werkt. Dit is vooral van belang omdat het veel opdrachten op hetzelfde moment kan verwerken, iets wat heel belangrijk is bij multiplayer games. My Neigbor Alice is daarbij een uitstekend voorbeeld.

Het CHR-token en het team zijn ook aan de beurt gekomen, en alles bij elkaar lijkt dit op een goed project, dat stevig en goed in elkaar steekt. Je weet nu veel meer af van Chromia en de CHR-token, maar doe je eigen onderzoek als je in Chromia wilt investeren.

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.