Banken gaven je altijd een prima optie om een passief inkomen te krijgen. Met geld vastzetten bij de bank en sparen kreeg je rente. Als je tegenwoordig je geld wilt vastzetten bij een bank krijg je nog maar een heel laag rentepercentage. Sommige banken hebben soms zelfs een negatieve rente. Dat schiet niet echt op. Toch zijn er nog veel mensen die hun spaargeld vastzetten en rente willen trekken bij een bank. Wat we nu zien is dat het staken heel populair is geworden. Bij het staken krijg je ook rente, al wordt dat in het Engels ook wel yield genoemd, en soms kan die zelfs erg aantrekkelijk zijn.
In deze blog gaan we bekijken wat de betere optie is, staken of sparen. Wat zijn de voor- en nadelen van elke optie en wat je verder nog moet weten.
Let op: hou er rekening mee dat de onderstaande tekst over ‘Staken of sparen, wat kun je beter doen?’ evenals de toelichting hierop op geen enkele manier als advies opgevat mag worden. De keuze voor óf en op welke manier je (crypto) wilt traden en welke keuzes je maakt qua belegging ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.
Om het concept van staken beter te begrijpen, zullen we het over het Proof of Stake (poS) concept hebben. Hier alvast een video met uitleg over Proof of Stake.
Wat is staken?
Staken is dat je cryptomunten vastzet om er rente op te verdienen. Heel simpel gezegd, is het een vorm van sparen, maar dan met digitale munten. Het is ook een manier om een passief inkomen te genereren.
Als we echter een beetje dieper in staken duiken, zien we dat er wel meer aan de hand is, en dat gaan we zo eenvoudig mogelijk uitleggen. Het idee van het staken zit hem namelijk in de Proof of Stake (PoS). Dat is een consensus of overeenstemming mechanisme, dat naast Proof of Work (PoW) veel gebruikt wordt.
Deze mechanismen bepalen binnen de blockchain hoe overeenkomsten worden gemaakt, bijvoorbeeld bij transacties. Het algoritme van dit mechanisme bepaalt dan ook welke transacties of data betrouwbaar zijn. Op het moment dat data als veilig en betrouwbaar wordt bestempeld, wordt het aan de blockchain toegevoegd en kan niet meer veranderd worden.
Proof of Work
Het Proof of Work (PoW) consensusmechanisme is het meest gebruikte bekendste mechanisme. Het is bekend van Satoshi Nakamoto’s whitepaper van de Bitcoin. Het is een heel goed functionerend en betrouwbaar systeem, maar, zoals we weten, ligt het PoW een beetje moeilijk in verband met het milieu. Hallo Elon! Er wordt door de miners veel energie gebruikt.
Proof of Stake
Het Proof of Stake (PoS) consensusmechanisme werkt anders. Het begint ook steeds populairder te worden, om de simpele reden dat het milieuvriendelijker is, omdat het minder energie verbruikt. Er komen namelijk helemaal geen miners aan te pas. In plaats daarvan zijn er nodes die cryptomunten of tokens staken, om een nieuw blok in de chain te creëren. Je hebt nu een ‘validator’ via de gestaakte cryptomunten, die nieuwe blokken vindt en bevestigt.
Vanwege het milieuvriendelijkere aspect wint het PoS dus snel aan populariteit. Veel projecten zijn er direct mee begonnen en andere projecten zijn al overgestapt of zijn van plan om over te stappen op het PoS-consensusmechanisme. Ethereum, Tezos, Tron, Cosmos and Algorand zijn een paar van zulke projecten.
Je kunt nu dus passief geld gaan verdienen door zelf te gaan staken. Bitvavo, toch wel de bekendste crypto beurs in Nederland, geeft je de mogelijkheid om cryptomunten te staken. Niet elke munt kan gestaakt worden, maar de beurzen zullen je steeds laten weten welke opties ze aanbieden voor het staken. Ben je nog niet aangemeld op Bitvavo, dan kun je dat via deze link doen. Het aanmelden is makkelijk en binnen een paar minuten gepiept. Je kunt nu actief aan de slag met handelen in crypto en zo ongeveer het eerste wat Bitvavo je vraagt, is of je wilt gaan staken.
Deze video geeft ook een goede uitleg wat staken precies is.
De voordelen van staken
Zoals we al gezien hebben, is staken een manier om een passief inkomen te genereren. Hoewel het principe van staken hetzelfde is bij elke cryptomunt die je kunt staken, zijn de beloningen wisselend van project tot project, Elke munt heeft een andere manier hoe je beloond wordt. Het principe is echter dat je cryptomunten vastzet, voor een van tevoren afgesproken periode of een flexibele periode. In ruil voor het vastzetten van de munten krijg je dan een beloning, wat je ook kunt zien als een vorm van rente.
De hoogte van deze rente kan zeer aantrekkelijk zijn, met een APY (Annual Percentage Yield, of hoe hoog je percentage is per jaar) die kan variëren van 5 tot 15% of in sommige gevallen zelfs meer. Dat is zeker meer dan welke bank je op dit moment kan bieden.
Laten we eens naar de voordelen van staken kijken.
- Je kunt een jaarlijkse rente of yield krijgen tussen de 5 en 15%.
- Het is heel eenvoudig om aan deel te nemen en als je eenmaal aan het staken bent, hoef je er nog maar nauwelijks naar te kijken
- Je kunt voor korte of langere periodes je cryptomunten vastzetten, en dat kun je ook snel doen
- Je kunt nog andere voordelen krijgen van de munt die je staakt. Bijvoorbeeld medezeggenschap in het beheer van de munt of je kunt validator worden en nieuwe blocks bevestigen. Deze taken brengen dan meestal ook weer extra inkomsten op. Deze extra inkomsten kunnen ook afhangen van hoeveel munten je staakt. Hoe meer munten je staakt, hoe hoger je inkomsten kunnen zijn.
- Milieuvriendelijk want het kost nauwelijks elektriciteit.
- Je hebt geen speciale uitrusting of iets dergelijks nodig. Het enige wat je nodig hebt, is geld om crypto te kopen, zodat je kunt beginnen met het staken.
- De kans op een 51% aanval is uitermate gering. Dit is een aanval waarbij iemand of een groep van mensen meer dan 51% van de hash snelheid van een block beheerst. Als iemand 51% van alle munten van één crypto wil kopen, gaat de prijs zo hard omhoog, dat hij waarschijnlijk al onbetaalbaar is voordat je 51% in handen krijgt.
De nadelen van staken
Behalve voordelen, zijn er ook een paar nadelen die om de hoek komen kijken bij het staken. Laten we eens gaan kijken welke nadelen dat zijn.
- De volatiliteit van de cryptomarkt kan een probleem zijn. Zelfs als je bijvoorbeeld 20% rente krijgt, maar de munt verliest 50% in waarde, heb je toch een verlies aan het einde van het jaar. Het verlies in waarde van de munt kan in deze situatie makkelijk meer zijn dan de winst die je maakt op de rente.
- Je kunt niet alle cryptomunten staken. Je moet dus wel onderzoek doen naar welke munten je kunt staken.
- Sommige munten verlangen een minimumperiode voor het staken. Tijdens deze periode kun je de gestaakte munten niet gebruiken om te herinvesteren.
- De momenten waarop je uitbetaald wordt kunnen ver uit elkaar liggen. Dit betekent dat je de verdiende rente niet snel opnieuw kunt investeren.
- Whales dominantie. Whales zijn een of meerdere personen die veel munten van een crypto bezitten. Als er weinig munten verdeeld zijn kunnen zij een grote invloed uitoefenen op het netwerk. Hoe meer munten je bezit van een crypto, hoe hoger ook de kans is dat je tot validator gekozen wordt.
De voordelen van sparen
De cryptowereld is een vrij nieuwe wereld. Zeker het staken is iets relatiefs nieuws. Sparen daarentegen is al heel lang een bekend fenomeen.
Als je geld spaart, zet je normaal gesproken je geld vast bij een bank, en ontvangt daar rente voor. Tenminste, die rente kreeg je vroeger, tegenwoordig is dat niet meer altijd het geval. In het begin van het artikel hadden we het zelfs al over negatieve rente bij banken.
Er worden tegenwoordig ook veel rekening-courant of spaarrekeningen aangeboden. Het voordeel van zulk een rekening, is de flexibiliteit. Je kunt altijd geld opnemen of storten. De rentes zijn echter nog lager dan bij een rekening waar je je geld vastzet.
Laten we eens gaan kijken wat voordelen van sparen zijn.
- Fiatvaluta zijn niet zo volatiel als cryptomunten.
- Laag risico om rendement of rente te krijgen.
- Veel spaarrekeningen zijn verzekerd.
- Makkelijk toegang tot je rekening. Online bankieren en ATMs geven je 24/7 toegang tot je rekening.
- Liquiditeit, de meeste banken hebben voldoende liquiditeit als je je geld wilt opnemen.
- Spaarrekeningen zijn flexibel. Je kunt er rekeningen automatisch mee betalen and je kunt er een PIN-kaart voor krijgen.
Nadelen van het sparen
Er zijn uiteraard ook een paar nadelen als je gaat sparen bij een bank. De tijden dat je een leuke rente kreeg zijn al lang verleden tijd. Door de huidige inflatie wordt je geld ook steeds minder waard. Er wordt over de hele wereld, bijna door elk, absurd veel geld bijdrukt, wat inflatie in de hand werkt. De combinatie van deze twee factoren, maakt het eigenlijk niet meer zo aantrekkelijk om bij een bank te sparen.
Er zijn nog een paar andere nadelen, die we ook aankaarten in het lijstje hieronder.
- Lage rente.
- Je eigendom, je geld, is in bezit van de bank.
- Relatief moeilijk proces om een rekening op te zetten, met de mogelijkheid om afgewezen te worden.
- Inflatie, je geld wordt minder waard.
- Kosten om je spaartegoed vroeger op te nemen dan gepland.
- Als de bank failliet gaat, ben je alles kwijt, afhankelijk van hoe de bank verzekerd is.
- Spaarrekeningen/rekening-courant maken het makkelijk om geld op te nemen. Je kunt hierdoor meer geld opnemen dan je van plan bent en het sparen lukt niet echt.
- Rente op spaarrekeningen/rekening-courant is heel laag.
Staken of sparen, wat is nu de betere optie?
Of staken of sparen nu beter is, blijft een moeilijke vraag om te beantwoorden. Het ligt onder andere aan je persoonlijke situatie, welke optie het beste voor jou werkt. Elke optie heeft dan ook weer zijn voor- of nadelen.
Staken is misschien een beetje riskanter, maar je kunt er ook meer rendement mee krijgen. Sparen bij een bank lijkt zekerder of veiliger, maar de opbrengst is waarschijnlijk ook minder.
Goed onderzoek naar alle twee deze opties, staken of sparen, is van belang. Je zult de voordelen en de nadelen van elk op een rijtje moeten zetten, en dan kijken wat de betere oplossing voor jou is. Het is ook belangrijk dat je er een goed gevoel bij hebt. Als je minder avontuurlijk bent aangelegd, is sparen misschien toch een betere oplossing voor je. Als je echter liever meer rendement wilt krijgen over je geld, dan is het zeker de moeite waard om iets dieper in staken te duiken.
Conclusie
Staken of sparen, wat gaat het worden? Persoonlijk zal ik liever gaan staken, om verschillende redenen. Het decentrale aspect van de crypto en blockchain wereld spreekt me aan. Tussenpersonen worden uitgeschakeld en je bent eigen baas. Het nadeel is echter ook, dat als het mis gaat, je flink wat geld kunt verliezen.
Een andere reden is dat banken veel invloed hebben, en met te veel problemen die ze veroorzaken, toch nog wegkomen. Overheden houden banken nog veel te veel een hand boven het hoofd. Maar goed, dat zijn persoonlijke meningen, en je mag hier graag anders over denken.
Banken spelen nog steeds een belangrijke rol in de samenleving, en ze zijn gevestigde instituten. Daardoor wekken ze ook vertrouwen bij veel mensen en dat kan een reden om toch voor sparen te kiezen. Ze zijn zeker minder afhankelijk van de volatiliteit die er op de crypto markten aanwezig is.
Welke optie je ook voor kiest, staken of sparen, zorg ervoor dat je voldoende onderzoek doet en je begrijpt wat je met je geld doet.
Wat doe jij liever? Staken of sparen? We horen graag je mening hierover in onze Cryptokopen.nl Facebookgroep. Dit lijkt een leuke en interessante discussie die we daarover kunnen beginnen. Heb je nog vragen of staken of sparen, of over andere onderwerpen, stel ze gerust, we beantwoorden je vragen graag. Zie je daar!