Home » Blog » Wat is de Bitcoin supercycle?

Wat is de Bitcoin supercycle?

In 2021 bevond de prijs van Bitcoin zichzelf in een langdurige uptrend. Dat is niet altijd zo, want zo’n uptrend wordt na verloop van tijd een keer onderbroken door bijvoorbeeld een correctie, downtrend of bear market. Dat is nu eenmaal hoe de economie werkt, en geldt dus niet alleen voor Bitcoin.

Toch vragen sommige mensen zichzelf wel eens af wanneer zo’n uptrend stopt, wanneer deze ontzettend hard omhoog stijgt. Je zou dan kunnen zeggen dat Bitcoin zich in een sypercyclus bevindt, want betekent dat de cyclus veel krachtiger is dan een normale uptrend-cyclus.

In dit artikel zullen we je vertellen wat een Bitcoin supercycle is, hoe deze werkt en wat ervoor kan zorgen dat zo’n supercycle ontstaat.

Wanneer noemen we iets een cycle?

Laten we bij het begin starten, door wat meer uit te leggen over een cycle. We noemen iets een cycle of cyclus wanneer een bepaalde gebeurtenis terugkeert, en waarbij de uitkomst vrijwel identiek is.

De seizoenen zijn bijvoorbeeld een cyclus. Ieder jaar wordt het eerst lente, waarna de zomer aanbreekt. De zomer wordt opgevolgd door de herfst, waarna de winter komt. Dit gebeurt ieder jaar opnieuw, en de uitkomst ervan is altijd hetzelfde. We spreken dus over een cycles.

Je zou een cycles ook kunnen vinden in cryptocurrencies. Stel dat Bitcoin een waarde van 1 euro heeft, en het na een week 10% stijgt, waarna het een week later weer 5% daalt. De week erna stijgt de koers weer 10%, waarna het een week later weer 5% daalt. Dit gaat maar door en door. Uiteindelijk zal de waarde van Bitcoin langzaamaan blijven stijgen.

De manier waar dit op gebeurt, is dus een cycles. Je kunt ervan uitgaan dat bepaalde gebeurtenissen terug blijven komen, en ook de uitkomst van deze gebeurtenissen hetzelfde blijft. Zie hieronder een afbeelding van een gebruiker van Tradeviewer die deze Cycles duidelijk aangeeft.

cycle

Om zo’n cycles te herkennen, is het belangrijk dat je de koersen van cryptocurrencies in de gaten houdt en bestudeert. Op deze manier kun je bepaalde patronen herkennen, om deze vervolgens toe te passen op het heden. Hiermee kun je bepaalde uitkomsten verwachten, om hier vervolgens door middel van crypto trading op in te spelen.

Dit noemen we ook wel een technische analyse, en wordt door veel verschillende crypto traders gebruikt wanneer ze Bitcoin of andere cryptocurrencies gaan kopen. Verder in dit artikel leggen we je meer uit over technische analyses, en hoe je deze kunt gebruiken om een Bitcoin supercycle te herkennen. Laten we dan nu meer gaan vertellen over de Bitcoin supercycle. Dat is immers waarvoor je naar dit artikel bent gekomen!

De koers van Bitcoin sinds 2009

Sinds 2009 is Bitcoin het voorwerp van allerlei speculaties. Sommigen voorspelden dat het zou gaan mislukken, terwijl anderen voorspelden dat het een enorm succes zou worden, wat noodzakelijkerwijs van invloed zou zijn op de prijs. Een van de eerste Bitcoin-bezitters, de legendarische Hal Finney, schatte al in januari 2009 dat een Bitcoin op een dag een waarde van ongeveer 10 miljoen dollar zou kunnen bereiken. En toen was Bitcoin nog niet eens één dollar waard!

Halving

De belangrijkste reden voor dit enthousiasme ligt in het unieke monetaire beleid van Bitcoin. In tegenstelling tot de euro of de dollar moet de munt in de loop van de tijd in afnemende hoeveelheden worden uitgegeven, met nooit meer dan 21 miljoen eenheden. De aanmaak van nieuwe Bitcoins wordt ongeveer om de 4 jaar gehalveerd in een gebeurtenis die de halving wordt genoemd. In werkelijkheid heeft dit geleid tot de volgende uitgave van nieuwe Bitcoins:

  • 50 Bitcoins per block voor de eerste 210.000 blokken (januari 2009 – november 2012)
  • 25 Bitcoins per blok voor de volgende 210.000 blokken (november 2012 – juli 2016)
  • 12,5 Bitcoins per blok voor de volgende 210.000 blokken (juli 2016 – mei 2020)
  • 6,25 Bitcoins per blok voor de volgende 210.000 blokken (mei 2020 – ergens in 2024)

Toen Bitcoin eenmaal een prijs had bereikt, kon de speculatie op hol slaan: mensen begonnen te kopen, en te verkopen afhankelijk van de vraag of ze dachten dat de prijs zou stijgen of dalen. Dit leidde tot heftige bewegingen, zowel opwaarts (uptrend) als neerwaarts (downtrend), en vooral tot het ontstaan van cycli in de prijs van dit nieuwe soort valuta.

Aangezien het aantal nieuwe Bitcoin dat uitkomt om de vier jaar werd gehalveerd, volgden deze cycli een vergelijkbaar ritme. Op die manier bereikte de prijs van Bitcoin in juni 2011 een eerste all time high (ATH) van 30 dollar, alvorens in november van hetzelfde jaar terug te vallen tot 2 dollar. Dan, in 2013, bracht een fenomenale opwaartse beweging de prijs boven de $1.000 om begin 2015 terug te vallen onder de $200. Tijdens de speculatieve zeepbel van 2017 bereikte de prijs van Bitcoin een piek van 20.000 dollar, om vervolgens (langzaam en plotseling) te dalen tot 3.000 dollar in december 2018.

Stijging van de koers in 2020

In mei 2020 vond de derde halvering van Bitcoin plaats toen de prijs net aan het herstellen was van de grote crash in maart, die verband hield met de uitbraak van covid-19 en de bijbehorende overheidsmaatregelen. Minder dan een jaar later was de prijs opgelopen tot 64.000 dollar. Daarna stabiliseerde het tussen $30.000 en $40.000 om het huidige niveau te bereiken.

Bitcoin supercycle

Deze vierjarige cyclusstructuur leidt ertoe dat velen bepaalde conclusies trekken, waaronder dat de huidige cyclus voorbij kan zijn en dat de prijs van Bitcoin misschien pas in 2024 een nieuw hoogtepunt zal bereiken. Toch zijn er ook genoeg crypto traders die hier niet in geloven, en denken dat Bitcoin voor die tijd nog een nieuwe all time high zal gaan bereiken. Zo zijn er genoeg analisten die denken dat de waarde van Bitcoin in 2021 nog naar een astronomisch bedrag van 100.000 dollar zal stijgen.

Op het moment dat de koers van Bitcoin een explosieve stijging ondergaat, kunnen we zeggen dat deze cyclus dus veel krachtiger is dan de normale cycli. In dat geval spreken we ook wel van een supercycle (of supercyclus).

Wat is een supercyclus?

We spreken over een supercycle wanneer de cyclus waar we ons nu in bevinden anders zou zijn dan de cyclus die eraan voorafgingen en deze naar verwachting in kracht zal overtreffen als gevolg van de bijzondere macro-economische situatie in de wereld. De term werd in oktober 2019 bedacht door Dan Held (directeur van Kraken), die het later in december 2020 en nogmaals in april 2021 nader toelichtte. 

In deze potentiële supercyclus zou de prijs van Bitcoin niet alleen 300.000 dollar waard kunnen worden, maar de potentie hebben om 1 miljoen dollar of zelfs 2 miljoen dollar te bereiken. Kun jij het je al voorstellen dat Bitcoin die waarde gaat bereiken?

Hoe kan een supercycle ontstaan?

Het gedrag van de mensen is erg bepalend voor het ontstaan van een sypercycle. Het is namelijk hetgeen dat trends oplevert: als ik het gevoel heb dat iedereen een munt koopt en dat de prijs ervan in de loop van de tijd stijgt (bull run), dan ben ik meer geneigd om deze munt te kopen en aarzel ik om het te verkopen. Je kunt het ook omgekeerd bekijken. Als ik het gevoel heb dat de meerderheid van de mensen een bepaalde munt verkoopt en dat de prijs ervan in de loop van de tijd daalt (bear market), dan wil ik hetzelfde doen en ben ik terughoudend om het te kopen. 

Satoshi Nakamoto

In het geval van Bitcoin geldt dit in het bijzonder omdat de uitgifte van nieuwe Bitcoins bekend en beperkt is, iets wat Satoshi Nakamoto vanaf het begin al heeft vastgesteld. Hij gaf aan dat wanneer het aantal gebruikers toeneemt, de waarde per munt zal stijgen. Dit zou een positieve feedbackloop kunnen worden, want naarmate het aantal gebruikers toeneemt, stijgt de waarde, wat juist weer nieuwe gebruikers aantrekt. 

Dit is het mechanisme waarop de vierjarige microcycli zijn gebaseerd. De creatie van nieuwe Bitcoins wordt gehalveerd, waardoor het evenwicht tussen kopers en verkopers abrupt wordt verbroken. De prijs stijgt lichtjes in het begin, zodat de eerste kopers als winnaars eindigen. Nieuwe kopers die een nieuwe beweging zien ontstaan, grijpen de kans om te kopen, waardoor de stijging nog wordt versterkt en andere kopers worden aangetrokken, etc. Uiteindelijk, na een voldoende lange periode en een voldoende hoge stijging, beginnen de meest voorzichtige beleggers te verkopen en slaat de beweging neerwaarts om.

Een supercycle werkt op dezelfde manier

De sypercycle is geen uitzondering op dit mechanisme. Behalve dat deze keer, volgens Dan Held, het veel krachtiger zou kunnen zijn. Bitcoin wordt nu door velen beschouwd als digitaal goud, omdat het als een opslagplaats van waarde op gelijke voet met goud is. Dit verhaal, hoewel het niet het oorspronkelijke Bitcoin-verhaal is, kan de prijs opdrijven tot voorbij wat nu denkbaar is.

Dit is vooral duidelijk in de Verenigde Staten, waar beleggen in Bitcoin steeds serieuzer wordt genomen in de financiële media, met veel financiële instellingen die de eerste stap hebben gezet, zoals JP Morgan, PayPal en Tesla.

De macro-economische omstandigheden zijn nu ernstiger dan in eerdere cycli, wat suggereert dat we misschien te maken hebben met een macrocyclus boven op de microcyclus die strikt verband houdt met Bitcoin.

Wat de creatie van nieuw geld betreft, heeft de coronacrisis de zaken nog veel erger gemaakt door de liquiditeitsinjecties van de centrale banken te verhogen om de recordschuld van de overheid te financieren. Met name in de Verenigde Staten hebben de steunmaatregelen en stimuleringsplannen die Donald Trump, en daarna vooral Joe Biden, hebben afgekondigd, triljoenen dollars gekost. Zie hieronder een voorbeeld van een Bitcoin Supercycle die is uitgeschreven door de bekende Youtuber Aimstone.

supercylcle

Steeds meer dollars in omloop door de Federal Reserve

Aangezien de Federal Reserve hand in hand werkt met de Schatkist, is de hoeveelheid geld in omloop enorm toegenomen. Zo is het M0-aggregaat (monetaire basis) van de dollar gegroeid van 3,5 miljard dollar begin 2020 tot 6 miljard dollar nu, terwijl het M2-aggregaat in dezelfde periode is gegroeid van 15 biljoen dollar tot 20,4 biljoen dollar, stijgingen van respectievelijk 71% en 36%. 

Tegelijkertijd daalde het bruto binnenlands product (BBP) voordat het zich herstelde tot het niveau van 2020, en groeide het niet voldoende om de geldschepping te compenseren. In combinatie met de wereldwijde economische terughoudendheid heeft dit ertoe geleid dat er weer sprake is van een aanzienlijke inflatie in de VS, met een inflatie van 5,4% op jaarbasis voor de consumentenprijzen in juni.

Als gevolg daarvan verliest de reservevaluta van de wereld, de Amerikaanse dollar, thans snel aan koopkracht. Maar dat is niet de enige valuta waar dit bij gebeurd. Het gebeurt evenals bij de euro, met uitzondering van de Chinese yuan en enkele andere. Als gevolg daarvan is de inflatiespiraal nu op gang gekomen, hetgeen alle spaarders verontrust.

Bitcoin als middel tegen inflatie

Het is in deze context dat verschillende beursgenoteerde ondernemingen begonnen zijn Bitcoin in hun portefeuille op te nemen in plaats van de dollar. Microstrategy, geleid door Michael Saylor, heeft meer dan 110.000 BTC verzameld sinds augustus 2020. Elon Musk’s Tesla heeft er nu meer dan 45.000. Andere bedrijven zoals Square en Marathon bezitten er ook duizenden.

Het is ook in deze context dat veel beleggers, die eerder terughoudend waren ten aanzien van Bitcoin, er veel belangstelling voor hebben gekregen, zoals Paul Tudor Jones of Ray Dalio. We noteren ook het succes van de firma Grayscale, die namens haar klanten fondsen beheert om de kloof tussen de institutionele wereld en de wereld van cryptocurrency te overbruggen, en die nu 650.000 BTC bezit.

Het is uiteindelijk in deze context dat staten en centrale banken de dans hebben ontsprongen en Bitcoins in reserve hebben. De recente beslissing van de kleine staat El Salvador om Bitcoin wettig betaalmiddel te maken op zijn grondgebied is een goed voorbeeld, vermoedelijk in een poging om los te breken uit de greep van de Verenigde Staten.

Doordat we steeds vaker last hebben van inflatie, is de kans ook steeds groter dat Bitcoin écht naar de maan gaat. Steeds meer analisten vinden het niet ondenkbaar dat Bitcoin in 2021 nog een waarde van 100.000 bereikt. Er zijn zelfs steeds meer analisten die verwachten dat Bitcoin vrij snel een waarde van 1 miljoen dollar kan bereiken.

De supercycle een droom? Niet te vroeg gejuicht! 

Wat we zojuist hadden verteld, is natuurlijk de droom van iedereen die Bitcoin in zijn bezit heeft, en hier graag rijk mee wil worden. Toch is het misschien niet allemaal rozengeur en maneschijn. Hoewel Dan Held een goed inzicht heeft in de financiële dynamiek van Bitcoin, heeft hij moeite te begrijpen dat Bitcoin verre van een onverwoestbaar systeem is en dat het eigenlijk helemaal niet zo goed is wanneer dit daadwerkelijk zal gebeuren.

Bitcoin is uniek omdat het een monetair protocol is dat bestand is tegen inflatie en censuur. Om van deze eigenschappen te kunnen profiteren, moet het echter onder specifieke omstandigheden worden gebruikt.

Grote ondernemingen en financiële instellingen zijn geen individuen die zich voor de staten verbergen en zich tegen hun beslissingen verzetten: zij volgen de wet en proberen vaak zo goed mogelijk aan de regels te voldoen. Aangezien deze bedrijven bekend zijn, hebben ze weinig reden om niet te gehoorzamen. Als de staten waar zij actief zijn het spel zouden stopzetten en het bezit van Bitcoin illegaal zouden maken, zouden zij gedwongen zijn te verkopen. 

Zij kunnen trachten de beslissingen van de staat van binnenuit te beïnvloeden (lobbyen), maar dat zou een politieke verdediging zijn, geen exploitatie van het verzet tegen protocollaire censuur. En we kennen het lot van politiek veilige munten.

Onderschatting van juridische stappen tegen Bitcoin

Bezitters van Bitcoin onderschatten de mogelijkheid van sterke juridische stappen tegen Bitcoin en het effect dat dit op de Bitcoin zou kunnen hebben. De toenemende regeldruk in de loop der jaren, die momenteel wordt belichaamd door de belastingaanscherping rond de cryptocurrency-industrie die wordt voorgesteld in het infrastructuurplan van Joe Biden in de VS, laat maar één ding zien: pogingen om Bitcoin onder controle te krijgen zullen zich alleen maar vermenigvuldigen als de invloed ervan op het politiek-economische systeem toeneemt, tot en met openlijke oorlogsvoering als dat nodig is.

In het Westen is het onwaarschijnlijk dat Bitcoin van de ene dag op de andere abrupt zal worden verboden: wat we zien is een integratie in het traditionele financiële systeem, een zorgvuldige regulering van het gebruik ervan met het oog op totale controle. De hypothese hier is dus de langzame en onverbiddelijke assimilatie van Bitcoin, waarbij op de zwarte lijst geplaatste Bitcoins geleidelijk aan kunnen worden geweerd van alle financiële tussenpersonen. Hierbij zullen verdachte transacties niet langer legaal kunnen worden gemined, en waarbij twee steeds meer verschillende economische gemeenschappen één enkele blockchain zouden delen. 

Deze druk zou kunnen leiden tot een splitsing waardoor twee Bitcoins zouden ontstaan: een die door staten en grote financiële instellingen wordt goedgekeurd maar aan regelgeving wordt onderworpen, en een andere die vrij zou blijven maar illegaal zou worden verklaard.

Het behoeft geen betoog dat de prijs van de eerste Bitcoin gelijk zou blijven of zelfs zou stijgen als gevolg van de wettelijke goedkeuring, terwijl de prijs van de tweede Bitcoin noodzakelijkerwijs zou dalen als gevolg van institutionele verkoop. Dat is immers wat we in de loop der jaren hebben zien gebeuren: de prijs is gestegen naarmate de regelgeving toenam, waardoor grotere beleggers de markt konden betreden.

De invloed van media en influencers

Het is in deze context dat de buitensporige nadruk op speculatie door influencers en de media, waar dit idee van de supercyclus deel van uitmaakt, een corruptie is. De potentiële meerwaarde die wordt beloofd door de intrede van instellingen verleidt de meest invloedrijke voorstanders van Bitcoin, die de regelgeving beginnen te verdedigen om dit te bereiken, ook al is deze regelgeving in strijd met de grondbeginselen van Bitcoin. 

“Ik begrijp dat een deel van de cryptogemeenschap het niet leuk vindt, ze hebben het gevoel dat we de ruimte mishandelen, een beetje zoals toen ik het over regulering had. Mensen worden boos als ik zeg dat regulering goed is. Als je rijk wilt worden, zullen mensen naar deze ruimte moeten komen. Praten over cyber-relaties zal geen enkele corporate treasurer of institutionele asset allocator in dit spel brengen. En als je rijk wilt worden, heb je die jongens nodig om mee te doen”, zegt Raoul Pal (CEO van Real Vision Group en Global Macro Investor).

Eenmaal onder controle zou Bitcoin zijn langzame en onverbiddelijke assimilatie voortzetten door middel van veranderingen in het protocol, wederom via een op lobbyen gebaseerde ‘politieke consensus’. Dit zou alles verwijderen wat het Bitcoin maakt, hoewel de naam zou blijven. De censuur zou in het protocol zelf worden ingesteld, met transacties die door een centrale autoriteit worden geautoriseerd. 

Er zou een lichte vorm van soevereiniteit kunnen worden ingevoerd: er zouden nieuwe Bitcoins worden gecreëerd om de centrale banken te financieren, terwijl er genoeg worden gecreëerd om het verhaal van een waardeopslag die beter is dan goud, vaag te laten voortbestaan. Bitcoin zou dan dus nooit meer de oude Bitcoin zijn.

China heeft Bitcoin al verboden

Wat we zojuist hebben geschetst, is geen totale fantasie. China heeft in 2021 namelijk al het minen van Bitcoin verboden. Dit zorgde ervoor dat er een stuk minder miners actief waren binnen het Bitcoin-netwerk, wat door veel analisten als positief werd beschouwd. Er was namelijk al lange tijd veel te doen omtrent de duurzaamheid van Bitcoin.

Veel miners die in China actief waren, maakten gebruik van vervuilde energie. Deze energie werd namelijk opgewekt door kolencentrales, waarbij veel Co2 in de lucht terecht komt. Doordat er nu geen miners meer actief zijn in China, is Bitcoin dus een stuk groener geworden. In andere landen wordt namelijk veel meer gebruik gemaakt van schone en duurzame energie, die bijvoorbeeld door middel van zonnepanelen en windturbines is opgewekt.

Toch is het niet alleen een positief beeld. Het laat namelijk zien hoeveel macht een overheid kan hebben over Bitcoin. Natuurlijk, Bitcoin is decentraal en daarom erg moeilijk te verbieden. Toch kan een overheid wel alle crypto exchanges in een land uit de lucht halen en straffen zetten op het minen en gebruiken van Bitcoin.

Hoe koop ik Bitcoin vóór de supercycle?

Wanneer je een crypto trader bent, wil je Bitcoin natuurlijk het liefst op een zo laag mogelijke prijs kopen. Daarvoor zul je Bitcoin vóór de supercycle moeten kopen. Maar hoe kom je erachter wanneer het juiste moment is aangebroken? Daarvoor kun je gebruik maken van verschillende technieken.

De eerste manier om dat te doen is door middel van een fundamentele analyse. Toch is dit misschien de minst gebruikelijke manier in dit specifieke geval. Bij een fundamentele analyse kijk je namelijk naar verschillende omstandigheden. Denk aan de markt, concurrenten en de vraag en het aanbod. Maar ook kijk je naar verschillende wet- en regelgevingen.

In dit geval zou je het beste gebruik kunnen maken van een technische analyse. Bij een technische analyse ga je namelijk de geschiedenis van Bitcoin vergelijken met het heden. Dat doe je door de historische koersen te vergelijken met de huidige koers. Wanneer je bepaalde patronen ziet, kun je kijken of je deze in de huidige koers herkent. Op basis van deze analyse kun je bepalen of het juiste moment voor aankoop is aangebroken.

Historische gebeurtenissen herhalen zich altijd. Dat is ook precies de reden dat we het een ‘cyclus’ noemen. Daarom kun je ervan uitgaan dat wanneer je iets uit het verleden herkent in het heden, de uitkomst vrijwel identiek zal zijn. Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen op deze regel. Zorg er daarom altijd voor dat je een keuze maakt die is gebaseerd op degelijk onderzoek en feiten. Zo verklein je de kans dat je verlies maakt met de handel in Bitcoin.

Conclusie

We spreken over een Bitcoin supercycle wanneer de huidige cyclus anders is dan de vorige cycle. De prijs van Bitcoin stijgt in dat geval ontzettend snel, en is niet te vergelijken met eerdere uptrends die hebben plaatsgevonden bij Bitcoin. Hierdoor kunnen mensen in een kortere tijd een stuk meer geld verdienen met Bitcoin. Zo’n supercycle kan ontstaan wanneer bepaalde omstandigheden ervoor zorgen dat de vraag veel sneller stijgt dan normaal. Ook een dalend aanbod, dat wordt veroorzaakt door een halving, kan zorgen voor een supercycle.

Toch kun je ook een kanttekening maken aan de supercycle. Voor sommige is het een droom die nooit zal uitkomen. Want wanneer de prijs van Bitcoin ontzettend snel en hard blijft stijgen in een supercycle, zullen er meer overheden zijn die zich genoodzaakt voelen er wat aan te doen. Of dit ook echt gaat gebeuren, weet natuurlijk niemand. Maar het is wel aannemelijk dat overheden regels zullen opstellen. Dat zien we de afgelopen maanden namelijk steeds vaker gebeuren.

Strenge wet- en regelgeving heeft vaak genoeg gezorgd voor een stijging van de koers van Bitcoin. Toch kan het er ook voor zorgen dat de koers hard daalt, omdat Bitcoin bijvoorbeeld niet meer gebruikt kan worden.

Of dit nu wel of niet gebeurt; het neemt niet weg dat je veel geld kunt verdienen met een supercycle. Een supercycle kan je namelijk veel geld opleveren. Het is hiervoor belangrijk dat je Bitcoin op een lage prijs aankoopt, om het vervolgens op de hoogste prijs te kunnen verkopen. Hiervoor zou je gebruik kunnen maken van een fundamentele of technische analyse. 

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven