Cryptocurrency

Wat is Numeraire? Uitleg NMR koers en verwachting en alles wat je moet weten over NMR

In tegenstelling tot andere hedgefondsen wil Numeraire niet vertrouwen op een individu of een team van deskundigen op de financiële markten. Normaal zouden zij namelijk een groot kapitaal gaan beleggen, om zo het kapitaal te laten groeien. Echter zou dit ook opgelost kunnen worden met machine learning. Een computer kan op basis van grote datasets leren hoe het geld ook belegd zou kunnen worden. Dat is precies waar Numeraire zichzelf op focust.

Om dit concept te implementeren en de investeringsstrategieën die gebruiken te verbeteren, wil Numeraire meer datawetenschappers aantrekken. Met behulp van betere modellen die voorspellingen voor de aandelenmarkt kunnen doen, wil Numeraire de best mogelijke rendementen genereren. Dit zou natuurlijk ook de beleggers ten goede moeten komen.

Wat is Numeraire?

Numeraire is een blockchain startup uit San Francisco, opgericht door de 29-jarige Zuid-Afrikaan Richard Craib in 2016. De startup wordt financieel gesteund door Union Square Ventures, AngelList-oprichter Naval Ravikant en First Round Capital.

Algoritmen voor machine learning (ook wel artificial intelligence genoemd) hebben de laatste jaren verschillende grote problemen opgelost. Denk bijvoorbeeld aan het herkennen van handgeschreven cijfers in de MNIST-dataset. Toen de dataset in 1998 beschikbaar kwam, waren algoritmen voor AI nog zeer onnauwkeurig. Op dit moment zijn er veel bedrijven bezig met het verder ontwikkelen van AI. Het is namelijk een manier om meer processen te kunnen automatiseren, en het werk van mensen over te nemen. En dat is ook precies waar Numeraire mee bezig is. 

Zoals we in de inleiding al vertelden, is Numeraire een platform dat ontwikkelaars en datawetenschappers laat experimenteren met machine learning. Dit kunnen ze doen met de verschillende datasets en modellen die Numeraire aanbiedt op het platform. Het doel van het platform is om meer decentralisatie in de data-science wereld te brengen. Ontwikkelaars kunnen dan namelijk veel makkelijker bij datasets komen. Zier hieronder een korte video waarbij wordt uitgelegd wat Numeraire nou eigenlijk inhoudt

Het probleem dat Numeraire oplost

Het is soms erg lastig om aan data te komen. Stel dat een ontwikkelaar een applicatie wilt ontwikkelen waar hij machine learning voor gaat gebruiken. Zo’n applicatie zou een hele hoop mensen kunnen helpen. Echter heeft een ontwikkelaar wel genoeg data nodig om AI te kunnen toepassen. Een ontwikkelaar zou die data zelf kunnen verzamelen, maar kan het ook ergens vandaan halen.

Wanneer de ontwikkelaar ervoor kiest om data zelf te verzamelen, duurt het ontzettend lang voordat er genoeg data beschikbaar is. Maar wanneer de ontwikkelaar voor de tweede optie kiest, moet hij er maar op vertrouwen dat de data ook betrouwbaar is.

Door een datasets te decentraliseren, is het voor ontwikkelaars veel makkelijker om machine learning te onwikkelen. En dat is dan ook precies het doel dat Numeraire ondersteunt. Ze willen graag dat machine learning en AI verder ontwikkeld worden, omdat ze geloven in het idee van machine learning.

Het team van Numeraire

De munt van Numeraire, NMR, verwijst naar een product van de firma Numerai. Het bestuur van dit project bestaat uit Richard Craib, Georey Bradway, en Xander Dunn met Joey Krug. Het bedrijf is opgericht in februari 2017 en is nog erg nieuw op de markt. Numerai kondigde in september 2017 aan dat het Bitcoin had verlaten en Numerai aan het uitfaseren was. Alle betalingen werden vanaf dat moment omgezet in Ether en Numeraire. 

Hoe werkt Numeraire?

In het proces van Numeraire nemen de datadeskundigen deel aan een soort wedstrijd voor het beste prognosemodel. Ze berekenen prognosemodellen met behulp van gecodeerde gegevensreeksen die de beursinformatie weergeven.

Daartoe creëren de datawetenschappers een algoritme om de juiste gegevenspatronen te ontdekken. Vervolgens worden de voorspellingen voor de kapitaalmarkt en de aandelenkoersen geüpload naar de website. Tot dusver heeft Numeraire 40 miljard van dergelijke prognoses ontvangen, en momenteel ontvangt Numeraire 100 miljoen prognoses per dag.

De relevante voorspellingsmodellen worden gerangschikt, waarbij de top 100 data-experts worden betaald in Bitcoins, Ether of Numeraire. Het idee hierachter is dat hoe beter de voorspellingen of hoe hoger de ranking van de data-expert, hoe meer Numeraire ze zullen ontvangen. Dit moedigt de ontwikkelaars dus aan om een zo goed mogelijk model te ontwikkelen. Daar kunnen ze namelijk het meeste geld mee verdienen, en daar heeft het platform ook wat aan.

Deze wedstrijden zijn echter niet geheel risicovrij voor de datawetenschappers. De deelnemende datawetenschappers moeten een deel van hun numeraire waarde inzetten voor een bepaalde periode, waarin de doeltreffendheid van het voorspellingsmodel wordt getest. Het maakt dus gebruik van staking.

Als de datawetenschapper het bij het verkeerde eind heeft met zijn prognose, worden de NMR-munten vernietigd, wat de kwaliteit van de prognoses moet waarborgen. Als de datawetenschapper gelijk heeft, krijgt hij Numeraire terug en Bitcoins als een extra beloning. Momenteel is de uitbetaling gemaximeerd op 15.000 dollar per maand, wat betekent dat topdeskundigen momenteel tot 54.000 dollar per jaar kunnen verdienen. In totaal is er al 200.000 dollar uitgekeerd aan datawetenschappers.

De beveiliging van Numeraire

Data is ontzettend waardevol. Er zijn dan ook ontzettend veel hackers die dit als een prooi zien. Daarom is het belangrijk dat Numeraire zijn data goed beveiligd. En dat doen ze ook. Omdat Numeraire het ERC-20 token gebruikt, is het netwerk beveiligd door middel van het Proof of Stake (PoS) algoritme. De validators van blokken worden dus geselecteerd op basis van de grootte van de stake die ze inzetten. Dat zijn in dit geval de datawetenschappers, die een stake zullen moeten inzetten wanneer ze mee willen doen aan de wedstrijd.

Proof of Stake is een algoritme dat je vaak terug ziet komen bij blockchains. Het is immers het een-na populairste consensus algorithm op Proof of Work na. Het voordeel van Proof of Stake ten opzichte van Proof of Work is dat PoS veel duurzamer is. Bij PoW wordt namelijk ontzettend veel rekenkracht gebruikt, wat ook weer erg veel energie kost. Numeraire is daarom een vrij duurzaam project. Gebruikers die mee willen doen, zetten een stake in, en op basis van de hoogte van de stake worden ze geselecteerd om blokken toe te voegen aan de blockchain. Er zijn dus geen gebruikers bezig met het leveren van werk dat uiteindelijk niet gebruikt wordt, zoals bij Bitcoin wel het geval is.

De Numeraire-token: NMR

Het kernidee van het bedrijf is een cryptografisch token dat kan worden gebruikt in een nieuw veilingmechanisme. Op die manier wil zij het overaanbod economisch irrationeel maken.

Numeraire is een ERC20 Ethereum token. Deze tokens worden smart contracts genoemd die worden uitgevoerd op de Ethereum blockchain. Alle geboekte Numeraire transacties worden rechtstreeks naar Numerai gestuurd. Het Ethereum smart contract dicteert dat er nooit meer dan 21 miljoen Numeraire tokens op de markt zullen zijn. Na de initiële distributie zal het smart contract elke week een vast aantal Numeraire vormen tot het maximum is bereikt. Het is redelijk opmerkelijkd at er maar 21 miljoen Numeraire beschikbaar zijn. Er zijn namelijk niet veel projecten meer die zo’n lage total supply hebben. Dit komt volgens velen de waarde van NMR alleen maar ten goede. Hoe lager het aanbod is, hoe hoger de prijs van het token zal zijn. Dat geldt immers alleen als de vraag naar het token niet daalt. Doet het dat wel, dan zal de waarde van NMR niet direct toenemen.

Waarvoor wordt Numeraire allemaal gebruikt?

Numerai wil deze munt gebruiken om een kunstmatige intelligentie-hedgefonds op te bouwen. Het veilingmechanisme van Numerai bestaat uit wedstrijden, elk met een prijzenpot waar een bepaald aantal coins tegenover staat. De prijs wordt toegekend aan datawetenschappers via een veilingmechanisme. Dit veilingmechanisme leidt tot evenwichtig biedgedrag, waaruit blijkt dat rationele datawetenschappers vertrouwen hebben in de bijzondere bekwaamheid van hun eigen modellen.

Deze capaciteiten zijn gebaseerd op het behalen van goede resultaten op nieuwe gegevens. Dit specifieke mechanisme biedt ook ongerepte en natuurlijke argumenten voor de economische waarde van een numerair token. Door Numerai’s machine learning competitie met succes te doorlopen, kunnen datawetenschappers voortdurend Numeraire winnen. 

ICO

Een zogeheten Initial Coin Offering (ICO) heeft nooit plaatsgevonden. Kleine beleggers konden dus niet van tevoren al deelnemen aan het project. Om datawetenschappers aan te moedigen hun datamodellen in te dienen, lanceerde Numeraire zijn eigen cryptocurrency: Numeraire (NMR). Dit is een cryptocurrency welke gebaseerd is op de Ethereum blockchain. Het maximaal aantal coins (total supply) van Numeraire ligt op 21 miljoen. Dat is dus net zoals bij Bitcoin het geval is.

Aanvankelijk werden 1,2 miljoen Numeraire tokens uitgegeven aan een netwerk van 19.000 datawetenschappers. Nieuwe Numeraire tokens zullen wekelijks worden uitgegeven aan data scientists. Deze zullen worden gebruikt om de voorspellingsmodellen voor de aandelenmarkt in de toekomst te helpen verbeteren.

Wat is Machine learning?

Hoewel Machine Learning niet nieuw is, is de precieze definitie ervan voor veel mensen nog steeds verwarrend. Concreet gaat het om een moderne technologie die het mogelijk maakt patronen te ontdekken en voorspellingen te doen uit gegevens. Dit gebeurt op basis van statistieken, datamining, patroonherkenning en voorspellende analyses. De eerste algoritmen ontstonden aan het eind van de jaren vijftig. De bekendste daarvan is het Perceptron.

Machine Learning is zeer doeltreffend in situaties waarin inzichten moeten worden ontdekt uit grote sets van uiteenlopende en veranderende gegevens. Deze gegevens staan ook wel bekend als Big Data. Voor de analyse van dergelijke gegevens blijkt het veel efficiënter te zijn dan traditionele methoden in termen van nauwkeurigheid en snelheid. Zo kan Machine Learning op basis van informatie over een transactie, zoals bedrag en locatie, en historische en sociale gegevens, potentiële fraude in een milliseconde detecteren. Deze methode is dan ook aanzienlijk doeltreffender dan de traditionele methoden voor het analyseren van grote hoeveelheden data.

Machine Learning kan worden gedefinieerd als een tak van de kunstmatige intelligentie die vele methoden omvat om automatisch modellen op te stellen uit gegevens. Deze methoden zijn in feite algoritmen.

Een traditioneel computerprogramma voert een taak uit door nauwkeurige instructies te volgen, en dus systematisch op dezelfde manier. Een Machine Learning-systeem volgt daarentegen geen instructies, maar leert uit ervaring. Het resultaat is dat de prestaties verbeteren naarmate het algoritme aan meer gegevens wordt blootgesteld.

Wat is het verschil tussen Machine learning en Artificial intelligence?

Het verschil tussen machine learning en artificial intelligence is erg klein. Machine learning is namelijk een onderdeel van artificial intelligence. Bij machine learning draait het erom dat een machine leert van de data die het krijgt aangeleverd. Er zijn echter ook andere vormen van artificial intelligence. Het doel is altijd dat een computer slimmer wordt en moeilijke problemen op kan lossen, op dezelfde manier als mensen dat doen.

Numeraire (NMR) Koers en Verwachting

Hoe en waar kun je NMR kopen? 

Je kunt Numeraire (NMR) op verschillende crypto exchanges kopen. Denk hierbij aan de grote exchanges als Binance en ByBit, maar ook aan de kleinere en decentrale exchanges. Zo is het ook mogelijk om Numeraire te kopen op bijvoorbeeld Sushiswap, PancakeSwap of Uniswap. NMR kun je met iedere cryptovaluta kopen.

Omdat Numeraire een ERC-20 token is, kun je het in bijna iedere wallet opslaan. Dit is namelijk het meest gebruikte token. Wanneer je veel Numeraire in je bezit hebt, is het aan te raden om dit op te slaan in een cold wallet. Dit wordt ook wel een hardware wallet genoemd, en is stukken veiliger dan een hot wallet, welke altijd aan het internet vast zit. Sinds February 2021 kun je nu ook NMR kopen op Bitvavo. Vul hieronder in hoeveel NMR je wilt kopen op Bitvavo.

 

Conclusie

Numerai wil zijn cryptocurrency Numeraire gebruiken om datawetenschappers te betalen die uiteindelijk een beter rendement opleveren. Of big data en voorspellende modellen op basis van artificial intelligence daadwerkelijk voor betere rendementen op de aandelenmarkt zullen zorgen, is nog niet helemaal zeker.

Numerai moet namelijk nog bewijzen dat het concept werkt. In theorie zou de hedge fund met behulp van de kracht van gegevens beter moeten presteren, waardoor er meer kapitaal naar de hedge fund zou moeten stromen.

Dit moet op zijn beurt leiden tot meer omzet voor Numerai’s partners en dus hogere uitbetalingspercentages aan de datawetenschappers, wat ook de waarde van de cryptocurrency Numeraire zou moeten verhogen. Beleggers die in het Numeraire token hebben geïnvesteerd, kunnen ook van deze waardestijging profiteren.

Beleggers moeten er echter rekening mee houden dat cryptocurrencies sterk in prijs fluctueren en dat de markt sterk wordt beïnvloed door speculanten. Snelle koerswinsten, maar ook hoge koersverliezen zijn aan de orde van de dag. Daarom zijn beleggingen in cryptocurrencies over het algemeen alleen geschikt voor speculatieve beleggers.

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Garanties
 • Eerlijk Ondernemen
  Eerlijk ondernemen
 • Geverifieerde winkel
  Identiteit geverifieerd
 • Geschilbemiddeling
  Geschilbemiddeling
9,5
Reviews
 • 9,5
  users icon Top!