Home » Blog » Wat is Phantasma? Uitleg SOUL koers en verwachting en alles wat je moet weten over SOUL

Wat is Phantasma? Uitleg SOUL koers en verwachting en alles wat je moet weten over SOUL

phantasma-eco-tag

De cryptomarkt groeit en wereldwijd krijgt de wereld van blockchain meer aandacht. De huidige technologie wordt geoptimaliseerd en geïmplementeerd in echte use cases. Er komen dan ook steeds nieuwe projecten bij. In een decentraal ecosysteem is privacy en vooral veiligheid een belangrijke eigenschap. Het Phantasma biedt hiervoor een gedecentraliseerd contentdistributiesysteem met focus op privacy en beveiliging voor het netwerk en de gebruikers.

Wat is Phantasma?

Phantasma Chain is een snel, veilig en vooral schaalbare blockchain die interoperabiliteit met andere blockchains mogelijk maakt met de focus op het gedecentraliseerde governancesysteem. Het biedt gebruikers toegang tot digitale goederen en diensten op het gebied van communicatie, entertainment, NFT-marktplaats en opslag van goederen.

Phantasma wil iedereen laten genieten van de mogelijkheden die de blockchaintechnologie biedt. Het protocol heeft geïnvesteerd in functies die gebouwd zijn om te opereren tegen hoge snelheden om zo uitstekende gebruikerservaringen te leveren. De mantra van Phantasma? Als je oma het niet kan gebruiken, zal de mainstream het ook niet doen. Hiermee zetten ze gebruiksvriendelijkheid centraal om het grote publiek te bereiken.

Als decentraal contentdistributiesysteem zetten ze privacy en veiligheid vooral, voor alle gebruikers van het netwerk. Phantasma zegt zo dat decentralisatie een meerwaarde biedt voor de beveiliging van informatie tussen alle gebruikers van het netwerk.

Sinds het begin van de lancering in 2018 wil het team van Phantasma al de nadruk leggen op de decentralisatie van het project. Ze willen benadrukken dat afhankelijk van centraliseerde services voor het delen van informatie niet zonder gevaren is voor zowel individuen als organisaties. De groei van het DeFi-ecosysteem en de bijhorende dApps bewijst het belang van veiligheid en privacy bij de uitwisseling van gegevens. Het doel van het protocol is om een raamwerk te bieden voor gegevensbeheer op decentrale applicaties (dApps).

Blockchain

Phantasma Blockchain een verzameling van verschillende kettingen in het netwerk, dat verbonden wordt door Nexus. Dit is de entiteit in het ecosysteem van Phantasma dat het hele systeem verbindt. Het verbindt het mainnet met alle tokens, organisaties en dApps.

Er kunnen oneindig veel zijketens ontstaan die verbonden zijn met de blockchain van Phantasma. Elke dApp op deze chain kan onafhankelijk werken van alle andere zijketens. Dit is belangrijk omdat dit het risico wegneemt dat enkele dApps het hele netwerk zouden kunnen afsluiten wanneer zij malafide intenties hebben.

De blockchain kan tot 10.000 transacties per blok valideren. Deze capaciteit is niet alleen van toepassing op het hoofdnetwerk, maar is ook van toepassing op de prestaties van alle zijketens. Dit betekent dat alle projecten gebouwd op Phantasma schaalbaar zijn door snelle transactietijden.

Duaal token systeem

Phantasma Network is het duaal token systeem van het protocol. Voor zowel gebruiksefficiëntie als brede acceptie heeft Phantasma ervoor gekozen om te werken met twee verschillende tokens. Vergoedingen voor transacties worden niet betaald in hun native token SOUL, maar in de brandstof achter het protocol: KCAL. Energy (KCAL) is de netwerkresource-token voor de Phantasma Chain die gebruikt wordt voor transactiekosten die plaatsvinden op de blockchain. Phantasma gebruikt SOUL en KCAL als tokens om hun blockchain ecosysteem verder te laten groeien in de wereld van NFT’s, gaming en dApps.

SOUL-token

Soul is de governance-token van de Phantasma blockchain. Het heeft een aanvankelijke maximale voorraad van 94 miljoen. De native token beheert als het ware het gedecentraliseerde netwerk van Phantasma Chain. Door hun tokens te staken in het netwerk, kunnen gebruikers en developers gebruik maken van de bronnen die het netwerk biedt, alsook kunnen ze op een democratische manier de network validators kiezen. Deze zijn de bouwsteen van het netwerk via de on-chain voting mechanisme.

Governance functies

Stemrecht

Het protocol van Phatasma is gebaseerd op een gedecentraliseerd governancesysteem. Elke tokenhouder die SOUL inzet, krijgt stemrecht in verhouding met het bedrag. Om te voorkomen dat het decentrale systeem beïnvloed wordt door grote tokenhouders en zo ongepast invloed kunnen uitoefenen, is er een formule die het stemrecht bepaalt.

Staking

Door SOUL te gaan staken, krijgen houders KCAL. Deze token is de brandstof van het ecosysteem waar transactie mee gedaan worden binnen het netwerk. Ze krijgen 0,002 KCAL per dag van het staken van hun SOUL-tokens. De staking is flexibel van aard en je bent dus steeds in de mogelijkheid om je investering uit de staking te halen en te verhandelen, behalve de eerste 24u na staking of het ontvangen van KCAL-tokens als beloning.

phantasma-2stake

Chain-name

Wanneer we valuta verzenden over het netwerk, gebeurt dit aan de hand van een uniek adres. Dit is een lange en complexe code, wat voor veel mensen een onbekend terrein is. Deze is vaak overweldigend waardoor mensen dit zien als een drempel om niet deel te nemen aan activiteiten op de blockchain. Dit moet anders volgens Phantasma en investeert daarom in de functionaliteit om je naam te koppelen aan je unieke adres.

Bij het staken van minimum 2 SOUL-tokens, kan je een Phantasma name claimen zodat je activa kan versturen naar een naam en niet langer naar een uniek adres. Hiermee hoopt het protocol dat veel mensen gebruik kan maken van deze functionaliteit, zo het protocol voorzien van voldoende liquiditeit én meer mensen de weg vinden naar de gebruiksvriendelijke mogelijkheden van het protocol.

SOUL master

Wanneer je minstens 50.000 SOUL-tokens gaat staken, krijg je de titel van SOUL-master. Deze geeft je een aantal extra voordelen. Beslis je om deze hoeveelheid voor een periode van een maand te staken? Dan krijg je van het protocol 125.000 SOUL-tokens.

Inflatie

Er wordt een jaarlijkse inflatie van 3% voorzien wat gelijk staat aan 125.000 tokens. Deze is uitsluitend bedoeld om de kwaliteit van het ecosysteem te verbeteren en maximaliseren en ontwikkelaars op een duurzame manier dApps te laten bouwen op de Phantasma Chain:

  • 1% is voor de validators in het netwerk
  • 1% is voor de development community
  • 1% is voor verschillende ecosysteem incentives

Phantasma gelooft ook dat het essentieel is om te beschikken over een stimuleringsmechanisme voor ontwikkelaars die bijdragen aan het systeem. Met dit nieuw inflatiemodel, kan Phantasma deze ontwikkelaars die bijdragen aan het ecosysteem, jarenlang duurzaam belonen. Daarnaast trekt het nieuwe developers aan om zo de hoge kwaliteit te blijven garanderen die het netwerk biedt.

KCAL-token

Transacties in het netwerk worden gedaan met KCAL, de energie-token van het netwerk. Iedere gebruikers die SOUL-tokens staakt, krijgt hierdoor Energy (KCAL). Wanneer je deze token bezit, kan je gebruikmaken van de Phantasma Chain. Hierdoor kan je ook kiezen voor een on-chain Phantasma name. Kortom, alles wat er gebeurt op de Phantasma-blockchain verbruikt KCAL:

  • Transacties
  • Staking
  • Unstaking
  • Cross chain swap
  • Smart Contracts die gemaakt worden door ontwikkelaars dApps

Orakel

Het doel van Phantasma is een gebruiksvriendelijke one-stop-ecosysteem te zijn op de blockchain. Smart Contracts hebben tot op heden nog geen toegang tot gegevens buiten hun eigen netwerk. Dit is vaak waardevolle informatie die kunnen bijdragen aan de verdere ontwikkeling van een project. Phantasma Chain heeft daarom hun eigen orakel-support dat slimme contracten toestaat om externe data te lezen om deze te gebruiken. Hiermee optimaliseren ze berekeningen om het project krachtiger en sneller te maken.

Door het open source karakter van het protocol, is het orakelsysteem ontworpen om net geïntegreerd te worden door externe ontwikkelaars van dApps. Deze orakels zijn als het ware databronnen die gebruikt kunnen worden om slimme contracten te voorzien van extra waardevolle informatie. Developers kunnen op deze manier eenvoudig allerlei dApps bouwen op de blockchain en gebruikmaken van deze data.

phantasma-1

Decentrale Smart NFT’s

NFT’s zijn dé hype van 2021, maar waar worden deze data gehost? Dit hosten is een belangrijk onderdeel van NFT dat tot op heden nog vaak over het hoofd wordt gezien. Wanneer je een NFT koopt, koopt hij of zij in feite een cryptografische hash. Deze hash bevat informatie over deze token. Wanneer deze hash op een centrale server staat, heb je de kans op een rug pull. Indien de server uitvalt of de maker van deze NFT slechte bedoelingen heeft, kan het zomaar zijn dat je je investering kwijt bent. Daarom is het essentieel dat alle informatie rechtstreeks op de blockchain staat en dat slimme contracten open source zijn. Phantasma zorgt er dus voor dat alle NFT-metadata op de blockchain staan.

Een van de meest revolutionaire dApps in het Phantasma-ecosysteem is GhostMarket. GhostMarket is ’s werelds eerste volledig betrouwbare cross-chain NFT-marktplaats, aldus het team van Phantasma. Het verzamelen of handelen op GhostMarket wordt mogelijk gemaakt door het gebruik van slimme contracten enerzijds en het gebruik van Umint NFT Factory anderzijds. Dit is één van de krachtigste en meest innovatie functies. uMint geeft gebruikers van GhostMarket veiligheid en gemoedsrust omdat de data van de geslagen slimme NFT’s opgeslagen en bepaald zijn op de blockchain. Hierdoor zijn ze gedecentraliseerd en is er geen kans op malafide praktijken zoals een rug pull.

Use cases

NFT GhostMarket

De wereld van non-fungible tokens (NFT’s) krijgt steeds meer houvast en draagvlak. Phantasma protocol ziet ook toekomst in deze NFT’s en heeft zijn eigen GhostMarket gelanceerd. Dit is een NFT-marktplaats waar iedereen zijn of haar NFT kan maken en verhandelen. Er zijn verschillende betaalmogelijkheden op het platform. De meeste werken worden verkocht of geveild met SOUL, maar je kan ook betalen met Energy (KCAL) of GAS.

Games

Met miljarden dollars op de teller is de game-industrie een ontzettend grote markt. Toch heeft deze industrie verschillende zwakke punten die eenvoudig opgelost kunnen worden door de implementatie van de blockchaintechnologie. Als we kijken verschillende games die gepaard gaan met eenvoudig te gebruiken hacks waardoor jij bijvoorbeeld moeiteloos onbeperkt toegang hebt tot geld, levens e.d. Dit gaat ten koste van de kwaliteit van het spel en de gebruikerservaring.

Door al deze pijnpunten te verzamelen en vast te leggen in smart contracts, zijn dergelijke hacks niet meer mogelijk en kunnen ontwikkelaars zich optimaal focussen op de gebruikerservaring die niet langer gemanipuleerd kan worden. Zelfs ontwikkelaars van de game, kunnen deze niet meer wijzigingen vanaf het moment dat ze zijn vastgelegd in het smart contract.

Vaak streven speler ernaar om een unieke avatar te creëren aan de hand van in-game attributen. Hoewel je denkt dat je in het bezit bent van een uniek digitaal item, zal deze nooit jouw eigendom zijn en kunnen makers tot op heden ervoor kiezen om het spel te wijzigingen waardoor jij nooit eigenaar bent van dergelijke items. Door de blockchain-technologie te gebruiken kunnen in-game items en avatars vastgelegd worden op de blockchain als een token. Dan ben jij de eigenaar van deze token en kan jij deze verhandelen als jij wil. Deze items zijn dus als het ware NFT’s.

Privacy data

In deze digitale revolutie kunnen we het ons niet meer voorstellen dat we geen smartphone of social media gebruiken. We staan er vaak niet bij stil, maar een groot deel van de e-commerce industrie is gebouwd op advertentie. Zo krijgen we advertenties te zien op alle mogelijke social mediakanalen, maar het feit dat we net een advertentie zien van een zoekopdracht paar uur eerder, is geen toeval.

Daarnaast gaat alle communicatie en het versturen van bestanden via een netwerk. Deze gegevens kunnen gebruikt, verwijderd of gemanipuleerd worden. Deze gegevens zijn nota bene in handen van een gecentraliseerd bedrijf zoals Facebook. Social media platformen gebruiken onze data en verkopen deze door aan adverteerders. Ongevraagd wordt onze data dus gebruikt en ook onze privacy, alsof het lijkt dat onze computer ontzettend veel van ons weet.

Deze privacy problemen kunnen worden opgelost door de implementatie van de blockchain-technologie door middel van een gedecentraliseerd platform waarin gegevensoverdracht mogelijk is. Deze bestanden worden versleuteld op het platform en kunnen niet zonder toestemming van de eigenaar verstuurd noch gelezen worden.

Phantasma (SOUL) Koers

Conclusie

Phantasma wil met hun protocol een bouwsteen worden waarop verschillende projecten kunnen groeien. Daarnaast spelen ze in op de laatste trends door een eigen NFT-platform te lanceren waarop gehandeld kan worden in hun native tokens.

Ze hebben een gunstige utility token-structuur die governance biedt aan hun gebruikers. Het is duidelijk dat Phantasma zijn tokenomics heeft ontworpen met het oog op de toekomst. Het protocol wil zoveel mogelijk ontwikkelaars van dApps aan het project binden door ze gebruik te laten maken van de orakel-support die waardevolle data bezit voor dApps. Privacy en veiligheid van alle gebruikers staat centraal en willen met deze kernwaarden groeien als een blockchain die interoperabiliteit aanbiedt in het gehele ecosysteem.

 

 

Over de auteur

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven