Home » Over Cryptowallets

Over Cryptowallets

Cryptocurrency opslaan in een wallet is heel gebruikelijk. Iedere gebruiker kan daar een eigen methode voor gebruiken. Er zijn Paper Walletshardware wallets, software wallets en ook exchange wallets die in bepaalde opzichten allemaal hetzelfde doen, maar natuurlijk wel enigszins verschillen. Een wallet kan gezien worden als een soort digitale portemonnee, al is dit misschien niet geheel de juiste omschrijving. Het is immers in veel gevallen niet zo dat de digitale valuta er daadwerkelijk in wordt opgeslagen. Om goed onderscheid te kunnen maken en te kunnen bepalen wat de beste optie is, is deze informatie van belang.

paper-walletPaper Wallet

Een paper wallet is een vorm van cold storage, dit betekent dat je de toegang tot je bitcoins offline bewaard. Een bitcoin wallet bestaat uit een ‘public key’ en een ‘private key’. De public key is het adres om bitcoins heen te sturen en de private key is de sleutel om de bitcoins mee te kunnen versturen. De public key mag iedereen dus zien, maar de private key moet strikt geheim blijven.

Het idee van een paper wallet is dat je jouw private key op papier zet en zorgt dat het online niet meer aanwezig is. Nu kan je bitcoins naar jouw adres sturen en via jouw public key kan je nog steeds in de blockchain zien wat jou saldo is. Je kan deze wallet in een kluis of een andere veilige plek bewaren. Wanneer je ze wil verkopen moet je een online wallet aanmaken en jou public key invoeren.

 

bitcoin-software-wallet

Software wallet

De software wallet is een digitale portemonnee die gewoon op de computer staat. Dit betekent dat de beveiliging van de bitcoin of andere cryptocurrencies vanaf de computer gebeurt. Alle handelingen die gedaan worden, bijvoorbeeld het ontvangen of betalen, moeten via de software die hiervoor is geïnstalleerd gebeuren. Dit is op zichzelf veilig. Er is echter natuurlijk wel enige afhankelijk van de computer. Zonder deze computer is er immers geen mogelijkheid om goed te handelen met de digitale valuta. Het is belangrijk om voldoende ruimte op de computer vrij te hebben. Software wallets kunnen flink groot zijn na installatie ervan. Een voorbeeld van een software wallet voor de bitcoin is bijvoorbeeld te downloaden op bitcoin.org

 

nano-ledger-wallet-review

Hardware wallet

Een hardware wallet is een losstaand apparaatje, dat in de verte wel wat te vergelijken is met een usb-stick of een externe harde schijf. Het voordeel hiervan is dat dit een zogenaamde offline wallet is. Dat betekent dus dat deze nergens op is aangesloten en daardoor heel veilig is. Het is echter natuurlijk wel zo dat er software op de computer en de wallet moet staan om met elkaar te kunnen communiceren. Het is daardoor dus altijd wel iets omslachtiger om met een software wallet, maar tegelijkertijd zorgt dit dus ook voor iets meer zekerheid dat de digitale valuta veilig is. Een voorbeeld van een hardware wallet is bijvoorbeeld de Nano Ledger S of de Trezor wallet.

 

coinbase-online-wallet

Exchange wallets

Het is ook belangrijk om te weten dat er zogenaamde exchange wallets zijn. Dit zijn websites die alle kenmerken dragen die ook de software wallets of de hardware apparaten bezitten. Daarmee kan dus worden gezorgd dat de cryptocurrency veilig is. Het gebruik van een online wallet is vooral populair omdat er relatief weinig voor nodig is en deze gemakkelijk gebruiksklaar te maken zijn. Anderzijds is het wel zo dat de beheerder van de website dus wel enige invloed heeft op de wallet. Dit is dus relatief gezien iets minder veilig dan software of hardware. Dit moet wel worden meegewogen. Een voorbeeld van een online wallet is Coinbase.com of Binance.com

 

  
 
Gebruiksvriendelijkheid
Veiligheid
Direct verkopen?
Zelf eigenaar wallet?
Op te slaan in kluis?
Oordeel Cryptokopen.nl

Paper
Wallet
Gebruiksvriendelijkheid : 6 / 10
Veiligheid : 7 / 10
Direct verkopen?
Zelf eigenaar wallet?
Op te slaan in kluis?
Oordeel Cryptokopen.nl: 7 / 10

Sofware
Wallet
Gebruiksvriendelijkheid : 7 / 10
Veiligheid : 8 / 10
Direct verkopen?
Zelf eigenaar wallet?
Op te slaan in kluis?
Oordeel Cryptokopen.nl: 6 / 10

Exchange
Wallet
Gebruiksvriendelijkheid : 10 / 10
Veiligheid : 7 / 10
Direct verkopen?
Zelf eigenaar wallet?
Op te slaan in kluis?
Oordeel Cryptokopen.nl: 8 / 10

Hardware
Wallet
Gebruiksvriendelijkheid : 9 / 10
Veiligheid : 9 / 10
Direct verkopen?
Zelf eigenaar wallet?
Op te slaan in kluis?
Oordeel Cryptokopen.nl: 10 / 10

 

 

 

Scroll naar boven