Home » Blog » Wat is Everipedia? Uitleg IQ koers en verwachting en alles wat je moet weten over IQ

Wat is Everipedia? Uitleg IQ koers en verwachting en alles wat je moet weten over IQ

Het was een grote klap voor Wikipedia toen bekend werd dat zijn grootste concurrent gebruik zal gaan maken van de EOS.IO technologie. Zijn concurrent, genaamd Everipedia, werd namelijk al steeds populairder onder internetgebruikers. Everipedia is in feite hetzelfde als Wikipedia: een website waar je allerlei informatie op kunt vinden. Echter draait Everipedia op de blockchain, wat betekent dat het een decentraal platform is. Informatie op dit platform is dus voor en van iedereen. We leggen je in dit artikel uit wat Everipedia is, hoe het werkt en waar jij de IQ-tokens kunt kopen.

Wat is Everipedia?

Everipedia vindt zelf dat het de online encyclopedie opnieuw heet uitgevonden voor de moderne tijd. In tegenstelling tot Wikipedia is Everipedia van plan om beloningen aan te bieden aan aanbieders van inhoud en streeft ernaar een volledig zelfvoorzienende encyclopedie te worden, zonder donaties of reclame. Wikipedia moet het doen van donaties. Gebruikers krijgen hier vaak vervelende meldingen van te zien op de website van Wikipedia.

Larry Sanger, Chief Information Officer (CIO) van Everipedia, zegt er het volgende over: ‘We zijn verheugd om ons minimaal levensvatbare netwerk te lanceren waarmee gebruikers voor het eerst op een gedecentraliseerde manier kunnen stemmen en artikelen kunnen creëren.’

Het is belangrijk hier te vermelden dat Sanger medeoprichter was van Wikipedia, en nu een vertrouwd onderdeel is van Wikipedia’s grootste rivaal. Hij gelooft dat de blockchain onvermijdelijk de wereld van online informatie zal gaan veranderen. En daar wij hij zelf ontzettend graag zijn steentje aan bijdragen.

Wanneer jezelf wilt bijdragen aan Everipedia, heb je IQ-tokens nodig. Ook zul je een EOS-account en een stem op iqnetwork.io nodig hebben. Volgens de gegevens van Everipedia hebben gebruikers van het netwerk tot nu toe 16,8 miljoen IQ’s ingezet.

De online-encyclopedie biedt al sterke concurrentie aan Wikipedia en heeft meer dan 6 miljoen encyclopedische artikelen en miljoenen maandelijkse actieve bezoekers. Bovendien wordt de site dagelijks door miljoenen mensen bezocht en telt hij meer dan 8 000 vrijwilligers uit verschillende kanalen zoals Telegram, Facebook en Reddit.

Wanneer is Everipedia begonnen?

Everipedia werd in 2015 ontwikkeld als alternatief voor Wikipedia door Travis Moore en Mahbod Moghadam en kreeg al snel gezelschap van Theodor Forselius en Sam Kazemian.

Ondertussen zei Wikipedia-oprichter Jimmy Wales dat hij bedenkingen had bij de blockchain, omdat hij het een zeepbel met een hype noemde. Het is echter belangrijk om hier te vermelden dat de Wikimedia Foundation, die Wikipedia bezit en exploiteert, in 2014 is begonnen met het accepteren van Bitcoin donaties nadat de Amerikaanse Internal Revenue Service voldoende richtlijnen had gegeven over het gebruik van Bitcoin voor belastingdoeleinden.

Over het algemeen is het spannend om te zien hoe Everipedia het doet. De toepassingen van de technologie voor het bedrijfsleven liggen voor de hand, maar het brengt een enorme zware last met zich mee voor de manier waarop gegevens worden beheerd en weergegeven. Hierdoor zullen we nog maar moeten zien hoe het platform het in de toekomst gaat doen. Het is nu nog veel te vroeg om te zeggen of dit een geslaagd project is (of dat de kans groot is dat het überhaupt gaat slagen). Hieronder een korte interview van Bitcoinmagazine met de Co founder van Wikipedia Larry Sing over het project Everipedia.

De migratie van Ethereum naar EOS

De lancering van het platform heeft lang geduurd. Oorspronkelijk was het project eerst gebouwd op de Ethereum blockchain. In december vorig jaar verhuisde het team naar EOS, wat samenviel met het aannemen van Larry Sanger. Voor de ontwikkelaars van het project was bouwen op Ethereum ‘nauwelijks te doen’, totdat Ethereum in ieder geval zijn schaalbaarheidsprobleem niet had opgelost.

Hoewel dit een geldig argument is, moet worden opgemerkt dat EOS ook zijn beperkingen heeft in tijden van grote drukte op het platform. Vooral in het geval van RAM’s.

‘Niet alles werkt of is klaar voor gebruik op het EOS-platform, maar dat geldt ook voor Ethereum,’ aldus het Everipedia-team. ‘Er worden nog steeds schaalbaarheidsoplossingen ontwikkeld, de kosten van opslag worden verbeter en de RAM en bandbreedte lopen sterk uiteen. Het is duidelijk dat de zaken moeten worden verbeterd en dat de economische problemen moeten worden opgelost.’

Ethereum is dan wel bezig met het implementeren van zijn nieuwe versie (Ethereum 2.0). Echter is het nog erg onduidelijk of dit ook daadwerkelijk problemen zal oplossen. Ethereum kan nu nog niet opschalen, en gebruikers moeten torenhoge transactiekosten betalen, welke soms wel tot enkele honderden dollars kunnen oplopen.

Dit is niet alleen vervelend voor gebruikers, maar natuurlijk ook voor ontwikkelaars. Zij willen het liefst dat zo veel mogelijk mensen gebruik maken van hun applicaties. Wanneer de blockchain van Ethereum niet goed meewerkt, kan dat ervoor zorgen dat gebruikers kiezen voor concurrenten die gebruik maken van een blockchain die wel goed functioneert, en niet te duur is.

Hoe werkt Everipedia?

Everipedia heeft een aanmoedigingssysteem via zijn IQ-token. Bijdragers van content en validators worden beloond met IQ-tokens voor hun objectiviteit en de hoge kwaliteit van de inhoud.

De introductie van geld in het redactionele proces roept ook een aantal ethische vragen op. Decentralisatie brengt hier ook nieuwe uitdagingen met zich mee. Met name de problemen om de kwaliteit van gedecentraliseerde inhoud te handhaven.

Dit probleem is zeker niet uniek voor gedecentraliseerde en gecentraliseerde platforms. Want ook Wikipedia heeft hier moeite mee. Zij houdt bijvoorbeeld, om dit probleem tegen te gaan, IP-adressen bij om te zien wie wat doet. Wanneer iemand veel foutieve informatie toevoegt, kan het IP-adres geblokkeerd worden. Dit is een proces dat lijkt op dat van de blockchain.

“Omdat het netwerk gedecentraliseerd is, zal het artikelen uit meerdere encyclopedieën samenbrengen, en dus niet alleen uit Everipedia. Het zal mogelijk zijn om verschillende artikelen over hetzelfde onderwerp te hebben en uiteindelijk zullen we een beoordelingssysteem hebben waarmee mensen verschillende artikelen over dezelfde onderwerpen kunnen vinden, beoordeeld door verschillende categorieën van mensen, groepen en deskundigen”, aldus Sangers.

Is Everipedia een gedegen concurrent voor Wikipedia?

Tot op heden heeft Everipedia 3 miljoen gebruikers per maand. Volgens deskundigen is dit platform gebaseerd op de Wikipedia-database, uiteraard met inachtneming van de gebruiksvoorwaarden. Everipedia bevat al een groter aantal Engelse vermeldingen dan dat Wikipedia op dit moment heeft.

Wat Wikipedia betreft, zijn er meer dan 32 miljoen redacteuren en meer dan 60 miljoen gebruikers per dag. Everipedia heeft nog een lange weg te gaan om nummer één te worden. De blockchain kan ook een grote last worden, in plaats van dat het Everipedia verder gaat helpen.

Het succes van Everipedia hangt echt af van de vraag of het systeem inhoud van hoge kwaliteit zal hebben. Hoewel Everipedia vandaag al online is, staat het nog in de kinderschoenen. 

Opgemerkt moet worden dat de oorspronkelijke Everipedia database een exacte kopie was van die van Wikipedia. Het team is nog steeds van plan om het netwerk de komende jaren te ontwikkelen tot iets fundamenteel anders dan Wikipedia.

Het is tot die tijd nog onduidelijk hoe Everipedia zich zal gaan ontwikkelen. Wikipedia is namelijk al een grote naam, terwijl de meeste mensen nog nooit van Everipedia hebben gehoord. Ze zullen dus niet alleen het platform moeten verbeteren, maar ook aan hun marketing werken. Alleen op deze manier kunnen ze naamsbekendheid creëren.

Hoe zorgt Everipedia voor kwalitatieve inhoud?

Everipedia wil geen censuur op het platform. Dat betekent dat alles vastgelegd zou moeten kunnen worden, door wie dan ook. Echter moet de informatie die op het platform gedeeld wordt wel kloppen. Hiervoor wil het platform gebruik maken van smart contracts. Op deze manier kan men controleren of de informatie die wordt gedeeld wel klopt.

Het platform is van plan om redacteuren te betalen met zijn eigen cryptovaluta genaamd IQ. Het gebruikt een puntensysteem dat het aanmaken en wijzigen van artikelen beloont. Deze punten zullen worden omgezet in een symbolische munteenheid, waardoor alle bestaande redacteuren een echte financiële stimulans krijgen om aan de site te werken.

Om ervoor te zorgen dat mensen met slechte bedoelingen zich niet aan het platform zullen wagen, moeten schrijvers tokens staken. Deze inzet dient als borg. Op het moment dat de schrijver zijn werk niet goed doet, verliest hij zijn tokens. Wanneer het werkt wel goed wordt geleverd, verdient hij juist extra tokens, Op deze manier wil Everipedia zorgen voor kwalitatieve content. En dat zal wel moeten, omdat het de enige manier is om de concurrentie met Wikipedia aan te kunnen gaan.

De IQ-tokens

Het platform heeft zijn eigen IQ-tokens. Hiervan zijn er op dit moment ongeveer 10 miljard in omloop. De waarde van het token is de afgelopen jaren redelijk stabiel gebleven, maar steeg fors sinds het begin van 2021. Steeds meer beleggers hadden interesse in de diensten en tokens van Everipedia.

Waar kan ik IQ-tokens kopen?

Je kunt IQ-tokens kopen bij verschillende crypto exchanges. De populairste crypto exchanges om deze tokens te kopen zijn Binance en Bitvavo. Omdat de liquiditeit op deze exchanges het grootste is, kun je deze munten voor de beste prijs kopen en verkopen. We raden je daarom ook aan om van deze exchanges gebruik te maken.

Er zijn ook gedecentraliseerde exchanges die IQ-token aanbieden. Echter moet je hier veel stappen doorlopen om de aankoop te voltooien. Dat kan ervoor zorgen dat je makkelijk een fout begaat, waardoor je jouw geld kwijt bent. Let daarom goed op bij het gebruiken van een DEX. Het is verstandiger om gebruik te maken van Binance of Bitvavo. Dit zijn namelijk veilige exchanges met een goede klantenservice.

Hoe kan ik IQ-tokens bewaren?

De tokens van Everipedia zijn EOS.IO tokens, omdat het platform draait op de EOS-blockchain. Dit is een veelgebruikt protocol, waardoor je deze tokens bijna overal kunt opslaan. Denk aan een hot wallet, maar ook aan hardware wallets. Wanneer je veel IQ-tokens in je bezit hebt, kun je het beste gebruik maken van een hardware wallet. Dit is namelijk een stuk veiliger dan een hot wallet. Kijk wel goed naar de hardware wallet of deze EOS.IO tokens ondersteunt. Doet het dat niet, dan kun je hier ook geen IQ-tokens op opslaan.

Is een investering in IQ-tokens slim?

Om te bepalen of het slim is om te investeren in IQ-tokens, kun je het beste onderzoek doen door middel van een fundamentele of technische analyse. Zo kun je bepalen of de prijs van Everipedia gunstig genoeg is om in te stappen. De winst op een cryptomunt maak je al bij het aankopen van de munt. Door deze voor de beste prijs aan te kopen, vergroot je immers de winst die je later maakt bij de verkoop.

Doe vooral zelf onderzoek naar de tokens, en laat jezelf niet te veel beïnvloeden door de uitspraken van anderen. Dat is voor de meeste crypto traders een van de belangrijkste regels waar ze zichzelf aan houden.

Everipedia (IQ) Koers

Conclusie

Wikipedia heeft het op dit moment zwaar. Dit komt doordat er een geduchte concurrent op de markt is bijgekomen. Deze concurrent heet Everipedia, en levert dezelfde diensten als Wikipedia, maar doet dat op een andere manier dan Wikipedia doet.

Everipedia maakt gebruik van de EOS-blockchain. Op deze manier wil het de data voor gebruikers decentraliseren. De informatie is dus voor gebruikers, door gebruikers en van gebruikers. Echter lopen ze wel tegen een probleem aan, waar veel van dit soort platforms tegenaan lopen. Want hoe controleer je of de door gebruikers gemaakte data klopt?

Dit lost Everipedia op door middel van smart contracts. Schrijvers moeten IQ-tokens te staken als inzet. Wanneer de data die ze hebben ingestuurd niet klopt, of kwalitatief slecht is, verliezen ze hun tokens. Hiermee wil Everipedia ervoor zorgen dat gebruikers er geen baat bij hebben slechte artikelen op het platform te uploaden.

Wanneer gebruikers waardevolle informatie toevoegen, kunnen ze hier juist geld mee verdienen. Ze krijgen dan een beloning op basis van de stake die ze hebben ingezet. 

Of Everipedia ook daadwerkelijk groter zal gaan worden dan Wikipedia, is nog de vraag. Wikipedia heeft in ieder geval een veel grotere naam dan Everipedia. Het draait dus in dit geval niet alleen om de werking van het platform, maar ook om de naamsbekendheid. Het is in ieder geval zeker dat Everipedia nog veel moet doen om de bekendheid van het platform te vergroten. Wanneer dat eenmaal is gelukt, is de kans groot dat Everipedia een veel gebruikt informatieplatform zal zijn.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven