Educatie

De 10 beste tools voor crypto onderzoek

Doe jij onderzoek naar cryptocurrencies voordat je ze koopt? Dat is niet geheel onverstandig, omdat je zo de kans op het pakken van winst vergroot. Toch is het, vooral als je een beginner bent, erg lastig om degelijk onderzoek te doen. Je weet in de meeste gevallen niet eens waar je zou moeten beginnen.

Daarom helpen we je een handje op weg door je te zeggen wat de 10 beste tools zijn voor het doen van onderzoek naar cryptocurrencies, zodat jij zelf succesvol een technische of fundamentele analyse kunt uitvoeren.

1 – CoinMarketCap

We beginnen de lijst met de bekendste tool voor het doen van onderzoek. De kans is vrij klein dat je nog nooit van CoinMarketCap gebruik hebt gemaakt. Toch weten veel mensen nog niet welke functies CoinMarketCap allemaal heeft.

CoinMarketCap is een website die een overzicht geeft van alle crypto’s op de markt en ook informatie geeft over de verschillende exchanges. De site staat bekend om het verzamelen van veel informatie, zoals real time prijs, market cap (in fiat en BTC), handelsvolume, tokens in omloop en vele andere informatie.

Sinds enige tijd kun je ook informatie vinden over de meest bekende bedrijven, exchanges en NFT’s (non-fungible token).

CoinMarketCap biedt zijn gebruikers een aantal functies waarmee ze zoveel mogelijk informatie en details kunnen achterhalen over elke crypto valuta en recentelijk over de gegevens van de verschillende exchanges.

Momenteel zijn er meer dan 13.500 cryptovaluta op CoinMarketCap, ze zijn gerangschikt op basis van hun fiat kapitalisatie en volume op de markt. De cryptomunt met de meeste kapitalisatie (fiat en BTC) is ongetwijfeld Bitcoin met meer dan 1.000 miljard market cap, die daarmee op de eerste plaats staat op de ranglijst.

Je hebt ook de mogelijkheid om een eigen aangepaste portfolio te creëren. Hiermee kun je live je trades, winsten en verliezen volgen van de cryptovaluta’s waar je op gepositioneerd bent. Er is ook een kalender beschikbaar waarmee je op de hoogte kunt blijven van belangrijke actuele en aankomende gebeurtenissen in het cryptovaluta ecosysteem. Daarnaast kun je ook informatie vinden over huidige en komende ICO’s (Initial coin offerings).

CMC biedt de mogelijkheid om Price Alerts in te stellen. Hiermee kun je op de hoogte worden gebracht op het moment dat een cryptovaluta een bepaalde prijs (fiat) bereikt die je van tevoren hebt ingesteld.

2 – CryptoPanic

Cryptopanic is een platform dat gebruikers en handelaren helpt de prijsbewegingen te begrijpen voor de cryptocurrencies die zij bezitten of verhandelen. Dit doen ze onder andere door het laatste nieuws rondom crypto te verspreiden.

Naast het nieuws krijg je ook een update van de koersen van de belangrijkste cryptocurrencies. Dit verschijnt aan de rechterrand van de pagina. Met deze functie kun je het nieuws volgen voor elk van de cryptocurrencies. Zo kun je CryptoPanic gebruiken om paniek in de algemene cryptomarkt te voorkomen, maar ook in individuele cryptomarkten en de gemeenschap.

Functies van CryptoPanic

De website-interface verdeelt het scherm in twee secties. Aan de linkerkant verschijnt een nieuwsfeed van verschillende bronnen. Aan de rechterkant staan de details van de nieuwsberichten waarop een gebruiker aan de linkerkant klikt.

 • Nieuws. Het eerste deel van de website is het nieuwsgedeelte. Zoals alle aggregators, crawlt CryptoPanic crypto nieuws portals en plaatst de laatste updates onder één sectie. Je kunt populaire nieuwsportalen zoals Cointelegraph, dailyhodl, newsbtc hier vinden. In de nieuwssectie kun je het nieuws ook sorteren volgens de laatste updates of het meest recente nieuws. Het is een handige functie, omdat je gemakkelijk kunt zoeken naar het nieuws dat je wilt. Het is ook mogelijk om de artikelen te sorteren als “Alle nieuws”, “Trend” of “Positief” en “Negatief”. Een gebruiker kan ook door de informatie bladeren door op de J of K toetsen te drukken. Elk nieuwsbericht gaat vergezeld van een achtergrondartikel over het onderwerp en er is een link naar de oorspronkelijke bron van het nieuws.
 • Media. De laatste tijd heeft audio- en videonieuws aan populariteit gewonnen. CryptoPanic neemt hier nota van en de mediasectie geeft een lijst van alle audio/video nieuws voor crypto gebruikers. Zelfs podcasts worden hier vermeld.
 • Polls. Dan komt de sectie Polls. Alle recente peilingen zijn hier te vinden. Het is zeer nuttig als we het crypto-sentiment van zowel handelaars als eindgebruikers begrijpen.
 • Resources. CryptoPanic Resources is een catalogus van informatiebronnen over cryptovaluta. Gebruikers kunnen de middelen van hun bedrijf indienen, cryptoprojecten bespreken, enz.
 • Portfolio. CryptoPanic Portfolio is een crypto performance tracking tool. Men kan de exchange API integreren met hun profiel en de prestaties van elke crypto volgen.
 • Crypto Updates. Het rechtergedeelte van de website toont de prijs van de top crypto’s zoals BTC, ETH, BCH, enz. Dit is een handig hulpmiddel omdat we de prijzen van al deze crypto’s voor 1 uur, 24 uur en 7 dagen in één tabblad te weten komen. Je kunt op elk van hen klikken om het nieuws met betrekking tot de specifieke gekozen crypto te onthullen.

Het is mogelijk om een CryptoPanic Pro te worden door gebruik te maken van de premium functies van de applicatie. In dit geval heb je toegang tot RSS/Atom, Reddit en Twitter-bronnen. Je kunt ook een bestaande standaard nieuwsbron uitschakelen of inschakelen. Wanneer je jezelf aanmeldt voor een premiumfunctie, krijg je de kans om te profiteren van toekomstige pro functies. Een premium account bij CryptoPanic kost slechts $9 per maand of $99 per jaar.

3 – LunarCRUSH

Voordat je gaat investeren in een cryptocurrency, is het belangrijk verschillende dingen in overweging te nemen:

 • De intrinsieke kwaliteiten van een cryptoproject en het probleem dat ze oplossen
 • Marktsentiment

Terwijl de eerste kan worden gemeten aan de hand van objectieve variabelen, is de tweede veel veranderlijker. Marktsentiment kan worden gedefinieerd als de algemene houding van beleggers ten aanzien van een cryptocurrency. Het is belangrijk te begrijpen dat het marktsentiment op een cryptocurrency losgekoppeld kan zijn van de intrinsieke kwaliteiten van het activum. 

Dit is typisch het geval bij een meme-coin, wat zuiver speculatieve projecten kunnen zijn. Wanneer de trend bullish is, zal het marktsentiment zeer positief zijn terwijl de kwaliteit van het product onbestaande is. Dogecoin is een voorbeeld van deze mogelijke decorrelatie tussen de twee variabelen. LunarCRUSH biedt een bijzonder nuttig kader voor de analyse van het marktsentiment.

LunarCRUSH is een tool die het beleggen in cryptocurrencies makkelijker wil maken. Daarvoor gebruikt het platform algoritmes die door social media als Twitter, Reddit of Youtube scrollen. Het zijn deze algoritmen die het marktsentiment helpen bepalen.

Het platform bevat ook een functie waarmee gebruikers in één oogopslag de top-beïnvloeders voor elk vermeld cryptoproject kunnen zien. Voor elk project zal de gebruiker ook het handelsvolume voor alle platforms kunnen bekijken. De veelheid aan functionaliteiten die LunarCRUSH biedt, maakt het mogelijk tijd te besparen in de analysefase. Een analysefase die bijzonder moeilijk uit te voeren is wanneer men het marktsentiment probeert vast te leggen.

Hoe vind je tokens met veel potentie via LunarCRUSH?

Via LunarCRUSH is het mogelijk om enkele duizenden altcoins te vinden. Deze kunnen op verschillende parameters worden gesorteerd. Om investeerders te helpen bij hun keuze, is het ook mogelijk om verschillende projecten met elkaar te vergelijken.

Het platform biedt ook een speciaal tabblad genaamd “Coin of the day”. Dit tabblad bevat verschillende gegevens over het token die momenteel het meest in de belangstelling staat. Zoals bij alle vermelde projecten, zal het gegevens tonen zoals:

 • Twitter, Reddit of Youtube volume en de evolutie ervan gedurende de laatste uren.
 • De evolutie van het marktsentiment in de tijd. Met een analyse van de evolutie van het bullish of bearish sentiment over het project.
 • De marktkapitalisatie en de evolutie ervan tijdens de laatste uren.
 • De volatiliteit van de cryptocurrency.
 • De prijs van de cryptocurrency op de verschillende exchanges.

In totaal worden tientallen indicatoren gebruikt om een globale score te bepalen. Het platform vat dit samen met zijn “Galaxy Score”. Dit is een combinatie van prestatie-indicatoren en sociaal engagement voor het project in kwestie. De score zal altijd tussen 0 en 100 liggen en moet zo hoog mogelijk zijn.

Omgekeerd moet de “AltRank” zo dicht mogelijk bij 0 liggen. Hij varieert tussen 0 en 2139. Hij is bedoeld om de prestatie van de prijs van het bestudeerde token te meten, in verhouding tot BTC en sociale betrokkenheid op de netwerken. De score moet worden gezien als een ranglijst van altcoins ten opzichte van Bitcoin. 

Volgens de indicatoren van LunarCRUSH zou een goede investering in een cryptoproject moeten worden gedaan in cryptocurrencies die een hoge Galaxy Score combineren met een lage AltRank.

4 – 3Commas

Het 3Commas crypto management platform biedt toegang tot een aantal tools die ontworpen zijn om de algemene effectiviteit en efficiëntie van de handel te verbeteren. Het team achter het project wil het risico voor beleggers tot een minimum beperken en hun blootstelling aan verliezen beperken, en tegelijk hun winsten maximaliseren.

De belangrijkste dienst die wordt aangeboden is de 3Commas handelsrobot die werkt als een webapplicatie. Het is verbonden met een aantal handelsapparaten en -platforms. Trading robots zijn computersoftware die voortdurend transacties uitvoeren op basis van vooraf door de handelaar vastgestelde parameters.

Er zijn momenteel meer dan 60.000 handelaren die de dienst gebruiken en het platform verwerkt meer dan $20 miljoen aan dagelijks handelsvolume. De handelsrobot werkt momenteel met ongeveer 12 handelsplatformen waaronder Coinbase, GDAX, Binance, Bitfinex, en Huobi.

Met 3Commas kunnen traders meerdere orders volgen op meerdere handelsplatformen en effectieve stop loss of take profit strategieën gebruiken.

3Commas gebruikt een web-based platform en heeft een intuïtieve en gebruiksvriendelijke gebruikersinterface die een breed assortiment aan functies en analyse-instrumenten omvat. Gebruikers kunnen eenvoudige bots, long algorythm, deal close signalen, samengestelde bots, short algorythm, analyse en copy bots gebruiken om stop loss en take profit doelen te stellen, en hun trading strategieën aan te passen.

Hoe werkt 3Commas?

Geautomatiseerde handel vindt plaats via API-integratie met handelsplatforms voor cryptocurrency. De trading robot werkt de klok rond met elk toestel, smartphone, tablet, PC. Gebruikers hebben toegang tot hun trading dashboard op hun desktop en laptop. Het team heeft ook mobiele apps ontwikkeld voor Android en iOS.

Het platform biedt een goede reeks trading tools. Naast geautomatiseerde bots en prestatieanalyses kunnen gebruikers crypto wallets aanmaken, analyseren en backtesten, en de best presterende wallets die door andere gebruikers zijn gemaakt monitoren. Bovendien kunnen gebruikers aan social trading doen, wat betekent dat ze de acties van andere succesvolle handelaren volgen en kopiëren.

Het 3Commmas team levert automatische handelsbots voor 12 handelsplatformen waaronder Bittrex, Bitfinex, Binance, Bitstamp, KuCoin, Poloniex, HitBTC, Cex, GDAX (Coinbase Pro), OKEx, Huobi en Yobbit.

Klantenondersteuning

Het platform is beschikbaar in het Engels en Russisch. Een ondersteuningsteam is 24/7 beschikbaar om eventuele problemen op te lossen. Gebruikers kunnen contact opnemen met het team door een verzoek in te dienen in het helpcentrum. Het team kan ook worden gecontacteerd via hun Twitter-account, Telegram-kanaal en Facebook. Er is ook een FAQ-pagina in het helpcentrum die de meest voorkomende problemen behandelt, evenals verschillende duidelijk geschreven gidsen die gebruikers helpen het platform te gebruiken.

5 – Delta

Delta is een andere applicatie die een belangrijk voordeel heeft: je kunt jouw Delta-wallet rechtstreeks koppelen aan crypto exchanges. Dat is handig, want je hoeft dan niet meer alles handmatig in te voeren. Toch is het niet zo rooskleurig als dat het nu lijkt.

Ondanks de mooie interface en de mogelijkheid om je wallets op exchanges te koppelen aan Delta, is het niet de beste software om je wallet te volgen. De functionaliteit om Delta aan een exchange te koppelen is leuk, maar het werkt niet zo goed. Er zijn veel situaties waarin Delta bewegingen niet begrijpt en de app uiteindelijk onjuiste resultaten weergeeft (zoals bijvoorbeeld wanneer je cryptocurrencies naar een extern adres stuurt).

Nu vraag je jezelf misschien af waarom we deze software in deze lijst hebben gezet? Ten eerste, als je al je transacties handmatig invoert, zal Delta net zo’n efficiënte wallet zijn als Coingecko (verder in dit artikel meer hierover). Maar een klein voordeel dat Delta heeft ten opzichte van de concurrentie is het nieuws scherm. De door Delta geaggregeerde artikelen en nieuws zijn vaak van goede kwaliteit en gaan over interessante onderwerpen. Een instrument dus dat krachtig kan zijn om op de hoogte te blijven en niets te missen.

6 – Tradingview

Het bedrijf is opgericht in 2012 in de VS. De Tradingview-applicatie wordt in eerste instantie gepresenteerd als een sociaal handelsplatform. Dit betekent dat handelaren, zowel beginners als meer ervaren, hun handelssessies en analyses van handelssessies kunnen delen en uitwisselen op het speciale netwerk. Tradingview is een doorslaand succes met hun ingenieuze idee, want er zijn nu meer 3 miljoen maandelijks actieve gebruikers.

Meer technisch gezien is Tradingview een zogenaamd cloud charting platform. Het is een 100% online technisch studieplatform voor de aandelen- en cryptomarkt. Een ander punt dat bijdraagt tot het succes: een gebruiksvriendelijke interface die de ervaring zeer de moeite waard maakt.

Functies van Tradingview

De veelheid en veelzijdigheid van de grafieken zijn ongetwijfeld een van de belangrijkste voordelen van het Tradingview platform. Vanaf de lancering had de handelssoftware geen rivalen als het ging om geavanceerde grafieken. De functies zijn talrijk:

 • In- en uitzoomen
 • Uitrekken van grafieken
 • Intuïtief scrollen om oudere informatie te analyseren

De grote vernieuwing is de cloud. De online opslag van technische analyses maakt het mogelijk deze zeer gemakkelijk terug te vinden op een ander apparaat. Met de komst van mobiele applicaties op smartphones en tablets is het ook mogelijk om al deze gegevens te vinden via Tradingview op Android of iOS. Dankzij de onbeperkte opslagruimte kunnen handelaars grafieken terugvinden en gebruiken die jaren geleden werden geanalyseerd. De talrijke updates maken het gedane werk niet ongedaan, wat bij veel concurrenten helaas wel het geval is.

De gebruiksvriendelijke dimensie is zo geavanceerd dat steeds meer brokers of platforms die gespecialiseerd zijn in de handel in cryptocurrency applicaties (API’s) ontwikkelen die het mogelijk maken om Tradingview-graphics te integreren.

Indicatoren voor technische analyse

Tradingview biedt een zeer breed scala aan technische indicatoren. Dit is daarom dan ook zeker een van de belangrijkste trading software die beschikbaar is op de markt. Er zijn honderden technische indicatoren die door het netwerkgemeenschap zijn ontwikkeld. Community trading krijgt een geheel nieuwe betekenis omdat gebruikers zelf hun methoden kunnen aanpassen, bijstellen en creëren om hun geldbeheer te verfijnen en hun risicobeheer te optimaliseren.

Screener

De Tradingview screener is een interessante, of ook wel beperkte, functie. Het is een voor gedefinieerde categorisering van technische indicatoren en fundamentele analyse door de software. Handelaren kunnen ze snel selecteren en naar hun behoefte combineren.

De grote beperking van de Tradingview Screener is dat het meer bedoeld is voor beleggers die geen geavanceerde tools nodig hebben. Het laat bijvoorbeeld niet toe om een groep cryptocurrencies verder te bestuderen.

Real-time waarschuwingen

Real-time waarschuwingen behoren momenteel tot de basisfuncties van alle marktanalysesoftware. Gebruikers kunnen een waarschuwingsniveau instellen voor een bepaald activum. Deze waarschuwing wordt rechtstreeks via een e-mail of een sms-bericht verstuurd wanneer een koers een instapprijs heeft bereikt, via een gedefinieerde indicator of grafieklijn. Dit biedt het gemak dat je niet voortdurend de grafieken hoeft te volgen.

Dit zijn maar een aantal van de kenmerken en functionaliteiten van Tradingview. Dit geeft al aan hoe geavanceerd deze software is.

7 – CoinMarketCal

CoinMarketCal.com is een gratis en collaboratieve economische kalender die alle komende evenementen in de cryptowereld presenteert. Deze site is bedoeld als de perfecte aanvulling op CoinMarketCap. Een economische kalender in de cryptomarkt dient om alle belangrijke aankondigingen te verzamelen. Het toont bijvoorbeeld de data van verschillende economische data releases. Hierdoor kunnen handelaren anticiperen op het nieuws.

Op de site, kan elke bezoeker:

 • Evenementen bekijken
 • Gebeurtenissen toevoegen

Het bekijken van gebeurtenissen

Er zijn verschillende mogelijkheden om naar een evenement te zoeken. Je kunt de zoekfunctie van CoinMarketCal gebruiken met de volgende criteria:

 • Maand
 • Het jaar
 • Cryptocurrency
 • Soort evenement

Gebeurtenissen toevoegen

Om een evenement toe te voegen, kun je dit opnieuw doen op de CoinMarketCal homepage. Je komt dan op een pagina waar je het volgende moet vermelden:

 • De cryptocurrency
 • De titel van het evenement
 • De aard van de gebeurtenis
 • De datum van de gebeurtenis
 • De beschrijving van de gebeurtenis
 • De bron
 • Het bewijs
 • Je Bitcoin-adres om donaties van gebruikers te ontvangen

Een van de kenmerken van de wereld van de cryptocurrency is het stimulerende aspect dat de democratisering ervan en het aspect van “zelfregulering” door de gemeenschap bevordert. Systemen voor zelfregulering van groepen zijn voornamelijk ontwikkeld in de speltheorie. CoinMarketCal is geïnspireerd door deze theorie en past dus perfect in de omgeving die het promoot.

Stimulansen

Maar hoe krijg je gebruikers zo ver? Dit probleem doet zich bijvoorbeeld voor bij de verificatie van Bitcoin-transacties. Waarom zou iemand energie – en dus geld – verbruiken om een netwerk te controleren en ervoor te zorgen dat het aan de eisen voldoet? Bitcoin lost dit probleem op door miners te vergoeden via het aanmaken van nieuwe blokken en een vergoeding op transacties.

CoinMarketCal stimuleert zijn gebruikers om informatie te sturen door hen toe te staan donaties in bitcoin te ontvangen. CoinMarketCal’s stimuleringsmodel maakt het mogelijk om degene die bijdragen aan het platform te bedanken en belonen.

Het bewijssysteem

Bij het toevoegen van een evenement is bewijs nodig. In een context die de verspreiding van fake news in de hand werkt, is de waarde van een bewijs of een officiële bron immens. Tegelijkertijd worden gebruikers uitgenodigd om evenementen te valideren via een stemsysteem. Wanneer de gemeenschap van mening is dat een gebeurtenis niet betrouwbaar is, wordt deze automatisch verwijderd. Het is een soort “gedecentraliseerd” moderatieproces.

 8 – Coingecko

Coingecko is een website (en een applicatie) die je toelaat om de koers van cryptocurrencies te volgen, alsook om een favorietenlijst aan te maken om de cryptocurrencies van je keuze te volgen. Het is dus te vergelijken met CoinMarketCap.

In de favorietenlijst zal je handmatig al je transacties kunnen ingeven en Coingecko zal zorgen voor de berekening van de waarde van je wallet, je winsten en verliezen, etc. Als je dit hulpmiddel te laat ontdekt, en je geen zin hebt om honderden transacties in te voeren om de exacte geschiedenis opnieuw te maken, dan staat je een andere optie ter beschikking.

Je kunt gewoon de functie “Transfer” gebruiken, waarmee je de door jouw ingevoerde cryptocurrencies virtueel aan je wallet kunt toevoegen. Je zult het nog steeds handmatig moeten bijhouden, maar je zult een nauwkeurige weergave hebben van de waarde van je wallet op het moment van de raadpleging, zelfs als je verschillende wallet, crypto exchanges, etc. gebruikt.

9 – Whale-Alert

Whale-Alert is in de eerste plaats een Twitter-bot die belangrijke bewegingen (whales) op de verschillende blockchains op een rijtje zet. Als er duizenden BTC van wallets naar exchanges stromen (om massaal te verkopen), wil je dat natuurlijk wel even weten. Of wanneer er honderdduizenden ETH van exchange naar wallet worden overgebracht, is het nieuws nogal bullish. Whale-Alert heeft ook een website die zijn API verkoopt, zodat ontwikkelaars deze gegevens kunnen integreren in crypto tradingbots.

10 – Messari

Messari is een zeer interessante tool voor de zoektocht naar altcoins. Messari is niet alleen een crypto-nieuwsaggregator, maar verzamelt en verwijst ook naar accurate gegevens over meer dan 1400 cryptocurrencies, zoals hun categorie, sector, market cap, marktbewegingen in de afgelopen 24 uur, 7 dagen, 30 dagen, enz.

Als altcoins worden geclassificeerd op verschillende criteria door CoinGecko of CoinMarketCap, biedt Messari een geavanceerde zoekopdracht op honderden criteria en filters, waardoor het zeker een van de essentiële tools van de cryptosfeer is.

Messari biedt een betaalde versie, maar de gratis versie is verre van gierig met informatie en functies, op voorwaarde dat u een account aanmaakt, dus classificeren we het in dit artikel liever als gratis.

Please follow and like us:

Thanh Lanh Tran (1989) is de hoofdredacteur van Cryptokopen.nl , sinds 2006 actief op het internet.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *