Home » Blog » Wat is Distributed Ledger Technology (DLT)? En hoe werkt het?

Wat is Distributed Ledger Technology (DLT)? En hoe werkt het?

Distributed Ledger Technology

Wanneer je wat kennis hebt over blockchain, ben je waarschijnlijk wel eens tegen Distributed Ledger Technology aangelopen. Maar wat is Distributed Ledger Technology(DLT)? Het is gelukkig niet lastig om deze technologie uit te leggen. Wij hebben namelijk verschillende voorbeelden van DLT waardoor je het snel en makkelijk zult begrijpen.

Wat is Distributed Ledger Technology (DLT)?

De kans is groot dat je weet hoe centrale systemen werken. Deze systemen zijn op zichzelf staand en kunnen bereikt worden door andere systemen. Zo is een webserver een centraal systeem. Jij kunt de webserver bereiken, waarna de webserver jouw vraag beantwoord door bijvoorbeeld een website te sturen.

Centrale systemen hebben nadelen. Zo hebben ze bijvoorbeeld een single-point-of-failure. Dat houdt in dat wanneer een centraal systeem niet meer werkt, niemand gebruik kan maken van de diensten die het systeem aanbiedt. In het geval van de webserver zou niemand meer de website kunnen opvragen. De Distributed Ledger Technology lost dit probleem op.

Distributed Ledger Technology is een technologie waarbij centrale systemen aan elkaar worden verbonden. Doordat deze systemen aan elkaar zijn verbonden, valt het probleem van single-point-of-failure weg. Stel dat één systeem niet meer werkt, kunnen de andere systemen nog informatie met elkaar uitwisselen en van dienst zijn.

Eigenlijk lijkt het dus ontzettend veel op blockchain. Het netwerk van de blockchain bestaat namelijk ook uit verschillende systemen die met elkaar in verbinding staan. Alle systemen werken samen, wat tot veel voordelen kan leiden. En het klopt. Want blockchain is een vorm van Distributed Ledger Technology. Er zijn namelijk ook nog andere vormen van Distributed Ledger Technology. Toch kunnen we zeggen dat blockchain wel de bekendste vorm is.

Mogelijke toepassingen

Er zijn tal van toepassingen mogelijk met de Distributed Ledger Technology. De bekendste toepassing is toch wel de cryptovaluta. Cryptocurrencies draaien namelijk op een blockchain, en zoals we al zeiden, is blockchain een vorm van Distributed Ledger Technology. De eerste cryptovaluta die gebruik maakte van de Distributed Ledger Technology is Bitcoin. Dit is tevens nog steeds de bekendste en populairste cryptomunt.

Cryptocurrencies zijn dan wel de bekendste toepassing van DLT, maar toch zijn er nog veel meer toepassingen. En de volgende toepassingen zijn eigenlijk veel nuttiger dan cryptovaluta’s.

Zo zouden scholen en universiteiten van Distributed Ledger Technology gebruik kunnen maken. Alle lesinformatie kan worden opgeslagen op systemen die met elkaar in verbinding staan. Cijfers, rapporten en diploma’s die worden gehaald, kunnen vervolgens op dezelfde systemen worden opgeslagen. Het is dan veel makkelijker om toegang te krijgen tot al je lesinformatie. Maar ook scholen kunnen zo veel makkelijker de resultaten van bijvoorbeeld eerdere studies inzien.

Het zou ook voordelen kunnen opleveren voor wanneer je later werk gaat zoeken. Je potentiele werkgever kan bij de systemen informatie van je studie opvragen. Denk bijvoorbeeld aan het diploma of behaalde cijfers. Toegang is namelijk op een veilige manier in te regelen in de Distributed Ledger Technology. Maar ook is toegang veel makkelijker te verkrijgen. Er is namelijk niet één systeem waar de informatie op staat. De informatie staat namelijk op verschillende systemen, waardoor ook iedere organisatie iets kan toevoegen aan de informatie.

De voordelen van DLT

Je hebt al gelezen dat er tal van toepassingen mogelijk zijn met Distributed Ledger Technology. De mogelijk toepassingen zeggen ook al wat over de voordelen die DLT met zich meebrengt. Een van de voordelen is namelijk dat er met de Distributed Ledger Technology veel meer mogelijk is dan met de huidige centrale systemen.

Ook is Distributed Ledger Technology een stuk veiliger. Doordat informatie niet op één systeem staat, is het voor hackers veel lastiger om de informatievoorziening plat te leggen. Normaliter zou een hacker maar een enkel systeem hoeven uit te schakelen om de informatievoorziening te stoppen. Nu zou een hele keten aan systemen moeten worden platgelegd.

Dit brengt ons ook naar het volgende voordeel. En dat is dat de informatievoorziening nooit gestopt kan worden. Een keten van systemen in de Distributed Ledger Technology is altijd en overal bereikbaar. Geen storingen meer dus.

Met de Distributed Ledger Technology hebben we ook geen tussenpersonen meer nodig. De systemen zijn nu de tussenpersoon. Denk maar eens aan cryptocurrencies. Wanneer je geld naar het buitenland wilt overmaken, zou je normaal gesproken een bank nodig hebben die als tussenpersoon zijn werk doet. Maar wanneer je een cryptomunt naar het buitenland overmaakt, heb je geen bank nodig. De systemen zorgen er dan namelijk voor dat het geld op een juiste manier naar de ontvanger wordt getransporteerd.

Waarom maken we nog niet grootschalig gebruik van Distributed Ledger Technology?

Op dit moment kom je nog niet veel toepassingen van de Distributed Ledger Technology tegen. Veel bedrijven en organisaties maken nog gebruik van centrale systemen, omdat het veel tijd en geld kost om over te stappen. Het is vaak zo dat je niet individueel als bedrijf ervoor kunt kiezen om bijvoorbeeld van blockchain gebruik te maken. De hele omgeving zal zich hierop moeten gaan aanpassen.

Decentralized Finance (DeFi)

Echter gebeurt het wel. Steeds meer organisaties en bedrijven maken gebruik van blockchain. Zo wordt Decentralized Finance (DeFi) steeds groter. Decentralized Finance is het decentraliseren van financiële systemen. Denk bijvoorbeeld aan banken, notarissen en verzekeringsmaatschappijen. De systemen die deze organisaties gebruiken zijn allemaal te decentraliseren.

Dat betekent ook dat dit soort bedrijven straks helemaal niet meer bestaan als het allemaal wordt omgezet naar de Distributed Ledger Technology. We zeiden namelijk al dat tussenpersonen niet meer nodig zijn. Wil je een contract ondertekenen? Dan hoef je niet meer naar de notaris, maar kun je gewoon gebruik maken van een smart contract op de blockchain.

Of wil je een schade melden bij de verzekeringsmaatschappij? Dan kan dit allemaal via de blockchain geregeld worden. De blockchain kan dan zelf controleren of degene die schade heeft gemaakt ook de juiste polis heeft afgesloten. Vervolgens wordt het schadebedrag zonder toedoen van medewerker uitgekeerd aan degene die hier recht op heeft.

Deze ontwikkeling zorgt ervoor dat Distributed Ledger Technology steeds belangrijker wordt. Het is dus een kwestie van tijd voordat alle systemen gebruik maken van de Distributed Ledger Technology.

 

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven