Home » Blog » Wat is een Soft fork? Hoe werkt het? Alles wat je moet weten over dit onderwerp

Wat is een Soft fork? Hoe werkt het? Alles wat je moet weten over dit onderwerp

soft-fork

ICT-systemen moeten continu geüpdatet worden. Dit gebeurt om nieuwe functionaliteiten toe te voegen, bugs te verhelpen of om beveiligingsproblemen op te lossen. Ook een blockchain moet af en toe een update krijgen. Daarvoor kan gebruik gemaakt worden van een soft fork. Op deze manier kan de blockchain zonder problemen overgaan op een nieuwe versie. We leggen je graag verder uit wat een soft fork is en hoe dit werkt!

Wat is een normale fork?

Bij een fork denk je al gauw aan een vork die je gebruikt om te eten. Dat bedoelen we niet in dit geval. Al komt de naam wel van een echte vork af. We spreken over een fork in de blockchain wereld wanneer een blockchain een tweede versie krijgt die simultaan op de oorspronkelijke blokchain lijkt. De scheiding die hier ontstaat, kan er visueel gezien als een vork uit zien. Vandaar de naam.

Blockchains zijn open source. Dat betekent dat iedereen de code kan bekijken en aanpassen. Op deze manier kan de blockchain zich continu blijven ontwikkelen. Dat is precies de bedoeling van open source software. Iedereen kan een steentje bijdragen aan de software, waardoor er verschillende versies ontstaan. De ene versie is voor jouw situatie misschien beter dan de andere.

Zo kan een groep ontwikkelaars besluiten om een nieuwe, andere versie van een blockchain op te starten welke simultaan loopt aan de oorspronkelijke blockchain. In de meeste gevallen overleeft een blockchain die uit een fork ontstaat het niet, omdat er te weinig draagvlak is voor zo’n blockchain. Er moeten namelijk wel genoeg nodes overgaan op de nieuwe blockchain, om consensus te bereiken in het netwerk van de blockchain.

Er zijn in totaal twee versies van een fork. Dit zijn de hard fork en de soft fork. De kans is groot dat je meer leest over een hard fork, omdat je deze vaker om je heen ziet. Een soft fork is over het algemeen gezien een stuk minder zichtbaar, waardoor er ook minder over bekend is.

Wat is een soft fork?

In de inleiding hadden we het over het updaten van ICT-systemen. Ook blockchain moeten zo nu en dan een update krijgen. Op het moment dat een groep ontwikkelaars een update besluit uit te voeren, kunnen ze een soft fork starten. De blockchain wordt dan gekopieerd en loopt naast de oorspronkelijke blockchain. Vervolgens kan hier een update uitgevoerd worden en getest worden op de werkbaarheid van de update.

Vervolgens zal de oorspronkelijke blockchain worden overgezet naar de nieuwe blockchain. Nodes zijn altijd continu aan het communiceren, om consensus te bereiken. Wanneer een node ziet dat andere nodes gebruik maken van het protocol van de nieuwe blockchain, zullen ze zichzelf gaan aanpassen en het protocol dat ze gebruiken gaan updaten. Op deze manier stapt een blockchain over van de oude versie naar de nieuwe versie.

Maar het kan ook fout gaan. Zo is het ook wel eens gebeurd dat niet alle nodes overstappen op de nieuwe versie. In dat geval zullen zij met elkaar blijven werken volgens de oude versie. Er ontstaat dan een hard fork.

Het verschil tussen een soft fork en een hard fork

Een hard fork is ook een afscheiding van de oorspronkelijke blockchain. Echter is het grootste verschil met een soft fork dat de blockchains niet meer bij elkaar komen. De oude versie gaat zelf verder zonder over te stappen. Het kan in dat geval zo zijn dat de hard fork blijft bestaan, of dat deze uiteindelijk zal ‘uitsterven’, waarna de meeste nodes alsnog overgaan op de nieuwe versie van de blockchain.

Maar het kan ook zo zijn dat de oorspronkelijke versie blijft bestaan, of dat er juist doelbewust twee verschillende versies van een blockchain worden gemaakt. Zo kunnen ontwikkelaars van blockchain het oneens zijn met elkaar, en besluiten om een eigen versie te maken en daar verder mee te gaan.

Zo zijn ook Bitcoin Cash en Ethereum Classic ontstaan. Door onenigheid over de toekomst van de oorspronkelijke blockchain, besloten ontwikkelaars een eigen versie te maken en daar mee verder te gaan. Nodes konden vervolgens kiezen in welke blockchain ze verder wilden werken.

Is een soft fork beter dan een hard fork?

Het is niet te zeggen welke variant beter is, omdat het puur aan de reden van de fork ligt. Op het moment dat er een update uitgevoerd wordt, en er ruzie ontstaat binnen de blockchain over de toekomst, kan hier een soft fork uit ontstaan. De ruzie die hier wordt gemaakt is niet goed, terwijl er misschien veel mogelijk is met deze twee verschillende varianten.

Kan er altijd een hard fork uit een soft fork ontstaan?

Ondanks dat blockchain open source is, is het niet altijd mogelijk dat er een hard fork uit een soft fork ontstaat. Zo zijn er genoeg private blockchains, welke worden aangestuurd door een bedrijf, overheid of instelling. Zij bepalen dus de toekomst van de blockchain, en daarom is de kans nihil dat er een hard fork ontstaat uit een soft fork in private blockchains.

Wie bepaalt of er een soft fork komt?

Blockchain is open source, en niemand is dus de eigenaar van de blockchain. Wie bepaalt er dan of er een soft fork wordt gemaakt? Het antwoord hierop is redelijk voor de hand liggend, gezien blockchain open source software is. Iedereen kan een soft fork maken. Het draagvlak moet echter wel groot genoeg zijn. Wanneer er niet genoeg nodes zijn die mee willen doen, zal het uitvoeren van de soft fork niet in gang gezet kunnen worden.

Vaak wordt er binnen het blockchain netwerk gestemd over de toekomst van de blockchain. Deelnemers van het netwerk kunnen dan door middel van tokens stemmen over de toekomstplannen, waarna het plan met de meeste stemmen wordt uitgevoerd. Zo is ook meteen duidelijk of er genoeg draagvlak is voor de toekomstplannen van de blockchain.

Echter verschilt de gang van zaken per blockchain, omdat iedere blockchain zijn eigen consensus algoritme heeft, en voor een andere visie staat. Er is geen algemeen plan omtrent soft forks dat voor iedere blockchain hetzelfde is.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven