Home » Blog » Wat is Proof of Capacity? Alles wat je moet weten over PoC

Wat is Proof of Capacity? Alles wat je moet weten over PoC

Proof-of-Capacity

Er zijn tal van verschillende cryptomunten. Zo heb je ook verschillende blockchain. En dat zorgt weer voor verschillende consensus algorithms. Het consensus algoritme zorgt ervoor dat de regels in een blockchain worden nageleefd, en transacties gevalideerd kunnen worden. Zonder dit algoritme zou het een rommeltje zijn. Naast het populaire Proof of Work, is er ook Proof of Capacity. Dit algoritme werkt net wat anders dan PoW. We leggen je hier uit wat Proof of Capacity is en hoe het werkt.

Wat is Proof of Capacity?

We kunnen Proof of Capacity (PoC) het beste uitleggen door een vergelijking met Proof of Work te maken. Het wordt je dan een stuk duidelijker wat Proof of Capacity nou daadwerkelijk is. Het moge je waarschijnlijk duidelijk zijn dat miners bij Proof of Work continu bezig zijn om transacties te valideren en blokken aan de blockchain toe te voegen.

Hiervoor zetten miners veel tijd en geld in. Op een indirecte manier. Het is namelijk nodig om veel en sterke hardware te hebben, om in aanmerking te komen tot winnaar en een blok te mogen toevoegen. Het is zelfs zo dat, wanneer je niet in het bezit bent van een server farm of meedoet aan een mining pool, je eigenlijk al geen kans maakt om een blok te mogen toevoegen.

Hardware inzetten

Bij Proof of Capacity heb je ook hardware nodig om te kunnen minen. Echter werkt het toch wat anders dan Proof of Work. Er is namelijk veel minder energie nodig dan bij Proof of Work. Bij Proof of Work zijn veel nodes aan minen, terwijl ze uiteindelijk niks bijdragen aan de blockchain. Er kan uiteindelijk maar één winnaar zijn, terwijl het werk van de overige nodes niet wordt gebruikt. Er gaat dus veel energie verloren.

In Proof of Capacity kun je als gebruiker een deel van jouw hardware inzetten. Het geheugen dat je niet gebruikt, kun je aan het netwerk geven. Vervolgens zet je een lijst aan mogelijke oplossingen van het blok op het geheugen dat je niet gebruikt. Op het moment dat jouw oplossing overeenkomt met het blok, mag je het blok toevoegen aan de blockchain.

Proof of Capacity is dus eigenlijk een beetje een soort loterij. Je hebt een getal op je lot staan, en zodra jouw getal overeenkomt met het getrokken nummer, ben je de winnaar van de loterij.

Plotting en mining

Dit proces noemen we plotting en mining. Je bent eerst mogelijke oplossingen aan het ‘plotten’ op jouw harde schijf. Dit zijn allemaal oplossingen die op het geheugen blijven staan, waarna ze vergeleken worden met het daadwerkelijke antwoord. Dit tweede proces is het minen. De winnaar mined het blok en voegt het toe aan de blockchain.

Het moge duidelijk zijn dat dit erg veel lijkt op Proof of Work, al zorgen de verschillen ervoor dat er veel minder energie nodig is om blokken toe te voegen aan een blockchain die gebruik maakt van Proof of Capacity. Dat is dan ook een van de grootste voordelen van Proof of Capacity.

Voordelen Proof of Capacity

Zoals we net al zeiden, is de energiezuinigheid van Proof of Capacity een van de grootste voordelen van dit algoritme. Maar dit algoritme kent nog meer voordelen. Voordelen die ervoor zorgen dat verschillende blockchains ervoor kiezen om gebruikt te maken van Proof of Capacity in plaats van Proof of Work.

Zo kunnen gebruiker in het netwerk hun hardware na deelname gewoon weer gebruiken voor andere zaken. Het is namelijk heel makkelijk om alles te verwijderen van de harde schijf. Deelnemers hoeven dus niet speciaal nieuwe hardware aan te schaffen om blokken te kunnen toevoegen aan de blockchain. Ook dat is goed voor het milieu: het betekent dat er minder hardware geproduceerd en getransporteerd hoeft te worden. Een stuk minder uitstoot van Co2 en andere gassen dus!

Het scheelt ook een hoop geld voor de deelnemers. Hardware is over het algemeen redelijk duur. Daarbij is het voor deelnemers dan helemaal geen zekerheid dat ze ook daadwerkelijk geld gaan verdienen met het minen. Ze zullen nog steeds geluk moeten hebben, dat zij degene zijn die nieuwe blokken mogen valideren en toevoegen aan de blockchain.

De nadelen van het Proof of Capacity algoritme

Maar ook dit algoritme kent nadelen ten opzichte van andere algoritmes. Zo zijn er nog maar weinig ontwikkelaars die gebruik maken van dit systeem. Dat komt mede doordat het een vrij nieuw algoritme is, wat niet erg bekend is onder de mensen.

Het is ook mogelijk dat malware het mining-proces kan verstoren. De beveiliging is dus nog niet zo dicht als men hoopt. Op hetzelfde moment wordt beveiliging wel een steeds belangrijker onderwerp in de blockchain industrie.

Ook is Proof of Capacity nog niet op grote schaal getest. Wanneer dat gebeurt, verwachten verschillende mensen dat hetzelfde als bij Proof of Work zal gebeuren. Men verwacht dat steeds meer mensen betere hardware met meer geheugen gaan kopen, zodat ze meer kans hebben op het valideren van nieuwe blokken. Hetzelfde is bij Proof of Work gebeurd. Om te kunnen winnen, is het nodig om veel hardware te hebben.

Wat is het consensus algoritme?

Het consensus algoritme zorgt ervoor dat regels in de blockchain worden opgevolgd. Hierin staat het protocol van de blockchain vermeld. Zodra er niet aan het protocol wordt voldaan, treden er sancties op. Zo kan een deelnemer in de blockchain worden verwijderd wanneer hij de zaak aan het saboteren is. Het zorgt er dus voor dat iedereen zich netjes aan de regels houdt.

Maar ook zorgt het ervoor dat miners en validators worden beloond voor het werk dat ze hebben gedaan. Het consensus algorithm bepaalt waar de beloning vandaan moet komen: moet iedereen transactiekosten betalen of worden er nieuwe munten vrijgegeven om de beloning mee te kunnen betalen.

Er zijn verschillende algoritmes. De bekendste algoritmes zijn Proof of Work en Proof of Stake. Deze algoritmes worden door de bekendste blockchains, Bitcoin en Ethereum, gebruikt. Je ziet daarom ook dat de meeste blockchains gebruik maken van deze algoritmes. Al stappen steeds meer blockchains over naar een anders algoritme, omdat eerdergenoemde algoritmes steeds minder goed blijken te werken in bepaalde situaties.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven