De van oorsprong Japanse Pokemon kende in de beginjaren van de 21ste eeuw een ongekende populariteit. De unieke kaarten die wereldwijd gebruikt en verhandeld werden, worden nu te koop aangeboden voor ongeziene prijzen. Gezien deze aanhoudende populariteit lijkt het logisch om over te stappen van fysieke verzamelobjecten, naar interactieve zogenaamde NFT-collecties. In tegenstelling tot gewone crypto, kunnen NFT’s niet rechtstreeks met elkaar worden uitgewisseld omdat ze allemaal uniek zijn. Je kan dus met zekerheid zeggen dat jij de eigenaar bent van je interactieve anime-kunst, je eigen Polkamon.
Wat is Polkamon?
Een Polkamon is een geanimeerd digitaal verzamelobject dat is gemaakt op de technologie van de blockchain. Elke Polkamon wordt ondersteund door een unieke non fungible token (NFT) die uitgepakt kan worden met PMON-tokens, een ERC20-token op het Polkamon-platform. Kenmerkend aan Polkamon is dat ze onderdeel zijn van de NFT-hype en hierdoor een authentieke digitale asset zijn. Elk digitaal monster bevat metadata dat elke Polkamon unieke eigenschappen geeft. Net zoals vele NFT’s, kan Polkamon eenvoudig worden geïntegreerd in moderne games, kunst en andere blockchain gerelateerde toepassingen. Hieronder een snelle video review over Polkamon.
Booster Pack
Polkamon werkt aan de hand van Booster Packs. Deze bevat 3 verschillende Polkamons en wordt verkocht voor de prijs van één PMON-token. Een Booster Pack kan je vergelijken met een aankopen van een stack Pokemon kaarten. Je weet op voorhand niet welke unieke wezens onderdeel zullen zijn van je aankoop.
Elke Polkamon is uniek en heeft dus ook een andere zeldzaamheid, net zoals de Pokemon kaarten, waar het overigens erg op lijkt. Momenteel hebben ze verschillende soorten waarbij Unidonkeys het meest voorkomen met een kans van 19%. Unidragons zijn met minder dan 1% het meest zeldzaam. Door deze onderverdeling te maken, willen ze dat alle tokens zo schaars mogelijk blijven en dat de Polkamons een echt verzamelobject worden.
Soorten
De Polkamon-familie bestaat uit 11 geanimeerde soorten:
- Unidonkeys
- Unifairies
- Uniaquas
- Uniturtles
- Unikles
- Uniairs
- Unichicks
- Unisheep
- Unibranches
- Unicursed
- Unidragons
Naast deze familie, zijn er ook ultrazeldzame Polkamons, de speciale edities. Zo is de Bitcoin Unidragon de absolute winnaar en wil je deze echt hebben. Deze worden aangeboden op verkoopplatformen voor meer dan 140.000 dollar. Niet slecht, aangezien de kosten van een booster momenteel op 20 dollar ligt.
Om te waken over de schaarste van het project, heeft het team besloten om deze zeldzame Bitcoin Unidragon niet meer aan te bieden in de Booster Pack. Ze hebben deze Polkamon gemaakt met de bedoeling om precies extreem zeldzaam te zijn, maar nu de vraag naar boosterpacks toeneemt, is de schaarste van deze unieke dragon in gevaar.
Het kopen van een Polkamon gebeurt aan de hand van PMON-tokens. Deze native token kan je door middel van UniSwap kopen, om vervolgens de native PMON-tokens te gebruiken om te investeren in deze Booster Pack. Als je de Polkamon hebt uitgepakt en deze bevalt je niet of je hebt deze al in je bezit, kan je deze weer verkopen voor PMON-tokens. Hierdoor zeggen ze zelf dat ze een high-liquidity token zijn omdat je kan swappen tussen PMON-tokens en de NFT. Deze gaat uiteraard gepaard met gasfees, die gebruikt worden in het protocol om staking en rewards mogelijk te maken.
Ecosysteem
Het ecosysteem van Polkamon is opgedeeld in drie verschillende lagen. De basis is het op NFT gebaseerde gedecentraliseerde eigendomssysteem. Zo is je NFT dan ook uniek en heb je hier eigendomsrecht over. Deze laag wordt ondersteund door een ERC20-token dat de liquiditeit verbetert en ook de handel in deze native token toegankelijk en gemakkelijker maakt.
De tweede laag is gebaseerd op de beginselen van de basis en verrijkt deze unieke tokens door middel van visuals, muziek en andere gedetailleerde metadata. De laatste stap is de toepassing en combinatie van de basis. Het bewezen eigendom met bijhorende metadata op deze laag, bevestigen het eigendom van de tokens, van je Polkamon.
Soft Minting
Om de kosten op het Ethereum-netwerk laag te houden bij het openen van een booster pakket, hebben ze ‘soft minting’ geïmplementeerd. In eerste instantie worden je Polkamons niet geslagen als ERC721 NFT’s. Een ERC721-token is een standaard voor NFT’s in het Ethereum-ecosysteem. Dit type token is uniek en kan een andere waarde hebben dan een andere token uit hetzelfde smart contract, omwille van onder andere een zeldzaamheid.
In plaats daarvan wordt de informatie over het eigendom van je uitgepakte Polkamon op een veel eenvoudigere en vooral goedkopere manier vastgelegd op de blockchain. Vervolgens kan je zelf beslissen welke onverpakte Polkamon het waard is om als ERC721 NFT te worden geslagen.
Hyper-deflationary
We zien vaker dat tokens opzettelijk verbrand worden en zo een aantal beschikbare tokens uit de circulatie halen. Er kunnen verschillende redenen zijn om dit te doen, maar over het algemeen is dit bedoeld om de prijs te reguleren en de waarde van de munt stabiel te houden. Elke onthulling en uitpak van een Polkamon gaat ook gepaard met het verbranden van een aantal tokens. Dit is belangrijk voor de schaarste van de Polkamons wat een constante stijging van de waarde moet stimuleren. 0,75 PMON per Booster Pack werd verbrand en de overige 0,25 PMON werd toegewezen om vergoedingen voor soft-mining te dekken. Deze verdeling is recentelijk aangepast om het proces van staking mogelijk te maken.
Cross-Chain
Interoperabiliteit wordt steeds meer de norm bij nieuwe projecten. Het communiceren tussen verschillende blockchains wordt gezien als een belangrijke evolutie. Het maakt de wereld van DeFi minder complex en ingewikkeld, waarbij mensen sneller toegang hebben tot het aankopen van bepaalde tokens. Momenteel is de complexiteit vaak een hindernis voor velen. Door cross-chain te implementeren, hopen veel projecten toestroom te krijgen van een groot deel van het crypto-ecosysteem.
Na de release van de eerste versie, hebben gebruikers vanaf nu ook de mogelijkheid om speciale Polkamons te slaan op andere ketens dan het mainnet van Ethereum. Hierbij worden de NFT’s direct geslagen als de gasfee van het bijbehorende netwerk laag genoeg is. Om hun exclusiviteit te benadrukken, zijn er een aantal Polkamon die alleen beschikbaar zullen blijven op het netwerk van Ethereum.
Polkamon is momenteel beschikbaar op meerdere blockchains zoals Polkadot en Ethereum. Een doelstelling van het team is dan ook om Polkamon beschikbaar te maken voor alle blockchains in de toekomst.
Staking
Polkamon introduceerde eind april dat staking mogelijk zou zijn, dit doen ze aan de hand van een nieuwe token metrics. Waar voorheen bij een token burn 25% werd gebruikt om de kosten te dekken van soft minting, wordt dit aandeel nu verschoven naar slechts 5%. De overige 20% wordt nu gebruikt om liquiditeit te voorzien in de staking pool.
- 75% verbrand bij het openen van Booster Pack
- 20% ter beschikking van staking pool
- 5% naar de Fee Wallet voor het dekken van gasfees en transactiekosten
Om staking te promoten, hebben ze besloten om de eerste 90 dagen maar liefst 200 tokens per dag van de Fee Wallet beschikbaar te stellen als rewards in de staking pool. De APY in de wereld van DeFi kan zeer snel fluctueren en gaat daarom niet geheel zonder risico’s. Momenteel heeft Polkamon, omwille van het jonge project, nog geen APY-calculator. Deze worden vaak gebruikt om een indicatie te krijgen van je opbrengsten. Ze zullen in de nabije toekomst dan ook een APY-indicatie toevoegen aan hun website. Daarnaast is deze ook afhankelijk van de hoeveelheid Boosters die je reeds geopend hebt.
Toch wil het team iedereen stimuleren om hun tokens te gaan staken, en voorziet daarom een Share Boost:
- 14 dagen: 0 Boost
- 30 dagen: 10% Boost
- 90 dagen: 25% Boost
- 180 dagen: 60% Boost
- 365 dagen: 150% Boost
Iedere gebruiker die minimaal 100 PMON-tokens ter beschikking van het project laat staan door deze te staken, kan deelnemen in wekelijks en maandelijkse special-edition Polkamon NFT-airdrops. De eerste airdrop staat gepland voor 28 april 2021. Exact 24 uur later, zal de gelukkige deelnemer zijn of haar Polkamon ontvangen.
IDO
Tijdens de IDO, eind maart, werden er 285.000 tokens beschikbaar gesteld voor een waarde van 0,35 dollar. Deze IDO bracht 90.000 dollar op. Een klein verschil met de private token sale, waarbij 3,7 miljoen tokens verkocht werden voor een prijs van 0,20 dollar. De private sale heeft op moment van schrijven een return on investment van bijna 9,500%.
Om zoveel mogelijk aandacht en interesse te krijgen, besloot Polkamon een actie te doen waarbij de zogenaamde early adaptors een ei konden claimen. Voor een beperkte tijd, tot één dag voor de Initial Dex Offering (IDO) die plaatsvond op 31 maart 2021 kon je je gratis registeren en een mysterieus Polkamon-ei claimen. Hiervoor moest je enkel een kleine gas fee betalen. Om deze kosten zo laag mogelijk te houden, werd het ei virtueel aan je Ethereum-adres gekoppeld en niet als een echte NFT opgeslagen. Dit doen ze om het voor iedereen zo goedkoop en toegankelijk mogelijk te maken.
Wat vele niet wisten en wat ook niet duidelijk was in de communicatie van het team, is dat er in een deel van deze eieren helemaal geen Polkamon zat. Het was een leeg ei, zonder waarde. Dit bracht kritiek teweeg omdat je voor het claimen van je ei wel gasfees moest betalen. Inmiddels weten we allemaal dat gasfees op het netwerk van Ethereum kunnen oplopen. Naar verluidt waren de gasfees bij het claimen van je egg gemiddeld tussen de 10 en 20 dollar. Uiteraard blijft het jammer van de kosten mits je hiervoor geen Polkamon kreeg.
Colchian Unidragon
Waar andere DeFi projecten werken met LP-tokens, maakt Polkamon gebruik van de Colchian Unidragon. LP-tokens staan voor Liquidity Pool token. Wanneer je de native token beschikbaar stelt voor het verschaffen van liquiditeit, ontvang jij LP-tokens die de waarde van je eigen inbreng vertegenwoordigt. Â De interactieve en geanimeerde Colchian Unidragon staat dus als symbool voor jouw LP-tokens.
Om je NFT te verhandelen, moet je deze uiteraard in je wallet hebben. Maar het is ook mogelijk om je ‘staking NFT’, de Colchian Unidragon, te verhandelen en te verkopen. Dit betekent dat je huidige waarde nog steeds in de stakingpool zit en de nieuwe eigenaar dus extra rendement blijft verdienen, terwijl jij de NFT overdraagt aan iemand anders.
De Colchian Unidragon verandert ook van uiterlijk en kenmerken naargelang het aantal ingezette tokens en de tijdsduur waarin ze beschikbaar zijn voor de staking pool. Zo verandert je staking Polkamon ook iedere keer weer en blijft het een verrassend spektakel.
Token toewijzing
Een token allocation kan je meer inzicht geven over de toekomst van een project. Afhankelijk van hoe de toewijzing in, kun je zien welke toekomst ze het project willen geven:
- 45% wordt gebruikt ter ondersteuning van het development team
- 20% wordt gebruikt voor marketing doeleinden zoals partnerships
- 5% gaat naar legal en accountacy
- 30% zal worden gebruikt om liquiditeit te verschaffen
Roadmap
Polkamon is nog een zeer jong project en is nog maar live sinds 1 april 2021. Het doel van Polkamon is om een uniek verzamelobject te ontwerpen die geïmplementeerd kan worden in verschillende in-game toepassingen en overige dApps. Het project is nog niet zo lang live, en toch hebben ze al een reeks doelstellingen behaald, zoals:
- Aankondiging om nog meer de nadruk te leggen op cross-chain interoperabiliteit
- Partnership met Elrond en Polygon
- Waken over de schaarste die Polkamon wil blijven bieden d.m.v. tokenburn en het niet langer aanbieden van Bitcoin Unidragon
Het team wil ervoor zorgen dat Polkamon niet als nutteloos wordt gezien, maar effectief waarde gaat bieden. Als NFT is het echt een verzamelobject, maar het team wil in de toekomst meer waarde gaan bieden voor het uitzettend van de Polkamon NFT’s.
Polkamon(PMON) Koers
Conclusie
Als we de markt van non-fungible tokens (NFT’s) ontdekken, kunnen we er niet omheen dat Polkamon een project is dat alle zintuigen prikkelt. Ze brengen de hype van NFT’s naar een nieuw niveau door hun kleurrijke geanimeerde Polkamon-figuren. Tot op heden kennen we NFT’s louter als een verzamelobject dat vaak voor exorbitante bedragen verkocht worden. Polkamon wil naast een collectors item, ook inzetten op andere mogelijkheden die de wereld van DeFi te bieden heeft.
Het is nog een jong project en heeft afgelopen maand veel aandacht krijgen. Critici merken op dat het project wel heel veel weg heeft van de traditionele Pokemon en vragen zich dan ook af of dit geen digitaal kopie is van de hype die we hebben gezien van de Pokemon-kaarten. Dat gezegd zijnde, is het hebben van een Polkamon een heel andere beleving dan het hebben van een éénder ander digitale asset en onderscheidt zich hiermee in de wereld van de NFT’s.