Home » Blog » Hoe kun je zelf NFT’s minten? Dit zijn de beste platforms!

Hoe kun je zelf NFT’s minten? Dit zijn de beste platforms!

nft1

De mogelijkheden om je eigen non-fungible tokens te maken worden met de dag groter. Waar NFT’s eerst alleen nog gebruikt werden voor bijvoorbeeld Cryptokittes of Cryptopunks, zijn er nu veel meer gebruiksfuncties dan eerst. Ook steeds meer bedrijven besluiten om in NFT’s te stappen, omdat ze mogelijkheden zien. Niet gek, want er is inderdaad veel meer met NFT’s mogelijk dan het alleen gebruiken voor digitale katten.

In dit artikel vertellen we je meer over NFT’s, en vertellen we je stap voor stap hoe je zelf een NFT op de blockchain kunt plaatsen. Dat doen we door jou ook te vertellen welke platforms volgens ons het beste zijn om een NFT te minten op de blockchain.

Waar kunnen NFT’s voor gebruikt worden?

Vaak verwijst de eerste use case wanneer we het hebben over NFT’s naar Cryptokitties of iets dat vrij soortgelijk is. Het verzamelen en paren van crypto-katten was eind 2017 iets heel innovatiefs, maar gelukkig evolueren de toepassingen en is er ondertussen al veel meer mogelijk. Na een grote belangstelling voor virtuele percelen (Decentraland en The Sandbox) kwam de mogelijkheid van echt eigendom van objecten in videospelletjes.

Vandaag is de trend opnieuw veranderd en gaat het meer en meer in de richting van de oprichting van een eigen online winkel. Echter, het coderen van je eigen smart contract lijkt niet binnen ieders bereik te liggen en zou je kunnen ontmoedigen om de sprong te wagen.

Er zijn gelukkig ‘kant-en-klare’ oplossingen, maar vooral laagdrempelig, om je in staat te stellen dit ondernemersavontuur te realiseren.

Er zijn twee vereisten als je een NFT wilt creëren: het hebben van een Ethereum wallet (zoals Metamask) en het bezit van Ether. Dit is de munt van Ethereum die je gebruikt om de gaskosten te betalen. Het maken van een NFT kost geld, dat aan het netwerk van Ethereum wordt uitgekeerd. Zij zijn immers degenen die ervoor zorgen dat jouw NFT op de blockchain kan worden opgeslagen.

Welk platform kun je gebruiken om een NFT te minten?

Er zijn verschillende platforms als je je eigen NFT wilt creëren. Het maken van een NFT heet ‘minten’ in vaktaal. We zullen je in dit artikel welke vijf platformen volgens ons het beste zijn om een NFT te minten. Dit zijn OpenSea, Binance, Foundation, Rarible en SuperRare. 

OpenSea

Het platform van OpenSea is een belangrijke marktplaats voor NFT’s en biedt ook de mogelijkheid om je eigen token te slaan. In onze ogen is dit het beste platform dat je zou kunnen gebruiken. En daar zijn niet alleen wij het mee eens, want over het algemeen is OpenSea het meest gebruikte platform voor de minting van NFT’s en de handel ervan.

Hoe kun je OpenSea gebruiken?

Eerst zul je een wallet moeten koppelen aan het platform van OpenSea, waarna je de mogelijkheid hebt om een NFT te maken. Iedereen kan een NFT maken en laten draaien door middel van OpenSea.

Nadat je het bestand hebt ge-upload, is het tijd om de gegevens in te voeren. Denk aan een titel, beschrijving en de reeks waartoe de NFT behoort. Ook kun je verschillende opties instellen voor de verkoop van de NFT. Zo kun je dit allemaal automatisch laten verlopen, zonder hier nog naar te hoeven omkijken.

Een groot voordeel van OpenSea is dat je hier gratis NFT’s op Ethereum kunt plaatsen. Hoe lang dit nog mogelijk zal zijn, is niet bekend. Daarom kun je het beste zo snel mogelijk een NFT op OpenSea plaatsen!

Binance

Het is ook mogelijk om een NFT op de Binance Smart Chain te plaatsen. Dit kun je doen door middel van Binance. Het voordeel is dat je dit kunt doen vanuit het account dat je al bij Binance hebt. Je hoeft dus geen extra wallet te koppelen aan Binance. Het minten van de NFT betaal je met de cryptovaluta die al op je Binance-account staat. Ook zul je het geldbedrag na verkoop ontvangen in de Binance wallet.

Hoe kun je van Binance gebruik maken?

Zorg ervoor dat je een account bij Binance hebt waar BNB-tokens op staan. Vervolgens kun je snel en makkelijk via de interface een bestand uploaden en alle benodigde data invoeren. Met één druk op de knop staat je NFT vervolgens op de marktplaats van Binance, waarna kopers de mogelijkheid hebben om de NFT aan te schaffen.

Foundation

Foundation is een NFT-platform dat op de blockchain van Ethereum draait. Je kunt hier zelf een NFT minten, en deze vervolgens verkopen aan andere gebruikers. Op deze manier valt er veel geld te verdienen. Iets dat veel artiesten in het verleden al hebben gedaan door middel van Foundation.

Op het platform wordt gebruik gemaakt van een veiling-proces dat erg vergelijkbaar is met dat van Christies. Dit is een erg bekend veilinghuis, waar veel grote en bekende kunstwerken worden verkocht.

Iedereen kan zichzelf op het platform van Foundation registeren als koper. Echter is het niet mogelijk om zomaar een NFT op Foundation te plaatsen. Je zult hiervoor uitgenodigd moeten worden door een artiest die al de mogelijkheid heeft om op Foundation te minten. Zonder een uitnodiging, is er geen mogelijkheid om een NFT te verkopen op Foundation. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je bevriend raakt met een artiest op Foundation.

Foundation heeft hiervoor gekozen om ervoor te zorgen dat vooral grote en goede artiesten gebruik kunnen maken van Foundation. Wanneer iedereen de mogelijkheid heeft om een NFT te plaatsen, gaat de kwaliteit van de NFT’s op Foundation achteruit. Volgens de makers van Foundation is de kwaliteit dus belangrijker dan de kwantiteit. Als artiest kan dit vervelend zijn, maar als koper heeft dit verschillende voordelen. Het zorgt er namelijk voor dat je als koper vooral kwalitatief goede NFT’s op Foundation kunt kopen.

Hoe kun je van Foundation gebruik maken?

Wanneer je door een artiest bent uitgenodigd, heb je de mogelijkheid om een NFT op Foundation te plaatsen. Eerst zul je jouw Ethereum wallet moeten koppelen aan Foundation. Zorg ervoor dat hier Ether in staat, omdat het geld kost om een NFT te minten. Dit zijn de gaskosten.

Je kunt op Foundation een afbeelding, audiobestand, video of 3D-bestand uploaden naar het platform, waarna je alle data over de NFT invoert. Als artiest heb je dus mogelijkheden genoeg, en word je niet beperkt in je artistieke vrijheid. Ook geef je aan op wat voor manier en tegen welke prijs je de NFT wilt verkopen.

Belangrijk om te weten is dat een koper altijd een fee van 15% betaald. Dit is een vrij hoge fee, vooral wanneer we dit vergelijken met de fee die kopers betalen op Rarible of OpenSea. Daar betalen kopers namelijk een fee van 2,5%, wat vrij laag is.

Wanneer je alle gegevens hebt ingevoerd, is het tijd om je NFT op het platform aan te bieden. Vervolgens zorgt Foundation voor de verkoop ervan. Zodra de NFT is verkocht, zul je het geldbedrag automatisch in je wallet ontvangen. Zorg er dus voor dat je jouw account en wallet goed beveiligd, omdat je anders het risico loopt op diefstal.

Rarible

Rarible is zonder twijfel een plek waar veel mensen naartoe gaan om een NFT te minten. Het platform wordt steeds groter, al is het nu nog een vrij onbekende plek voor het grote publiek. In onze ogen onterecht, want het platform werkt ontzettend handig en we kunnen het daarom ook zonder twijfel aanraden.

Het platform van Rarible is een plek waar mensen NFT’s kunnen maken, kopen en verkopen. Mocht je op OpenSea niet vinden wat je zoekt, dan is de kans groot dat je jouw droom-NFT wel op Rarible vindt. Het aanbod op Rarible is namelijk ontzettend groot, en groeit met de dag.

Net als OpenSea draait Rarible op de blockchain van Ethereum. Dit betekent dat alle NFT’s hier werken volgens het ERC721 tokenprotocol waarmee een NFT gemaakt kan worden. Je zult dus ook een Ethereum-wallet moeten hebben om de NFT’s te kunnen bewaren. Denk bijvoorbeeld aan Metamask, wat een populaire wallet is om NFT’s in te bewaren.

Een nadeel is dat je hier geen gratis NFT’s kunt minten. Dit betekent dat je gaskosten moet betalen, welke soms ontzettend hoog uit kunnen vallen. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden, zodat je niet voor verassingen komt te staan wanneer je van Rarible gebruik maakt. De kans is aanwezig dat deze gaskosten lager uitvallen zodra Ethereum 2.0 volledig is uitgerold, al weten we dat natuurlijk nooit zeker.

Hoe kun je Rarible gebruiken?

Om van Rarible gebruik te kunnen maken, zul je zoals gezegd in bezit moeten zijn van een Ethereum-wallet. Voor het gemak nemen we Metamask in dit voorbeeld. Zodra je een wallet als Metamask hebt gekoppeld aan Rarible, klik je op ‘Create collectible’ om een NFT te maken op het platform.

Vervolgens zul je een afbeelding moeten uploaden, die uiteindelijk de NFT moet voorstellen. Je kunt verschillende instellingen veranderen en gegevens ingeven die je aan je NFT wilt koppelen. Denk bijvoorbeeld aan de manier waarop je de NFT wilt verkopen. Ook is het mogelijk om een NFT aan een reeks toe te voegen.

Als artiest kun je ook instellen dat je een bepaald percentage wilt ontvangen op het moment dat de NFT doorverkocht wordt. Hiermee is het dus mogelijk om in de toekomst geld te verdienen wanneer iemand anders de NFT voor een groot bedrag weet te verkopen. En daar hoef je zelf helemaal niks voor te doen. Het is dus een beetje te vergelijken met een passief inkomen.

Wanneer je de nodige data hebt ingegeven, kun je de NFT minten. Let wel even op de gaskosten die op dat moment gelden. Op sommige dagen en tijden zijn deze kosten lager dan op andere momenten. Het is daarom soms voordeliger om even te wachten met het minten van een NFT tot het moment dat deze kosten lager liggen. Op deze manier kun je tientallen tot soms honderd euro besparen.

SuperRare

Dit platform moet je door zijn naam niet verwarren met Rarible. Het is het op twee na populairste platform voor het minten van NFT’s wanneer we kijken naar het aantal gebruikers. Net als de meeste platforms die we in dit artikel benoemen draait ook SuperRare op de blockchain van Ethereum. Dit betekent dat je ook voor SuperRare een Ethereum wallet nodig hebt.

SuperRare is uniek omdat het wordt gezien als een soort van sociaal netwerk voor de kopers en verkopers van NFT’s. Het was zelfs ontwikkeld met het idee om te dienen als sociale plek voor mensen die interesse hebben in NFT’s. 

Het is voor iedereen mogelijk om een NFT te kopen op SuperRare, al kan niet iedereen zomaar een NFT op SuperRare plaatsen. Je zult uitgenodigd moeten worden door een artiest die al actief is op SuperRare voordat je zelf een NFT via dit platform kunt minten en verkopen. Zorg er dus voor dat je bevriend wordt met een artiest die van SuperRare gebruik maakt, om zo je kans te vergroten om van het SuperRare gebruik te kunnen maken. Dit zorgt er dus ook voor SuperRare een soort sociaal netwerk is. Iedereen kent elkaar namelijk via-via.

Hoe kun je SuperRare gebruiken?

Wanneer je door een artiest bent uitgenodigd om gebruik te maken van SuperRare, is het niet moeilijk om een NFT te minten en verkopen op dit platform. Als eerst zul je een Ethereum wallet aan het platform moeten koppelen, waarna je de gegevens van je NFT kunt invoeren. Denk hierbij aan de afbeelding, naam, artiestennaam, jaar van creatie, tags en de beschrijving. Vervolgens zul je moeten invoeren op wat voor manier en tegen welke prijs je de NFT te koop wilt zetten.

Het is mogelijk om verschillende soorten bestanden te uploaden op SuperRare. Zo kun je niet alleen afbeeldingen, maar ook audio-, film- en 3D-bestanden op het platform plaatsen. Als artiest ben je dus niet beperkt in het maken van een kunstwerk, en kun je volledig je eigen gang gaan. Dit is een groot voordeel van SuperRare ten opzichte van andere platforms, waar je vaak alleen maar een afbeelding kunt plaatsen.

Ook op SuperRare ben je afhankelijk van de gastkosten die op dat moment gelden. Deze kunnen soms erg hoog uitvallen, waardoor het in sommige gevallen voordeliger is even te wachten met het minten van een NFT totdat de gaskosten lager zijn. Dit zorgt er alleen maar voor dat je jouw NFT uiteindelijk met meer winst kunt verkopen.

Hoe kan ik mijn werken certificeren?

Als je een kunstenaar bent, maak je jezelf misschien zorgen over het risico van mensen die jouw kunst kopiëren. Misschien heb je zelfs overwogen een generalistische certificeerder in te schakelen. Echter levert dit alleen maar een vertrouwensprobleem op. Het inschakelen van een deskundige wordt al snel onbetaalbaar.

Een van de belangrijkste actoren in de sector voor de certificering van werken is het Codex-protocol. Dit project werd oorspronkelijk opgezet om kunstwerken voor veilingen te certificeren, maar het team heeft het gebruik ervan opengesteld voor een veel breder publiek.

Wanneer je op de Codex Viewer pagina aankomt om te registreren, zal je twee keuzes hebben om een account aan te maken:

  • Direct vanuit je wallet (zoals Metamask bijvoorbeeld);
  • Met een e-mail en wachtwoord.

Als je voor de eerste optie kiest, heb je de volledige controle over het werk dat je hebt gemaakt. Je zult verantwoordelijk zijn voor de creatie en verzendkosten in ruil voor een beetje Ether. Wanneer je jouw eigendom aan iemand anders wenst over te dragen, zal het adres van zijn wallet worden gevraagd. Het voordeel van deze methode is dat je werk direct op OpenSea verkocht kan worden.

Als je voor de tweede optie kiest, ontvang je ERC-20 tokens als welkomstgeschenk. Zij zullen je in staat stellen te genereren wat je ziet in ‘My Collections’. Zij zullen je ook in staat stellen zendingen te genereren naar een andere gebruiker die zich op dezelfde wijze heeft geregistreerd. Let er echter wel op dat je niet beschikt over de private keys van deze wallet.

In beide gevallen geldt dat, om je NFT-certificaat aan te maken, je alleen maar op ‘Create Record’ hoeft te klikken. Voer een paar afbeeldingen in (waarom niet een of twee die de creatiestappen tonen), het hoge resolutiebestand, een titel, een beschrijving en druk op ‘Continue’. Je hebt vervolgens een certificaat in de vorm van een non-fungible token!

Is het belangrijk om een goede wallet te gebruiken?

Vergeet niet dat NFT’s een betere verbetering bieden dan het relatief eenvoudige idee van cryptocurrencies. Veel nieuwe financiële systemen omvatten andere complexe handels- en leensystemen die meerdere activacategorieën ondersteunen, zoals kunst, onroerend goed en vooral leningscontracten. Bovendien bieden NFT’s in wezen een enorm voordeel om het beheer van financiële diensten over de hele wereld opnieuw vorm te geven. 

Zo beschikken NFT’s over capaciteiten die de digitale weergave van fysieke activa mogelijk maken. Voor beheer van NFT’s wordt het gebruik van een goede wallet aanbevolen. Deze maakt het mogelijk NFT’s te kopen, te verkopen of te ruilen en ook op te slaan. Houd ook in gedachten dat deze wallet zowel NFT’s als cryptocurrencies moet kunnen beheren. Tenslotte is het belangrijk dat weten dat afhankelijk van de valuta’s die je wallet heeft geaccepteerd, je wallet ook andere mogelijkheden moet bieden, zoals het kopen van crypto zoals Ether.

Kunnen NFT’s uit mijn wallet gestolen worden?

Net als cryptocurrencies, worden NFT’s opgeslagen in een digitale wallet. Deze moeten compatibel zijn met NFT’s. Er is geen derde partij voor de opslag van NFT’s, net als bij cryptocurrencies. Voor een betere NFT-opslag is het belangrijk aandacht te besteden aan de veiligheid van je wachtwoord. Het is belangrijk om het niet te misplaatsen. Bovendien is het belangrijk om de seed phrase goed te bewaren. Dit is een persoonlijke zin van 12 tot 24 woorden waarmee je in geval van problemen een wallet kunt herstellen. Merk op dat het wachtwoord hoofdzakelijk persoonlijk is en dat je het niet met anderen moet delen. Doe je dit wel, dan kunnen NFT’s inderdaad uit je wallet gestolen worden.

Voorbeelden van wallets voor NFT’s

Hieronder staan de meest gebruikte wallets waarin je NFT’s kunt bewaren.

Metamask

Voor NFT-opslag is de Metamask wallet een van de best mogelijke keuzes. Om een directe verbinding tussen gedecentraliseerde applicatie en gebruikers mogelijk te maken, is deze wallet begonnen als een browserextensie. Het was in het jaar 2020 dat het oprichtende bedrijf ConsenSys de mobiele versie van de Metamask wallet introduceerde. Deze nieuwe versie heeft meer geavanceerde functies. Het is een platform met een eenvoudige interface voor het verzamelen van NFT’s. Bovendien vergemakkelijkt het de interactie met verschillende andere dApps.

Op dezelfde manier helpt Metamask gebruikers om een Ethereum wallet op te zetten om verbinding te maken met platforms die gebaseerd zijn op Ethereum om te handelen en te munten. Het meest interessante aan deze NFT-wallet zijn de duidelijke voordelen. Houd er rekening mee dat de configuratie en alle synchronisaties eenvoudig zijn door het gebruik van de web- en mobiele extensie. Interessant is dat de nieuwe mobiele versie van deze wallet gebruikers een ingebouwde browser biedt om DeFi- en NFT-applicaties te verkennen.

Wijzelf zijn een groot voorstander van Metamask, en kunnen je daarom aanraden om van deze wallet gebruik te maken.

Coinbase

Dit is een wallet die de reputatie heeft bijzonder gebruiksvriendelijk te zijn voor beginners. Het stelt gebruikers in staat om NFT’s te verzenden en te ontvangen. Om dit te doen, gebruiken zij gebruikersnamen in plaats van openbare wallet-adressen. De gebruikersnamen van het platform zorgen namelijk voor meer flexibiliteit bij NFT-transacties. Dit laatste heeft gelijkenissen met een transactie op het PayPal-platform. Als gevolg hiervan zullen beginners geen problemen hebben met het beheren van NFT’s met de Coinbase wallet.

Alpha

Voor sommige gebruikers is de beste NFT-opslag op het Alpha Wallet platform. Dit is een open source blockchain wallet, die draait op de Ethereum blockchain. Bovendien ondersteunt de Alpha Wallet verschillende functies voor het creëren van NFT’s en het verzamelen ervan. Enkele van de applicaties die direct in Alpha Wallet worden ondersteund zijn ChainZ Arena, OpenSea, CryptoKitties en vele anderen.

Conclusie

Je hebt in dit artikel geleerd hoe je zelf een NFT kunt minten. De platforms die we in dit artikel hebben genoemd zijn allemaal makkelijk te gebruiken. Het zijn kant-en-klare oplossingen die ervoor zorgen dat je zonder technische kennis al een NFT op de blockchain kunt plaatsen. Wanneer je dit eenmaal hebt uitgevoerd, zul je ervan versteld staan hoe makkelijk het is. 

Elk van de platforms heeft zijn eigen specifieke kenmerken, maar de gebruiksmogelijkheden worden slechts beperkt door je eigen verbeelding. Het spel Crypto Assault heeft bijvoorbeeld OpenSea exclusief gebruikt voor de verkoop van zijn activa. Afhankelijk van je eigen behoefte aan decentralisatie zal de keuze voor het ene of het andere platform zijn voor- en nadelen hebben (met name wat betreft de hosting van afbeeldingen).

De NFT-markt is nog zeer jong in het ecosysteem, maar volgens het 2019-rapport van nonfungible.com heeft het aantal smart contracts dat gebruikmaakt van NFT’s sinds 2018 een gestage stijging laten zien.

We hebben het voornamelijk gehad over projecten die gehost worden op Ethereum, hoewel er andere blockchains zijn die de mogelijkheid bieden om hun NFTs te creëren. Denk aan de Binance Smart Chain, waarop je via Binance een NFT kunt plaatsen. Deze blockchain is echter minder populair dan die van Ethereum, waardoor we hier minder diep op zijn ingegaan.

Het doel is niet om een technisch debat te voeren over welke technologie beter is dan de andere, maar om het gebruik van deze nieuwe technologie bij het grote publiek aan te moedigen. We wensen je heel veel succes bij het maken van een eigen NFT en het publiceren ervan op de blockchain!

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven