Home » Blog » 10 beste layer 2 scaling solutions op Ethereum

10 beste layer 2 scaling solutions op Ethereum

what-is-layer-2-main-1600

Ethereum is een van de meest populaire blockchain-netwerken, maar met de toenemende populariteit zijn de transactiekosten gestegen en is het netwerk steeds vaker overbelast. Om deze problemen op te lossen, zijn layer 2 scaling solutions ontwikkeld om de capaciteit van Ethereum te vergroten en transacties sneller en goedkoper te maken.

In dit artikel zullen we de top 10 beste layer 2 scaling solutions op Ethereum presenteren, waaronder Polygon, Optimism, Arbitrum. We zullen de unieke kenmerken, voordelen en prestaties van elk protocol bespreken, zodat u een beter inzicht krijgt in de huidige stand van zaken op het gebied van layer 2 scaling oplossingen op Ethereum en welke oplossing het beste past bij uw specifieke behoeften.

Hieronder staan de 10 beste layer 2 scaling solutions op Ethereum:

1. Polygon

Polygon is een layer 2 scaling solution voor Ethereum, voorheen bekend als Matic Network. Het is ontworpen om de schaalbaarheid van Ethereum te verbeteren en het netwerk efficiënter en sneller te maken. Polygon maakt gebruik van Plasma-technologie om transacties op een sidechain te verwerken en vervolgens de resultaten terug te koppelen naar de hoofdketen van Ethereum. Dit betekent dat transacties op Polygon snel en goedkoop kunnen worden verwerkt, waardoor het een populaire keuze is voor dApp-ontwikkelaars en gebruikers.

Polygon biedt ook ondersteuning voor de ontwikkeling van dApps op het netwerk, met een breed scala aan tools en services om ontwikkelaars te helpen bij het bouwen en implementeren van gedecentraliseerde applicaties. Bovendien biedt het netwerk interoperabiliteit met andere blockchain-netwerken, waardoor gebruikers gemakkelijk kunnen communiceren en transacties kunnen uitvoeren op verschillende blockchains.

Kortom, Polygon is een layer 2 scaling solution die is ontworpen om de capaciteit van Ethereum te vergroten en transacties sneller en goedkoper te maken. Het biedt ook een scala aan tools en diensten voor dApp-ontwikkelaars en ondersteunt interoperabiliteit met andere blockchain-netwerken.

2. Optimism

Optimism is een layer 2 scaling solution voor Ethereum die is ontworpen om de schaalbaarheid van het Ethereum-netwerk te verbeteren. Het maakt gebruik van Optimistic Rollup-technologie om transacties off-chain te verwerken en vervolgens de resultaten terug te koppelen naar de hoofdketen van Ethereum. Hierdoor kunnen meer transacties per seconde worden verwerkt en worden de transactiekosten verlaagd.

Optimism biedt ook ondersteuning voor de ontwikkeling van gedecentraliseerde applicaties (dApps) op het netwerk, met een breed scala aan tools en services die dApp-ontwikkelaars helpen bij het bouwen en implementeren van applicaties op het netwerk. Bovendien biedt Optimism interoperabiliteit met andere blockchain-netwerken, waardoor gebruikers gemakkelijk kunnen communiceren en transacties kunnen uitvoeren op verschillende blockchains.

Een van de belangrijkste kenmerken van Optimism is dat het compatibel is met bestaande Ethereum-contracten en infrastructuur, waardoor het gemakkelijk is voor dApp-ontwikkelaars om hun applicaties op het netwerk te implementeren en te schalen zonder wijzigingen aan hun code aan te brengen. Dit heeft geleid tot de adoptie van Optimism door een aantal toonaangevende Ethereum-projecten en gedecentraliseerde exchanges (DEXs), waaronder Uniswap en Synthetix.

3. Arbitrum

Arbitrum is een layer 2 scaling solution voor Ethereum die is ontworpen om de capaciteit van het Ethereum-netwerk te vergroten en de transactiekosten te verlagen. Het maakt gebruik van Optimistic Rollup-technologie, vergelijkbaar met Optimism, om transacties off-chain te verwerken en vervolgens de resultaten terug te koppelen naar de hoofdketen van Ethereum.

Een van de belangrijkste kenmerken van Arbitrum is dat het een flexibele en aanpasbare oplossing biedt voor dApp-ontwikkelaars. Hierdoor kunnen ontwikkelaars hun dApps gemakkelijk op Arbitrum implementeren en gebruikmaken van de voordelen van de layer 2 technologie, zoals snellere transacties en lagere kosten. Arbitrum biedt ook interoperabiliteit met andere blockchain-netwerken, waardoor gebruikers gemakkelijk kunnen communiceren en transacties kunnen uitvoeren op verschillende blockchains.

Arbitrum heeft al een aantal bekende Ethereum-projecten en DEXs aangetrokken, waaronder Uniswap en Sushiswap, waardoor het een populaire keuze is geworden voor dApp-ontwikkelaars die op zoek zijn naar een schaalbare oplossing voor hun applicaties.

4. zkSync

zkSync is een layer 2 scaling solution voor Ethereum die is ontworpen om de transactieverwerking te versnellen en de kosten te verlagen door gebruik te maken van zero-knowledge (zk) proof technologie. Het is gebouwd op de ZK-rollup-architectuur, waarbij transacties off-chain worden verwerkt en vervolgens de resultaten teruggekoppeld worden naar de hoofdketen van Ethereum.

Door gebruik te maken van zero-knowledge proof technologie kunnen transacties op zkSync sneller en veiliger worden verwerkt, terwijl de privacy van gebruikers behouden blijft. Dit komt omdat de transacties worden geaggregeerd in een proof die alleen de juistheid van de transacties aantoont zonder dat de inhoud van de transacties wordt onthuld. Hierdoor kunnen meer transacties per seconde worden verwerkt en worden de transactiekosten verlaagd.

Naast transactieverwerking ondersteunt zkSync ook de ontwikkeling van gedecentraliseerde applicaties (dApps) op het netwerk, met een breed scala aan tools en services om ontwikkelaars te helpen bij het bouwen en implementeren van applicaties op het netwerk. Bovendien biedt zkSync interoperabiliteit met andere blockchain-netwerken, waardoor gebruikers gemakkelijk kunnen communiceren en transacties kunnen uitvoeren op verschillende blockchains.

5. Loopring

Loopring is een layer 2 scaling solution voor Ethereum die is ontworpen om de transactiesnelheid te verhogen en de kosten te verlagen voor het verhandelen van crypto-assets. Het is gebouwd op een ZK-rollup-architectuur en maakt gebruik van zero-knowledge (ZK) proof technologie om transacties off-chain te verwerken en vervolgens de resultaten terug te koppelen naar de hoofdketen van Ethereum.

Loopring is vooral gericht op de gedecentraliseerde exchange (DEX) markt en biedt een snellere en goedkopere manier om crypto-assets te verhandelen, zonder de noodzaak van een centrale partij om transacties te verifiëren. Door gebruik te maken van de ZK-rollup-architectuur, kunnen transacties op Loopring sneller worden verwerkt en worden de kosten verlaagd.

Loopring biedt ook ondersteuning voor de ontwikkeling van gedecentraliseerde applicaties (dApps) op het netwerk, met een breed scala aan tools en services om ontwikkelaars te helpen bij het bouwen en implementeren van applicaties op het netwerk. Bovendien biedt Loopring interoperabiliteit met andere blockchain-netwerken, waardoor gebruikers gemakkelijk kunnen communiceren en transacties kunnen uitvoeren op verschillende blockchains.

6. StarkWare

StarkWare is een layer 2 scaling solution voor Ethereum die is ontworpen om de transactieverwerking te versnellen en de kosten te verlagen door gebruik te maken van zero-knowledge (zk) proof technologie. Het is gebouwd op de StarkEx-architectuur, een zk-rollup-technologie die transacties off-chain verwerkt en vervolgens de resultaten terugkoppelt naar de hoofdketen van Ethereum.

StarkWare richt zich op het oplossen van de schaalbaarheidsproblemen van Ethereum voor complexe en grootschalige toepassingen. Door gebruik te maken van zk-proof technologie kunnen transacties op StarkWare sneller worden verwerkt, terwijl de privacy en veiligheid van gebruikers behouden blijven. Dit komt doordat de transacties worden geaggregeerd in een proof die de juistheid van de transacties aantoont zonder de inhoud van de transacties te onthullen. Hierdoor kunnen meer transacties per seconde worden verwerkt en worden de transactiekosten verlaagd.

Naast transactieverwerking ondersteunt StarkWare ook de ontwikkeling van gedecentraliseerde applicaties (dApps) op het netwerk, met een breed scala aan tools en services om ontwikkelaars te helpen bij het bouwen en implementeren van applicaties op het netwerk. Bovendien biedt StarkWare interoperabiliteit met andere blockchain-netwerken, waardoor gebruikers gemakkelijk kunnen communiceren en transacties kunnen uitvoeren op verschillende blockchains.

https://youtube.com/live/lvW2g2S0gqk?si=EnSIkaIECMiOmarE

7. Hermez Network

Hermez Network is een layer 2 scaling solution voor Ethereum die is ontworpen om de transactieverwerking te versnellen en de kosten te verlagen door gebruik te maken van Zero-Knowledge Rollup (ZK-rollup) technologie. Het is gebouwd op de Ethereum-blockchain en stelt gebruikers in staat om snel en goedkoop transacties uit te voeren.

Hermez Network maakt gebruik van ZK-rollup om transacties off-chain te verwerken en vervolgens de resultaten terug te koppelen naar de hoofdketen van Ethereum. Dit maakt snelle en goedkope transacties mogelijk, terwijl de veiligheid en decentralisatie van het Ethereum-netwerk behouden blijven. Bovendien biedt het netwerk de mogelijkheid om privacy te waarborgen, aangezien transacties worden geaggregeerd in een proof die alleen de juistheid van de transacties aantoont zonder dat de inhoud van de transacties wordt onthuld.

Naast transactieverwerking biedt Hermez Network ook ondersteuning voor de ontwikkeling van gedecentraliseerde applicaties (dApps) op het netwerk, met een breed scala aan tools en services om ontwikkelaars te helpen bij het bouwen en implementeren van applicaties op het netwerk. Bovendien biedt het netwerk interoperabiliteit met andere blockchain-netwerken, waardoor gebruikers gemakkelijk kunnen communiceren en transacties kunnen uitvoeren op verschillende blockchains.

8. Fuel Network

Fuel Network is een layer 2 scaling solution voor Ethereum die is ontworpen om de transactieverwerking te versnellen en de kosten te verlagen door gebruik te maken van Optimistic Rollup-technologie. Het is gebouwd op de Ethereum-blockchain en stelt gebruikers in staat om snel en goedkoop transacties uit te voeren.

Fuel Network maakt gebruik van Optimistic Rollup om transacties off-chain te verwerken en vervolgens de resultaten terug te koppelen naar de hoofdketen van Ethereum. Dit maakt snelle en goedkope transacties mogelijk, terwijl de veiligheid en decentralisatie van het Ethereum-netwerk behouden blijven. Fuel Network biedt ook ondersteuning voor de ontwikkeling van gedecentraliseerde applicaties (dApps) op het netwerk, met een breed scala aan tools en services om ontwikkelaars te helpen bij het bouwen en implementeren van applicaties op het netwerk.

Fuel Network heeft als doel om een veilige en gedecentraliseerde transactieomgeving te bieden voor gebruikers en applicatieontwikkelaars, terwijl de transactiekosten en doorlooptijden worden verlaagd. Het netwerk heeft ook een eigen brandstof token (FUEL) dat wordt gebruikt om transacties en transactiekosten te betalen op het netwerk.

Kortom, Fuel Network is een layer 2 scaling solution die is ontworpen om de transactieverwerking op Ethereum te versnellen en de kosten te verlagen door gebruik te maken van Optimistic Rollup technologie. Het biedt ook ondersteuning voor de ontwikkeling van dApps op het netwerk en heeft een eigen brandstof token (FUEL) om transacties en transactiekosten te betalen.

9. Validium

Validium is een layer 2 scaling solution voor Ethereum die is ontworpen om de transactieverwerking te versnellen en de kosten te verlagen door gebruik te maken van sidechain-technologie. Het is gebouwd op de Ethereum-blockchain en biedt een oplossing voor het opschalen van Ethereum voor toepassingen met veel transacties en complexe berekeningen.

Validium maakt gebruik van een sidechain-architectuur, waarbij transacties off-chain worden verwerkt en vervolgens de resultaten terug worden gekoppeld naar de hoofdketen van Ethereum. Dit maakt snelle en goedkope transacties mogelijk, terwijl de veiligheid en decentralisatie van het Ethereum-netwerk behouden blijven. Bovendien biedt Validium de mogelijkheid om privacy te waarborgen, aangezien transacties worden geaggregeerd en versleuteld voordat ze worden verzonden naar de sidechain.

Naast transactieverwerking biedt Validium ook ondersteuning voor de ontwikkeling van gedecentraliseerde applicaties (dApps) op het netwerk, met een breed scala aan tools en services om ontwikkelaars te helpen bij het bouwen en implementeren van applicaties op het netwerk. Bovendien biedt Validium interoperabiliteit met andere blockchain-netwerken, waardoor gebruikers gemakkelijk kunnen communiceren en transacties kunnen uitvoeren op verschillende blockchains.

10. OMG Network (voorheen bekend als OmiseGo)

OMG Network is een layer 2 scaling solution voor Ethereum die is ontworpen om de transactieverwerking te versnellen en de kosten te verlagen door gebruik te maken van Plasma-technologie. Het is gebouwd op de Ethereum-blockchain en stelt gebruikers in staat om snel en goedkoop transacties uit te voeren.

OMG Network maakt gebruik van Plasma om transacties off-chain te verwerken en vervolgens de resultaten terug te koppelen naar de hoofdketen van Ethereum. Dit maakt snelle en goedkope transacties mogelijk, terwijl de veiligheid en decentralisatie van het Ethereum-netwerk behouden blijven. Bovendien biedt OMG Network de mogelijkheid om privacy te waarborgen, aangezien transacties worden geaggregeerd en versleuteld voordat ze worden verzonden naar de Plasma-keten.

Naast transactieverwerking biedt OMG Network ook ondersteuning voor de ontwikkeling van gedecentraliseerde applicaties (dApps) op het netwerk, met een breed scala aan tools en services om ontwikkelaars te helpen bij het bouwen en implementeren van applicaties op het netwerk. Bovendien biedt het netwerk interoperabiliteit met andere blockchain-netwerken, waardoor gebruikers gemakkelijk kunnen communiceren en transacties kunnen uitvoeren op verschillende blockchains.

Waar ligt het fout bij Ethereum?

Ethereum is een van de meest populaire blockchain-platforms voor het bouwen van gedecentraliseerde applicaties en slimme contracten. Het platform heeft echter te maken met een aantal problemen, waaronder hoge transactiekosten en trage transactieverwerkingstijden, vooral tijdens perioden van hoge netwerkactiviteit. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van layer 2 scaling solutions om deze problemen op te lossen.

Het probleem met Ethereum is dat het beperkt is in zijn capaciteit om transacties te verwerken vanwege de beperkingen van de blockchain-technologie. Wanneer het netwerk wordt overbelast, worden transacties vertraagd en worden de transactiekosten hoog. Dit beperkt de mogelijkheden voor toepassingen die snelle en efficiënte transacties vereisen. Layer 2 scaling solutions zijn ontworpen om dit probleem op te lossen door transacties buiten de hoofdketen van Ethereum af te handelen, waardoor de capaciteit en efficiëntie van het netwerk worden vergroot. Hierdoor kunnen meer transacties worden verwerkt en kunnen de transactiekosten worden verlaagd. Door gebruik te maken van layer 2 scaling solutions kunnen Ethereum-gebruikers profiteren van de voordelen van de blockchain-technologie, zonder beperkt te worden door de hoge kosten en beperkte capaciteit.

Wat is de Layer 2 Solution?

Layer 2 scaling solutions zijn technologieën die zijn ontwikkeld om de schaalbaarheid van blockchain-netwerken te vergroten, waardoor ze meer transacties per seconde kunnen verwerken en tegelijkertijd de transactiekosten kunnen verlagen. Deze solutions werken bovenop de bestaande blockchain-architectuur en voegen een extra laag toe aan de transactieverwerking. In plaats van elke transactie op de hoofdketen van de blockchain te verwerken, worden transacties verwerkt op een laag die bovenop de hoofdketen ligt. Dit betekent dat transacties niet rechtstreeks op de hoofdketen van de blockchain worden geverifieerd en verwerkt, maar eerst worden geaggregeerd en vervolgens in één batch naar de hoofdketen worden gestuurd.

Er zijn verschillende soorten layer 2 scaling solutions, waaronder sidechains, state channels, Plasma en rollups. Elk van deze oplossingen heeft zijn eigen unieke kenmerken en voordelen. Over het algemeen zijn de voordelen van layer 2 scaling solutions dat ze de snelheid en efficiëntie van blockchain-transacties verbeteren, terwijl ze ook de kosten voor gebruikers verlagen. Hierdoor wordt de adoptie van blockchain-technologie gestimuleerd en worden nieuwe toepassingen en use-cases mogelijk gemaakt.

Hoe werken de Layer 2 Solution dan?

Layer 2 protocollen werken door de transacties van de blockchain af te handelen op een parallelle laag die bovenop de hoofdketen van de blockchain ligt. Hierdoor kunnen meer transacties worden verwerkt en kunnen de transactiekosten worden verlaagd.

Er zijn verschillende soorten layer 2 protocollen, waaronder sidechains, state channels, Plasma en rollups. Elk van deze oplossingen heeft zijn eigen unieke aanpak en werking. Bijvoorbeeld:

  • Sidechains: Dit zijn onafhankelijke blockchains die parallel werken aan de hoofdketen van de blockchain. Transacties worden uitgevoerd op de sidechain en vervolgens teruggezet naar de hoofdketen.
  • State channels: Dit is een off-chain oplossing waarbij een set transacties buiten de blockchain wordt uitgevoerd en alleen de resulterende toestanden naar de blockchain worden teruggezet.
  • Plasma: Dit is een layer 2 oplossing die gebruikmaakt van sidechains om transacties te verwerken en vervolgens de resultaten terug te koppelen naar de hoofdketen.
  • Rollups: Dit is een layer 2 oplossing die de transacties aggregeert op de parallelle laag en vervolgens slechts één transactie naar de hoofdketen van de blockchain stuurt. Deze transactie bevat bewijzen van de verwerkte transacties op de parallelle laag, waardoor de transactiekosten worden verlaagd.

Over het algemeen werken layer 2 protocollen door de transacties op een parallelle laag te verwerken en deze vervolgens terug te koppelen naar de hoofdketen van de blockchain. Hierdoor wordt de capaciteit van de blockchain vergroot en worden de transactiekosten verlaagd, waardoor meer toepassingen mogelijk worden en de adoptie van blockchain-technologie wordt gestimuleerd.

Conclusie

De implementatie van layer 2 scaling solutions zoals ZK-rollup, Optimistic Rollup, Sidechains en Plasma heeft aanzienlijke voordelen voor de transactieverwerking op Ethereum. Deze oplossingen maken snellere en goedkopere transacties mogelijk, terwijl de veiligheid en decentralisatie van het Ethereum-netwerk behouden blijven.

Door transacties off-chain te verwerken en vervolgens de resultaten terug te koppelen naar de hoofdketen van Ethereum, kunnen layer 2 protocollen meer transacties per seconde verwerken dan de hoofdketen. Dit betekent dat gebruikers niet meer hoeven te wachten op de bevestiging van hun transacties en de transactiekosten kunnen worden verlaagd.

Bovendien bieden deze oplossingen ook de mogelijkheid om privacy te waarborgen, aangezien transacties worden geaggregeerd en versleuteld voordat ze worden verzonden naar de layer 2 keten. Dit is vooral belangrijk voor bedrijven en gebruikers die privacy hoog in het vaandel hebben staan.

Ten slotte bieden layer 2 protocollen ook ondersteuning voor de ontwikkeling van gedecentraliseerde applicaties (dApps) op het netwerk, met een breed scala aan tools en services om ontwikkelaars te helpen bij het bouwen en implementeren van applicaties op het netwerk. Bovendien bieden deze protocollen interoperabiliteit met andere blockchain-netwerken, waardoor gebruikers gemakkelijk kunnen communiceren en transacties kunnen uitvoeren op verschillende blockchains.

Al met al is het gebruik van layer 2 scaling solutions een cruciale stap in de opschaling van Ethereum en het verbeteren van de gebruikerservaring op het netwerk.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven