IOST: de ultieme uitleg voor starters! In dit artikel praten we je door alle interessante informatie heen die er maar te vinden is over IOST. Dus wat is IOST? En wat betekent IOST voor de blockchain wereld? Volgens de ontwikkelaars vult IOST de schaalbaarheid op van andere crypto projecten. IOST staat ook wel bekend als ( Internet of services). Klinkt zeer interessant allemaal. Laten we maar direct induiken in dit artikel zodat jij ook meer weet over IOST. Lets go!
Wat is IOST?
Er bestaat nogal wat onzekerheid over de richting die de crypto-industrie op gaat. Enerzijds bestaat er een kamp wat van mening is dat we slechts aan de vooravond van een waanzinnig spektakel staan en dat de crypto-industrie gigantische vormen zal aannemen.
Het andere kamp denkt dat de hype van crypto wel een beetje vervlogen is en dat het bergafwaarts gaat vanaf hier. Wat beide kampen wel met elkaar eens zijn is de enorme potentie van het blockchain-concept.
Waar er in de praktijk regelmatig schaalbaarheidsissues zijn, maken veel partijen zich hard voor een oplossing voor deze problematiek. En IOSToken, oftewel IOST en de bijbehorende IOST coin maken zich hier hard voor. Vandaag lees je op welke manier zij dit doen.
IOST Video
Uiteraard schrijven we alles even rustig voor je uit. Maar anderen leren liever vanaf een video. Hierbij dan ook een korte introductievideo van iets meer dan drie minuten die je alle basics rondom IOST laat zien. Specifiek gaat de video in op de de livegang van het IOST Mainnet.
IOST koers en verwachting
Uitleg IOST
In het kort is IOST de oplossing voor andere blockchain-projecten op het gebied van schaalbaarheid. De ontwikkelaars van IOS, wat staat voor Internet of Services) hebben het project ontwikkeld in een poging om de tekortkomingen van andere crypto projecten te verzachten. Naar zeggen van de ontwikkelaars van IOST is IOST de ‘next-generation-blockchain-technologie’ die de infrastructuur voor dienstverlenende blockchain-ecosystemen moet gaan faciliteren.
Als voorbeeld noemt IOS organisaties als Amazon en Facebook. Deze enorme platforms vragen om een transactiesnelheid waar momenteel vrijwel geen enkele blockchain aan kan voldoen. In hun whitepaper spreekt IOST dan ook van voorbeelden die op hun eigen manier hier een draai aan hebben proberen te geven, maar succes blijft nog uit. Ze hebben het dan over partijen als EOS, Ethereum en Steemit.
Waar het volgens IOST mis gaat is dat elke blockchain in essentie tegen een tweetal problemen aanloopt die de uitdagingen rondom schaalbaarheid opleveren, namelijk:
- Elke node moet een volledige versie van de blockchain bewaren.
- Elke node in het netwerk moet meewerken aan elke transactie.
Volgens IOST ligt de combinatie van deze twee eigenschappen eraan ten grondslag dat de meeste blockchain-projecten gedoemd zijn om te mislukken, omdat op elke willekeurige termijn de blockchain daardoor niet langer schaalbaar is.
Deze problematiek zorgt er dan ook voor dat de transactiekosten voor transacties op langere termijn de pan uit reizen en dat de moeilijkheidsgraag van het PoW-mechaniscme sterk zal toenemen, naarmate de blockchain groter wordt. Hierdoor zal deelname aan het netwerk slechts voor een kleine club uitverkorenen mogelijk zijn.
De oplossingen vanuit IOST
Het is altijd makkelijk om met de vinger naar één of meerdere problemen te wijzen. Maar wat is dan een oplossing die wel werkt? IOST richt zich op nieuwe technieken die ervoor zorgen dat deze problemen de wereld uit geholpen worden. Dit doen ze door te werken aan een volledig decentrale manier van het uitwisselen van diensten en producten.
Ook richten ze zich via de IOSToken een platform aan waarop dApps (decentrale applicaties) ontwikkeld kunnen worden. Deze applicaties moeten ervoor zorgen dat omvangrijke hoeveelheid gebruikers tegelijkertijd programma’s kunnen gebruiken, zoals het genoemde Facebook en Amazon.
Om dit voor elkaar te krijgen gebruikt IOST de volgende twee technieken:
- Efficient Distributed Sharding (EDS) & IOST
- Believable-First consensus
Efficient Distributed Sharding (EDS) & IOSTÂ
Zoals gezegd is één van de oorzaken van een schaalbaarheidsprobleem het feit dat elke transactie door elke node in het netwerk gevalideerd moet worden. Pas wanneer elke node de transactie gevalideerd heeft, zal de transactie worden uitgevoerd.
Via het EDS-concept worden de nodes opgedeeld in kleinere groepen, die men shards noemt. Deze shards worden elk verantwoordelijk voor een miniatuur-netwerk en valideren dan ook uitsluitend transacties die over dat gedeelte van het netwerk worden uitgevoerd.
Volgens IOST is het mogelijk om op deze manier veel meer transacties tegelijketijd uit te voeren. Zelf noemen ze maar liefst 100.000 transacties per seconden.
Dankzij deze techniek kan IOST ervoor zorgen dat organisaties die een enorme hoeveelheid transacties vereisen (dus met name grote internetbedrijven) ook moeiteloos de stap naar blockchain kunnen zetten. De grootste uitdaging is dat de validatie van het EDS-traject momenteel nog flink wat kost. Deze kosten kunnen sterk teruglopen naarmate het IOST-netwerk groter wordt.
Believable-First consensusÂ
Waar in de meeste blockchain-netwerken de nodes een gelijkwaardige rol vertegenwoordigen, werkt IOS net even anders. Zij werken met een concept wat ze zelf Proof of Believability (PoB) noemen. Het concept werkt eigenlijk heel eenvoudig.
In het IOS project zijn de nodes die het netwerk valideren en beschermen opgedeeld in een tweetal groepen:
- De ‘geloofwaardige’ nodes
- De ‘normale’ nodes
Tijdens het validatieproces zullen allereerst de geloofwaardige nodes de transacties valideren. Deze validaties worden vervolgens door de normale nodes op hun beurt weer gecontroleerd. Op deze manier kan IOST de transactiesnelheid monitoren. Zie hieronder de afbeelding van IOST hoe de infrastructuur te werk gaat
Gaat er tijdens de validatie iets fout? Dan verliest een node zijn ‘geloofwaardigheid’ en wordt een geloofwaardige node gedowngrade naar een normale node.
De believability van de nodes is dan ook sterk afhankelijk van de volgende eigenschappen:
- De reviews en beoordelingen van de community-leden
- Hoeveel een node heeft bijgedragen aan de community en het netwerk
- De hoeveelheid IOST wat de node vasthoudt in een wallet of op het netwerk
IOST ICO
Het is alweer even geleden, maar de IOST ICO stond aan het begin van de reis die IOS heeft gemaakt tot op de dag van vandaag. Deze ICO leverde maar liefst 31 miljoen dollar op. Benieuwd naar meer informatie over de ICO van IOST? Deze vindt je terug op de pagina van ICOdrop – IOST.
IOST wallet
Wil je je IOST niet gebruiken om te verhandelen, of sla je ze liever veilig op? Dan kun je het beste een IOST wallet gebruiken. Je kunt qua IOST wallet doorgaans twee verschillende kanten op. Of je kiest voor een externe software of je kiest voor een hardware wallet. Een hardware wallet is altijd de veiligste IOST wallet om je IOST tokens in op te slaan. Een populaire hardware wallet is de Ledger Nano.
Ga je liever voor een software wallet? Dan heeft IOST een IWallet Chrome waarop je de IOST token kunt bewaren. Als alternatief is TokenPocket Wallet in het leven geroepen. Hierop kun je moeiteloos je IOSTokens bewaren en heb je ze altijd bij de hand.
De minst veilige optie is om je IOST tokens op de exchange te laten staan. Zodra je IOS tokens op een exchange staan, loop je het risico dat de exchange gehackt wordt of dat er door een DDOS-aanval over bevriezing vanuit een federaal onderzoek, je tijdelijk of definitief niet meer bij je IOST coins kunt. Mocht je je IOST tokens toch koste wat kost op een betrouwbare exchange willen parkeren? Kies dan voor de cryptocurrency-exchange Binance.
IOST kopen
Wil je IOST kopen? Dan zijn er inmiddels vele platforms en brokers waarmee dat mogelijk is. IOST kopen is ongelofelijk simpel. Het makkelijkste voor Nederlandse klanten is om dit te doen via de Bitvavo exchange. Hier kun je eenvoudig een account aanmaken. Nadat je je bankrekening hebt gekoppeld is het mogelijk om via IDEAL euro’s te storten.
Nadat je je account hebt opgewaarderd met euro’s (of andere cryptocurrency’s) kun je direct je IOST coins kopen. Heb je winst gemaakt en wil je deze winst incasseren? Verkoop dat op Bitvavo je IOST token weer en maak kosteloos de winst weer over op je bankrekening.
IOST kopen? Koop ze direct op Bitvavo door hier beneden in te vullen hoeveel Iost je wilt kopen!