Home » Blog » Wat is de ontwikkeling rondom Bitcoin in andere landen?

Wat is de ontwikkeling rondom Bitcoin in andere landen?

flags

De ontwikkelingen in de cryptowereld gaan ontzettend snel. Steeds vaker horen we dat bedrijven Bitcoin als betaalmiddel accepteren. In 2021 was er zelfs een land dat als eerste ter wereld Bitcoin tot wettig betaalmiddel maakte. We hebben het natuurlijk over El Salvador, waar het vanaf 7 september 2021 mogelijk was om op iedere plek met Bitcoin te betalen. Dit is niet het enige land dat interesse in Bitcoin heeft. Steeds meer landen geven aan een mogelijkheid in Bitcoin te zien.

Omdat alles zo snel gaat, en dus ook heel snel kan veranderen, zullen we je in dit artikel een update geven van de huidige ontwikkeling rondom cryptocurrencies. En dan hebben we het in het bijzonder over Bitcoin. Natuurlijk zullen ook andere cryptocurrencies, zoals Ethereum, in dit artikel aan bod komen.

In El Salvador kun je al betalen met Bitcoin

7 september 2021 markeert een belangrijke dag in de geschiedenis van Bitcoin (BTC) en cryptocurrencies. El Salvador, een klein Zuid-Amerikaans land, werd op die dag officieel het eerste land ter wereld dat Bitcoin erkent als wettig betaalmiddel. Laten we eens een terugblik doen op de laatste paar weken in de aanloop naar deze historische dag.

Begin juni 2021: de eerste geruchten over een speciale Bitcoin-wet

Op de Bitcoin 2021-conferentie in Miami begin juni trok een onverwachte spreker veel aandacht. De president van El Salvador, Nayib Bukele, had toen aangekondigd dat hij een wetsvoorstel wil indienen bij de assemblee van het land om Bitcoin te erkennen als wettig betaalmiddel.

Op sociale netwerken had deze aankondiging het effect van een bom, die de hele cryptomarkt deed laten ontploffen. Binnen enkele dagen werd de president van het Zuid-Amerikaanse land een Twitter-ster, die dagelijks berichten plaatste over de voortgang van het project.

Drie dagen na de eerste geruchten, op 9 juni 2021, kwam het parlement van El Salvador bijeen. Zonder veel moeite werd het Bitcoin-wet-project door de meerderheid goedgekeurd, met 62 stemmen tegen en 84 stemmen voor. Om de uitvoering van deze wet te organiseren, werd een uitrolperiode van 90 dagen aangekondigd. De streefdatum voor de lancering is 7 september 2021.

Op zijn Twitter heeft Nayib Bukele een vertaling van de tekst van de wet gepubliceerd, waarin de nieuwe bepalingen in detail zijn beschreven. Hij stelt dat ongeveer 70% van de bevolking van El Salvador geen toegang heeft tot traditionele financiële diensten, hetgeen de invoering van een digitale munt rechtvaardigt.

Half juni 2021: een verdeeld besluit

Ondanks de algemene opwinding die de hele cryptowereld overspoelde, werd de beslissing niet unaniem goedgekeurd door de voornaamste belanghebbenden. Terwijl de Midden-Amerikaanse Bank voor Economische Integratie haar steun heeft uitgesproken voor de komst van Bitcoin naar El Salvador, is het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zeer terughoudend gebleven.

Enkele dagen na deze respectieve bekendmakingen verzocht El Salvador de Wereldbank om het land bij zijn overgang te begeleiden. De instelling heeft dit verzoek snel afgewezen, waaruit blijkt dat de meningen over het initiatief van het Zuid-Amerikaanse land uiteenlopen.

In het land zelf is er ook oppositie ontstaan. Sommige burgers en leden van politieke partijen die tegen Nayib Bukele zijn, verzetten zich tegen het besluit van de assemblee om de wet van 8 juni te aanvaarden, omdat zij deze ongrondwettelijk achten.

Eind juni 2021: El Salvador is hard op weg

Tegen deze achtergrond van vragen over de toekomst van Bitcoin in El Salvador, ging de president van het land op televisie om gerust te stellen. Hij gaf aan van plan te zijn om door te gaan met het project. Hij maakte ook van de gelegenheid gebruik om de lancering aan te kondigen van een digitale wallet, Chivo.

Simpel gezegd zou deze wallet de rol moeten spelen van een kluis om Bitcoin (en incidenteel dollars) in op te slaan, maar ook van een betaalmiddel. De wallet zou beschikbaar zijn op Android, iOS en Huawei, en bruikbaar zijn vanaf de dag dat de wet op 7 september 2021 wordt ingevoerd.

In een verwante ontwikkeling kondigde Nayib Bukele ook aan dat de regering van plan is om massaal Bitcoin naar haar burgers te sturen. Elk van de 4,5 miljoen volwassenen die in El Salvador wonen, komt in aanmerking voor een gift van $30 in BTC. Dit is een aanzienlijk bedrag als men bedenkt dat het gemiddelde inkomen in het land bijna 250 dollar per maand bedraagt.

In een poging om de aankoop van cryptocurrencies voor iedereen toegankelijk te maken, heeft de Salvadoraanse regering bovendien aangekondigd Bitcoin-automaten op haar grondgebied te willen installeren. Terwijl er in Zuid-Amerika slechts ongeveer 100 geldautomaten waren, zouden er door het bedrijf Athena meer dan 1.500 worden geplaatst.

Begin september 2021: El Salvador koopt zijn eerste Bitcoins

Op maandag 6 september 2021 kocht El Salvador zijn eerste 200 Bitcoins en werd daarmee het eerste land dat cryptocurrencies in bezit had. De voorzitter deed de aankondiging zelf op zijn Twitter-pagina en zei dat ze er nog veel meer zullen kopen naarmate de deadline dichterbij komt.

Een paar uur later kondigde hij een nieuwe aankoop van 200 Bitcoins aan, waarmee het totale tegoed van het land op 400 Bitcoins komt. De prijs van ’s werelds populairste cryptomunt klom snel, steeg bijna 2% in een uur en piekte op $52.650.

Om hulde te brengen aan de historische adoptie van El Salvador, wilde de cryptowereld het op zijn eigen manier doen. Op een Braziliaans sub-Reddit, besloten meer dan 3 miljoen mensen te coördineren om gelijktijdig BTC ter waarde van 30 euro te kopen, in verwijzing naar de massale airdrop die het land aan zijn inwoners zal aanbieden.

Dit initiatief verspreidde zich snel over de gehele cryptowereld, inclusief in Nederland. Om 18.00 uur op 7 september 2021 kochten veel Nederlandse crypto handelaren symbolisch voor 30 euro aan BTC.

7 september 2021: Bitcoin is een officieel betaalmiddel in El Salvador

Een van de belangrijkste dagen in de geschiedenis van het kleine Zuid-Amerikaanse land brak aan op 7 september 2021. Ondanks de tegenzin van sommige inwoners en anderhalve maand na de goedkeuring door de Assemblee van het land, ging de Bitcoin-wet op 7 september 2021 van kracht.

Met een paar uur vertraging werd de Chivo-wallet uitgebracht op iOS, Android en Huawei smartphones. Door de grote vraag naar downloads was het land echter genoodzaakt het gebruik ervan tot nader order op te schorten.

Hoewel de prijs van Bitcoin in enkele uren tijd met 18% is gedaald, van 52.000 dollar naar ongeveer 43.000 dollar, was het enthousiasme van El Salvador niet getemperd. “Profiterend van deze daling,” zoals de president op Twitter aankondigde, “heeft het land opnieuw een partij van 150 Bitcoins aangeschaft”.

Welke landen gaan El Salvador volgen?

Nu El Salvador als eerste land ter wereld Bitcoin tot wettig betaalmiddel heeft gemaakt, kunnen we onszelf alleen nog de vraag stellen of er andere landen zullen zijn die dit Zuid-Amerikaanse land gaan volgen. En een grotere vraag is natuurlijk of Nederland ooit deze verandering uit zal voeren. We vertellen het je graag.

Zimbabwe

De regering van Zimbabwe heeft aangegeven de mogelijkheid om Bitcoin als wettig betaalmiddel te maken te onderzoeken. Zij vinden het namelijk interessant genoeg om hier meer over te weten te komen. In veel Afrikaanse landen worden cryptocurrencies steeds populairder, omdat deze landen veelal te maken hebben met corruptie en inflatie.

Dit is overigens iets dat opvalt in de landen die overwegen Bitcoin als betaalmiddel te accepteren. Het zijn voornamelijk landen waar veel corruptie en inflatie is. Bitcoin staat erom bekend om een valuta te zijn waarbij mensen hun geld tegen inflatie kunnen beschermen. Er zijn namelijk maar 21 miljoen Bitcoins in totale omloop, en dit aantal zal nooit groter worden. Dit staat vastgelegd in de code van Bitcoin, die niet aangepast kan worden.

Omdat de blockchain technologie volledig transparant is, is het ook duidelijk waar geld naartoe wordt verplaatst. Dit zorgt ervoor dat corruptie niet meer mogelijk is. Wanneer dat plaatsvindt, kan de hele wereld zien dat dit gebeurt. Hierdoor is corruptie veel makkelijker op te sporen, en weten mensen zeker dat hun geld niet in verkeerde handen terecht komt.

Brazilië

Net als Zimbabwe is ook Brazilië bezig met het doen van onderzoek naar Bitcoin. Een federale afgevaardigde van Brazilië, Aureo Ribeiro, heeft in oktober 2021 nog aangegeven dat er een mogelijkheid is dat Bitcoin een wettig geaccepteerd betaalmiddel binnen Brazilië kan gaan worden.

In opvolging van deze uitspraak legde hij uit dat de kans groot is dat Brazilianen in de nabije toekomst hun boodschappen, huizen en auto’s zouden kunnen betalen met Bitcoin. Dat werd goed ontvangen door de Braziliaanse bevolking, al zijn er natuurlijk ook groepen mensen die hier niet blij mee zijn. Het is nog niet zo ver, en tot die tijd zullen we moeten afwachten wat er gaat gebeuren.

Overige landen

Zimbabwe en Brazilië zijn niet de enige landen die overwegen om Bitcoin als wettig betaalmiddel te accepteren. Zo zijn ook Panama en Paraguay bezig met het doen van onderzoek. Er bestaat dus een kans dat er in 2022 nog landen bijkomen die aangeven Bitcoin officieel als betaalmiddel te gaan zien.

Er zijn verschillende crypto experts die hebben aangegeven er zeker van te zijn dat er in 2022 nog zeker 2 landen gaan komen die Bitcoin als betaalmiddel zullen accepteren. Zij kunnen niet aangeven welke landen dat precies gaan zijn. Daarbij is dit natuurlijk een voorspelling, en weten we nooit zeker of dit ook écht gaat gebeuren.

We zullen er ook rekening mee moeten gaan houden dat er landen komen die nog strenger zullen zijn tegenover cryptocurrencies als Bitcoin. In 2021 had China bijvoorbeeld ook al aangegeven om het minen van Bitcoin volledig te gaan verbannen. Dit zorgde ervoor dat de prijs van Bitcoin kort daalde. Toch werd Bitcoin wel een stuk duurzamer door deze beslissing.

Dit geeft maar eens aan hoe onduidelijk het is wat er gaat gebeuren met Bitcoin. We moeten er niet alleen maar naar uitkijken dat er nieuwe landen bijkomen die Bitcoin accepteren. In plaats daarvan is het belangrijk om zowel de voor- als nadelen te bekijken, en die tegen elkaar op te wegen.

En Nederland?

De kans dat Nederland in 2022 Bitcoin als wettig betaalmiddel zal accepteren, is erg klein. Er zijn namelijk geen regeringspartijen die dit op de agenda hebben staan. In plaats daarvan is de kans wel groot dat in Nederland steeds strengere regelgeving zal komen voor cryptocurrencies als Bitcoin.

Zo wil de Belastingdienst bijvoorbeeld steeds strenger gaan controleren op mensen die in het bezit zijn van cryptocurrencies. Zij willen namelijk dat iedereen belasting betaalt voor de crypto die ze bezitten. Echter hebben ze op dit moment niet genoeg mensen, en ook niet de juiste technologie, om dit volledig te gaan controleren.

De kans is wel groot dat steeds meer Nederlandse bedrijven zelf besluiten om Bitcoin te accepteren in hun winkel. Steeds meer bedrijven hebben namelijk een reden gevonden om dit te doen. Zo zijn veel bedrijven van mening dat de centrale banken ervoor zorgen dat hun geld minder waard wordt. Bitcoin zou een middel kunnen zijn om de inflatie van fiat valuta’s tegen te werken.

Welke bedrijven accepteren Bitcoin als betaalmiddel?

Niet alleen landen, maar ook bedrijven beginnen Bitcoin te zien als een munt waarmee ze betaald kunnen worden. Daarom wordt de lijst van bedrijven die Bitcoin als betaalmiddel accepteren steeds groter. Het is niet ondenkbaar dat deze lijst in 2022 nóg groter gaat worden, naarmate de populariteit van Bitcoin steeds sterker toe zal nemen.

Amazon

Het bedrijf waar we mee beginnen accepteert nog geen directe betalingen met Bitcoin. Het accepteert wel indirect betalingen met Bitcoin. Op het platform van Purse.io kun je namelijk aankopen bij Amazon doen die je betaalt met Bitcoins. Purse.io gedraagt zichzelf hier dus als een tussenpersoon voor de afhandeling van betalingen.

Helaas is het nog niet duidelijk of Amazon in de toekomst ook zelf betalingen in Bitcoin zal gaan accepteren. Misschien is het nog wel een grotere vraag of ook Nederlandse e-commercebedrijven zoals Bol.com ooit Bitcoin als betaalmiddel gaan accepteren. Wanneer dat zo ver is, zul je het meteen van ons te horen krijgen.

AT&T

Dit bedrijf is niet zo bekend in Nederland, omdat het eigenlijk alleen actief is in Amerika. AT&T is een Amerikaans telecommunicatieconcern. Voorheen was het alleen mogelijk om te betalen met de Amerikaanse dollar, zoals dat traditioneel gezien bij ieder Amerikaans bedrijf mogelijk was.

Sinds kort hebben Amerikaanse burgers ook de mogelijkheid om op een andere manier te betalen. AT&T heeft namelijk besloten om voortaan ook betalingen met Bitcoins te accepteren. Net als bij Wikipedia doet AT&T dat door middel van BitPay. Dit is software waarmee mensen makkelijk en snel met Bitcoin kunnen betalen.

Burger King

Je vraagt jezelf misschien af waarom Burger King in deze lijst staat, omdat je nog nooit hebt gezien dat deze fastfoodketen Bitcoin accepteert. In Nederland is het inderdaad nog niet mogelijk om bij Burger King jouw eten te betalen door middel van ’s werelds meest gebruikte cryptocurrency, Bitcoin.

Het is echter wel in Venezuela mogelijk om in filialen van Burger King te betalen met Bitcoin. Hier heeft het fastfoodketen een samenwerking van CryptoBuyer opgezet. Door deze samenwerking kunnen klanten met Bitcoin betalen, maar hebben ze ook de mogelijkheid om te betalen met Ethereum en Tether.

Microsoft

Natuurlijk is Microsoft een van de grootste technologiebedrijven ter wereld. Het bedrijf dat mede door Bill Gates is opgericht, gaf al een hele tijd geleden aan veel interesse te hebben in de blockchain technologie, en dus ook cryptocurrencies. Ze zijn zelfs een hele tijd bezig geweest met de ontwikkeling van een eigen blockchain, genaamd Azure.

Mensen kunnen tegenwoordig ook al producten van Microsoft afrekenen met Bitcoin. Denk hierbij aan software, zoals Microsoft Office, maar ook aan hardware producten, zoals laptops en computers. Dit kun je vrij eenvoudig doen op de website van Microsoft. Je zult de producten dus direct bij hen moeten bestellen, en niet via een andere leverancier.

PayPal

Het is je waarschijnlijk wel bekend dat PayPal nu ook betalingen met crypto accepteert op hun platform. Gebruikers kunnen namelijk Bitcoin, Bitcoin Cash en Ethereum gebruiken voor het afhandelen van betalingen. Het is ook mogelijk om direct met Bitcoin te betalen op het platform van PayPal.

Helaas is deze functie nog alleen binnen de Verenigde Staten te gebruiken. Nederlandse PayPal-gebruikers zullen dus nog even geduld moeten hebben voordat ook zij kunnen betalen met crypto. Voor nu kunnen ze alleen nog gebruik maken van de steeds minder waard wordende euro.

Pizza Hut

Niet alleen Burger King, maar ook Pizza Hut is een fastfoodketen dat betalingen met Bitcoins accepteren. Dat doet het niet in alle filialen ter wereld. Tot nu toe is het alleen nog mogelijk om in de filialen in Venezuela te betalen met Bitcoin. Waarom dat alleen in dit kan, is niet bekend.

Helaas weten we ook nog niet of het binnenkort mogelijk zal zijn in Nederlandse filialen van Pizza Hut een pizza af te rekenen met Bitcoin. Zodra dit het geval is, zul je het snel van ons te horen krijgen.

Shopify

Wanneer je zelf een webshop wilt opzetten, zou je gebruik kunnen maken van Shopify. Dit is een e-commerce platform waarmee iedereen zelf een webshop kan maken. Gebruikers kunnen zo’n webshop snel en eenvoudig opzetten omdat Shopify alle elementen al vooraf gemaakt heeft. Deze kun je snel en makkelijk in de webshop integreren.

Shopify biedt webshopeigenaren ook de mogelijkheid om klanten af te laten rekenen door middel van Bitcoin. Overigens niet alléén Bitcoin, want in totaal kun je als eigenaar van een webshop maar liefst 300 verschillende cryptocurrencies ontvangen voor de producten die je verkoopt.

Je zult hiervoor een eigen wallet moeten koppelen aan de betalingsgateway, waarna het geld van de verkoop in je wallet komt te staan.

Subway

De kans is groot dat je ooit een broodje hebt gegeten van Subway. Dit bedrijf heeft filialen over de hele wereld. Je kunt je voorstellen dat het voor dit bedrijf veel makkelijker zou zijn wanneer deze filialen allemaal dezelfde valuta ontvangen. Zo hoeven ze geld niet continu om te zetten naar andere valuta’s.

Omdat Subway onafhankelijke filialen heeft, kunnen de eigenaren daarvan zelf beslissen of ze Bitcoin als betaalmiddel accepteren. Het is op dit moment mogelijk om in sommige filialen een broodje te kopen door met Bitcoin af te rekenen. Voor zover bekend weten we niet of dit ook al in Nederland kan.

Tesla

In het begin van 2021 gaf Elon Musk aan dat het mogelijk zou zijn om een auto van Tesla te kopen door te betalen met Bitcoin. Dit werd vervolgens meteen mogelijk voor mensen in de Verenigde Staten. Zij hadden de mogelijkheid om op de website van Tesla een auto met Bitcoin te kopen.

Helaas kwam Elon Musk hier later op terug door aan te geven dat Tesla is gestopt met het accepteren van Bitcoin-betalingen. Bitcoin zou in zijn ogen nog niet duurzaam genoeg zijn om als betaalmiddel te gebruiken. Zodra Bitcoin op een duurzamere manier wordt gemined, zal het weer mogelijk zijn om een auto van Tesla te kopen met Bitcoin.

Wanneer dat het geval is, zal het hopelijk ook mogelijk zijn om dit in Nederland te doen. Niemand weet wanneer dat het geval zal zijn. Het is wel duidelijk geworden dat Bitcoin sinds dat moment al een stuk duurzamer is geworden.

Twitch

Wanneer je een gamer bent, dan ben je vast en zeker bekend met Twitch. Dit is een platform dat bekend is onder gamers, omdat zij hier een livestream kunnen starten zodat andere mensen mee kunnen kijken met de games die zijn spelen. Dat kan overal ter wereld, ongeacht in welk land je jezelf bevindt.

Op het platform van Twitch is het mogelijk om verschillende producten te kopen, waardoor je toegang tot meerdere functies hebt. Voorheen kon je alleen betalen met fiat valuta’s zoals de Amerikaanse dollar. Tegenwoordig is het mogelijk om met cryptocurrencies te betalen op het platform van Twitch, waar veel gamers natuurlijk blij mee zijn.

Wikipedia

Misschien vraag je jezelf af wat Wikipedia verkoopt om Bitcoin als betaalmiddel te accepteren. De informatie die op Wikipedia staat is immers volledig gratis, toch? Dat klopt, want Wikipedia wordt onderhouden door vrijwilligers. Daarom is het platform afhankelijk van donaties die van gebruikers moeten komen.

Om het doen van een donatie zo eenvoudig mogelijk te maken, heeft Wikipedia besloten om ook donaties te accepteren die worden gedaan met Bitcoins. Deze betalingen worden allemaal afgehandeld met BitPay, dat op de website van Wikipedia is geïntegreerd. Dus wanneer jij Wikipedia een warm hart toedraagt, kun je dit nu laten zien door te doneren met Bitcoins. 

Conclusie

Je bent na het lezen van dit artikel weer helemaal op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom cryptocurrencies, en in het bijzonder Bitcoin. Zoals je waarschijnlijk al wist, is El Salvador het eerste land ter wereld dat Bitcoin als wettig betaalmiddel heeft geaccepteerd. Dit betekent dat ieder bedrijf in dit land verplicht is om Bitcoin te accepteren als betaalmiddel. De president van El Salvador heeft op veel lof kunnen rekenen vanuit de crypto gemeenschap.

Er zijn meerdere landen die misschien Bitcoin als wettig betaalmiddel willen gaan accepteren. Zij willen graag het voorbeeld van El Salvador opvolgen. Toch is het nog niet helemaal zeker of deze landen dat gaan doen. De grootste vraag is en blijft toch wel of Nederland ooit Bitcoin zal gaan zien als wettig geaccepteerd betaalmiddel.

Tot die tijd zijn er in ieder geval steeds meer bedrijven die de keuze maken om Bitcoin te accepteren van hun klanten. Zij zien het nut van Bitcoin in, en vinden het voordelig om Bitcoin als betaalmiddel te accepteren. Logisch, want dit zou een bedrijf veel geld op kunnen leveren, al zitten er natuurlijk ook altijd mogelijke risico’s en nadelen aan vast.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven