Home » Blog » Wat is Storj? Uitleg en koers en verwachtingen en alles wat je moet weten over STORJ

Wat is Storj? Uitleg en koers en verwachtingen en alles wat je moet weten over STORJ

storj

De Storj (spreek uit als ‘storage’) coin is een wat minder bekende cryptomunt dan bijvoorbeeld Ripple, Bitcoin en Ethereum. Toch is het een ontzettend interessante munt, gezien de techniek totaal anders is dan bij de meeste cryptomunten en blockchains. Zo maakt de blockchain gebruik van beveiliging features waar andere blockchains U tegen kunnen zeggen.

Wat is Storj?

Storj is een blockchain waar de STORJ coin op draait. Deze blockchain is een open-source cloud opslag. Het netwerk wordt gebruikt om de data van de gebruikers te bewaren. Je kunt het dus zien als een cloud opslag welke bestaat uit ontzettend veel verschillende servers. Iedere deelnemers van de blockchain bewaart echter maar een klein gedeelte van de totale data in opslag.

Het is logisch dat je vraagtekens zet bij de veiligheid van de data die wordt opgeslagen. Men kan namelijk ook erg gevoelige data in de cloud opslaan, zoals bepaalde foto’s of documenten. Wanneer al deze bestanden op de opslag van verschillende nodes wordt bewaard, zou dit de veiligheid van de bestanden kunnen schaden. Echter maakt de Storj blockchain gebruik van geavanceerde encryptie. Hiermee wil de blockchain ervoor zorgen dat de data van gebruikers veilig kan worden opgeslagen. Gebruikers kunnen dus met een gerust hart hun data opslaan in de cloud van de Storj blockchain. 

De gebruikers van de Storj blockchain die bestanden van andere opslaan, noemen we ook wel farmers. Zij zijn dus degene waar het netwerk van Storj uit bestaat.

Door wie is de Storj coin bedacht?

In 2014 kwam het idee van de Storj coin ter wereld door Shawn Wilkinson. Hij was een softwareontwikkelaar in Atlanta, en zag dat bepaalde kansen in de blockchain wereld niet gepakt werden. Daarom besloot hij om zelf een gedecentraliseerde cloud oplsag te ontwikkelen. Dit deed hij samen met John Quinn, co-founder van Storj.

Na het uitkomen van de white paper in 2014, werd Storj steeds verder ontwikkeld. De huidige versie (V3) is sinds 2019 gelanceerd. Beide ontwikkelaars zijn het er mee eens dat de blockchain nog verre van klaar is, en zullen dan ook nog verder gaan met het ontwikkelen van de blockchain.

Hoeveel munten zijn er in omloop?

In het begin waren er 500 miljoen $Storj tokens op de Ethereum blockchain losgelaten. Nadat Storj Labs een token sale hield, werden 75 miljoen van deze tokens geburned. Op dit moment zijn er nog 425 miljoen tokens in omloop. Net voordat de verkoop van de tokens begon, hielden de makers van Storj nog 245 miljoen tokens in opslag. 

STORJ coin

De cryptomunt die op de Storj blockchain draait, heet de STORJ coin. Deze cryptomunt is gelijknamig aan de blockchain, en wordt op verschillende crypto exchanges verkocht. De prijs van STORJ fluctueert ontzettend. Zo groeide de waarde sinds juli 2017 vanaf een prijs van $0,522091, totdat het in januari 2018 een waarde had van $3,13. Echter daalde STORJ later in dat jaar, augustus 2018, tot een prijs van $0,33.

Het is dus mogelijk om met STORJ veel geld te verdienen, maar er ook snel veel geld mee kwijt te kunnen raken. Daarom is het belangrijk goed onderzoek te doen naar cryptomunten voordat je besluit hierin te investeren. Zo voorkom je problemen.

Hoe werkt Storj?

Storj werkt anders dan de meeste blockchains. Dit komt natuurlijk voornamelijk doordat het een blockchain is die als cloud gebruikt kan worden. Gebruikers kunnen bestanden op de cloud van de Storj blockchain opslaan. Deze cloud werkt voor de gebruiker hetzelfde als iedere andere cloud. De achterkant van de cloud werkt daarentegen een stuk anders, en is ook veel ingewikkelder.

Bestanden verdeeld

Wanneer je een bestand uploadt op de Storj cloud, wordt het bestand in kleine stukken opgedeeld. Deze stukken noemen we ook wel Shards, en zijn tussen de 6 en 32MB groot. Dit wordt voor de veiligheid van de bestanden gedaan. Door de bestanden op te delen en op verschillende plaatsen op te slaan, kan er nauwelijks iets mee gebeuren. Een hacker heeft namelijk niks aan een deel van een bestand.

storj-work

De bestanden worden opgeslagen bij de deelnemers van de blockchain, welke farmers worden genoemd. Door middel van geavanceerde cryptografie worden de bestanden nog meer beveiligd. Ook wordt ten alle tijden in de gaten gehouden of een farmer aan de bestanden komt die bij hem zijn opgeslagen. Wanneer dit gebeurt, wordt de farmer namelijk bestraft en uit het netwerk gegooid. Het is verboden om aan de bestanden van gebruikers te komen.

Hardware inzetten

Farmers kunnen een gedeelte op hun hardware inzetten. Hoe meer ruimte ze aan de blockchain geven, hoe meer bestanden er op de hardware bewaart kunnen worden. Dat betekent dat de beloning voor farmers ook groter is wanneer ze meer hardware inzetten.

Van iedere farmer wordt natuurlijk bijgehouden welke bestanden ze op hun hardware hebben staan. Dit gebeurt door middel van de Kamdelia hash table. In deze tabel wordt opgeslagen in welke stukken bestanden zijn opgedeeld, en waar de shards zijn opgeslagen. De eigenaar van de bestanden kan precies zien waar zijn bestanden zijn opgeslagen. Farmers kunnen niet zien van wie zij bestanden op hun hardware hebben staan.

Het verschil tussen STORJ en andere Altcoins

Waarschijnlijk is het verschil tussen Storj en blockchains van andere Altcoins wel duidelijk. Het grootste verschil is dat Storj een gedecentraliseerde cloud is, terwijl de meeste blockchains andere functies hebben. Hierdoor is Storj een unieke blockchain ten opzichte van andere blockchains.

Minder decentralisatie

Er is een andere blockchain die veel lijkt op de Storj blockchain, en dat is de Siacoin. Siacoin is namelijk ook een cloud blockchain. Echter is Stiacoin een munt die gemined kan worden, en dat is iets dat Storj niet kan. Dit is een van de redenen dat Storj wordt gezien als een minder gedecentraliseerde blockchain dan bijvoorbeeld de Siacoin.

Een overeenkomst is dat Storj Proof of Work als consensus algoritme gebruikt, net zoals Bitcoin en Ethereum. Het verschil is echter dat Storj gebruik maakt van Kademlia om informatie over de locaties van de bestanden in te bewaren.

Minen is niet mogelijk

Maar anders dan bij de meeste blockchains, kunnen de farmers niet naar nieuwe STORJ munten minen. Ze krijgen een beloning om deel uit te maken van het netwerk, en dus bestanden op de cloud te hosten. Hiervoor worden de tokens van de Storj blockchain gebruikt. De meeste blockchains, denk aan Bitcoin en Ethereum, laten deelnemers minen naar nieuwe cryptomunten.

Zo kunnen miners bij Bitcoin blokken minen door transacties te valideren en blokken toe te voegen aan de blockchain. Hiervoor worden ze beloond in de vorm van cryptomunten. Een deel van de beloning komt van de transactiekosten die men betaalt om een transactie op de blockchain te mogen uitvoeren. Het andere gedeelte van de beloning bestaat uit nieuwe cryptomunten. De hoeveelheid nieuwe munten die ontstaat halveert iedere 4 jaar, tijdens de Bitcoin halving. Dit gehele proces is dus iets dat we niet terugzien bij de Storj blockchain.

De voordelen van Storj

Omdat de Storj blockchain zich vooral focust op de cloudopslag, heeft het verschillende voordelen die niet bij andere blockchains te zien zijn. Hierdoor zou je ervoor kunnen kiezen om juist te gaan investeren in Storj coin, gezien het een unieke munt is. De veiligheid van de Storj blockchain is een van de grootste voordelen die deze blockchain en gelijknamige munt kent.

Sterk beveiligde bestanden

Bestanden die op de blockchain worden geüpload, worden verdeeld in kleinere bestanden. Deze bestanden noemen we Shards, en zijn ongeveer 8 tot 30 MB groot. Vervolgens worden deze bestanden versleuteld met geavanceerde encryptie. Door het opdelen van deze bestanden en ze vervolgens te encrypten, is het een ontzettend veilige cloudopslag.

Een hacker heeft namelijk niks aan een klein deel van een groot bestand. Hierdoor zal de cloudopslag ook niet snel een doelwit voor hackers zijn.

Alleen de eigenaar van de bestanden weet waar zijn bestanden te vinden zijn, door middel van de Kademlia hash tabel en private keys. Zelfs de nodes weten niet welke bestanden zij op hun hardware opslaan. Op het moment dat een farmer de bestanden die hij opslaat probeert te openen, zal het netwerk dit opmerken en de farmer uit het netwerk verwijderen.

Daarnaast wordt er ook nog eens ieder uur een beveiligingsscan uitgevoerd. Op deze manier wil de Storj blockchain het uiterste doen om de blockchain zo veilig mogelijk te houden.

De munt heeft een intrinsieke waarde

Dit is een voordeel dat veel blockchains niet hebben. Helemaal wanneer we het vergelijken met de Bitcoin blockchain. Deze blockchain heeft in principe geen functies, anders dan dienen als betaalmiddel. De Bitcoin wordt namelijk alleen gebruikt als investering en betaalmiddel. De blockchain van Bitcoin kan verder weinig bijzonders. Er zijn geen speciale functies waarvoor de Bitcoin blockchain wordt gebruikt.

Bij Storj is dat anders. De blockchain heeft namelijk een functie en dient daadwerkelijk ergens voor. Hierdoor is de intrinsieke waarde van STORJ hoger dan Bitcoin. Het zegt ook wat over de toekomstige waarde van STORJ. Wanneer de ontwikkelaars van Storj de blockchain verder blijven ontwikkelen, is de kans groot dat de waarde van STORJ in de toekomst zal stijgen. De waarde van de cryptomunt wordt dan bepaald door de functie van de blockchain in combinatie met de vraag en aanbod. Bij Bitcoin wordt de waarde vooral bepaald door de vraag en het aabod van de markt, in combinatie met het nieuws omtrent Bitcoin.

Mining is niet mogelijk

In de Storj blockchain kunnen farmers geen nieuwe cryptomunten minen. Er zijn mensen die dat een nadeel vinden, terwijl het ook als een voordeel gezien kan worden. De ontwikkelaars van Storj zijn namelijk in controle over het aantal munten dat in omloop is. Bij veel andere cryptomunten als Bitcoin en Ethereum is er niemand in controle over het aantal munten dat in omloop is.

Bestanden kunnen makkelijk hersteld worden

Het kan natuurlijk gebeuren dat een van de farmers besluit om uit het netwerk te stappen. De blockchain kan farmers niet verplichten om in de blockchain te blijven werken. Dit zou echter wel betekenen dat, wanneer een farmer het netwerk verlaat, bestanden zomaar zouden kunnen verdwijnen. De shards staan namelijk op het geheugen van de farmers, en wanneer men hier niet meer bij kan, zouden de shards dus weg zijn.

Toch heeft Storj hier een oplossing voor. Door middel van een speciaal algoritme kan de eigenaar van het bestand zijn bestand weer terugzetten wanneer minimaal 50% van de shards nog intact zijn. Men heeft dus niet alle shards nodig om eigenaren bij hun bestanden te laten komen. De techniek van Storj heeft dus aan oplossingen voor de vele (mogelijk) problemen gedacht!

Storj Koers

Waar kun je STORJ kopen?

Storj is een van de eerste blockchains waarbij het token liquidity heeft. Het is belangrijk dat exchanges het protocol van de STORJ coin ondersteunen. Doet het dat niet, dan kun je hier geen STORJ coin kopen. Er zijn in totaal ongeveer 50 crypto exchanges waar je STORJ coins op kunt kopen. Daarom is de kans groot dat je deze cryptomunt ook kunt kopen op de crypto exchange waar je nu al gebruik van kunt maken. Dit zijn crypto exchanges als Coinmerce, Binance, ByBit en Bitmax. Sinds February 2021 kun je nu ook STORJ kopen op Bitvavo. Vukl hieronder in hoeveel STORJ je wilt kopen op Bitvavo.

Over de auteur

1 gedachte over “Wat is Storj? Uitleg en koers en verwachtingen en alles wat je moet weten over STORJ”

  1. Ik denk dat dit een informatief bericht is en het is zeer nuttig en deskundig. Daarom wil ik u bedanken voor de inspanningen die u heeft geleverd bij het schrijven van dit artikel. Alle inhoud is absoluut goed onderzocht. Bedankt…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven