Cryptocurrency

Wat is Chiliz? Uitleg CHZ koers en verwachting en alles wat je moet weten over Chiliz (CHZ)

Ben jij fan van een sportclub? En zou je graag mee willen beslissen in bepaalde keuzes? Dan is het Chiliz-project iets voor jou! Het maakt namelijk tokens voor sportteams, waarbij tokenhouders kunnen meebeslissen in de keuzes die gemaakt worden.

Wat is Chiliz (CHZ)?

Chiliz is is een crypto project dat het CHZ-token heeft gemaakt om zo een systeem op te zetten waarbij de interactie tussen topsporters en fans vergemakkelijkt wordt. Met dit project worden er verschillende problemen opgelost.

Zo is het op dit moment voor fans van een sportteam alleen mogelijk om met het team te communiceren door kaartjes voor wedstrijden of merchandise te kopen. Ze kunnen bijvoorbeeld geen inspraak hebben in de te maken strategische keuzes.

Het kopen van aandelen in een club (vooral een grote club) is ontzettend duur. We hebben het over enkele miljoenen euro’s op zijn minst. Met het systeem dat Chiliz wil opzetten, zal elke fan, op basis van zijn budget, een bepaald aantal tokens kunnen kopen die verband houden met zijn favoriete club, waarbij elk token overeenstemt met een fractie van een aandeel van de onderneming. Daarna zullen alle fans inspraak hebben in verhouding tot het aantal tokens dat zij bezitten. Ze zijn dan in zekere zin dus microaandeelhouders.

Momenteel is Chiliz het idee van het Socios.com platform, dat elke sportorganisatie in staat stelt om geld te verdienen door een Fan Token Offering (FTO) op te zetten, gekoppeld aan het team. De tokens die op die manier worden gemaakt kunnen onder meer worden gebruikt om bepaalde rechten op het beheer van de ploeg in kwestie te bezitten. Maar ook kan het recht geven om deel te nemen aan VIP-evenementen of kaartjes met korting te kopen. Fans worden zo beloond voor hun loyaliteit. Zie hieronder een korte video wat Chiliz inhoudt en hoe het werkt.

Heat team en partners van Chiliz

team-chiliz

Het team van Chiliz bestaat uit meer dan 60 verschillende mensen. Dat is dus een ontzettend groot team voor een crypto project. Normaliter zijn de teams veel kleiner. Dit zijn de 4 belangrijkste personen binnen het project:

 • Alexandre Dreyfus (Oprichter en CEO). Hij heeft 22 jaar ervaring als ondernemer in de digitale wereld. Hij was medeoprichter van Winamax (poker room) en Chilipoker. Hij heeft ook Mediarex Entertainment opgericht.
 • Thibaut Pelletier (CTO). Thibaut heeft 13 jaar ervaring in de ontwikkeling van toepassingen en platforms voor online gaming en internetmedia. Hij heeft ook gok- en betalingsoplossingen voor online casino’s ontwikkeld.
 • Max Rabinovitch (CSO). Max is al 10 jaar consultant in nieuwe technologieën. Hij is in staat een product van de grond af aan te ontwerpen voor zijn klanten, wat hij heeft gedaan voor merken als McDonald’s, Nestlé en Sony.
 • Magnis Linder (Hoofd van Partnerships). Hij was 3 jaar lang verantwoordelijk voor sponsoring bij Betsson (sportweddenschapssite) en was ook verantwoordelijk voor verkoop en marketing in de Zweedse voetbalcompetitie.

Hier is de lijst van partnerschappen die Chiliz heeft weten te strikken, zowel in de wereld van cryptocurrencies als in de sportwereld:

 • Paratica
 • Lagardère Sports
 • Ceyuan Ventures
 • Enjin
 • Ok Blockchain Capital
 • Binance
 • Bancor
 • Kosmos
 • Barcelona
 • Juventus
 • PSG
 • Atletico de Madrid
 • West Ham United 
 • AS Roma
 • Galatasaray

partners-chiliz

Het bedrijfsmodel van Chiliz 

Natuurlijk moet Chiliz wel inkomsten verdienen, om te kunnen blijven werken en ontwikkelen. En dat doen ze door transactiekosten te rekenen wanneer er een transactie wordt verricht op het Socios-platform.

De stemmen zullen echter altijd gratis zijn zodra de tokens in het bezit van de fans zijn.

Teams en entiteiten die het Socios-platform gebruiken, ontvangen een deel van de transactiekosten.

Het geld dat met de aankoop van de tokens wordt verdiend, gaat rechtstreeks naar de kas van het betrokken team. Dit zal teams ertoe aanzetten zich in te schrijven en winst te genereren door het publiek aan te moedigen het platform te gebruiken.

Hoe kunnen fans stemmen op bepaalde keuzes?

Maar hoe doet Chiliz doet? Het lijkt het eerste gezicht namelijk niet makkelijk te zijn om fans te betrekken bij de belangrijkste beslissingen die genomen moeten worden.

Op het Socios.com-platform kunnen fans rechtstreeks stemmen voor kwesties die verband houden met hun favoriete club. Dit platform maakt het ook mogelijk nieuwe teams of sporten op te richten door een financieringsactie op te zetten.

Strikt genomen zal het Socios-platform de houders van tokens niet per se het laatste woord geven over het beheer van hun club, vooral als het om een belangrijke keuze gaat. Bij een belangrijke wedstrijd zullen tokenhouders bijvoorbeeld weinig tot geen invloed uit kunnen oefenen. Maar wel zouden ze bijvoorbeeld spelers kunnen kiezen bij een vriendschappelijke wedstrijd, of een voorstel kunnen doen voor het ontwerp van een nieuw shirt,

De keuze van de fans kan dan de beslissingen van de managers van de club sturen, aangezien hun inkomen voornamelijk afkomstig is van de mensen die hun ploeg steunen. De managers zullen dan een duidelijker idee hebben van wat de fans verwachten.

Hoe werkt een FTO?

Met Fan Token Offerings (FTO) kunnen clubs geld ophalen. Eerst worden de tokens verkocht op het platform waar de club zich op registreert. Een aantal tokens wordt te koop aangeboden voor een vooraf ingestelde prijs. Er zijn maar een beperkt aantal tokens beschikbaar.

Afhankelijk van het aantal tokens dat een team bezit, hebben fans invloed op de keuzes van de club. Zijn alle tokens tijdens de OTF verkocht? Dan kunnen deze tokens ook worden ingewisseld met CHZ.

Tijdens het stemmen worden de tokens niet verbrand. Deze tokens kunnen namelijk ook in de toekomst opnieuw gebruikt worden. De tokens zijn dus erg duurzaam, waardoor het voor fans veel aantrekkelijker is om tokens in bezit te hebben. Ze kunnen dan namelijk niet eenmalig, maar voor een langere periode meebeslissen in bepaalde keuzes. Dat komt de interactie ten goede.

chiliz

De technische werking van Socios

Socios gebruikt twee verschillende blockchains om op te kunnen werken. De eerste is een ‘permissioned sidechain’, en de tweede is de Ethereum blockchain.

Permissioned sidechain

Dit is eigenlijk een kopie van Ethereum, maar aangepast om alleen Chiliz te dienen. Alles wat op het platform gebeurt in termen van stemmen en kopen/verkopen van tokens, wordt op deze blockchain opgeslagen. Door gebruik te maken van Proof of Authority (PoA), worden de transactiekosten aanzienlijk verlaagd. 

Indien nodig is deze blockchain ook schaalbaar en kan hij gemakkelijk een groter aantal transacties aan. Dat is handig wanneer er bijvoorbeeld een stemming is waarbij enkele miljoenen fans aan mee zullen doen.

De Ethereum-blockchain

Alles wat er gebeurt op het platform omtrent de ERC-20 transacties wordt vastgelegd op deze blockchain. Dit zal voornamelijk de uitwisseling van club-tokens tegen CHZ-tokens inhouden. Om het even kort samen te vatten, zullen de CHZ-tokens worden uitgegeven op de Ethereum blockchain, terwijl tokens van FTO’s zullen worden uitgegeven op de sidechain.

Zo kunnen clubs gebruik maken van het Socios-platform

Om alle informatie concreet samen te vatten, zullen we in een voorbeeld laten zien hoe clubs gebruik kunnen maken van het platform van Socios.

Laten we als voorbeeld de twee clubs AS Roma en PSG nemen. Wanneer deze teams zich registeren op socios.com, zal het platform twee aparte tokens creëren, één voor elk team. Deze tokens heten $ASR en $PSG noemen (op CoinMarketCap kun je ze vinden als AS Roma Fan Token en Paris Saint-Germain Fan Token).

Deze teams beslissen vervolgens hoeveel tokens in omloop worden gebracht en tegen welke prijs dit wordt gedaan. Dit wordt vastgesteld tijdens de FTO. Zo kan bijvoorbeeld $ASR 10.000.000 tokens hebben tegen een prijs van €3, terwijl $PSG 20.000.000 tokens kan hebben en een prijs van €6. Dit aantal wordt vaak vastgesteld op basis van het aantal fans dat een club heeft.

Telkens wanneer een team iets ter stemming voorlegt, zal elke tokenhouder zijn mening kunnen geven. Per token kan een stem uitgebracht worden. Hoe meer token je hebt, hoe zwaar je mening dus meetelt.

Het is op dit moment helaas alleen nog mogelijk om een voetbalclub te steunen op het platform van Socios. Dit zijn nog maar een selectief aantal clubs. Echter zal dit in de toekomst veranderen. Er zullen dan meer voetbalclubs, maar ook andere sportclubs beschikbaar komen op het platform van Socios. Er zijn zelfs plannen om ook e-sports toe te voegen aan het platform van Socios.

Het CHZ-token

Het token van Chiliz heet CHZ en heeft verschillende toepassingen. Deze toepassingen stelt gebruikt in staat om er verschillende handelingen mee uit te voeren:

 • Je kunt met de tokens meedoen aan stemmingen voor de clubs.
 • Het is mogelijk om er club-tokens mee te kopen tijdens een FTO.
 • Het is mogelijk om in-game aankopen te doen, deel te nemen aan uitdagingen en er bepaalde items mee verzamelen.

Ook worden er tokens vernietigd en is er een blokkeringsmechanisme:

 • 20% van de in CHZ geïnde transactiekosten zal door Socios worden verbrand.
 • 10% van verdiende commissies (tijdens de FTO) zullen worden verbrand, en de door teams verzamelde CHZ zullen gedurende 3 maanden worden geblokkeerd.
 • 20% van de CHZ-commissies die verdiend zijn met aankopen van verzamelobjecten zullen verbrand worden.

In totaal zijn er 8.888.888.888 CHZ-tokens. Deze tokens zijn op de volgende manier verdeeld:

 • 34,5% behoort toe aan investeerders die deelnamen aan de privé plaatsingen die voorafgingen aan de ICO.
 • 20% dient als reserve
 • 15% zal worden gebruikt voor marketingactiviteiten
 • 15% zal worden gebruikt voor strategische overnames
 • 7,5% behoort toe aan seed investeerders
 • 5% werd gegeven aan het team
 • 3% werd gebruikt om adviseurs te betalen

De vrijgave van de uitstaande tokens is als volgt gepland:

 • De 5% van de tokens van het team zullen worden vrijgegeven in een tempo van 3% per maand vanaf januari 2020. Het zal dus iets minder dan 3 jaar duren voor ze volledig uitgegeven zijn.
 • De 3% van de tokens die zijn gereserveerd voor adviseurs en de 7,5% die toebehoren aan initiële investeerders zullen allemaal worden vrijgegeven in juli 2020.
 • De reserve-, marketing- en strategische aankooptokens, die 50% van de totale CHZ vertegenwoordigen, zullen vanaf juli 2019 om de 3 maanden tegen 7,7% worden vrijgegeven. Daarna, vanaf januari 2021, zullen ze nog steeds worden vrijgegeven tegen 7,7%, maar deze keer om de 6 maanden.

Hoe bewaar je CHZ-tokens?

Aangezien Chiliz een ERC-20 token is, is de veiligste manier om uw CHZ-tokens op te slaan een hardware wallet (ook wel een cold wallet genoemd). Dit zijn elektronische wallets in de vorm van een USB-stick. De bekendste en populairste cold wallets zijn die van Ledger. We raden je zeker aan om je tokens op te slaan in een hardware wallet, omdat dit een stuk veiliger is dan in een hot wallet.

Het is echter wel mogelijk om je tokens in een hot wallet op te slaan. Omdat de CHZ-tokens ERC-20 tokens zijn, worden deze tokens door vrijwel iedere online wallet ondersteund. Je kunt er natuurlijk ook voor keuzen om het op te slaan in de wallet van de crypto exchange, of om voor MetaMask te kiezen.

Chiliz (CHZ) Koers en Verwachting

Hoe kun je Chiliz (CHZ) kopen?

Vanwege de grote populariteit is het mogelijk om CHZ-tokens te kopen op veel verschillende platforms. Denk hierbij aan exchanges zoals Binance, ByBit, Bittrex en Bitvavo. Zorg ervoor dat je CHZ koopt op een betrouwbaar platform. Het is ook mogelijk om CHZ op een gedecentraliseerde exchange (DEX) te kopen, al is dit een stuk moeilijker dan op een normale crypto exchange. Daarom raden we je aan om het op Bitvavo te doen. Daar doe je dat namelijk binnen enkele klikken. Sinds February 2021 kun je nu ook CHZ kopen op Bitvavo. Vul hieronder in hoeveel CHZ je wilt kopen op Bitvavo.

 

Conclusie

Chiliz stelt sportteams in staat in contact te komen met de fans en hen mee te laten beslissen in de keuzes die gemaakt worden. Het is een vernieuwend concept dat beide partijen in staat moet stellen extra inkomsten te verdienen, en de fans het gevoel te geven meer betrokken te zijn bij de club.

Momenteel werkt het project alleen met voetbalteams. Hier heeft Chiliz voor gekozen omdat dit de populairste sport is en de gekozen ploegen tot de belangrijkste van de Europese competities behoren. Uiteindelijk zullen veel meer teams zich bij het platform moeten aansluiten, evenals nieuwe sporten. Het is zelfs de bedoeling dat ook e-sportteams zich bij Socios zullen kunnen aansluiten.

Op dit moment wordt Chiliz steeds bekender, al zal het waarschijnlijk nog wel even duren voordat ook de mensen die geen verstand hebben van crypto en blockchain, te horen krijgen over Chiliz. Hiervoor zullen er eerst teams moeten zijn die zich registeren op het platform van Socios. Tot die tijd kun je in ieder geval zelf al tokens van verschillende Europese top-clubs kopen op Socios.com.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Garanties
 • Eerlijk Ondernemen
  Eerlijk ondernemen
 • Geverifieerde winkel
  Identiteit geverifieerd
 • Geschilbemiddeling
  Geschilbemiddeling
9,5
Reviews
 • 9,5
  users icon Top!