Crypto termen

Wat is Proof of Burn? Alles wat je moet weten over PoB

Proof of Burn (PoB) is een redelijk alternatief consensus algoritme dat je niet vaak tegenkomt. Er zijn ook maar weinig blockchains die gebruik maken van dit model. De kans is daarom groot dat je niet weet wat Proof of Burn is. In dit artikel leggen we het je graag uit, zodat je ook weet hoe Proof of Burn werkt, wat de voor- en nadelen zijn en door wie het wordt gebruikt.

Wat is Proof of Burn?

Eigenlijk is de basis van Proof of Burn hetzelfde als dat van Proof of Work. Echter is Proof of Burn een stuk energiezuiniger dan het welbekende PoW-algoritme. Het wordt daarom ook wel eens de ‘groene Proof of Work’ genoemd.

Op het moment dat een deelnemer van het netwerk blokken wil valideren, zal hij eerst munten moeten verbranden. Vandaar ook de naam van dit algoritme. Dit doet de deelnemer door cryptomunten naar een bepaald adres te sturen, waarna de cryptomunten zijn verbrand. Deze cryptomunten die worden ingezet hoeven niet altijd van dezelfde blockchain te zijn. Het mogen bijvoorbeeld ook Bitcoin of Ethereum munten zijn.

In ruil voor het verbranden van de munten krijgt de deelnemer een beloning in de vorm van de eigen cryptomunt van de blockchain. 

Het is mogelijk om een transactie het netwerk in te sturen, waarna andere miners de transactie zullen valideren, door munten te verbranden. Dit kunnen ze doen boven op jouw blok, of door ze toe te voegen aan een ander blok.

Deelnemers worden altijd beloond voor hun werk. Iets wat niet bij Proof of Work gebeurt. Daar word je, ondanks je inspanning, niet altijd beloond voor het werk dat je aflevert. Een ander verschil is dat dit algoritme een stuk vriendelijker is voor mensen die net willen beginnen met het minen van nieuwe blokken.

Hoe vaker en sneller je achter elkaar nieuwe blokken toevoegt aan het netwerk, des te lager de beloning wordt die je krijgt. Zo wil het algoritme ervoor zorgen dat de beloning eerlijker verdeeld worden. Nieuwkomers hebben zo dus een grotere kans voor het krijgen van beloningen en kunnen ze makkelijker hun steentje bijdragen aan het netwerk.

De voordelen van Proof of Burn

We net eigenlijk al een aantal voordelen verklapt. Zo is Proof of Burn een stuk duurzamer dan andere algoritmes. Deelnemers worden namelijk altijd beloond voor het werk dat ze doen. Ook wordt het werk dat ze leveren ten alle tijden gebruikt. Hierdoor gaat er geen energie verloren. Maar naast eerdergenoemde voordelen, zijn er nog een hoop andere voordelen die we niet kunnen missen.

Zo is het ook niet nodig om dure hardware te kopen om deel te nemen aan het netwerk. Nieuwkomers worden namelijk uitgekozen en verkozen boven deelnemers die vaak munten verbranden. Het is door deze twee punten een stuk makkelijker om deel te nemen aan het Proof of Burn algoritme.

Dit algoritme zorgt er ook voor dat deelnemers voor de lange termijn bezig blijven binnen het netwerk. Hoe langer ze bezig blijven en hoe meer tijd ze tussen transacties laten, hoe hoger de beloningen zijn die ze krijgen.

Als laatste voordeel is te vermelden dat de voorraad van het aantal munten niet groeit. Bij Bitcoin komen er steeds meer munten bij, waarvan miners worden betaald. Bij Proof of Burn worden de munten verbrand, waardoor de munten schaars blijven. Dit komt ten goede voor de waarde van de cryptovaluta.

De grootste nadelen van Proof of Burn

Maar natuurlijk heeft Proof of Burn ook verschillende nadelen. Nadelen waardoor veel blockchains voor een ander consensus algoritme kiezen. Zo zeggen sommige dat Proof of Burn helemaal niet zo duurzaam is, gezien het mogelijk is om Bitcoins te verbranden. Deze Bitcoins worden gemined door middel van een algoritme dat helemaal niet duurzaam is.

Ook is het nog niet bewezen dat Proof of Burn op grote schaal werkt. Alleen kleine blockchains maken nog gebruik van Proof of Burn. Tijd moet dus leren of dit algoritme wel echt zo goed werkt in de praktijk, wanneer het wordt gebruikt door de grotere blockchains.

Als laatste nadeel willen we benoemen dat het verbranden van de munten een proces is dat niet altijd even transparant is. Voor buitenstaanders is het lastig om te zien wat er nu daadwerkelijk gebeurt. En dat is iets waar blockchain juist voor is ontwikkeld. Blockchain wil namelijk juist meer transparantie bieden in een wereld waar dit moeilijk te realiseren is.

Wat is het verschil tussen Proof of Burn en Proof of Stake?

Er zijn mensen die Proof of Burn en Proof of Stake met elkaar vergelijken. Dat is niet vreemd, want deze twee algoritmes tonen best wordt overeenkomsten met elkaar. De grootste overeenkomst is dat beide algoritmes gebruikers geld laten inleggen. Bij Proof of Stake is de inleg echter een soort borg. Zolang deelnemers zich aan de regels houden en hun best doen, krijgen ze de inleg terug.

Maar bij Proof of Burn zijn gebruikers de inleg kwijt. Wanneer ze een munt eenmaal hebben verbrand, zullen ze de munt niet meer terugkrijgen. Dat is dan ook het grootste verschil tussen Proof of Burn en Proof of Stake.

Wat is het verschil tussen Proof of Burn en Proof of Work?

Ook vertonen Proof of Burn en Proof of Work gelijkenissen met elkaar. Echter is het grootste verschil dat veel gebruikers bij Proof of Work energie verspillen, terwijl dat bij Proof of Burn niet op een directe manier gebeurt. Het werk dat deelnemers leveren in een blockchain met Proof of Burn, is nooit voor niks geweest. Energie zal dus altijd op een juiste manier gebruikt worden.

Bij Proof of Work is er maar één winnaar. Dat betekent dat er veel deelnemers zijn die voor niks aan het werk zijn. Dat kost een hoop (verspilde) energie. 

Please follow and like us:

Thanh Lanh Tran (1989) is de hoofdredacteur van Cryptokopen.nl , sinds 2006 actief op het internet.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *