Home » Blog » Wat is Safemoon? Uitleg SAFEMOON koers en verwachting en alles wat je moet weten over SAFEMOON

Wat is Safemoon? Uitleg SAFEMOON koers en verwachting en alles wat je moet weten over SAFEMOON

safemoon

SafeMoon, de nieuwe hype sinds maart 2021 of de toekomst van decentralized finance? Het jaar 2021 kende een explosieve groei in het aantal projecten en vooral in het ecosysteem van decentralized finance. Door de ene na de andere verdubbeling in waarde van SafeMoon, ging op sociale media het nieuws al snel de ronde dat dit dé manier was om in een recordtempo zelfs miljonair te worden. Maar wat is SafeMoon precies en hoe werkt het?

Wat is SafeMoon?

De benaming van het protocol is meteen veelbelovend. Ze willen op een veilige manier naar de maan. ‘To the moon’ is een veelgebruikte uitdrukking wanneer investeerders enorm hoopvol zijn bij een protocol en ten stelligste geloven dat het de toekomst is. We kunnen er dan ook niet omheen: als je effectief een paar honderd dollar zou hebben geïnvesteerd in het begin van het project, had je zomaar miljonair kunnen zijn. Deze ideologie is voor veel jonge investeerders interessant genoeg om blindelings te investeren, wat tevens nooit een goed idee is. Maar wat is SafeMoon?

SafeMoon is een project in de wereld van De-Fi dat de community centraal plaatst. Steeds vaker zien de projecten die de decentralisatie willen maximaliseren door zoveel mogelijk de community centraal te plaatsen. Op deze manier krijgen dergelijke projecten veel aanzien door de hoge mate van invloed die een investeerder heeft.

Bubbel of fundament?

Vooral de wereld van DeFi staat ook bekend om zijn aantrekkelijke rentes, maar ook door het constante gevaar van impermanent loss. Dit is het verlies dat kan optreden wanneer de beschikbare liquiditeit in zeer korte tijd verandert waardoor de prijs van je investering gaat kelderen. Wanneer een project zich in een bubbel begeeft, en grote investeerders besluiten om hun digitale assets te verkopen, barst de bubbel en blijven veel kleine tokenholders achter met de nodige verliezen. SafeMoon wil deze angst dan ook wegnemen en heeft 3 fundamenten die het protocol volgens het team de moeite waard maken om in te investeren.

Fundamenten van het protocol

Statische beloningen

Door het proces van staking is het mogelijk een passief inkomen te genereren met je huidige digitale assets. Daarom is het ook een populaire aangelegenheid om te doen, zeker wanneer deze rentes aantrekkelijk zijn. Desondanks heeft SafeMoon besloten om te werken met statische beloningen. Op deze manier willen ze standvastigheid creëren en transparantie bieden aan de community.

Community-driven

Ondanks dat de wereld van crypto van origine is ontwikkeld vanuit een decentrale ideologie, zien we in de praktijk dat door het gebruik van exchanges deze decentralisatie niet optimaal is. Het is dan ook dit paradigma dat vaak de drijfveer is voor de verdere ontwikkelingen van DeFi. Kenmerkend aan De-Fi protocollen zijn de hoge mate van decentralisatie en de sturing van en door de community.

Houders van SafeMoon tokens worden zo beloond met extra tokens bij elke transactie die plaatsvindt in het netwerk. Op deze manier wil het protocol token-houders belonen, maar hoopt het ook dat investeerders zich verbinden aan het project op de lange termijn. Dit heeft namelijk tal van voordelen. Door de tokens op lange termijn vast te houden, is er steeds voldoende liquiditeit waardoor problemen als impermanent en marktfluctuaties door whales geminimaliseerd kunnen worden. De extra beloningen die ze krijgen, is alleen maar gunstig voor investeerders die geloven in het protocol.

Automatische liquiditeitsproviders

Dit laatste zorgt voor een automatische liquiditeitsvoorraad. Waarbij je bij andere DeFi projecten handmatig je tokens beschikbaar moet stellen in een bepaalde pool, in ruil voor aantrekkelijke rentes, gebeurt dit bij SafeMoon op deze manier automatisch. Het handmatig toevoegen van liquiditeit wordt steeds vaker gedaan, maar dit is nog steeds onderhevig aan potentiële marktmanipulaties. Wanneer een grote investeerder besluit om liquiditeit te voorzien, wordt er in korte tijd veel liquiditeit toegevoegd aan het protocol, wat gunstig is. Maar wanneer deze besluit om zijn digitale valuta niet meer beschikbaar te stellen, vermindert deze liquiditeit aanzienlijk wat alsnog een negatieve invloed heeft op de prijs.

SafeMoon wil deze problematiek voorkomen. Elke transactie op het netwerk gaat gepaard met een kost van 10% van het totale transactiebedrag. Hierdoor willen ze het protocol laten reguleren door de community zelf. Zij bepalen namelijk hoeveel liquiditeit er toegevoegd wordt en hoeveel tokens er extra worden verdeeld. Van deze 10% wordt 5% herverdeeld onder houder van het Safemoon token. De overige 5% wordt gesplitst waarbij de helft wordt verbrand. De resterende 5% wordt toegevoegd aan een liquiditeitspool, met het handelspaar van de Binance Coin (BNB).

Tokenomics

Op moment van schrijven, eind mei 2021 heeft SafeMoon een marketcap van maar liefst 2,7 miljard dollar en is hiermee wellicht één van de snelst groeiende cryptoprojecten geweest in de afgelopen maanden of mogelijks wel jaren. Gebaseerd op CoinMarketCap staat SafeMoon in de top50 protocollen en steekt hiermee protocollen als Sushi en Ziliqa glansrijk voorbij.

Totale voorraad: 1.000.000.000.000.000

Voorraad in omloop: 583.695.206.887.710

Verbrande tokens: 223.000.000.000.000

Het verbranden van tokens lijkt wellicht een vrij drastische beslissing of aangelegenheid, maar het gebeurt vaker dan we denken. Het is een strategie om de prijs van een token of munt te reguleren. Door het verbrandingsproces, worden ze uit de circulatie gehaald om de totale voorraad schaarser te maken. Hierdoor neemt de waarde van een munt toe en wordt het voor investeerders interessanter om betrokken te zijn bij een project dat deze strategie toepast.

Roadmap

Het project staat al sinds de launch van maart 2021 in de spotlight door de ongekende successen en de succesverhalen die jonge investeerders op zeer korte tijd hebben ervaren. Wellicht heb jij ook voor de eerste keer van SafeMoon gehoord doordat iemand met een bizar kleine inleg grootste winsten heeft gemaakt. Maar wat is de toekomst van SafeMoon?

Listing DEX

SafeMoon wil beschikbaar worden op zoveel mogelijk decentrale exchanges zodat iedereen wereldwijd kan investeren in de token die volgens hen ‘to the moon’ gaat. Zo werkt het team gedurende kwartaal 2 aan een integratie met Whitebit, een decentrale exchange die ook een DEX aanbieden alsook een integratie met BitMart.

NFT exchange

De wereld van NFTs heeft eind 2020 en begin 2021 een vlucht genomen met de komst van steeds meer exposure en mogelijkheden omtrent deze non-fungible tokens. Het is dan ook niet onverstandig om gebruik te maken van deze hype. We zien dat er steeds meer protocollen een eigen platform maken om NFTs te verkopen, wat allemaal bijdraagt aan extra handelstransacties voor hun eigen netwerk. Daarnaast willen ze ook een video integratie mogelijk gaan maken in de toekomst.

Liefdadigheid

Een ander terugkerende ontwikkeling bij nieuwe projecten is de integratie en/of samenwerking met liefdadigheidsprojecten. Via deze manier willen ze credibiliteit opbouwen en meer investeerders aanspreken. Welke projecten dit worden, zal bepaald worden door de community zelf. Alle token-houders krijgen hier een governance-functie waarbij ze stemrecht krijgen. Hoe deze nieuwe ontwikkeling vorm krijgt, zal de toekomst uitwijzen. Deze staan alleszins op de agenda voor het tweede en derde kwartaal van 2021.

To the moon

Naast dat Safemoon-tokens verhandelbaar zijn op verschillende decentrale exchanges, werkt het team aan de realisatie van een eigen native decentrale exchange. Daarnaast willen ze tegen het einde van het jaar zich focussen op de Afrikaanse markt waarbij ze een fysiek aanwezig willen zijn in Afrika en hierbij ook jobs gaan creëren om de lokale bevolking kansen te bieden in de wereld van crypto. Ze zijn daarnaast hoopvol op een listening in de nabije toekomst bij grote exchanges zoals Coinbase en Binance.

Socials

Facebook: 130.000 volgers

Twitter: 801.000 volgers

Instagram: 109.000 volgers

Discord: +100.000 leden

Voor een protocol dat pas is gelanceerd eind maart 2021, kent deze community in no-time een record aantal leden en volgers.  Wanneer we deze bekijken, zien we ook hoe betrokken en geëngageerd SafeMoon-holders zijn bij het protocol.

Waar koop je SafeMoon?

SafeMoon is gebouwd op het mainnet van Binance en dus verhandelbaar via de decentrale exchange van Binance, namelijk PancakeSwap.

PancakeSwap

PancakeSwap is een decentrale AMM. Dit is een geautomatiseerde market maker die is gevestigd op de Binance Smart Chain. Aangezien SafeMoon is gebouwd op het mainnet van Binance is dit dé place to be om je SafeMoon token te kopen.

Het verhandelen op een decentrale exchange gebeurt aan de hand van een software wallet, zoals TrustWallet of MetaMask. Bij het betreden van het decentrale netwerk, dien je je wallet te verbinden met de DEX. Voeg vervolgens het unieke adres toe, zodat je SafeMoon kan aankopen tegen andere beschikbare handelsparen. Let hierbij op de slippage. Dit is het prijsverschil dat kan optreden door onder andere gebrekkige liquiditeit. Wat kenmerkend is aan decentrale exchanges is dat je handelt tegen een marktprijs. Iemand is bereid tokens te kopen voor prijs X, waarbij een nieuwe koper dit aantal aankoopt tegen exact dezelfde prijs. Het handelen in een decentrale omgeving is geheel anders dan op een exchange. Zorg er dan ook steeds voor dat je alert bent en het juiste adres ingeeft en op de juiste plaats. Zo niet, kan het zomaar gebeuren dat jij een trade maakt naar een foutief adres waarbij je je kapitaal verliest.

Dex Guru

Sinds kort doet Dex Guru zijn intrede. Dit is een handelsplatform gevestigd in het DeFi ecosysteem die je toegang geeft tot gedecentraliseerde protocollen op zowel de Ethereum blockchain als de Binance Smart Chain. Hierbij rekent de exchange geen bijkomende kosten, naast de gasfee die je moet betalen. Op de website van SafeMoon krijg je een handleiding en stappenplan hoe jij SafeMoon kan kopen op Dex Guru.

Is SafeMoon een scam?

Ondanks de succesvolle verhalen, wordt SafeMoon ook vaak onder de loep genomen en bestempeld als een scam. Waarom? Deze uitspraak komt vaak van doorgewinterde cryptoliefhebbers die op zoek gaan naar fundamentele waarde van een project. Veel projecten zoals Bitcoin en Ethereum hebben solide fundamenten, wat ontbreekt bij SafeMoon. Deze use-case van SafeMoon wordt vaker in vraag gesteld.

Afgelopen weken hebben ze meer relevante projecten toegevoegd aan een roadmap, maar het is duidelijk dat dit project een community-project dat verder niet al te veel bijkomende fundamenten heeft. Sceptici stellen zich dan ook vragen bij de legitimiteit door onder andere de piramidestructuur en 10% kosten bij het verkopen van je tokens. Desondanks zijn de meningen verdeeld en blijft SafeMoon een populair protocol waar nog veel mensen in investeren. Volgens hun officiële website zijn er momenteel meer dan 2,2 miljoen holders, en dit aantal neemt nog iedere dag toe.

Gerelateerde projecten

Als investeerder wil je natuurlijk niets liever dan aan de start staan van een succesvol protocol om zo je winsten te maximaliseren. In realiteit zien we dat veel mensen de successen gaan volgen en zo wellicht te laat investeren in een project en zo verlies kunnen lijden. Met deze ideologie zijn er in een recordtempo wederom een heel aantal nieuwe projecten bijgekomen die refereren naar SafeMoon en zo hopen op een gelijkaardig succes. Hierbij een aantal voorbeelden:

  • SafeWolf
  • SafeMars
  • RushMoon
  • DragonMoon
  • DogeMoon

Let op: dit zijn louter voorbeelden aangehaald op basis van hun benaming. Er is geen onderzoek gebeurd naar deze munten en protocollen. Het is dan ook essentieel om altijd je eigen onderzoek te doen alvorens je gaat investeren.

Safemoon koers

Conclusie

SafeMoon kent natuurlijk een ongekende populariteit door de succesverhalen. Als investeerder ben je natuurlijk ook het meest geïnteresseerd om je winsten te maximaliseren, liefst op een zo kort mogelijk manier. Toch is het belangrijk om te gaan kijken naar de fundamenten van een protocol. Op deze manier kan je zelf een inschatting maken op lange termijn in hoeverre je gelooft in hun roadmap en hun doelstellingen. Je kan jezelf de vraag stellen of deze community-driven protocollen toekomst hebben en hoe deze toekomst er dan gaat uitzien.

Momenteel is het protocol opgebouwd uit de drie fundamenten waarbij je 10% boetekosten betaalt als je je tokens wil verkopen waarbij deze dan worden verdeeld onder de huidige houders. Het is dan ook belangrijk om bewust naar deze structuur te kijken en in hoeverre dit bijdraagt aan project. De nieuwe roadmap en de uitbreiding naar een NFT-platform kan een nieuwe dimensie geven aan het protocol, maar dit zal ook de toekomst moeten uitwijzen. Is Safemoon een hype of zijn deze community-driven protocols de toekomst van Decentralized Finance?

 

 

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven