Home » Blog » Wat is Siacoin? Uitleg SC, koers en verwachtingen en alles wat je moet weten over Siacoin/SC

Wat is Siacoin? Uitleg SC, koers en verwachtingen en alles wat je moet weten over Siacoin/SC

Siacoin

Vandaag gaan we het hebben over een bijzondere blockchain, we gaan het namelijk hebben over Siacoin. In tegenstelling tot andere blockchain projecten richt Siacoin zich specefiek op data opslag, je kan het wel vergelijken met bestanden die jij op je Google Drive laat opslaan of op je Dropbox maar dan gedigitaliseerd in de blockchain. Klinkt vrij ingewikkeld vindt je niet? Geen zorgen! Ga er dus even goed voor zitten, dan kunnen we gelijk kijken wat Siacoin nou eigenlijk is en hoe het werkt. Ben je der klaar voor? Lets do this!

Wat is Siacoin?

Siacoin is een decentraal blockchain die cloud-opslagoptie aanbiedt op haar netwerk. Siacoin wilt hiermee de grootste cryptocurrency worden op basis van data opslag. Een andere blockchain project die zich ook richt op data opslag en die ook als een serieuze concurrent kan worden gezien is namelijk Storj coin. De traditionele cloudopslag die grote bedrijven op dit moment aanbieden zijn bijvoorbeeld:

  • Amazon
  • DropBox
  • Apple
  • Microsoft
  • Google Drive

Met behulp van Siacoin kan iedereen via het platform gecodeerde opslag hosten, opslaan en openen, en alle contracten die op de blockchain van Sia worden opgeslagen zijn verifieerbaar met behulp van de blockchain’s public ledger.

Siacoin heeft de mogelijkheid om data’s en gegevens en zelfs privé gegevens op te slaan, te versleutelen en over het netwerk te verspreiden. Een opmerkelijk detail is dat gebruikers hun eigen ruimte op de harde schijf kunnen verhuren en uitbetaald kunnen krijgen in Siacoin.

Wie onzeker is over wie gebruik maakt van jouw opslag hoeft zich hier weinig zorgen over te maken. Alle data is versleuteld, waardoor de gebruiker van de opslag niet weet waar de data staat opgeslagen en de gebruiker niet weet wie er gebruik maakt van zijn opslag.

Hoe werkt Siacoin?

Het Sia-platform, oorspronkelijk bedacht in oktober 2013 door oprichter en projectmanager David Vorick, zorgt ervoor dat elk opgeslagen of geüpload bestand wordt opgesplitst in 30 kleine onderdelen, de bestanden worden vervolgens gecodeerd en gedistribueerd naar verschillende hosts in het netwerk.

Dit zorgt ervoor dat er bij storing geen data’s verloren gaan.  Mocht er bijvoorbeeld een storing plaats vinden en er blijkt dat één of meer hosts in het netwerk offline gaan, zijn 10 van de 30 segmenten voldoende om de gegevens van de gebruiker volledig te herstellen. De basis voor dit proces is de Reed-Solomon codering. Zie hieronder een afbeelding hoe de algoritme van de Reed-Solomon codering te werk gaat

Reed_solomon_decoder

De bestandssegmenten worden eerst versleuteld voordat ze aan de hosts worden doorgegeven. Dit zorgt ervoor dat de hosts alleen versleutelde segmenten opslaan. Omdat alleen de eigenaar van het bestand de privé-sleutel heeft om toegang te krijgen tot het bestand, kan alleen de eigenaar toegang krijgen tot de gegevens.

Dit staat in schril contrast met traditionele cloud-opslagoplossingen, die gecentraliseerd zijn en waar aanbieders toegang hebben tot de gegevens (na akkoord te zijn gegaan met de voorwaarden), bijvoorbeeld om de gegevens te gebruiken voor marketingdoeleinden. Sia gebruikt het Twofish-algoritme voor encryptie.

Huurders van opslagruimte sluiten contracten af met de verhuurders

De huurders van de opslagruimte gaan contracten aan met de verhuurders. Deze contracten regelen de prijzen, de beschikbaarheid en andere contractuele verplichtingen. De contracten zijn een soort Slimme Contracten die Cryptografische Service Level Agreements (SLA’s) creëren die worden opgeslagen in de Sia-blockchain. De contracten kunnen dus automatisch door het netwerk worden afgedwongen.

De betaling wordt vooraf door de huurder gedaan, waarbij een contract na 90 dagen automatisch eindigt. In het geval dat een van de hosts die een segment opslaat offline gaat, verplaatst Sia de gegevens automatisch naar een nieuwe host die een File Repair wordt genoemd.

Aan het einde van het 90-dagencontract wordt de verhuurder van de opslagruimte betaald als hij kan bewijzen dat hij de gegevens van de huurder daadwerkelijk heeft opgeslagen (“opslagbewijs”). Als het opslagcertificaat binnen een bepaalde periode in de blockchain verschijnt, wordt de host betaald.

Wat is Siafunds

Sia heeft nog een tweede cryptocurrency, Siafund (SF). Er zijn in totaal 10.000 siafunds en alle 10.000 zijn vooraf al gemined. Het moederbedrijf van Sia, Nebulous Inc., heeft 8576 van deze Siafunds in handen. De resterende Siafunds zijn verkocht in een crowdfund dat de vroege ontwikkeling van Sia heeft helpen financieren. Het belangrijkste doel van Siafunds is om een manier te bieden om de ontwikkeling van Sia te financieren zonder afhankelijk te zijn van giften of een premie tarief.

siafunds

De voordelen van Sia ten opzichte van Amazon en Google.

Aangezien Sia’s platform duidelijk de aanval op gevestigde cloud-opslagoplossingen propageert, vinden wij het wel de moeite waard om nog eens te kijken naar de voordelen van Sia ten opzichte van Amazon en Google.

Veiligheid: Door de data op te splitsen in 30 segmenten is er geen enkele host en dus ook niet één uitvalspunt. Het versleutelen van de gegevens biedt ook een veel betere bescherming van de gebruikersgegevens.
Gegevensbescherming: Alle gegevens die in het Sia-netwerk worden verwerkt, zijn versleuteld met het Twofish-algoritme. Alleen de eigenaar van de privé-sleutel heeft toegang tot de gegevens.
Lagere tarief: Door het gratis prijsbeleid is de cloud-opslag behoorlijk goedkoper dan bij traditionele bedrijven.

Siacoin prijs voorspelling 2020 – 2026

Meestal zijn de voorspellingen die we kunnen vinden op het internet over SIA positief. Hieronder vind je een overzicht met een aantal voorspellingen voor de komende jaren.

Siacoin prijs voorspelling 2020: $ 0,0070
Siacoin prijs voorspelling 2021: $ 0,0074
Siacoin prijs voorspelling 2022: $ 0,0093
Siacoin prijs voorspelling 2023 $ 0,0111
Siacoin prijs voorspelling 2024: $ 0,0135
Siacoin prijs voorspelling 2025: $ 0,0146
Siacoin prijs voorspelling 2026: $ 0,0132

Siacoin koersverwachting

Cloud opslag is populair en niet meer weg te denken als het om opslag en delen van data gaat. Waar ondernemers eerst nog voorzichtig waren om data zomaar ergens op internet op te slaan, is dit nu juist heel gewoonlijk. Siacoin heeft dan ook een zeer merkwaardige use-case en weet het gebruikers naar het platform te trekken.

Siacoin Kopen

Ben jij ook van plan om Siacoin te kopen? Dan kun je dit gemakkelijk doen via bijvoorbeeld Bitvavo. Je stort eenvoudig je euro’s met iDeal en laat winst direct weer op je bankrekening storten. Op de bitvavo exchange van Siacoin hier beneden kun je nu direct invullen hoeveel Siacoins je wilt kopen. Vul het in en je wordt doorverwezen om direct in te schrijven op Bitvavo en in aanmerking te komen voor het niet betalen van feekosten tot wel 1000 euro. Meld je nu hier beneden aan op Bitvavo en koop Siacoin!

sia roadmap picture

Siacoin roadmap

Op de lange termijn zijn ze van plan om:

1. Bestandsherstel mogelijk maken via het portemonneezaad
2. Ondersteuning van grotere bestanden (>10 TB) en kleine bestanden (~100kb)
2. Eenvoudige bestandsdeling toe te voegen (binnen en buiten het Sia-netwerk)
4. Creëren van mobiele portemonnees en nog veel meer.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven