Home » Blog » Wat is SUI Blockchain? En alles wat je hierover moet weten!

Wat is SUI Blockchain? En alles wat je hierover moet weten!

Sui Blockchain, een nieuwe layer 1 blockchain-netwerk, zorgt voor opschudding op de markt. Sui, het eerste product van Web3-infrastructuurbedrijf Mysten Labs, is een van de meest populaire blockchain. Het is een snel uitbreidende platform dat een bedreiging zou kunnen vormen voor Solana.

Sui Blockchain heeft als doel Web3 en NFT te ondersteunen, terwijl Solana zich richt op DeFi. Diem gelooft dat de unieke kenmerken en programmeertaal van Sui de problemen van schaalbaarheid, beveiliging en gasvergoedingen hebben opgelost.

De recente aankondiging van Sui van een succesvolle Series B-financieringsronde van $300 miljoen laat zien dat blockchain-platforms meer zijn dan slechts een trend.

Dus, wat maakt deze nieuwkomer uniek en wat is haar doel? Blijf lezen om meer te weten te komen over Blockchain Sui, haar componenten, architectuur, belangrijkste kenmerken en tokenmodel.

Wat is Sui Blockchain?

Sui is een toestemmingsloze, PoS-aangedreven, layer 1 blockchain die tot doel heeft snelle afwikkeling en hoge throughput te bieden, terwijl het een breed scala aan extreme decentrale toepassingen van de volgende generatie mogelijk maakt. Het is flexibel en gevoelig voor hoge latentie. Het stelt ontwikkelaars in staat om Web3-projecten te creëren die de verwachte enorme golf van Web3-gebruikers zullen bedienen.

Sui wordt ondersteund door Mysten Labs, de Web3-infrastructuurorganisatie opgericht door voormalige senior executives van Meta’s Novi Research. Het omvat experts op het gebied van cryptografie, programmeertalen en gedistribueerde systemen.

Volgens Evan Cheng (Mysten mede-oprichter en CEO) bevindt Web3 zich momenteel in een inbel-fase waarin processen traag, duur, onveilig en moeilijk te bouwen zijn. Daarom lanceerde Sui met als doel om tussenpersonen te elimineren en gebruikers naadloos te laten integreren en communiceren met hun favoriete producten over apps heen.

Hoogtepunten van Sui

De hoge schaalbaarheid van SUI is gebouwd op twee belangrijke innovaties:

 • MOVE-programmeertaal.
 • Narwhal-Tusk consensusalgoritme.

MOVE is een native programmeertaal die wordt gebruikt om toepassingen te ontwikkelen in de Sui blockchain. MOVE is gebaseerd op RUST en ontwikkeld door het Libra-project van Facebook. Het is ontworpen voor parallelle uitvoering.

Narhal-Tusk is het consensusalgoritme in de Sui-blockchain, het scheidt gegevensoverdracht van het transactie-consensusproces. Dit lost het probleem op van Mempool – consensus in traditionele blockchain-ontwerpen zoals Ethereum en Bitcoin.

Op basis van de bovenstaande twee innovaties maakt de Sui-blockchain horizontale schaalbaarheid mogelijk, wat miljoenen transacties per seconde kan ondersteunen zonder speciale nodes in het netwerk te vereisen (deze nodes kunnen niet op de nieuwste hardware worden uitgevoerd omdat ze een krachtige configuratie vereisen om sneller en meer transacties te verwerken, wat betekent dat er veel geld moet worden uitgegeven aan hardware).

Leer meer over Sui Blockchain Tokenomics SUI

(ook bekend als de Mysten Labs-munt) is de native token van de SUI-blockchain, met een totale voorraad van tien miljard tokens. Hier zijn de vier belangrijkste functies van de SUI-token.

 • Gebruik SUI-tokens om te staken en deel te nemen aan PoS-consensus.
 • Gebruik SUI-tokens om gasvergoedingen te betalen voor transacties en andere activiteiten.
 • SUI fungeert als een asset dat fungeert als middel van uitwisseling.
 • Het stelt Sui-blockchain-investeerders in staat om deel te nemen aan on-chain voting.

Het tokenomics-model van de Sui-blockchain omvat drie belangrijke partijen:

 • Gebruikers: gebruiken het SUI-platform om digitale activa (zoals NFT’s) te creëren en over te dragen of te communiceren met Dapps die worden aangedreven door slimme contracten.
 • SUI-tokenhouders: delegeren hun tokens aan validators om deel te nemen aan het Proof-of-Stake-mechanisme. Samen met Sui-blockchain-investeerders kunnen ze ook deelnemen aan het bestuur van Sui.
 • Validators: voeren transactieverwerking en -uitvoering uit op het Sui-platform.

Voordelen van het vasthouden van SUI-tokens

Er zijn twee belangrijke gebruiksmogelijkheden van SUI-token in het Sui-netwerk:

 • Transactiekosten: SUI wordt gebruikt als de valuta om gas te betalen voor alle operaties op de Sui-blockchain.
 • Staking/bonding/slashing asset: Validators staken SUI om deel te nemen aan het transactie-consensusproces. In geval van fraude worden hun SUI-tokens als straf gekort.

Hoe werkt Blockchain Sui? De componenten

Volgens de technische documentatie van Sui bestaat de Blockchain uit drie hoofdcomponenten:

 • Objecten: Sui heeft programmeerbare objecten die worden gebouwd en beheerd door Move-aangedreven slimme contracten, ook wel Objects genoemd. Sui-objecten zijn verder onderverdeeld in veranderbare gegevenswaarden en onveranderlijke pakketten.
 • Transacties: alle wijzigingen en updates van de Sui-ledger worden beschreven door transacties.
 • Validators: onafhankelijke validators beheren het hele Sui-netwerk. Op verschillende machines die elk een unieke versie van de Sui-software draaien.

Move-taal

Move is een programmeertaal waarmee je Sui-compatibele Web3-contracten kunt maken. Bovendien is Sui’s Move-programmeertaal gebaseerd op de breed ondersteunde programmeertaal Rust, die op subtiele maar merkbare manieren verschilt van Move.

Bovendien is Sui de “Ethereum-killer” die van Move een rivaal van Solidity maakt. Het is ontworpen om problemen in Solidity op te lossen. Move heeft tot doel digitale activa te vertegenwoordigen en veilige bewerkingen op deze activa uit te voeren.

Smart contracts worden gebruikt om functionaliteit op de meeste blockchains te implementeren. Tokens op Ethereum zijn smart contracts voor het bijhouden van balansen die zijn gekoppeld aan een set openbare sleutels. Dit gebeurt buiten de gedistribueerde grootboek om, omdat het Ethereum-protocol niet op de hoogte is van het bestaan ervan.

Terwijl de meeste smart contract-platforms zijn gebouwd rond accounts, is de repository van Sui gebouwd rond objecten met Move. Deze objecten zijn programmeerbaar en kunnen worden gemanipuleerd via slimme contracten. De wereldwijde staat van Sui bestaat uit een set programmeerbare objecten.

Belangrijkste kenmerken van de Sui Blockchain Parallelle uitvoering

In traditionele blockchain-netwerken worden transacties één voor één of sequentieel uitgevoerd. Wanneer een transactie wordt gemaakt, wordt deze opgenomen in een blok en als iemand het token op een gedecentraliseerde uitwisseling verhandelt, wordt het na de eerste transactie opgenomen. Maar met het parallelle uitvoeringssysteem van Sui Blockchain kunnen gebruikers in plaats van één transactie na de andere uit te voeren, meerdere transacties tegelijkertijd uitvoeren.

Sui kan kennelijk tot 120.000 transacties per seconde uitvoeren dankzij Parallelle uitvoering. Ter vergelijking: Ethereum kan 7-15 transacties per seconde verwerken en Visa heeft een verwerkingssnelheid van 24.000 transacties per seconde.

GAS-vergoeding

Een van de unieke kenmerken van de Sui-blockchain is de manier waarop ze gasvergoedingen afhandelen. Op dit moment is een groot probleem bij de meeste blockchain-netwerken de dure gasvergoedingen. In traditionele blockchain-netwerken stijgen en dalen de gasvergoedingen op basis van de vraag in het netwerk.

Dit betekent dat wanneer mensen gedurende een tijdje online willen gaan, de gasprijzen zullen stijgen en behoorlijk duur zullen zijn. De Sui-blockchain kan echter meer stabiele gasvergoedingen bieden over de epoches. Sui draait in een reeks epochen (24 uur) – een reeks epochen. Elke epoch wordt beheerd door een comité van validators. Van de ene epoch naar de andere heeft de validators-set geen recht om te worden herschikt. In plaats van gasprijzen per minuut te zien fluctueren, blijven ze gedurende een periode van 24 uur stabiel.

Gebruikers kunnen hun stakende validators machtigen. Door uw aandelen te delegeren, kunt u uw stemrechten vergroten en lagere tarieven krijgen. Bovendien behoudt het Sui-netwerk zijn beveiligingskenmerken zolang tweederde van de totale aandelen zijn toegewezen aan eerlijke partijen.

Verbeterde functies voor Web3

Sui beweert dat ze door verschillende tools te bieden op basis van de Sui SDK, software-ingenieurs in staat stellen om DApps en andere Web3-projecten te maken met verbeterde UX (software development kit). Hier zijn bijvoorbeeld enkele van de Web3-functies die Sui Blockchain ondersteunt:

 • On-chain DeFi en traditionele financiën (TradFi)
 • Belonings- en loyaliteitsprogramma’s
 • Complex spel- en bedrijfslogica
 • Asset-tokenisatiediensten
 • Decentralized social media networks
 • Upgradable NFT

Conclusie

Blockchain Sui lijkt veel potentieel te hebben en veel Blockchain-voorstanders lijken zijn technologische kenmerken, ontwikkelingsmethoden en doelen te ondersteunen. Het is ook waar dat Sui hevig zal moeten concurreren met andere blockchains en zijn ecosysteem voortdurend zal moeten laten groeien als het hoopt op een bredere populariteit.

 

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven