Cryptocurrency

Wat is Swipe? Uitleg en koers en verwachtingen en alles wat je moet weten over SXP

We kennen veel verschillende crypto projecten. Sommige worden groot, en sommige zullen onder niemand bekend worden. Swipe (SXP) is een project dat zo groot werd, dat Binance besloot om het over te kopen. Het is vooral bekend door zijn crypto betaalkaart. Het is daarom ook een grote concurrent van de crypto.com kaart. We leggen je uit wat Swipe (SXP) is, hoe het werkt en hoe jij zelf aan een betaalkaart komt!

Wat is Swipe (SXP)

Het Swipe-platform werd in 2018 opgericht door Joselito Lizarondo en bracht eind 2019 zijn token uit: de SXP. Dit gebeurde na een ICO die 1,8 miljoen dollar aan fondsen opbracht. Het platform biedt Visa-betalingsoplossingen voor cryptocurrencies. In 2020 was het zelfs zo groot dat Binance besloot om Swipe op te kopen. Het hoofdkantoor van Swipe is in Londen te vinden, maar is nu dus onderdeel van het bedrijf dat groot is in Hong Kong. Sinds dat Binance de kaart heeft overgenomen, staat de betaalkaart ook wel bekend als de Binance-kaart.

swipe-creditcard

Met deze overname ging Binance de concurrentie met crypto.com aan. Ze waren altijd al concurrentie van elkaar geweest, maar met deze slag werd het naar een nieuw niveau getild. De twee bedrijven zijn op dit moment nog steeds met elkaar in een race bezig om wie de grootste is.

Net als crypto.com biedt Swipe zeer vergelijkbare diensten aan, zoals een wallet, creditcards, een leenservice en een applicatie die de mogelijkheid biedt om SXP te staken, maar ook om in ongeveer dertig verschillende cryptocurrencies te handelen. Het is dus een platform dat breed gebruikt kan worden voor verschillende diensten.

swipe-token-card

Swipe had in het jaar 2020 echter enkele tegenslagen gehad. Het was het mikpunt geweest van kritiek van gebruikers die problemen aan de kaak stelden met het cashbacksysteem en de werking van kredietkaarten. Toch heeft het ze er niet van weerhouden om door te gaan. Ze zijn bezig om hun kaart en diensten te verbeteren, zodat ze in de toekomst hun klanten zo goed mogelijk van dienst kunnen zijn.

Hoe werkt Swipe (SXP)?

Swipe is dus een platform dat vergelijkbare diensten aanbiedt als crypto.com. Zo kun je op het platform geld uitlenen, lenen en betaalkaarten aanvragen. Een betaalkaart kun je overal gebruiken, en je krijgt er vaak nog vele voordelen bij, waardoor het soms beter is om de Swipe kaart te gebruiken dan een traditionele bankkaart.

swipe-token-utilities

Maar toch zit er heel wat achter Swipe. Zo moet er bijvoorbeeld een connectie gemaakt tussen een pinautomaat en de blockchain. Dat zijn toepassingen die helemaal niet zo makkelijk te realiseren zijn. Veel blockchains lopen tegen hetzelfde probleem, en weten niet hoe ze een koppeling tussen off-chain data en on-chain data moeten maken. Dit is een probleem waar Swipe ook tegenaan liep, maar toch is opgelost. Laten we eens kijken hoe Swipe werkt, zodat duidelijk wordt wat het platform technisch gezien inhoudt.

SXP

SXP is de token van Swipe, en werk net als de meeste andere tokens op de Ethereum blockchain, maar sinds kort ook op de Binance blockchain. Dit is de blockchain van het Binance token: de BNB. De overname van Binance heeft er dus voor gezorgd dat Swipe ook kan draaien op de blockchain van het moederbedrijf.

Het Swipe-netwerk is een gedecentraliseerde toepassing voor dApps welke volledig wordt bestuurd door smart contracts. Smart contracts (ook wel slimme contracten genoemd) zijn stukjes code die een contract voorstellen. Partijen kunnen afspraken in een smart contract programmeren. Wanneer er aan de afgesproken voorwaarden is voldaan, zal het contract zichzelf gaan uitvoeren. Hierdoor wordt het wantrouwen tussen partijen weggenomen. Ook is er geen notaris meer nodig om contracten op te stellen wanneer partijen gebruik maken van smart contracts.

Deze smart contracts maken het bij Swipe mogelijk operaties en omzettingen uit te voeren tussen fiatvaluta’s en de SXP, die het middelpunt van het netwerk vormt.

Governance

Voor meer decentralisatie heeft het Swipe platform van SXP een governance-token gemaakt. Dit betekent dat beslissingen over de evolutie en toekomst van de blockchain worden genomen door leden van de Swipe-gemeenschap.

Het governance-protocol werkt als volgt: leden van de gemeenschap die SXP-tokens hebben gestaked, kunnen stemmen op de projecten naar hun keuze. Het gewicht van de stem van een individu is evenredig met het aantal dat de gebruiker als stake heeft ingezet. Dus hoe meer SXP-tokens je als stake hebt ingezet, des te zwaarder jouw stem weegt voor de verkiezingen over de toekomst van het platform.

Dit bestuurssysteem is gebruikelijk en hoewel het de neiging heeft om de whales te bevoordelen, maakt het het juist gemakkelijker om de gemeenschap rond een project te verzamelen en forks te vermijden. Wanneer er namelijk geen daadkracht is voor beslissingen, is de kans op een fork aanzienlijk groot. Denk maar eens aan Bitcoin Cash en Ethereum Classic.

Net als bij transacties wordt de governance gewaarborgd door smart contracts die publiekelijk beschikbaar zijn op het Swipe-netwerk en Github.

Staking

Op het moment van schrijven is het aanbod van SXP-tokens in omloop ongeveer 86 miljoen eenheden, wat iets meer dan een kwart is van de maximaal 289 miljoen eenheden die verwacht werden bij de lancering van de munt.

Van deze 86 miljoen tokens zijn er momenteel iets meer dan 32 miljoen geblokkeerd of gestaked in het netwerk van Swipe. Dit maakt het met name mogelijk een deel van de 20.000 SXP-tokens te bereiken die dagelijks worden verdeeld onder de deelnemers aan het Swipe-netwerk. Het netwerk verdeelt immers elke dag 20.000 SXP tokens aan elk deelnemer dat SXP-tokens heeft gestaked, in verhouding tot zijn bijdrage aan het totale aantal SXP-tokens dat het netwerk voedt. Deze beloning zal daarom in de loop van de tijd afnemen naarmate de SXP-tokens worden uitgedeeld. Het minimumaantal SXP-tokens dat moet worden gestort om bij te dragen aan het netwerk is momenteel 1.000.

Houd er rekening mee dat dit cijfer, evenals het aantal uitgegeven tokens of het bedrag van de dagelijkse beloning, onderhevig is aan verandering, afhankelijk van beslissingen die door het netwerkbestuur worden genomen. Daarom zou het kunnen zijn dat het aantal tokens dat in omloop op dit moment anders is. Of dat het bestuur van Swipe heeft besloten meer tokens in omloop te zetten. Je kunt op websites als Coinmarketcap zelf in de gaten houden wat de cijfers van Swipe zijn. Binnen een paar klikken weet je precies wat de prijs, aantal munten in omloop en beurswaarde is.

De beveiliging van het Swipe netwerk

Uit bovenstaande informatie heb je al kunnen halen dat het netwerk van Swipe veel features heeft die moeten zorgen voor de werking en veiligheid van de blockchain. Maar er is nog meer, want Swipe wil er alles aan doen om de veiligheid van zijn gebruikers te kunnen garanderen.

Zo heeft Swipe een verzekeringsplan van $100 miljoen voor de gebruikers van Swipe. Mocht er dus toch iets misgaan, kan er altijd nog ergens op teruggegrepen worden. Ook kunnen gebruikers in de app zelf hun betaalkaart blokkeren wanneer ze dat nodig vinden. Als de kaart dus is verloren, hoeft dat niet te betekenen dat ze geld kwijtraken.

Betaalkaarten van Swipe

Swipe is vandaag in de cryptosfeer vooral bekend om zijn creditcards die cashback bieden en waarmee betalingen kunnen worden verricht wat de crypto-wallet.

De werking van deze kaarten is vergelijkbaar met die van crypto.com en zijn token de CRO. Met een betaalkaart van crypto.com kun je namelijk ook betalingen uitvoeren. Zo kun je pinnen in een supermarkt, of geld uit een pinautomaat halen met een kaart van crypto.com en Swipe.

swipecards

Het Swipe-platform biedt 4 verschillende kredietkaarten aan met een cashback die varieert van 1 tot 8%, afhankelijk van het bedrag dat aan SXP is gestaked. De cashback krijg je terug in Bitcoin, en niet in SXP-tokens. Dat is gelukkig geen probleem, omdat Swipe meer dan 30 verschillende cryptocurrencies ondersteunt.

De betaalkaarten worden gemaakt met Visa kaarten, en mogen in meer dan 30 landen binnen Europa gebruikt worden. Je kunt dus bijna overal in Europa betalen met de betaalkaart van Swipe. Ook hebben ze groen licht gekregen om hun wallet en betaalkaarten te lanceren in de Verenigde Staten.

De voordelen van een crypto-pinpas

Je vraagt je misschien af waarom je een crypto betaalkaart nodig hebt. Het is ook mogelijk om crypto om te zetten naar euro’s en deze vervolgens op je pinpas te zetten. Toch is het veel voordeliger om een crypto pinpas te hebben, dan een normale pinpas. Je hoeft dan bijvoorbeeld niet eerst tijd te spenderen aan het overzetten van crypto naar euro’s. Dat scheelt transactiekosten en tijd.

Het grootste voordeel is toch wel het goedkoop betalen in het buitenland. Normaliter moet je redelijk wat transactiekosten aan je bank betalen wanneer je jouw pinpas in het buitenland gebruikt. Dat komt doordat de bank jouw euro’s moet omzetten naar de lokale munteenheid. Helemaal wanneer dit buiten Europa gebeurt. Omdat de blockchain decentraal is, is deze in ieder land te vinden. Jouw euro’s hoe, kan dit in de papieren lopen. 

Een ander voordeel is dat je cashback krijgt wanneer je met de pinpas van Swipe betaald. Hierdoor kan het heel voordelig zijn om juist de crypto-betaalkaart te gebruiken, in plaats van jouw traditionele betaalkaart. 

Partnerschap met Binance Exchange, token-distributie

In juli van dit jaar werd blockchain-startup Swipe officieel overgenomen door Binance. Hiermee wilde Binance de strijd aangaan met crypto.com. Deze concurrent heeft namelijk zelf ook een eigen crypto betaalkaart.

swipe-binance

Na de overname werd het SXP-token genoteerd op de beurs, wat bijdroeg aan de stijging van de koers en de populariteit van het project. En al in augustus werd een airdrop gelanceerd, waaraan alle BNB-houders die ten minste 0,1 van het interne BNB-token van de beurs bezaten, konden deelnemen.

De distributie wordt eenmaal per week gedaan, op basis van het huidige gebruikerssaldo, er wordt verwacht dat er in totaal SXP 16.000.000 wordt uitgegeven.

Wat maakt Swipe uniek ten opzichte van concurrenten?

In de wereld zijn er altijd genoeg concurrenten in de markt. Dat geldt ook voor Swipe. Daarom moet je uniek zijn, zodat gebruikers voor jou kiezen. En dat is Swipe, want het heeft een aantal eigenschappen dat ervoor zorgt dat het uniek is.

Swipe maakt het mogelijk dat gebruikers volledige controle hebben over hun cryptomunten. Dit doen ze onder andere met een speciale app voor smartphones en iPhones en verschillende soorten betaalkaarten. De gebruikersvriendelijkheid van Swipe is hierbinnen nog het meest uniek. Swipe is namelijk ontwikkeld om gebruikt te kunnen worden door iedereen. Zowel mensen die veel ervaring van crypto hebben, als mensen waarvoor crypto nieuw is, moeten gebruik kunnen maken van Swipe.

Op deze manier hoopt Swipe ervoor te kunnen zorgen dat meer mensen overstappen op het gebruik van crypto. Voor veel mensen is de drempel hoog, gezien ze geen verstand van crypto hebben, en dus ook niet weten waar ze moeten beginnen. Met de app van Swipe heb je inzicht in je wallet en betaalkaarten, en kun je makkelijk je financiën onderhouden.

Het is ook uniek dat Swipe cashback geeft bij aankopen die gedaan worden met de Swipe betaalkaart. Gebruikers moeten dus SXP staken om zo’n betaalkaart te kunnen kopen. De grootte van de stake bepaalt voor welke kaart ze in aanmerking komen:

 • Swipe Sky
 • Swipe Steel
 • Swipe Slate
 • Debit kaart

Hoe groter de stake, des te beter de kaart is die gebruikers krijgen. En hoe beter de kaart, des te meer cash back gebruikers krijgen. Dit varieert tussen de 1% en 8%. Eerlijk is eerlijk, het is een redelijke cashback die gebruikers kunnen krijgen. Ook met de cashback hoopt Swipe mensen aan te sporen om meer gebruik te maken van cryptocurrency. 

Swipe maakt het ook ontzettend makkelijk om fiatgeld om te zetten naar cryptovaluta. Dit kunnen gebruikers binnen de app doen, waarna ze de cryptocurrency kunnen gebruiken door te betalen met de betaalkaart. 

Al met al is het dus duidelijk dat Swipe er zo veel mogelijk aan doet om crypto toegankelijker te maken voor het normale publiek. Volgens Swipe zou crypto voor iedereen toegankelijk moeten zijn. En dat is best uniek. Veel cryptocurrencies proberen al jaren om het zo makkelijk mogelijk te maken voor gebruikers, zodat ze een zo breed mogelijk publiek aanspreken. Toch is het bijna niemand gelukt, en is Swipe hoe dan ook het platform dat hierop vooruitloopt.

Swipe Koers en verwachting

Waar kun je Swipe (SXP) kopen?

Swipe kun je kopen op bekende crypto exchanges, zoals Binance, ByBit, Coinmerce en Bittrex. In het begin stond zeker 78% van het handelsvolume op de Binance exchange. Sinds February 2021 kun je nu ook SXP kopen op Bitvavo. Vul hieronder in hoeveel SXP je wilt kopen op Bitvavo.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Garanties
 • Eerlijk Ondernemen
  Eerlijk ondernemen
 • Geverifieerde winkel
  Identiteit geverifieerd
 • Geschilbemiddeling
  Geschilbemiddeling
9,5
Reviews
 • 9,5
  users icon Top!